Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025

Μαλακά μπισκότα γεμιστά με βουτυρόκρεμα

Γεια χαρά σε όλους!

Είτε τα φτιάξετε για κέρασμα είτε για προσωπική κατανάλωση, αυτά τα μπισκότα θα σας αρέσουν πολύ! Εμείς τα φτιάξαμε την Πρωτοχρονιά με αφορμή τη γιορτή του Βασίλη για να τα προσφέρουμε στους καλεσμένους μας, μαζί με άλλες γλυκιές λιχουδιές. 

Σας διαβεβαιώνω ότι είναι τέλεια και ως πρωινό με καφέ ή τσάι, χορταστικά και πλούσια σε γεύση. Τη συνταγή τη βρήκα ξεφυλλίζοντας παλιά περιοδικά μαγειρικής κι ακόμη αναρωτιέμαι γιατί δεν την είχα δοκιμάσει νωρίτερα...

Στο δια ταύτα τώρα, η συνταγή βγάζει περίπου 24 μπισκότα, ανάλογα με το μέγεθος κουπάτ που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

75 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα 

150 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι

85 γρ. ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα (πχ. σταφίδες, κράνμπερις, σύκα, βερίκοκα)

85 γρ. άσπρη, κρυσταλλική ζάχαρη

145 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 αυγό

175 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

125 γρ ζάχαρη άχνη

μισό κουταλάκι μπέκιν πάουντερ

μισό κουταλάκι κανέλα τριμμένη

μισό κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αμύγδαλα στον πολυκόφτη και τα ψιλοκόβουμε, προσθέτουμε τους χουρμάδες, τα αποξηραμένα φρούτα και το ξύσμα πορτοκαλιού και αλέθουμε μέχρι να τα ψιλοκόψουμε, χωρίς όμως να τα κάνουμε πουρέ. 

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την κρυσταλλική ζάχαρη μαζί με 85 γρ. από το βούτυρο (προσοχή, δε το βάζουμε όλο) μέχρι να γίνουν κρέμα, μετά προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί. 

Μετά προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέκιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και μια πρέζα αλάτι και χτυπάμε με το μίξερ ώσπου να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. 

Στο τέλος προσθέτουμε και το μίγμα των αποξηραμένων φρούτων-αμυγδάλων κι ανακατεύουμε καλά ώστε να σχηματιστεί μια ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε διαφάνεια και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά. 

Αφού έχει κρυώσει η ζύμη μας, την ανοίγουμε σε φύλλο περίπου 5 χιλιοστών με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190 βαθμούς κι αρχίζουμε να κόβουμε τη ζύμη με κουπάτ. 

Τοποθετούμε τα μπισκότα σε μεγάλα ταψιά που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Μαζεύουμε τη ζύμη που έχει περισσέψει και την ξανανοίγουμε σε φύλλο, κόβουμε μπισκότα και τα βάζουμε σε ταψί κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας.

Ψήνουμε τα μπισκότα για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα μεταφέρουμε σε σχάρες και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. 

Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ το υπόλοιπο βούτυρο (60 γρ.) μαζί με τη ζάχαρη άχνη για 8-10 λεπτά μέχρι να πάρουν κρεμώδη υφή.

Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από την κρέμα και τη βάζουμε στο κέντρο από την κάτω μεριά ενός μπισκότου και τη σκεπάζουμε με την κάτω πλευρά ενός άλλου μπισκότου πιέζοντας ελαφρώς ώστε να φτιάξουμε το γεμιστό μας μπισκότο.  

Τα μπισκότα διατηρούνται φρέσκα μέσε τάπερ για δυο τρεις μέρες. Αν θέλετε να αποφύγετε τη βουτυρόκρεμα, μπορείτε να τα φάτε και σκέτα. Είναι τα τέλεια μαλακά μπισκότα! 

Καλή βδομάδα να έχετε,

Ευγενία

1 σχόλιο:

Μαρία Έλενα είπε...

Φαίνονται πολύ γευστικά. Φιλάκια ...