Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ήθελε και το λεξικό το γιατρό του!!!

Για όσους σχετίζονται με την ελληνική γραμματεία το λεξικό του κου. Κουμανούδη είναι ευαγγέλιο στα χέρια κάθε επιστήμονα κι εραστή της ελληνικής γλώσσας. Έτσι κι ο πεθερός μου, ανήκοντας στην κατηγορία των ερασιτεχνών που μελετά επισταμένως την ελληνική γλώσσα χρησιμοποιεί καθημερινά το εν λόγω λεξικό, το οποίο δεν άντεξε και τώρα τελευταία το εξώφυλλο αυτονομήθηκε από το σώμα του βιβλίου, ενώ κάποιες κλωστές έσπασαν και τα τελευταία φύλλα διέθεταν συμπαθέστατες τρύπες!!! Το αποκορύφωμα, βέβαια ήταν κομμάτια σελοτέιπ να μπαλώνουν τα... αμπάλωτα.

Ανέλαβα να το συμμορφώσω, μεγάλη πρόκληση όπως καταλαβαίνεται γιατί πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα του πεθερούλη, αλλά ο επιμένων νικά. Η αλήθεια είναι ότι ως βιομηχανοποιημένο προϊόν ανακάλυψα ότι έλειπαν κάποια ουσιαστικά βήματα κατά τη διάρκεια της βιβλιοδεσίας και ήταν μοιραίο να σκιστεί αφού πρόκειται για ένα πολυσέλιδο, βαρύ βιβλίο. 


Αρχίζοντας από τα εξώφυλλα, επέλεξα να τα ντύσω με κυπαρισσί δέρμα ακολουθώντας τη γαλλική βιβλιοδεσία. Έπειτα ασχολήθηκα με τη ράχη του βιβλίου. Αφαίρεσα τα κεφαλάρια κι έφτιαξα νέα από το ίδιο δέρμα, ενώ ενίσχυσα τη ράχη με δύο κομμάτια από craft χαρτί. 


Μετά έπρεπε να επιδιορθώσω τις τρύπες που βρίσκονταν στις τελευταίες σελίδες. Επειδή δεν είχα πολλές επιλογές, αυτοσχεδίασα και φτιάχνοντας αλευρόκολλα κόλλησα μεταξύ τους τις σελίδες στον μισό πόντο, ώστε να μπορούν να γυρίζουν τα φύλλα άνετα.


Κανονικά θα έπρεπε να λύσω όλο το βιβλίο και να μερεμετίσω τις τρύπες χρησιμοποιώντας ιαπωνικό χαρτί αλλά δεν άξιζε τον κόπο. Ευτυχώς ο αυτοσχεδιασμός πέτυχε. 

Η προτελευταία φάση ήταν να κολλήσω 2 εμπροσθόφυλλα και 2 οπισθόφυλλα, τους λεγόμενους φύλακες του βιβλίου. Συνήθως χρησιμοποιούμε σαμουά χαρτί των 90 γραμμαρίων, αλλά επειδή το βιβλίο είναι βαρύ διάλεξα ένα πιο βαρύ χαρτί μετά από προτροπή του δασκάλου μου, ένα fabriano, των 160 γρ. αν θυμάμαι καλά. 

To τελευταίο στάδιο ήταν να κολλήσω τα εξώφυλλα στο σώμα. Με μεγάλη προσοχή και γρήγορες κινήσεις προσπάθησα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορούσα. Και το πείραμα πέτυχε!!!!! 

Τώρα το λεξικό έχει νέο εξώφυλλο, είναι πολύ καλά δεμένο
και το μόνο που απομένει είναι χτυπηθεί ο τίτλος στο καινούργιο, δερματόδετο εξώφυλλο σε κάποιο τυπογραφείο της Σόλωνος, πράγμα αρκετά ακριβό απ' όσο ξέρω. Για να καταλάβετε εδώ στη Χίο κάθε γράμμα κοστίζει 3 ευρώ!!!!!!

Λοιπόν, πώς σας φαίνεται το ανανεωμένο λεξικό; 
Φιλάκια πολλά και καλό τέλος εβδομάδας!! 

16 σχόλια:

Sweetcrafts είπε...

Ουαου! Καινούριο το έκανες!!! Με τόσα λεφτά βέβαια για το κάθε γράμμα, αυτοσχεδίασε και εκεί, σίγουρα κάτι θα βρεις που θα κοστίσει λιγότερο!

Κυριακή-Κορίνα Δημητρουλάκη είπε...

Μας φαίνεται όπως έγινε : ΥΠΕΡΟΧΟ!!!Γειά στα χεράκια σου!Σαν να μην πέρασε μια μέρα!!!Φιλιά και καληνύχτες!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή δουλειά, μπράβο σου!

Απλά μια παρατήρηση: όταν κάποιος έχει πεθάνει, δεν τον αναφέρουμε ως "κύριο".

TzinaVarotsi είπε...

Μωρέ ΜΠΡΑΒΟ! Φαντάζομαι χαρά ο πεθερός σου, ούτε καινούργιο δεν θα ήταν έτσι!!

ΤΟ ΠΛΕΧΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ είπε...

μα με ποσα πραγματα καταπιανεστε εσεις βρε κοπελες; ο πεθερος θα συγκινηθει!!!!

Katrina είπε...

Ε τι αλλο θα κανετε γεια στα χερακια σου ο πεθερος θα ειναι περηφανος!!!!!!

eleni είπε...

Ευγενία,καινούριο το έκανες!
Και αυτό το ξέρεις-τέλεια δουλειά!
Φιλιά!

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Ο πεθερός θα αισθάνεται υπερήφανος για τη νύφη του και το βιβλίο θα βολεύτηκε με το απροσδόκητο κι επιτυχημένο του lifting!
Μπράβο Ευγενία!!!
Βέβαια η διαδικασία για μένα ακούγεται Κινέζικα,αλλά τ αποτέλεσμα το θαύμασα!
Φιλάκια Καλό Σ/Κ!

Μελίνα είπε...

Συγχαρητήρια Ευγενία μου, έγινε υπέροχο!

Τα δευτεράκια blogαρουν... είπε...

ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!

Ειρήνη Ε. είπε...

Έδωσες ξανά ζωή σε αυτό το λεξικό, με την πραγματικά φροντισμένη δουλειά που έκανες! Το γιάτρεψες στ' αλήθεια! Ο πεθερός σου θα είναι περήφανος για το αποτέλεσμα!
Καλό βράδυ.

Merry Mary Stories είπε...

Μπράβο τέλειο, έσωσες τον πεθερό σου γιατί συνήθως αγαπάμε πολύ όλα το παλιά μας πράγματα και δεν θέλουμε να αλλάζουμε δεν θέλουμε κάτι καινούργιο ας είναι και καλύτερο γι αυτό έχει αξία ότι κάνουμε με τα χέρια μας, χάρηκα που σήμερα σας γνώρισα λίγο μέσα απο το μπλόγκ σας γαιτί αγαπώ κι εγώ όλου του κόσμου τα φτιαξίματα, Μαίρη

nasia είπε...

Διαβάζοντας την ανάρτηση, χάρηκα που κατάφερες να "γιατρέψεις" το τραυματισμένο βιβλίο. Το σίγουρο είναι, ότι το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύει, ότι η εργασία αποκατάστασης έγινε με αγάπη, και μεράκι. Η τέχνη της βιβλιοδεσίας είναι αρκετά, κατά τη γνώμη μου, δύσκολη και σπανίζουν αυτοί που την γνωρίζουν. Συγχαρητήρια για το έργο σου!!! Ο πεθερός σου θα πρέπει να είναι περήφανος για εσένα.

Φιλία είπε...

Αν και δεν καταλαβαίνω τίποτα απ' την ορολογία της βιβλιοδεσίας, "έπιασα" πολύ καλά την καταπληκτική δουλειά που έκανες!!!! Το λεξικό έγινε τέλειο, ολοκαίνουριο και ο πεθερός σου ασφαλώς θα είναι πολύ περήφανος και για το απόκτημα του και για την ικανότατη νύφη του!!!!
Φιλάκια γλυκιά μου και καλό Σ/Κ

DIMI είπε...

Πολύ όμορφο!!Καινούργιο τό έκανες!!Μπράβο σου!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

Ανώνυμος είπε...

Pues a mi me parece que has hecho un magnífico trabajo. Ha quedado impecable!!!
Enhorabuena
Besos
Victoria