Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Πύλινες γλάστρες στο μπαλκόνι

Γεια σας και πάλι!

Στη σημερινή ανάρτηση σας παρουσιάζουμε μια μικρή γωνιά που δημιουργήσαμε στο μπαλκόνι μας και μας αρέσει πολύ! Δεν σταματάμε να την παρατηρούμε και θελήσαμε να μοιραστούμε τις ιδέες μας μαζί σας!




Ουσιαστικά εκμεταλλετήκαμε μια μικρή ντουλάπα που έχουμε στο μπαλκόνι για να τη μετατρέψουμε σε σημείο εστίασης. Επειδή δε διαθέτουμε πολύ φως διαλέξαμε φυτά που αντέχουν στη μερική σκιά, όπως τη δαφνούλα, διάφορα παχύφυτα και μια δράκαινα μαρτζινάτα.

Επίσης, επιλέξαμε πύλινες γλάστρες, στην πλειοψηφία. Έχουν σίγουρα τα προτερήματά τους, γιατί ταιριάζουν σε κάθε διακοσμητικό ύφος, χαρίζουν εξ' αρχής ένα γήινο χρώμα και είναι ανθεκτικές. Σίγουρα κοστίζουν περισσότερο από τις πλαστικές, είναι βαρύτερες κι επειδή το υλικό είναι πορώδες, το χώμα ξεραίνεται πιο γρήγορα. Ωστόσο, για να περιορίσουμε τη γρήγορη εξάτμιση του νερού, μπορούμε να καλύψουμε την επιφάνεια της γλάστρας με φυσικά υλικά, όπως πέτρες, πριονίδι, κοχύλια. Εμείς επιλέξαμε λευκές πέτρες, γιατί αντικατοπτρίζουν το φως του ήλιου και δημιουργείται μια φωτινότητα.



Είναι καλό να δημιουργήσετε κι εσείς μια παρόμοια προστατευτική στρώση στις γλάστρες σας, γιατί θα ωφεληθείτε και με άλλο τρόπο: θα εμποδίσετε την ανάπτηξη των ζιζανίων στο χώμα καθώς και την απόθεση χιλιάδων(!!!!!) αυγών από τα διάφορα βλαπτικά ζουζούνια που κυκλοφορούν ανάμεσα στις γλάστρες σας, μα δεν τα βλέπετε...δυστυχώς!

Τέλος, διακοσμήσαμε με δυο λευκά φαναράκια, μπουμπουνιέρες ενός μπόμπιρα, και με ένα πύλινο κάδρο, ανάμνηση από το ταξίδι του μέλιτος με το Βασίλη στο Amalfi (Ιταλία).


Amalfi: διάσημο για το λικέρ του limοncello, από λεμόνια εξαιρετικής ποιότητας
και για την κεραμοποιϊα του


οι δαφνούλες είναι φτηνές, ανθεκτικές, πολυετείς αν δεν τις κάψει
το χειμωνιάτικο κρύο και πολύχρωμες




προτιμήστε τα παχύφυτα γιατί δεν είναι απαιτητικά. Τέλεια επιλογή αν ξεχνάτε το πότισμα
ή παραμένετε εκτός για πολύ καιρό. Επιλέξτε ρηχές και απλωτές γλάστρες. Ανθίζουν μια φορά το χρόνο, κρατά πολύ διάστημα το άνθος και είναι εντυπωσιακότατο!




Αύριο πάλι, για να υποδεχτούμε τον Ιούλιο!!!

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ένα άλειμμα σε τρεις παραλλαγές

Καλημέρα σε όλους!
Μου φαίνεται ότι πήραμε φόρα και από την απόλυτη απάθεια των προηγούμενων εβδομάδων περάσαμε στο αντίθετο άκρο! 
Σήμερα σας έχουμε μία βασική συνταγή αλείμματος πανεύκολη και με λίγα λιπαρά, ενώ μετά θα ακολουθήσουν τρεις παραλλαγές!


cottage cheese
Βασική συνταγή για 6 άτομα
200γρ. cottage cheese
300γρ. cream cheese (κατίκι, ricotta,κ.α.)
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Χτυπήστε τα τυριά με το μίξερ χειρός μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν μια κρεμώδη, ομογενοποιημένη υφή. Προσθέστε τα καρυκεύματα και είναι έτοιμο το άλειμμα!!!
Πρώτη παραλλαγή με μυρωδικά

Υλικά:
1 κουταλιά ψιλοκομμένο βασιλικό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο σπανάκι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές λάδι
χυμό από ένα λεμόνι

Πάρτε ένα μέρος από το αρχικό άλειμμα και βάλτε το σε ένα μπολ. Χτυπήστε όλα τα υλικά στο μούλτι για 30 δεύτερα και περιχύστε τα μέσα στο μείγμα τυριών. Ανακατέψτε ώστε να δέσει το μείγμα. 
Δεύτερη παραλλαγή με καπνιστή πιπεριά 

Υλικά:
2 κόκκινες καπνιστές πιπεριές Φλωρίνης
1 πρέζα πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση
Ψιλικόψτε τις πιπεριές στο μούλτι. Μετά προσθέστε ένα μέρος από τη βασική συνταγή και το πιπέρι. Ξαναχτυπήστε στο μούλτι ώστε να δέσουν όλα τα υλικά μαζί. 
Τρίτη παραλλαγή με ελιές

Υλικά
100γρ. μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
1 κουταλιά κάππαρη
1 κουταλιά ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Χτυπάτε τις ελιές, την κάππαρη και το λάδι στο μούλτι για λίγο. Προσθέτετε και το μείγμα της βασικής συνταγής και χτυπάτε για 30 δεύτερα ώστε να δέσουν τα υλικά. 
Βασική παρατήρηση: Αν φτιάξετε αυτή την παραλλαγή αφαιρέστε το αλάτι από τη βασική συνταγή, γιατί οι ελιές και η κάππαρη είναι εξ' αρχής πολύ αλατισμένες. 

Τα σημερινά μας αλείμματα είναι τέλεια με κρακεράκια, ιταλικά grissini, ελληνικά κριτσίνια και σκορδόψωμο

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Καλοκαιρινά σουβλάκια

Γεια σας, γεια σας!!!

Ξέρω, ξέρω και τ' ομολογώ... τεμπέλιασα, βαριόμουνα ν'ανοίξω τον υπολογιστή και να μπω στη διαδικασία να γράψω έστω και μια φρασούλα. Απ' την άλλη ήταν και τα γενέθλια του Βασίλη και μαγείρευα και ψώνιζα για κάνα διήμερο. Μου βγήκαν τα χέρια, αλλά άντεξα! Τα περάσαμε τόσο ωραία και τα μεζεδάκια μας ήταν πολύ πετυχημένα. Γι' αυτό και σκέφτηκα να μοιραστώ αυτές τις μέρες τις συνταγές μου μαζί σας, ώστε να τις δοκιμάσετε κι εσείς!

Σήμερα, λοιπόν διάλεξα να σας παρουσιάσω δυο σουβλάκια τόσο καλοκαιρινά κι ανάλαφρα, που δε θέλουν και καμια σπουδαία προετοιμασία! Εφοδιαστείτε με φρέσκο τόνο και γαρίδες. Ναι, ναι τα σουβλάκια μας είναι θαλασσινά!

Σουβλάκια τόνου
Πάρτε από τον ψαρά σας τόνο (2,90 ευρώ/κιλό), ζητήστε του να τον φιλετάρει και να αφαιρέσει κόκκαλα και πέτσα. Κόψτε τον σε μεγαλούτσικα μπαστούνια και βάλτε τον σε μπολ. Αλάτιστε και πιπερώστε, αφήστε τον για ώρα στο ψηγείο για να μαριναριστεί. Περάστε τα μπαστούνια ψαριού σε ξυλάκια για σουβλάκια και ψήστε τα. Εμείς τα ψήσαμε στα κάρβουνα και ήταν τέλεια. Βέβαια, και η κουζίνα σας μια χαρά θα τα μαγειρέψει σε περίπτωση που βαριέστε το BBQ! Μην τα παραψήσετε, για να παραμήνουν ζουμερά.



Γαρίδες σουβλάκι
Αφαιρέστε το κέλυφος και το κεφάλι κι αφήστε μόνο την ουρά για όμορφο εφέ. Βάλτε τες σε μπολ και αναμείξτε με αλάτι, λάδι, πιπέρι καγιέν, και μια σκελίδα σκόρδο τριμμένο. Αφήστε τες στο ψηγείο για το ελάχιστο μια ώρα να μαριναρστούν. Μετά περάστε την κάθε γαρίδα σε ξυλάκι για σουβλάκι. Περάστε την από την ουρά ώστε να τοποθετηθεί όλο το σώμα κατά μήκος του ξύλου. Ψήστε πάλι στα κάρβουνα αν δεν βαριέστε ή στο φούρνο. Προσοχή, θέλουν ελάχιστο ψήσιμο, ειδάλλως χάνουν την ουσιά τους κι αφυδατώνονται!

Είμαι σίγουρη ότι θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας, γιατί είναι ανάλαφρα, καλοκαιρινά και διαφορετικά!!


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Έχουμε πάλι πάρτυ(!!!)-καλοκαιρινές προσκλήσεις

Ξέρετε τώρα εσείς, καλοί μας φίλοι, δώστε μας αφορμή κι εμείς πετάμε τη σκούφια μας για κάτι τέτοια! Παρά τη μαυρίλα στο προσκήνιο, το δυσοίωνο μέλλον και όλα τα γνωστά, εμείς σκεφτήκαμε να μην πτοηθούμε και να οργανώσουμε μια γιορτούλα με φίλους καλούς. Αφορμή τα γενέθλια του Βασίλη το άλλο Σάββατο.

Με άξονα τα γενέθλια επιστρατευτήκαμε και αγοράσαμε χαρτιά για προσκλήσεις. Ε, είναι άλλο πράγμα να φτιάχνεις μια καρτούλα και να τη στέλνεις σε φίλο. Οχι ότι γίνεται επίσημη η περίσταση, αλλά να...δείχνει ότι τον σκέφτηκες τον άλλο, αφιέρωσες λίγο από το χρόνο σου για να του φτιάξεις μια μικρή πρόσκληση. Οι δικές μας δεν είναι και τίποτα σπουδαίο μπροστά στα καλλιτεχνήματα των φίλων scrapbookers, αλλά η προσπάθεια μετράει. Αυτή τη φορά καινοτομήσαμε, γιατί αγοράσαμε και μαγνητάκια για να κολλάνε στο ψηγείο!















Τα περισσότερα χαρτιά και τα μαγνητάκια τα
πήραμε από το Paper stories και άλλα τα κατεβάσαμε από το διαδίκτυο.
Τι λέτε λοιπόν; Περιττό να σας πούμε ότι έχουμε ήδη έτοιμο και το μενού της βραδιάς. Ωραιότατα και γρήγορα μεζεδάκια, που θα σας τα παρουσιάσουμε σε επόμενες αναρτήσεις!

Και προτού κλείσουμε τη σημερινή μας ανάρτηση, να ευχηθούμε χρόνια πολλά στους Λευκαδίτες, αλλά και σε όλο τον κόσμο, μιας και σήμερα γιορτάζει η Πολιούχος μας Παναγία η Φανερωμένη.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Σπιτικά ζυμαρικά στο λεπτό!

Ναι καλοί μας αναγνώστες, τα σπιτικά ζυμαρικά είναι εύκολη υπόθεση, τόσο εύκολη που αν αποπειραθείς μια φορά το πήρες το κολάι! Η συνταγή είναι απλή καθώς και η διαδικασία. Η αφορμή για την ανάρτηση στάθηκε το σχόλιο της kot-itsaς στην προηγούμενη ανάρτησή μας! Καλέστε φίλους ή φτιάξτε τα με τα παιδιά σας, θα περάσετε πολύ ωραία και θα είστε περήφανοι, που τα φτιάξατε εσείς εξ ολοκλήρου.

Βασική συνταγή

σκληρό αλεύρι
αυγά

Η αναλογία είναι πανεύκολη. Για κάθε 100 γρ. σκληρό αλεύρι αντιστοιχεί 1 αυγό. Μη γελαστείτε και φτιάξετε 1 κιλό αλεύρι, γιατί θα κόβετε μακαρόνια για ένα χρόνο. Απ' την άλλη βέβαια, αν έχετε χρόνο, τα κόβετε, τα ξεραίνετε κι αυτά διατηρούνται χωρίς να αλλοιώνονται.

Εκτέλεση με φωτορεπορτάζ!
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε ένα πηγαδάκι στο κέντρο και σπάζουμε εκεί τα αυγά. Αρχίζουμε το ανακάτεμα κι ενσωματώνουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Αφού σχηματιστεί μια ζύμη, αρχίζουμε να τη δουλεύουμε λιγάκι πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αν εξακολουθεί να μας κολλάει προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Καθώς τη ζυμώνουμε την αισθανόμαστε να γίνεται απαλή και μεταξένια! Είναι έτοιμη. Την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τη διατηρούμε στο ψηγείο για 1 ώρα.
.
στις 2 πρώτες φωτο έχουμε ζύμη με σπανάκι
σε άλλη ανάρτηση θα σας πούμε την αναλογία!

Αφού έδεσε η ζύμη μας, την παίρνουμε και την χωρίζουμε σε 2-3 κομμάτια για να μπορούμε να τη δουλεύουμε άνετα. Αν δεν έχουμε μηχανή για ζυμαρικά δεν πειράζει. Παίρνουμε παραμάσχαλα τον πλάστη μας και προσπαθούμε πάντα να ανοίγουμε το φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια ώστε να το κάνουμε όσο πιο λεπτό μπορούμε. Γενικώς οι μηχανές ήταν ακριβές πριν κάμποσο καιρό. Εγω τη δική μου την κουβάλησα από το Τορίνο, θυσιάζοντας ρουχαλάκια, παπουτσάκια και τα συναφή. Τώρα τελευταία, όμως έπεσαν οι τιμές τους κι εδώ, οπότε μπορείτε να επενδύσετε στη σπιτική γεύση.

Αλευρώνουμε ένα κομμάτι ζύμης καλά και το περνάμε 2-3 φορές από την πρώτη σκάλα, που είναι και η πιό παχιά. Αρχίζει να διαμορφώνεται το φύλλο μας και σιγά σιγά το περνάμε από όλες τις σκάλες για να γίνει λεπτό. Αν δεν μπορούμε να το χειριστούμε εύκολα, γιατί μάκρυνε πολύ, το κόβουμε στη μέση και το ένα κομμάτι το ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, για να μη μας κολλήσει.


Αφού ανοίξουμε τα φύλλα μας, αρχίζουμε και κόβουμε τα ζυμαρικά μας στο σχήμα που θέλουμε. Μπορούμε να τα κόψουμε σε λαζάνια, να τα κόψουμε με τη μηχανή σε σπαγγέτι ή φετουτσίνε. Το πιο εύκολο είναι να χρησιμοποιήσουμε τον κόφτη της πίτσας και να τα κόψουμε στο πάχος που σας αρέσει.


Βράσιμο
Αν βράσουμε τα ζυμαρικά μας φρέσκα έχουμε υπόψη τα παρακάτω. Πρέπει να έχουμε έτοιμη τη σάλτσα σας, γιατί τα φρέσκα ζυμαρικά βράζουν σε 3-5 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε κατευθύαν στο τηγάνι με τη σάλτσα. Αλλιώς, θα κολλήσουν μεταξύ τους και δε θα τρώγωνται (χαμένος κόπος)!!
Τα φρέσκα ζυμαρικά όταν είναι έτοιμα ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού.
Αν δεν τα βράσουμε επι τόπου, τα παρπαλίζουμε με σιμιγδάλι και φυλάμε ψηγείο. Δεν κρατάνε όμως και μια αιωνιότητα!!

Ξήρανση

Αν έχουμε φτιάξει ένα τόνο μακαρόνια τα ξηράνουμε . Τα κρεμάμε από όπου μπορουμε και τα αφήνουμε για 24 ώρες να ξεραθούν στον αέρα. Μετά τα φυλάμε σε τάπερ ή σακούλες ή γυάλινα δοχεία για μακαρόνια. Κρατάνε μια αιωνιότητα(που λέει ο λόγος)!



χρήση κινητής απλώστρας για την ξήρανση μακαρονιών...
ανάγκη τέχνας εργάζεται!

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Λαζανια με λαχανικά: νόστιμα, γρήγορα, υγιεινά!

Ναι, ναι, είναι γεγονός, λείψαμε για ένα μικρό χρονικό διαστημα. Οι διαθέσεις είχαν πέσει λιγάκι και η έμπνευση μας είχε αποχαιρετήσει! Ωστόσο, όταν βρισκόμαστε στην κουζίνα το κέφι μας φτιάχνει, η διάθεση ανεβαίνει και παίρνουμε τα πάνω μας. Γι' αυτό και σας προτείνουμε αυτό το καταπληκτικό πιάτο σήμερα, που θα λέγαμε ότι μπορεί να κερδίσει και τους μικρούς που αποφεύγουν τα λαχανικά. Γιατί πολύ απλά από γεύση κι εμφάνιση σκίζει!

Υλικά
1 πακέτο λαζάνια (δε θα τα χρειαστείτε όλα τα φύλλα)
λαχανικά ό,τι σας βρίσκεται σπίτι (κολοκυθάκια, πατάτες, κρεμμύδια, ντομάτες, μανιτάρια, πιπεριές, μελιτζάνες, καρότα,...)
ανθότυρο
φέτα
1-2 μπάλλες μοτσαρέλα σε φέτες ή 1 φλυτζάνι άλλο τυρί που λιώνει τριμμένο
1 αυγό
κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
μυρωδικά
λάδι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Παίρνουμε τα λαχανικά, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε φέτες. Τα βάζουμε σε ταψί, αλατίζουμε, πιπερώνουμε, λαδώνουμε ελαφρώς και τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Στο μεταξύ σε ένα μπωλ προσθέτουμε τα τυριά και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε. Προσθέτουμε και το αυγό, αφού το χτηπήσουμε ελαφρώς, κι ένα ποτηράκι κρέμα γάλακτος. Τέλος προσθέτουμε και τα μυρωδικά μας (βασιλικό, μέντα, δυόσμο, ό,τι μας βρίσκεται).
Αφού έχουν ψηθεί τα λαχανικά, στρώνουμε στο ταψί πρώτα μια στρώση λαχανικών. Από πάνω στρώνουμε μια στρώση λαζάνια και από πάνω ρίχνουμε το μισό μείγμα τυριών. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία: στρώση λαχανικών, λαζάνια, μείγμα τυριών. Αυτό ήταν! Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτού ή ώσπου σχηματιστεί μια ωραία, ρόδινη κρούστα. Δοκιμάστε το!

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Lucky girls!!!

Αγαπημένη παρέα,

δικαιωματικά πιστεύουμε ότι μας ταιριάζει απόλυτα ο τίτλος της σημερινής μας ανάρτησης! Αν δε, έχετε παρακολουθήσει τα blogs τις τελευταίες ημέρες μάλλον έχετε καταλάβει το λόγο! Και οι δυο μας κερδίσαμε σε δυο διαφορετικά giveaways και είμαστε πράγματι πολύ χαρούμενες γι' αυτό!

Πρώτη τυχερή στέφτηκε η Ευαγγελία, που κέρδισε το υπέροχο κάδρο που χάριζε η kot-itsa και το "High fashion kotes". Εν τω μεταξύ, το παρέλαβα εγώ, μιας και η αδερφή βρίσκεται στη Λευκάδα λόγω εργασίας και το μόστραρα κιόλας στο σαλόνι μου. Οπότε μπορώ να πώ Audrey is mine...for a while (χι, χι)!




Μετά από λίγες μέρες όμως ήρθε και το άλλο το μαντάτο! Η Riri με το Handmade bags by Riri έκανε την κλήρωσή της με νικηφόρο αριθμό το 3. Ναι, ναι...εγώ ήμουν αυτή! Πήρα τηλέφωνο την αδερφούλα γρήγορα γρήγορα για να της ανακοινώσω τα νέα και πέταγα τη σκούφια μου. Ε, ξέρετε τί καταπληκτική δουλειά κάνει η Riri!!

Σας ευχαριστούμε πολύ κορίτσια για τα υπέροχα δώρα!! Να'στε πάντα καλά!

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Συλλογή σπόρων από τα άνθη

Το καλοκαιράκι μας καλωσόρισε και μάλλον μας μπήκε με το δεξί. Τα καλοκαιρινά λουλούδια θα αρχίσουν να προκόβουν, να μεγαλώνουν και να βγάζουν τα πρώτα τους άνθη. Όμως στις γλάστρες και τους κήπους μας είχαμε και φυτά ανοιξιάτικα, κυρίως βολβούς, που πια έχουν κιτρινίσει τα φύλλα τους και τα λουλούδια τους έχουν αρχίσει να μαραίνονται για τα καλά. Εμείς μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτή τη φάση και να συλλέξουμε σπόρους για τη νέα χρονιά! Μπορούμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε τη δική μας αποθήκη σπόρων. Και πράγματι είναι πολύ απλό και οικονομικό!

Κόβουμε τους μίσχους ίδιας ποικιλίας λουλουδιών, που διατηρούν πάνω τους άνθη μισομαραμένα. Τοποθετούμε σε μια χάρτινη σακούλα με τα άνθη προς τα κάτω και τη δένουμε. Γράφουμε και σε μια μεριά το όνομα του λουλουδιού, για να θυμόμαστε μελλοντικά τί είδους σπόρους είχαμε μαζέψει.
Περνάμε κι ένα κορδελάκι ή σπάγγο και κρεμάμε το πουγγί μας σε ζεστό και σκοτεινό μέρος. Τα άνθη θα ξεραθούν ολοσκαιρώς και οι σπόροι θα μαζευτούν στον πάτο της σακούλας. Αφαιρούμε τους ξεραμένους μίσχους και φυλάσσουμε το σακουλάκι μας με τους πολύτιμους σπόρους μέχρι την επόμενη σπορά!
Βέβαια, τα συγκεκριμένα άνθη, που μαζέψαμε σήμερα εμείς είναι ποικιλίες διακοσμητικών σκόρδων. Σκεφτόμαστε πολύ έντονα ότι μπορούν να δράσουν και ως...σκοροκτόνα!!!!
Α, και κάτι για το τέλος. Μη χρησιμοποιήσετε επ' ουδενί πλαστικές σακούλες, γιατί θα προκληθούν μεγάλες θερμοκρασίες κι εν τέλει θα σαπίσουν οι σπόροι!