Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Αξιοποιώντας υφασμάτινα ρετάλια με τη μέθοδο quilt-as-you-go

Τα ρετάλια μπορούν πραγματικά να γίνουν ένας μεγάλος μπελάς μέσα στο εργαστήρι ραπτικής!!! Είναι τόσο δύσκολο να αποχωριστείς ακόμα και το πιο μικρό κομμάτι από το αγαπημένο σου ύφασμα που αντί να το πετάξεις το στοιβάζεις σ'ενα καλάθι ειδικά για ρετάλια. 


Όμως, αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι όλα τα υφάσματα είναι αγαπημένα σου και κανένα δεν μπορείς ν' αποχωριστείς, οπότε το καλάθι γεμίζει ασφυκτικά, εγκαινιάζεις και νέο καλάθι για την αποθήκευση των ρεταλιών, κι άλλο, κι άλλο... Κι αφού τα έχεις έτσι στοιβαγμένα, βαριέσαι τόσο πολύ να κάνεις κάτι μαζί τους. Πού να βγάλεις άκρη μαζί τους έτσι άναρχα που ξεχυλίζουν από παντού!!!! 


Κάπου κάπου, στις μεγάλες βαρεμάρες, μέσα στην παντελή έλλειψη έμπνευσης σκέφτεσαι να οργανώσεις αυτό το χάος, οπότε αρχικά τα ξεχωρίζεις ανά χρώμα, τα σιδερώνεις και τα κόβεις σε διαστάσεις που μπορείς να αξιοποιήσεις κάποτε. Αν τ' αξιοποιήσεις ποτέ και δε θαμπωθείς από το νέο αγαπημένο σου ύφασμα!!!


Φυσικά και μιλάω εκ πείρας, αφού πλέον τα ρετάλια είχαν αρχίσει να συμπεριφέρονται σαν λερναίες ύδρες και να ξεχυλίζουν από παντού. Αφού σκέφτομαι πόσο στωικά αντιμετωπίζει το εργαστήρι μου ο Βασίλης, ο πλέον υπέρμαχος της τάξης και της οργάνωσης... Μεταξύ μας έχει κόψει τα πολλά σούρτα φέρτα σ' αυτό το δωμάτιο. 


Επανέρχομαι, λοιπόν, στη διήμερη αναλαμπή που με έπιασε λίγο πριν το Πάσχα κι έκοψα όλα τ' αξιόλογα σε μέγεθος ρετάλια σε λωρίδες πάχους δύο και δυόμιση ιντσών και τις κατέταξα ανά χρώμα. Άλλωστε με τις λωρίδες μπορείς να σκαρώσεις εύκολα ένα log cabin τετράγωνο ή ένα fence patchwork τετράγωνο.


Έτσι, πριν λίγες μέρες άρχισε και η αξιοποίηση. Κι αυτή τη φορά είχα πολύ μεράκι για quilt-as-you-go patchwork, μια μέθοδο που όπως το λέει και τ' όνομά της δε θέλει σχεδόν καθόλου προετοιμασία μιας και ουσιαστικά πρόκειται για έναν αυτοσχεδιασμό. Αποφάσισα να φτιάξω ένα υφασμάτινο καλάθι σαν αυτό που σας είχα δείξει εδώ κι έβαλα μπρος. 


Έμεινα πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα και των δύο πάνελ. Το μυστικό μου ήταν ότι προσπάθησα να μην μπλέξω πολλά χρώματα μαζί αλλά ούτε και prints για να υπάρχει ένα ενιαίο ύφος. Πολλά από τα ρετάλια μου "φαγώθηκαν", το οποίο ήταν και ο βασικός στόχος και λέω να συνεχίσω στο ίδιο μοτίβο: να φτιάξω υφασμάτινα καλαθάκια με την ίδια τεχνική. 

Αν σας αρέσει το αποτέλεσμα σας συνιστώ να δοκιμάσετε κι εσείς το quilt-as-you-go. Εγώ είχα παρακολουθήσει αυτο τό μάθημα από το Craftsy το οποίο άξιζε τον κόπο.  


Θυμάστε και τις τσαντούλες που είχα φτιάξει;; 
Σας αποχαιρετώ και σας εύχομαι καλή εβδομάδα. 
Ευγενία     

8 σχόλια:

nasia είπε...

Πόσο όμορφα είναι!!!! Σχέδια, χρώματα!!! Πάντως δεν φαίνεται να είναι ρετάλια που μπήκαν σε σειρά αλλά σαν ένα καινούριο project. Διδάσκετε κυρία μου on line;;; Πρέπει να μάθω από τη μετρ ραπτομηχανή. Φιλιά!!!!!

My Little Cosy World είπε...

Τι όμορφα που τα έφτιαξες! Και ο συνδιασμός των χρωμάτων και των υφασμάτων εξαιρετικός! Γεια στα χέρια σου!

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

Σε καταλαβαίνω με τα κουρελάκια! Έχω κι εγώ άπειρα, αλλά μόνα τους δεν γίνονται
Τα καλαθάκια σου έγιναν υπέροχ,, το ίδιο και οι τσαντούλες.
Δείχνε εσύ και πού ξέρει,, μπορεί και να ενδώσω.
Φιλάκια πολλά.

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Aaaxxx πως σε νοιώθω κι ας μην έχω τόσα κουρελάκια όσο εσύ Ευγενούλι μου!!!Οπως επίσης οτι απο το πολύ που τα βλέπεις συνεχώς μπροστά σου τα βαριέσαι και δε σου κάνουν μάτι για νέα δημιουργία.Ομως εσυ τα αξιοποίησες ΥΠΕΡΟΧΑ, όπως μοναδικά πράγματα κάνεις πάντα όσα φτιάχνεις.
Με τόσες οδηγίες που μας δίνεις,οταν ξεμουλαρώσει η μηχανή μου,ίσως τολμήσω κάτι απλό
Φιλιά πολλά

Υ.Γ. Παραγγελίες δέχεσαι ;)

Tante Kiki είπε...

Ωωωω πόσο σε καταλαβαίνω Ευγενία μου... εγώ έχω το ίδιο θέμα με τα περιοδικά μαγειρικής αλλά δεν μπορώ να τα κάνω κάτι πέρα από το να "στήνω" νέες βιβλιοθήκες!!!
Πάντως τα αξιοποίησες καταπληκτικά τα ρετάλια κι έφτιαξες τόσο όμορφα καλάθια... όπως όλα όσα φτιάχνεις άλλωστε!!!! Γεια στα χεράκια σου!!

Nouli είπε...

Που να δεις τα δικά μου καλάθια!
Πριν μήνες ήταν ωραία τακτοποιημένα μα τώρα ξεχειλίζουν από τα κομμάτια που κι εγώ λυπάμαι να πετάξω.
Πολύ ωραία η ιδέα του quilt as you go, που όμως -απ' οτι παρατήρησα στις φωτογραφίες σου- απαιτεί απόθεμα υπομονής και αρκετό χρόνο να αφιερώσεις.
Το αποτέλεσμα ωστόσο σε δικαιώνει.

Φιλία είπε...

Σαν να το ζω!!!! Τι όμορφα που θα νιώθεις να βλέπεις τα καλαθάκια να αδειάζουν από το ρεταλομάνι και να δημιουργούνται τέτοιες ομορφιές!!! Φανταστική τακτοποίηση και αξιοποίηση!
Φιλάκια πολλά

Gina-Teta είπε...

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ!