Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Καταπολεμώντας τον καύσωνα!

Αγαπημένοι μου φίλοι, 

σας περιγράφω μια σουρεαλιστική σκηνή που βιώσαμε χθες: να αντικρίζουμε τη χιονισμένη κορφή του Ψηλορείτη και στην πόλη να λιώνουμε από τους 38 βαθμούς Κελσίου! Το μπάνιο στη θάλασσα ήταν μονόδρομος όπως καταλαβαίνετε και τα παγωμένα νερά αυτό που χρειαζόμασταν για να συνέλθουμε!! 


Σήμερα το πρωί η ατμόσφαιρά ήταν τόσο βεβαρημένη που δεν μπορούσαμε ούτε το βουνό ν' αντικρίσουμε ούτε τον ορίζοντα, που μπερδευόταν ανάμεσα στα νερά της θάλασσας και τον ουρανό. Η ζέστη, λοιπόν, καλά κρατεί και το βοριαδάκι αρκετά ασθενές ακόμα για να μας δροσίσει. Μια έρχεται μια φεύγει κι εμείς έχουμε ρίξει τους βιορυθμούς για να τα βγάλουμε πέρα. 


Κι επειδή αυτή τη μέρα το αντίδοτο στον καύσωνα είναι η παραλία, σκέφτηκα να σας δείξω λίγες φωτογραφίες από τον εξωτικό Μπάλο, που βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο άκρο της Κρήτης, στο νομό Χανίων. Είχαμε την τύχη να τον επισκεφτούμε πέρυσι το καλοκαίρι, στο πλαίσιο των θερινών μας διακοπών και μείναμε έκπληκτοι από την ομορφιά του τοπίου. 

Η ευρύτερη περιοχή έχει ενταχθεί το πρόγραμμα Natura 2000 οπότε και για να προσεγγίσουμε την παραλία χρειάστηκε να περπατήσουμε κάμποση διαδρομή. Ο πηγαιμός είναι πάντα άνετος, ο γυρισμός είναι το δύσκολο...




Η πρώτη άποψη της παραλίας μας γέμισε ανάμεικτα συναισθήματα, μιας και το τοπίο δεν είναι καθόλου οικείο, σχεδόν αλλόκοτο θα έλεγα... Λευκή άμμος, στη μέση μια ρηχή λιμνοθάλασσα με νερά απροσδιόριστου χρώματος -γαλάζια τα λες, πράσινα τα λες, και πάλι σε ξεγελάνε- κι απ' έξω η παραλία. 


Στο βάθος και δεξιά το νησάκι της Γραμβούσας, δοξασμένο ορμητήριο της κρητικής επανάστασης του 1821 ενάντια στους Οθωμανούς.


Καθίσαμε κάμποση ώρα απολαμβάνοντας τη γαλήνη του τοπίου και λίγο πριν το μεσημέρι αναχωρήσαμε. Την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή, προτού αρχίσει να βράζει ο τόπος και να δημιουργείται συνωστισμός. Μάλιστα η ουρά με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα εκείνη την ώρα έφτανε τα 2 χμ. 



Φεύγοντας πέσαμε και πάνω σε γίδες που ήταν πλήρως αφομοιωμένες με το περιβάλλον τους. 


Αν σας βγάλει ποτέ ο δρόμος σας σε αυτά τα μέρη μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε κι εσείς αυτό τον ιδιαίτερο τόπο. 

Ελπίζω να σας δρόσισα και να καταπολεμήσαμε παρέα έστω και λίγο την αφόρητη ζέστη του Σαββατοκύριακου! 

Φιλάκια, 
Ευγενία     
    

5 σχόλια:

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Μετα από καιρό να μαι φαντης μπαστουνι εδώ Ευγενια μου να κανω τις επισκεψεις μου.. και επειδη εχω χασει πολλες αναρτησεις τις πηρα σβαρνα απο την Πασχαλινη μαγιονεζα σου .. Τα στρογγυλα ψωμακια που φαινονται πεντανοστιμα...τις εξορμησεις σας στο Ρέθυμνο.. εχω παει και εγω στο φαραγγι του Αγιου Αντωνιου... υπεροχο μερος οπως και ο Μπάλος και η Γραμβούσα.. υπεροχα μερη χειε η Κρητη οσο και να την γυρίσεις δεν την έχεις δει όλη...ακομα ομως και το ψυγειακι σου μου εκλεψε την καρδια φιλη μου πρακτκο και ομορφα και το σχεδιο του σαν τσαντουλα και ψυγειακι.. ζηλευο οτι έχει σχεση με το ραψιμο...σε τετοιες κατασκευες..!!να περνας ομορφα οτι και να κανεις ελπίζω να τα πουμε ... καλή εβδομαδα.. φιλακιααα!!

Nouli είπε...

Τι άστατος ο καιρός φέτος!
Χτες σκάσαμε από τη ζέστη, σήμερα το πρωί που σηκώθηκα έψαχνα για ζακέτα!!
Τυχεροί εσείς στην Κρήτη που έχετε κοντά σας υπέροχες παραλίες.
Αλλοίμονο σ' εμάς στην Αθήνα.....

My Little World είπε...

Τι ωραία να είναι κοντά σου η θάλασσα και με τις πρώτες ζέστες να τρέχεις να βουτάς! Οι φωτογραφίες απο την εκδρομή σας είναι υπέροχες! Πολλά φιλιάααα

Χρυσούλα είπε...

Να καλοπερνάτε Ευγενία μου!!!
Καλή συνέχεια σε ότι κάνεις!!!

Unknown είπε...

Your blog was absolutely fantastic!
Great deal of great information & this can be useful some or maybe the other way.
Keep updating your blog,anticipating to get more detailed contents.
ดูหนัง