Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Αξιοποιώντας τα ρετάλια: σαλιάρες patchwork.

Το patchwork είναι χαρούμενο, είναι απρόβλεπτο, μοντέρνο, κεφάτο, δημιουργικό, μοναδικό....Και είναι και η ιδανικότερη λύση για να αξιοποιήσεις όλα εκείνα τα ρετάλια υφάσματος που φυλάς και στοιβάζεις σε μια μεριά, χωρίς να ξέρεις εν τέλει τί να τα κάνεις. Προσωπικά, έχω ένα μεσαίο, πλαστικό κουτί αποθήκευσης και τα μαζεύω εκεί. Συσσωρεύονται, συσσωρεύονται, αφού καμιά φορά δεν κλείνει το καπάκι...


Αυτή τη φορά, όμως, είχα φαεινή ιδέα! Με αφορμή την άφιξη ενός νέου μωρού αποφάσισα να επιμεληθώ χειροποίητα δωράκια. Άρχισα, λοιπόν, με δυο σαλιάρες που έφτιαξα εξ' ολοκλήρου με ρετάλια. 


Αρχικά ξεδιάλεξα κομμάτια υφάσματος σύμφωνα με το χρώμα, ώστε να ταιριάζουν όλα μεταξύ τους. Μετά έκοψα τα υφάσματα σε δύο ύψη: 3 ίντσες και μιάμιση ίντσα. Το μήκος το έκοβα με τυχαίο τρόπο για να δώσω στο τελικό αποτέλεσμα ένα πιο ατημέλητο και παιγνιδιάρικο ύφος και να μην συμπέσουν οι ραφές.

Έπειτα έραψα λωρίδες υφασμάτων συνδυάζοντας κομμάτια με το ίδιο ύψος και στο τέλος έραψα όλες τις λωρίδες μεταξύ τους εναλλάσσοντας τα ύψη: λωρίδα των 3 ιντσών, λωρίδα της μιάμισης ίντσας και πάει λέγοντας. 

Αφού ράφτηκαν όλες οι λωρίδες σιδέρωσα τα περιθώρια των ραφών από την ανάποδη μεριά προς μια φορά. Συνήθως ανοίγω τις ραφές στη μέση, αλλά αυτή τη φορά θέλησα να δοκιμάσω κάτι νέο. Κατά τη γνώμη μου είναι λιγότερο χρονοβόρα διαδικασία, αλλά την ώρα του τελικού ραψίματος υπάρχουν περισσότερες χοντράδες και μπορεί να ζοριστεί η βελόνα.    
 
Με ένα χάρακα ευθυγράμμισα το ύφασμα patchwork,



το δίπλωσα στη μέση και τοποθέτησα από πάνω το πατρόν της σαλιάρας. Το καρφίτσωσα κι έκοψα με το ψαλίδι τριγύρω από το πατρόν.



Το ίδιο ακριβώς έκανα και με το πετσετέ ύφασμα, που είναι η πίσω όψη της σαλιάρας. 

Τοποθέτησα τα δύο κομμάτια καλή με καλή όψη να κοιτιούνται, στερέωσα με καρφίτσες και γάζωσα τριγύρω από τη σαλιάρα, αφήνοντας κι μια τρύπα 8-10εκ. για να μπορέσω να γυρίσω τη σαλιάρα προς την καλή όψη. 




Σιδέρωσα καλά κι έραψα τη σαλιάρα ξανά περιφερειακά και για να κλείσει η τρύπα που είχα αφήσει αλλά και για λόγους σταθερότητας και διακόσμησης. Αυτό είναι το λεγόμενο topstitching.



 
Στο τέλος τοποθέτησα δυο κομμάτια velcro για να ανοιγοκλείνει η σαλιάρα με ευκολία. Κι επειδή ενθουσιάστηκα με το πρώτο αποτέλεσμα, έφτιαξα και μια δεύτερη ακολουθώντας ακριβώς τον ίδιο τρόπο.        

Ρίξτε μια ματιά από το δεύτερο patchwork που έκανα. 



Για περισσότερες οδηγίες για patchwork πατήστε εδώ και για ιδέες με σαλιάρες εδώ. Φιλάκια πολλά και χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες!

15 σχόλια:

love2love είπε...

κοιτα εγω δεν το εχω και πολυ αλλα αν λες οτι ειναι ευκολο οκ ωραιο δειχνει παντως

Tante Kiki είπε...

Καταπληκτική η σαλιάρα και λατρεύω το πατσγουόρκ Ευγενία μου!! Τέλεια έγινε!!!!!!!!!! Εσύ κι η μηχανή σου κάνετε θαύματα!!!
Φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
...irida...

ikaxela είπε...

Καταπληκτική ιδέα, έχω κι εγώ ένα κουτάκι που έχει δεινοπαθήσει. Μου φαίνεται ότι η ιδέα σου θα του κάνει καλό! Άντε να δούμε πότε θα το κάνω η προκομένη! Φιλάκια πολλά!

EVAGELIA VRETTOU είπε...

μπράβο αδερφάκι μου, έγιναν καταπληκτικές! Σε θαυμάζω με όλες αυτές τις όμορφες δημιουργίες σου!

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Μόνο εσυ τη θαυμάζεις Ευαγγελία μου; Κόσμος και ντουνιάς! Μας εχει ξεσηκώσει με τις πολύχρωμες και αισθητικά άψογες δημιουργίες της!!!
Φιλάκια πολλά Ευγενούλι μου

Reperaz Τέχνης & Αντικειμένων είπε...

Πολύ όμορφο αποτέλεσμα! Κάτι ακόμα που θέλει υπομονή...

el.mar είπε...

Εντάξει ότι και να σου δώσουμε θα το αξιοποιήσεις!!!Πολύ όμορφες...ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας...πριν πολύ καιρό είχα στο μυαλό μου να μάθω πως γίνεται η σαλιάρα..ίσως ήρθε η ώρα!!!Φιλιά!!!!

Φένια είπε...

ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ!!!!!!ΦΙΛΙΑ

Γεωργία(keywoman.blogspot.gr) είπε...

Μόλις μου θύμισες πως πρέπει να φτιάξω κι εγώ καμία σαλιάρα από τα ρετάλια μου....ο ανιψιός μου μόλις άρχισε να τρώει κρεμούλες οπότε καταλαβαίνεις......
Τέλεια η δικιά σας!!!!

Χρυσούλα είπε...

Ακόμη κι`από αυτά τα μικρούτσικα κομματάκια υφάσματος έφτιαξες κάτι όμορφο!...Μπράβο Ευγενία!
Καλή συνέχεια σου εύχομαι!

Δημιουργία είπε...

Τέλειες οι σαλιάρες!

Dizzy button είπε...

Κορίτσια πόσο μου έχετε λείψει!!! Έχω χαθεί από την γειτονιά μας και δεν προλαβαίνω να σας παρακολουθώ!οι δημιουργίες σας είναι καταπληκτικές, πολύχρωμες και τσαχπίνικες! Μπράβο σας! Σας φιλώ!

Unknown είπε...

Πάλι μαγέψατε!!!

Σοφία είπε...

Καταπληκτικές έγιναν,
ξεφτέρι έγινες !!!!!!