Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Σήμερα ταξιδεύουμε στη Liguria

Η μέρα εδώ στην Αθήνα είναι φωτεινή και ηλιόλουστη, οπότε η διάθεσή μου νοερά κι αυτομάτως με ταξίδεψε στη Liguria, Λιγκούρια στα ιταλικά, Λιγουρία στα ελληνικά.


Το τρίτο μικρότερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ιταλίας με πρωτεύουσα τη Γένοβα, με κορυφαίες πρoσωπικότητες να κατάγονται από εκεί, με νεοφώτιστους τραγουδιστές να ξεπετάγονται από το San Remo


o Domenico Modugno τραγουδα το 1958
το "Nel blu dipinto di blu" καθιερωμένο ως "Volare
"

και με αξιοθαύμαστα τοπιά (ιταλική ριβιέρα, Cinque terre, ...) για να επισκεφτείς.

Monterosso al mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore
είναι τα 5 χωριά που αποτελούν τις Cinque terre (πέντε γαίες),
προστατευόμενες από την Unesco
ως παγκόσμια κληρονομία

Οι ντόπιοι έχουν τη φήμη των μη φιλόξενων απέναντι στους ξένους (βλέπε τί λένε οι κακές γλώσσες για τους Κεφαλλονίτες), των ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους και τα προϊόντα τους. Προτιμούν τα δικά τους ψάρια, τα δικά τους κρασιά, τα δικά τους χορταρικά! Ως και τη δική τους εκδοχή πίτσας έφτιαξαν προσαρμοσμένη στα μέτρα τους, τη λεγόμενη Pizza all' Andrea.

H Liguria παινεύεται για το λάδι της, ελαφρύ, αρωματικό και ντελικάτο, αλλά σπάνια βγαίνει εκτός περιοχής, λόγω της μικρής παραγωγής. Όμως παινεύεται και για τον πλατύφυλλο βασιλικό της κι όταν αυτά τα δύο παντρεύονται μας δίνουν το pesto alla genovese! Κατά πώς φαίνεται οι ντόπιοι το χρησιμοποιούν πολύ το γουδί και το γουδιχέρι, εφόσον κάνουν κι άλλη μια σαλτσούλα με καρύδια!!

Salsa di noci
(=σάλτσα από καρύδια)
Υλικά:
18 καρύδια (ψύχα)
1/3 φλ. κουκουναρόσποροι
1/2 σκελίδα σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 φλ. ελαφριά κρέμα γάλακτος
αλατοπίπερο

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα καρύδια κι αφαιρούμε τη φλούδα. Τα ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με τα κουκουνάρια, το μαϊντανό και το σκόρδο και τα τεμαχίζουμε καλά. Μεταφέρουμε το μίγμα σε μπώλ και αργά αργά προσθέτουμε την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς. Αλατοπιπερώνουμε.
Σημείωση: σε αυτή την πολύ παλιά συνταγή έχουν γίνει διάφορες παραλλαγές, πχ. προσθήκη μουσκεμένου ψωμιού, που ουσιαστικά μοιάζει με ένα είδος σκορδαλιάς καρυδάτης που κάνουν στην Ήπειρο.
Χρησιμοποιείστε τη σάλτσα πάνω από φρεσκομαγειρεμένα μακαρόνια και προσθέστε τυράκι και βουτυράκι ή λαδάκι. Για να το κάνετε το πιάτο εντελώς αυθεντικό χρησιμοποιείστε pansoti, ένα ντόπιο είδος ravioli γεμισμένα με τυρί. Μούρλια!


pansoti

Ο ναυτικός αυτός πληθυσμός είχε ένα διατροφικό πρόβλημα να επιλύσει. Το ψωμί δεν τους πετύχαινε με καμία δύναμη. Η μαγιά έκοβε από τον αλμυρό αέρα και η πολλή υγρασία διαπερνούσε τη φλούδα του ψωμιού, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να συντηρηθεί! Το πρόβλημα το έλυσαν σκεπτόμενοι να δημιουργήσουν ένα πλακουτσό ψωμί χωρίς μαγιά, που θα τρωγόταν κατευθύαν από το φούρνο... Και εγένετω η focaccia! Για να του δώσουν γεύση το πασπάλιζαν με αλάτι, έριχναν και λίγο λαδάκι. Ανάλογα την περιοχή πρόσθεταν τυράκι, κρεμμύδια, μαραθόσπορους.


Focaccia ligure
Υλικά:
1 1/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ. λάδι
1/2 κουτ. σούπας αλάτι
Κρύο μερό
γαρνιτούρα της αρεσκείας σας!

Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνουν μια ζύμη. Προσθέτουμε κρύο νερό με το μάτι, ώσπου η ζύμη να γίνει μαλακή. Σκεπάζουμε με μεμβρανη κι
αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Ξαναζυμώνουμε καλά το ζυμάρι και το αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Με τον πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι και το κάνουμε λεπτούτσικο σαν φύλλο πίτσας. Τη μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 10 λεπτά. Μόλις ξεφουρνίσουμε προσθέτουμε από πάνω ό,τι μας κάνει όρεξη.



focaccia ligure


Αύριο συνεχίζουμε με γλυκάκια της περιοχής!


7 σχόλια:

Ioanna K. είπε...

από μικρή είναι όνειρό μου να πάω στην Ιταλία! Θέλω να πάω στη Βερόνα! ^^ ευχαριστούμε για τις όμορφες πληροφορίες! ^^

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ioanna εκεί δεν έχω πάει ποτέ, αν και βρέθηκα κοντά. Ελπίζω να πάω καλοκαίρι όταν στην Αρένα φιλοξενούνται παραστάσεις. Φαίνεται μαγική...Θα μιλήσουμε και για Βερόνα, βέβαια.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ευγενία μου εξακολουθείς να μας εντυπωσιάζεις με τις αναρτήσεις σου!!
Την καρυδάτη σαλτσούλα την κατέγραψα εννοείται!!!
Φιλιά πολλά!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ελένη, κάποια στιγμή να θυμηθώ να αναρτήσω την ελληνική εκδοχή. Μαμά και γιαγιά του άντρα μου την ξέρουν καλά!

Kitchen Stories είπε...

Ταξιδάκι ιντερνετικό με σούπερ γεύση!
Η φοκάτσα στα καλύτερά της! Θα περιμένω και το γλυκάκι που τους έχω αδυναμία!
Φιλάκια μικρό μου.

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Τα γλυκάκια θα σερβιριστούν σε λίγο!!!

Dizzy button είπε...

Τι τέλεια σαλτσούλα είναι αυτή που διαβάζω.... ευχαριστούμε πολύ!!!