Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Flying geese patchwork tutorial...Οι χήνες επανέρχονται!

Γεια σας και πάλι!!!

Γι' αυτές τις χήνες σας είχα ξαναμιλήσει πριν ένα χρόνο περίπου όταν είχα φτιάξει ένα υφασμάτινο καλάθι με το χαρακτηριστικό Sawtooth Star Block που για να φτιαχτεί χρειάζεται 4 flying geese ορθογώνια.


Με αφορμή ένα νέο project που έχω στο μυαλό μου, την προηγούμενη βδομάδα άρχισα γι' άλλη μια φορά το κόψε ράψε. Στην πορεία σκέφτηκα να τραβήξω μερικές φωτογραφίες και να ετοιμάσω ένα tutorial για σας, σε περίπτωση που σας φανεί δελεαστική η σημερινή μου πρόταση!!! 
Κι επειδή το tutorial προέκυψε αυθόρμητα θα διαπιστώσετε ότι στις φωτογραφίες εναλλάσσονται τα χρώματα των υφασμάτων οπότε δείξτε κατανόηση. 

Να τί θα χρειαστείτε για να φτιάξετε 4 flying geese ορθογώνια διαστάσεων 5,5x3 ίντσες με γρήγορο τρόπο χωρίς να χαραμίσετε πολύ ύφασμα:

- 1 μεγάλο τετράγωνο 6 1/4 x 6 1/4 ίντσες
- 4 μικρά τετράγωνα 3,5 x 3,5 ίντσες 
- χάρακα για πάτσγορκ, λεπίδα κοπής υφασμάτων κι επιφάνεια κοπής  
- μολύβι ή στυλό
- καρφίτσες, ψαλίδι, ατμοσίδερο 
- ποδαράκι ραπτομηχανής 1/4 ίντσας για μεγάλη ακρίβεια 

Προσοχή, σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε εμπριμέ κι όχι μονόχρωμα υφάσματα να θυμάστε ότι τοποθετούμε πάντα καλή με καλή τα υφάσματα. Στα μονόχρωμα αυτό δε μας απασχολεί και τόσο αφού δεν ξεχωρίζει η καλή με την ανάποδη των υφασμάτων. 

Βήμα 1ο: Τοποθετούμε πάνω στο μεγάλο τετράγωνο τα δύο μικρά τετράγωνα ως εξής: το ένα στην κάτω αριστερή γωνία και το άλλο στην πάνω δεξιά γωνία. Μετά μαρκάρουμε με το στυλό τη διαγώνιο όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Στερεώνουμε πρόχειρα τα τετράγωνα με καρφίτσες. 


Βήμα 2ο: Γαζώνουμε δεξιά κι αριστερά κατά μήκος της διαγωνίου με 1/4 ίντσας περιθώριο. 


Βήμα 3ο: Κόβουμε με το ψαλίδι κατά μήκος της αρχικής διαγωνίου που είχαμε μαρκάρει. Τώρα έχουμε αποκτήσει 2 μεγάλα τρίγωνα.  



Βήμα 4ο: Ανοίγουμε προς τα έξω τα δύο μικρά τρίγωνα από κάθε μεγάλο τρίγωνο και σιδερώνουμε καλά. Έτσι έχουν δημιουργηθεί δύο αστεία τρίγωνα με μικρά φτερά!!


Βήμα 5ο:  Παίρνουμε τα δύο άλλα μικρά τετράγωνα και μαρκάρουμε τη διαγώνιο. 


Βήμα 6ο: Τοποθετούμε το ένα από τα μικρά τετράγωνα πάνω στην ελεύθερη γωνία του μεγάλου τριγώνου και στερεώνουμε με καρφίτσες. Επαναλαμβάνουμε το βήμα και για το εναπομείναν μικρό τετράγωνο και τρίγωνο. 




Βήμα 7ο: Ράβουμε δεξιά κι αριστερά της διαγωνίου με 1/4 ίντσας. Έπειτα κόβουμε με το ψαλίδι κατά μήκος της διαγωνίου. 


Βήμα 8ο: Ανοίγουμε προς τα έξω τα τρίγωνα που έχουν πλέον σχηματιστεί και σιδερώνουμε καλά. Έχουμε ήδη αποκτήσει τα τέσσερα flying geese ορθογώνια τα οποία ωστόσο θέλουν να ορθογωνιστούν για να δείχνουν υπέροχα!!



Βήμα 9ο: Με το χάρακα πάτσγορκ και τη λεπίδα κοπής ορθογωνίζουμε τα flying geese units ώστε ν' αποκτήσουν μήκος 5,5 ίντσες και ύψος 3 ίντσες. Είναι πολύ βασικό να μην κόψουμε όπως να 'ναι. Θα μας βοηθήσει η διαγώνιος του χάρακα, που θα πρέπει να εφάπτεται με τη μια πλευρά του κεντρικού τριγώνου. Επίσης, αφήνουμε περιθώριο 1/4 ίντσας ανάμεσα στη μύτη του μεγάλου τριγώνου και τη βάση του ορθογωνίου (όπως δείχνει το βελάκι στη φωτογραφία). Αυτό το περιθώριο το χρειαζόμαστε όταν θα ράψουμε μεταξύ τους τα μπλοκς ώστε να μην καλυφθεί η μύτη του τριγώνου.


Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα flying geese units; Με αρκετούς τρόπους, όπως για παράδειγμα μπορούμε να τα βάλουμε σε σειρά και να έχουμε ένα σχεδιασμό όπως στη φωτογραφία που ακολουθεί. 


Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε ακόμη πιο σύνθετα βελάκια όπως δείχνει η παρακάτω φωτογραφία. 


Για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να κόψουμε 1 μεγάλο χρωματιστό τετράγωνο (πχ. μπλε) και 4 μικρά λευκά τετράγωνα κι αντίστοιχα ένα μεγάλο λευκό τετράγωνο και 4 μικρά χρωματιστά τετράγωνα (πχ. μπλε). Και βέβαια για να προσαρμόσετε τις διαστάσεις στις δικές σας ανάγκες μπορείτε ν' ανατρέξετε στον πίνακα που χρησιμοποιώ κι εγώ. Είναι μια πρόταση της Amy Smart από το Diary of a Quilter για να φτιάξουμε το Sawtooth Star Block. Για την κατασκευή των flying geese units εμείς εστιάζουμε στην δεύτερη, την τρίτη και τέταρτη στήλη  του πίνακα.   

Σας εύχομαι καλά ραψίματα και καλή βδομάδα!
Ευγενία











6 σχόλια:

idaaidaseewing.wordpress.com είπε...

ευχαριστούμε για το tutorial, είναι πολύ κατανοητό, και εγώ που είμαι άσχετη το κατάλαβα :), φιλιά!

Maria είπε...

Πόσο κατανοητά μας το παρουσιάζεις και πόσο χρήσιμο είναι ακόμη και για τις αρχάριες.Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα,καλή συνεχεία!!!! Φιλάκια!!!

Φιλία είπε...

Ευγενίτσα μου, καλημέρα
Να 'ξερες πώς ζηλεύω όσες καταπιάνονται με το ράψιμο... είναι τόσο δημιουργική απασχόληση!
Έλα όμως που δεν μπορώ ή δεν έχω την υπομονή να το κάνω, άντε να κοντύνω κανένα παντελόνι κι' αυτό είναι!
Πάντα θαύμαζα και θαυμάζω τη δουλειά σου. "Καθαρή" και άψογη σε κάθε λεπτομέρεια.
Καλά... το γούστο και τους συνδυασμοούς χρωμάτων δεν τα συζητώ, "ανωτάτου" που λένε!!!!
Φιλιά πολλά

Ελένη Φλογερά είπε...

Ευγενία μου καλημέρα
Θαυμάζω την δουλειά σου, θα ήθελα να μπορώ και εγώ να φτιάχνω αυτά τα ωραία, αλλά το ράψιμο δεν το έχω...είμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως χαχα!
Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

Ελένη Φλογερά είπε...

Ευγενία μου καλημέρα
Θαυμάζω την δουλειά σου, θα ήθελα να μπορώ και εγώ να φτιάχνω αυτά τα ωραία, αλλά το ράψιμο δεν το έχω...είμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως χαχα!
Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

My Little World είπε...

Μα πόσο όμορφη δουλειά κάνεις! Ευχαριστούμε για το tutorial! Πολλά φιλιάαα