Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Υπέροχα ιταλικά cornetti για απολαυστικά πρωινά.

Γεια χαρά σε όλους σας και καλή σχολική χρονιά!

Το μάτι ανοίγει πιο γλυκά αν σε περιμένει ένα κρουασανάκι στο πρωινό, ένα κρουασανάκι σπιτικό, καλοφτιαγμένο κι έτοιμο να το φας σκέτο ή να το γεμίσεις με τον τρόπο που επιθυμείς εκείνη τη στιγμή! 


Cornetto -κερατάκι δηλαδή στα ελληνικά- προφανέστατα από το χαρακτηριστικό σχήμα που δίνεται στη ζύμη προτού ψηθεί και είναι αλήθεια ότι το πιο κλασσικό ιταλικό πρωινό είναι το cornetto μαζί με καφέ. Η βασική διαφορά τους με τα γαλλικά κρουασανάκια είναι ότι τούτα δω γίνονται με σπορέλαιο αντί για βούτυρο και από προσωπική πείρα θα έλεγα και με λιγότερο κόπο! 

Είναι αλήθεια ότι σπάνια φτιάχνω συνταγές που μου εμφανίζονται στο youtube, αλλά αυτό το βιντεάκι με δελέασε και δε θέλησα να το προσπεράσω. Έτσι, στις καλοκαιρινές μας διακοπές είπα να κάνω μια πρόβα. Η πρόβα πέτυχε, τα κρουασανάκια τα λατρέψαμε και τα έταξα να τα φτιάξω στις ανηψιές μου λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων. Έτσι, την Παρασκευή ξανάφτιαξα τα κρουασανάκια και τράβηξα και φωτογραφίες για να σας παρουσιάσω τη διαδικασία. Το ιταλικό βιντεάκι είναι πολύ κατανοητό, οι οδηγίες δίνονται και στα ιταλικά και στα αγγλικά, αλλά σας παραθέτω κι εγώ τα υλικά και τα βήματα για να εκτελέσετε τη συνταγή. 

Υλικά για 2 ταψιά κουζίνας:

400 μλ. χλιαρό γάλα

200 μλ. σπορέλαιο

2 αυγά κι ένα ασπράδι

20 γρ. νωπή μαγιά

100 γρ. ζάχαρη 

900 γρ. αλεύρι τύπου 00 (ίσως και λίγο παραπάνω)

μισή κουταλιά αλάτι

ένα κουταλάκι γλυκού μπέκιν πάουντερ

100 γρ. λιωμένο βούτυρο για άλειμμα 

Εκτέλεση:

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ το γάλα, το λάδι, τα αυγά, το ασπράδι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά. Μετά προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέκιν και χτυπάμε όλα τα υλικά με το γάντζο του μίξερ ή ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας αν το κάνουμε στο χέρι. Ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη απαλή κι ελαστική. Αν δούμε ότι η ζύμη κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι παραπάνω. 

Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα κι αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 2,5 με 3 ώρες. 

Αφού φουσκώσει η ζύμη, σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια τη ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να φύγει ο αέρας και την κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια. 

Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μορφή μπάλας και μετά σκεπάζουμε με μια πετσέτα τα ζυμάρια μας και τ' αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά. 

Έπειτα παίρνουμε μια μπάλα και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο, προσπαθώντας να δώσουμε ένα κυκλικό σχήμα. Με τη ροδέλα που κόβουμε τις πίτσες ή με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη αρχικώς στα 4 και μετά κάθε τέταρτο το κόβουμε στα 3. Άρα, στο τέλος θα έχουμε 12 τριγωνάκια. Αν θέλουμε να φτιάξουμε πιο μεγάλα cornetti από αυτά που προτείνει το βίντεο, κόβουμε τη ζύμη στα τέσσερα και μετά κάθε τέταρτο στα δύο. Άρα, στο τέλος θα έχουμε 8 τρίγωνα.   

Μετά κάνουμε και μια χαρακιά σε κάθε τρίγωνο, η οποία βοηθάει ώστε να πάρουν τα cornetti το χαρακτηριστικό τους σχήμα. 

Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και μετά τυλίγουμε το κάθε τρίγωνο δίνοντάς του το τελικό του σχήμα. Μπορούμε να τ' αφήσουμε σκέτα ή να τα αλείψουμε με μαρμελάδα ή μερέντα. Αν βάλουμε μαρμελάδα ή μερέντα δε χρειάζεται να τ' αλείψουμε και με βούτυρο. 

Τοποθετούμε τα cornetti στα ταψιά (προτείνω να βάλετε και λαδόκολλα) και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στο 200 βαθμούς.  

Ανακατεύουμε τον κρόκο που μας περίσσεψε με λίγο γάλα κι αλείφουμε τα κρουασανάκια. Προσωπικά παρέλειψα το σουσάμι που προτείνει το βίντεο. Τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά (το βίντεο λέει 30 λεπτά, εξαρτάται από τον κάθε φούρνο), μέχρι να ροδίσουν. 

Μετά, τα βάζουμε σε σχάρα για να κρυώσουν κι έπειτα απλώς προσπαθούμε ν' αντισταθούμε για να μην τα φάμε όλα!

Νομίζω ότι το βλέμμα της Κωνσταντίνας είναι αποκαλυπτικό!

Η συνταγή είναι απλή, μην τη φοβηθείτε. Απλώς διαχειριστείτε σωστά το χρόνο σας μιας και υπάρχει πολύς "νεκρός" χρόνος για να φουσκώσει η ζύμη. Σίγουρα αξίζει τον κόπο!

Φιλάκια πολλά και καλή σχολική χρονιά!

Ευγενία  


Δεν υπάρχουν σχόλια: