Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ ΚΟΦΤΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ, ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ


Μια γλυκιά, πολλή γλυκιά καλημέρα σε όλους!

Σας αρέσουν τα κυδώνια
Ίσως πλέον να μη τα χρησιμοποιούμε και τόσο συχνά στη κουζίνα μας, 
όμως κανείς δε λέει ποτέ όχι σε μια κουταλιά γλυκό κυδώνι,σωστά;
Μιας και είναι τώρα της εποχής, 
αλλά κι επειδή σε μια στιγμή υπογλυκαιμίας... 
μια κουταλίτσα φτάνει για να γλυκάνει τον ουρανίσκο
(είναι και σχετικά διαιτητικό, ως γλυκό του κουταλιού), 
είπαμε να κάνουμε την απόπειρα και να φτιάξουμε!

Την συνταγή την βρήκαμε στο περιοδικό "OLIVE" (τεύχος 22- Ιανουρίου 2009)
και είναι σχετικά διαφορετική σε μερικά στάδια 
από την παραδοσιακή της μαμάς μας, 
αλλά αποφασίσαμε να τη δοκιμάσουμε και βέβαια, 
τραβήξαμε φωτογραφίες, ώστε εάν πετύχαινε και ήταν καλό, 
να το μοιραστούμε μαζί σας! 
Και όντως πέτυχε, οπότε ορίστε η συνταγή:

Υλικά:
5-6 κυδώνια (περίπου 1 κιλό)
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
χυμό από 1/2 λεμόνι
2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα, ή άρωμα βανίλιας
1 φλυτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και ολόκληρα

και η πινελιά της μαμάς...1 ξυλάκι κανέλας


Εκτέλεση:
Πλένουμε και σκουπίζουμε τα κυδώνια. 
Τα καθαρίζουμε (είναι λίγο ζόρικα, προσοχή με το μαχαίρι), τα κόβουμε σε φέτες και μετά σε λεπτές λωρίδες λίγο φαρδύτερα από σπιρτόξυλο, ή τα τρίβετε στον ειδικό τρίφτη κυδωνιού. 
Για να μη μαυρίσουν τα κυδώνια πολύ, τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με το νερό και το χυμό λεμονιού (Και να μαυρίσουν λίγο, μην απογοητευτείτε, είναι αναμενόμενο και θα εξαλειφθεί το μαύρισμα στο βράσιμο). 
Σε ένα ξεχωριστό μπολ κρατήστε τα φλούδια και τα κουκούτσια...



Τοποθετείτε τις φλούδες και τα κουκούτσια σε ένα τουλουπάνι, κομμάτι ύφασμα αραιό σα σίτα, όπως γάζα, ιταμίν (που κλέβεις από το κέντημα της μάνας...χι χι),ή άλλο και τα δένουμε σα πουγκάκι, το οποίο τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα με το κομμένο κυδώνι. Οι φλούδες και τα κουκούτσια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, που αντιδρά με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και δένει πιο γρήγορα το σιπόρι...όπως αναφέρει το περιοδικό!


Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βάζουμε το κυδώνι να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν βράζει το γλυκό καλύτερα είναι να έχετε την κατσαρόλα σκεπασμένη, γιατί βοηθάει στο να πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα. Προσέξτε να μην παραβράσει το κυδώνι, γιατί έχει και συνέχεια το βράσιμο...
Μόλις είναι έτοιμο βγάζετε το τουλουπάνι και το στύβετε με προσοχή να μην καείτε. Ότι ζουμάκι βγάλει, το προσθέτετε πάλι στην κατσαρόλα. 


Προσθέτετε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει το σιρόπι και να πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα. 
Για να ξέρετε πότε έχει δέσει το σιρόπι, διαβάστε ΕΔΩ
Τακτικά να τραβάτε την κατσαρόλα από το μάτι και να την κουνάτε για να μην κολλήσει το γλυκό ( Εγώ την έπαθα, ίσα και το πρόλαβα...)



Τέλος, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα, ή τη βανίλια και βράζουμε για 2 λεπτά ακόμη.
Εμείς εδώ κάναμε την δική μας παρεμβολή και προσθέσαμε και ένα ξυλάκι κανέλας, ώστε να ενισχύσουμε το χρώμα (συμβουλή μαμάς-γιαγιάς) και βέβαια το άρωμα...
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την αρμπαρόριζα, εάν προσθέσαμε και μεταφέρουμε το γλυκό καυτό όπως είναι με προσοχή σε αποστειρωμένα βάζα (χρησιμοποιήστε κουτάλι, εάν είναι μικρό το στόμιο του βάζου). 


 Τα σφραγίζουμε και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει το γλυκό.




αποστειρώνουμε τα καλά πλυμένα βάζα, τοποθετώντας τα σε νερό που βράζει για 2 λεπτά.
Αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί και τα χρησιμοποιούμε
Περιμένοντας να κρυώσει το γλυκάκι μας, η μαμά που είναι αυτές τις μέρες στην Αθήνα, έπλεξε γρήγορα και μια δαντελίτσα για να διακοσμήσουμε το βάζο μας...


Και ορίστε η τελική φωτογράφηση του γλυκού!


Καλή Επιτυχία και Καλή Όρεξη!


Δείτε επίσης:



8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ωραιο το γλυκο αλλα πιο ωραια η δαντελιτσα.....μπραβο θεια Τασσουλα.....

NANTIA είπε...

Τρελαίνομαι για αυτό το γλυκό! Αλλά δεν το έχω επιχειρήσει ποτέ! Τέλειο και το διακοσμητικό από δαντέλα! Μπράβο σε σας και στη μητέρα!

Table Rouge είπε...

Ποτέ δε λέμε όχι σε ένα γλυκό του κουταλιού και το γλυκάκι σας δείχνει υπέροχο!! Όσο για τη διακόσμηση τι να πω... ήρθε και έδεσε!!!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα ξεκινήσω με την δαντέλα πάντως..χοχοχο!!!
Μίνα..

lourdi lourdaki είπε...

Περασα να σου πω ευχαριστω!!!και πω πω πω !!τελειο!!!μπραβο μπραβο!!και η δανδελα ομορφη και στολισε το βαζο πολυ ωραια!!
Τα φιλια μου!και καλο βραδυ!!

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Καλημέρα, ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλιά σας...
Η δαντέλα έκλεψε την παράσταση, από ότι φαίνεται! Φιλιά σε όλες σας!

Ανώνυμος είπε...

On line Television Obtaining Manual Such as 55lx6500

Also visit my blog post: dillydally

Ανώνυμος είπε...

Incredible importance of Business and Security Systems

Feel free to surf to my web-site ... paday loans uk