Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Ώρα να μάθουμε και λίγα ιαπωνικά!

Το είχα τάξει στον εαυτό μου ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα ήταν αφιερωμένο στη βιβλιοδεσία. Τα μαθήματα ξανάρχισαν πολύ δυναμικά και φέτος κι εγώ βρέθηκα με αρκετά κομμένα χαρτιά από πέρυσι  και ρετάλια από διακοσμητικά χαρτιά να περιμένουν τη σειρά τους προς αξιοποίηση


Αφού ολοκλήρωσα δύο σημειωματάρια διαστάσεων 11χ15εκ. περίπου, η νέα ιδέα μου ήρθε γρήγορα: θα έκανα σημειωματάρια των οποίων τα εξώφυλλα θα γίνονταν με κολάζ από τα χαρτιά. Αλλά, επιθυμούσα και κάτι το διαφορετικό. Η αλήθεια είναι ότι από πέρυσι φλέρταρα με την ιαπωνική βιβλιοδεσία και γρήγορα βρήκα ένα tutorial με τον πιο κλασσικό τρόπο δεσίματος. 


Μετά επιμελήθηκα τα εξώφυλλα χρησιμοποιώντας χοντρό χαρτόνι 3 χιλ. και τα ρετάλια από τα διακοσμητικά χαρτιά. Για να τους δώσω μια πιο shabby αίσθηση τα έσκισα, έχοντας κάνει πιο πριν μια μικρή μακέτα. Όμως, όπως θα δείτε τη μακέτα την έκανα μόνο για το εμπροσθόφυλλο, γιατί στο οπισθόφυλλο τα χαρτιά μπήκαν με την ανάποδη σειρά!!!! 


Ευτυχώς, ακόμη κι έτσι μου αρέσει, μιας και τηρείται μια κάποια συμμετρία, τέλος πάντων... 

Έπειτα πέρασα στη φάση που άνοιξα τρύπες σε χαρτιά και εξώφυλλα κι εδώ ΌΛΑ έγιναν με βάση ένα πατρόν, ώστε οι τρύπες να συμπέσουν. Τέσσερις τρύπες χρειάζονται για αυτή τη βιβλιοδεσία και χρησιμοποίησα σουβλί και σφυρί για τη διαδικασία. Για το ράψιμο διάλεξα καφέ σκούρα, κυρωμένη, δερμάτινη κλωστή για να κάνει ιδιαίτερη αντίθεση. Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε και πράγματι, το ράψιμο είναι καθόλου χρονοβόρο η περίπλοκο. Γίνεται σε 5-7 λεπτά και τα φύλλα είναι πολύ γερά στερεωμένα πάνω στα εξώφυλλα. 


Σήμερα το πρωί δεν άντεξα και υπέπεσα στον πειρασμό να φτιάξω κι ένα δεύτερο σημειωματάριο με λευκές σελίδες ή αλλιώς sketchbook ακολουθώντας ακριβώς την ίδια λογική.





Αν κι εσάς σας κέντρισε το ενδιαφέρον η ιαπωνική βιβλιοδεσία μπορείτε να αναζητήσετε tutorials με τον όρο japanese stab bookbinding.  

Φιλάκια πολλά!

13 σχόλια:

Ελένη Φλογερά είπε...

Ευγενία είναι τέλεια και τα δύο.
Φιλιά!

vailie είπε...

Ααααααααπλως με κεντρισε???
Με κερδισε, θες να πεις!!!!!
Θυμαμαι παιδι ειχα δοκιμασει να φτιαξω δικο μου βιβλιο (να το βιβλιοδεσω) και ειχα κανει κατι τετοιο χωρις να ξερω φυσικα οτι αυτο λεγεται ιαπωνικη βιβλιοδεσια....
Ειχα μιμηθει απλως τον τροπο που ανακαλυψα οτι ηταν δεμενα καποια βιβλια του μπαμπα κατω απο τα χοντρα τους εξωφυλλα, ραμμενα με κλωστη!!!! Μου ειχε κανει τοοση εντυπωση!!!! Κι αφου εφτιαχνα ρουχα για τις κουκλες μου, μπορουσα να φτιαξω και "ρουχα" για τις σκεψεις μου..... χαχα!
Τελικα ειχα κανει κατι αποπειρες αλλα εγκατελειψα γρηγορα γιατι κατι αλλο μονοπωλησε το ενδιαφερον μου....(πολυτεχνιτης,που λενε, κι ερημοσπιτης....χιχιχι!!!)
Εγιναν υπεροχα και τα δυο!!! μου αρεσαν πολυ τα χαρτια που χρησιμοποιησες! Ιδιως το κοκκινο ειναι φοβερο....
Φιλακια κι ευχαριστω για τις οδηγιες!!!! ;ο)))

Kitchen Stories είπε...

Πολύ εντυπωσιακά!

Πέρα από την τεχνική είναι εξίσου σημαντική και η αισθητική οπτική του αποτελέσματος.

Z.

Tante Kiki είπε...

Τί υπέροχα που τα έκανες Ευγενία μου!!! Είναι πανέμορφα!!!! Εντυπωσιακά αποτελέσματα!!! Χίλια μπράβο!!

Σοφία είπε...

Μου φαίνεται δύσκολο πρότζεκτ,
αλλά εσύ Ευγενία τα κατάφερες τόσο
καλά.
Πάντως έχει ενδιαφέρον.
Φιλιά

deppy11 είπε...

τελεια η βιβλιοδεσια!!!!

Το εχω στο προγραμμα να φτιαξω και εγω κανενα τετοιο βιβλιο!!!

Μπραβο κοριτσια!!!

Vivika είπε...

Είναι υπέροχα! Δεν το κρύβω, ζήλεψα λιγάκι, μπορεί να φτιιάξω κ εγώ τπτ :)

Rena είπε...

Τι όμορφα που είναι!!!!!!!!!!!
Πόσα πράγματα θέλω να φτιάξω, βάλε και ένα τέτοιο μέσα χαχα!!!!
Φιλιά!!!

DIMI είπε...

Πολύ όμορφη η δουλειά σου Ευγενία!!!
Εγιναν τέλεια!!!Καλή εβδομάδα!!!!

Eυθυμία Κάρμη είπε...

Καλά ...τι να πω τώρα!!!!
Τέλεια και τα δύο !!!
Πολύ εντυπωσιακά !!!!
Φιλιά πολλά !!!

Tante Kiki είπε...

Καλησπέρα!! Καλό μήνα!!! Έχετε βραβείο κορίτσια!!!!
Φιλιά!

Αναστασία είπε...

Πολύ όμορφα γίναν Ευγενία! Ωραία αυτή η τεχνική. Καλό Σαββατοκύριακο!

Parents Land Gr είπε...

Μου έχεις κινήσει το ενδιαφέρον εδώ και καιρό με τα μαθηματα βιβλιοδεσίας. Πολύ ομορφα τα σημειωματάρια. Και αν δεν το ελεγες θα νομιζαμε οτι στο πρωτο επιτηδες το εβαλες ανάποδα.χιχι.