Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Bolla dulce gallega o larpeira: ένα ισπανικό γλυκό του καρναβαλιού

Καλημέρα σας φίλοι μου και καλό μήνα!!

Άνοιξε το Τριώδιο, το οποίο είναι γεμάτο από λιχουδιές λογιών λογιών σε όλη τη Μεσόγειο κι εγώ για να βάλω στο πνεύμα τους μαθητές μου, χθες τους ετοίμασα ένα τυπικό γλυκό από την περιοχή της Γαλικίας (Galicia). Εκεί που λέτε, το καρναβάλι έχει μια πιο παραδοσιακή χροιά και κάποιες τυπικές φιγούρες μοιάζουν πολύ με τους δικούς μας Μωμόγερους του Πόντου και τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες της Νάουσας!


Το γλυκό το έφτιαξα για πρώτη φορά, διαλέγοντας μια συνταγή που να μπορώ να τη μεταφέρω εύκολα στο φροντιστήριο και να τρώγεται εξίσου εύκολα. Τί καλύτερη επιλογή, λοιπόν, από ένα είδος τσουρεκιού με κρέμα ζαχαροπλαστικής κι ελαφρώς σιροπιασμένο;; Για να μη σας τα πολυλογώ, το γλυκό βγήκε υπέροχο, έκανε θραύση και σήμερα σας το παρουσιάζω!!

Υλικά για αρκετά άτομα
Για το τσουρέκι:
25 μλ. τσίπουρο με γλυκάνισο (εγώ έβαλα τσικουδιά)
100 μλ. γάλα χλιαρό
50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
25 γρ. νωπή μαγιά
40 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
350 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι
1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
200 μλ. πλήρες γάλα
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
20 γρ. κόρν φλάουρ
2 κρόκοι αυγών
1 αμπούλα βανίλια
φλούδα από 1 λεμόνι

Για το σιρόπι:
100 μλ. νερό
100 μλ. τσίπουρο με γλυκάνισο (εγώ έβαλα τσικουδιά)
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Επίσης θέλουμε λίγο βούτυρο και λίγη ζάχαρη για το τέλος. 

Εκτέλεση:
Αρχίζουμε με την παρασκευή του ζυμαριού και στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, το τσίπουρο, το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε για λίγο μέχρι να διαλυθούν ελαφρώς το βούτυρο και η ζάχαρη. Προσθέτουμε το ένα αυγό και τη μαγιά και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα. Μετά προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά κι αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά σκεπάζοντάς τη με πετσέτα.
Καλύπτουμε το ταψί της κουζίνας με λαδόκολλα και το αφήνουμε στην άκρη. Στην αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη δίνοντάς της ένα στρογγυλό ή οβάλ σχήμα. 

Την ανοίγουμε αρκετά (αφού θα την αφήσουμε 1 ώρα για να φουσκώσει). Έπειτα παίρνουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και τη χαράζουμε μπακλαβαδωτά. 


Βάζουμε το ταψί στο φούρνο που τον έχουμε ζεστάνει λιγάκι πιο πριν (50 βαθμούς) για να βοηθήσουμε το ζυμάρι να φουσκώσει γρήγορα. Εγώ επειδή έφτιαχνα το μεσημεριανό φαγητό, κάλυψα το ταψί με μια νωπή πετσέτα και το έβαλα δίπλα στο καλοριφέρ!!

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλι βάζουμε όλα τα υλικά κι ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Περιμένουμε ν' αρχίσει να βράζει το σιρόπι κι ανακατεύουμε συνεχώς για 6-7 λεπτά και μετά αποσύρουμε το κατσαρόλι απ' το μάτι της κουζίνας. 

Μετά φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Η πρωτότυπη συνταγή απαιτούσε τη χρήση thermomix κι αφού εγώ δε διαθέτω, παρασκεύασα την κρέμα κλασσικά σε μπεν-μαρί. Στο μπολ βάζουμε τους 2 κρόκους, τους αναδεύουμε ελαφρώς και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μετά προσθέτουμε το γάλα (κρατώντας λίγο στην άκρη) τη φλούδα λεμονιού και τη βανίλια. Στο γάλα που κρατήσαμε προσθέτουμε το κορν φλάουρ, το ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί και προσθέτουμε όλο το μείγμα στο μπεν-μαρι. Τώρα αφαιρούμε τη φλούδα κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή κρέμα. Την αφήνουμε στην άκρη όταν ετοιμαστεί. 


Αφού έχει διπλασιαστεί το ζυμάρι μας το βάζουμε πάνω στο τραπέζι μας και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στου 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις. Χτυπάμε το άλλο αυγό και με πινέλο αλείφουμε προσεχτικά όλη την επιφάνεια του ζυμαριού. 

Σ' ένα μπολάκι βάζουμε λίγη ζάχαρη και λίγες σταγόνες νερού. Ανακατεύουμε λίγο με το δάχτυλό μας ώστε να πάει παντού η υγρασία και μετά προσθέτουμε λίγα κομματάκια βούτυρο. Ανακατεύουμε ελαφρώς ώστε να κολλήσει ζάχαρη στο βούτυρο. Τέλος, πασπαλίζουμε με αυτό το μείγμα το ζυμάρι μας.


Στη συνέχεια βάζουμε την κρέμα μας σε κορνέ και κάνουμε γραμμές ακριβώς εκεί που είναι οι χαρακιές. 

Τελείωσε η σύνθεση του γλυκού και βάζουμε το ταψί στο φούρνο στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουμε αυτό το όμορφο καραμελένιο χρώμα!  


Αποσύρουμε το ταψί μας απ' το φούρνο και βάζουμε το "τσουρέκι" μαζί με τη λαδόκολλα πάνω σε σχάρα για να κρυώσει εύκολα και να μη λασπώσει από κάτω. Τώρα το σιροπιάζουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου. Περνάμε αρκετά στρώματα σιροπιού αλλά εγώ να πω την αλήθεια δε χρησιμοποίησα όλη την ποσότητα γιατί δεν ήξερα πώς ήταν το γλυκό, μιας και το έφτιαχνα για πρώτη φορά. 


Επίσης, δε μου αρέσουν πολύ τα σιροπιασμένα κέικ και παντεσπάνια οπότε δεν το παράκανα. 


Το γλυκό μας, που μοιάζει πολύ με τσουρέκι είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε! Όπως όλες οι ζύμες που γίνονται με μαγιά, έτσι κι αυτό είναι πολύ νόστιμο όταν καταναλωθεί φρέσκο!! Ελπίζω να το δοκιμάσετε και περιμένω τις εντυπώσεις σας!!  

Φιλάκια πολλά, 
Ευγενία




  

9 σχόλια:

DIMI είπε...

Καλησπέρα Ευγενία μου!!
Πω πω...λαχταριστό φαίνεται!
Πολυ πρωτότυπο γλυκό!!
Εχει κάποια διαδικασία αλλα χαλάλι του!!!
Θα το δοκιμάσω!Καλο μηνα!Φιλια!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Καλά πρεπει όντως να ειναι νοστιμο το γλυκακι Ευγενια μου και μονο που το βλέπεις....φτανει σκεψου να το τρως κι όλας ..
Μου αρεσε και η μικρη παντα με τα βελακια...γεια στα χέρια σου....καλες απόκριες να περασεις φίλη μου και καλο μηνα να περνας ομορφα οτι και να κανεις φιλακιαααα!!!!

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

Ωραίο γλυκό Ευγενία μου , αλλά πρέπει να προσέχω γιατί μου αρέσουν πολύ .
Από το δικό σου πήρα ένα κομμάτι με όλο το θάρρος 😉😉😊😊
Καλή συνέχεια και φιλάκια πολλά .

Rena είπε...

Λαχταριστό λαχταριστό το γλυκο σου Ευγενία μου,φανταζομαι δεν έμεινε ψύχουλο!!!
Καλό μήνα!!!
Φιλιά πολλά!!!

Maria είπε...

Καλά μόνο από τα υλικά που περιέχει και την περιγραφή του,πρέπει να είναι νόστιμο και λαχταριστό!!! Έστω και νοερά πάντως πήρα το κομμάτι μου!!!
Εύχομαι καλό,ευλογημένο και δημιουργικό μήνα!!!
Φιλάκια!!!

Maria Naka είπε...

Μιαμ μιαμ τρέχουν τα σάλια μου! Πρώτη φορά το ακούω αυτό το γλυκό αλλά φαίνεται πεντανόστιμο!

Unknown είπε...

Το γλυκό ήταν υπέροχοοο!!!! εμείς που το δοκιμάσαμε θέλουμε κι άλλο.... γεια στα χέρια σας
signora!!!!

Mia είπε...

Μμμμμμμμμμμμ!!!! Φαίνονται πεντανόστιμα!!!!!!!!! Πολλά φιλιά, Ευγενία μου.

Sunday at Home | Κυριακή στο σπίτι είπε...

Πρώτη φορά το βλέπω αλλά φαίνεται πολύ ενδιαφέρον! Γεια στα χέρια σου!