Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Φτιάχνουμε κλασσική nougat, κάτι σαν το δικό μας μαντολάτο

Τα Χριστούγεννα είναι συνώνυμα του μελομακάρονου και του κουραμπιέ! Μπορούμε όμως να πρωτοτυπήσουμε με γλυκάκια που δύσκολα αποτυγχάνουν, διαφέρουν από τις συνηθισμένες γεύσεις και διατηρούνται εύκολα χωρίς να χάνει η γεύση τους με το πέρασμα των ημερών. Τέτοιο γλυκάκι είναι η nougat και είναι γιορτινό με τα όλα του! Έχει απλά υλικά, φτιάχνεται γρήγορα και προσφέρεται σε κομματάκια. Ωραία ιδέα να αποτελέσει και βρώσιμο δωράκι! 

Υλικά για ένα ρηχό ταψί 30x18 εκ. ή παρόμοιου μεγέθους
75 γρ. αναποφλοίωτα φουντούκια 
75 γρ. αναποφλοίωτα αμύγδαλα
ασπράδια από 2 αυγά χτυπημένα σε μαρέγκα
1 πρέζα αλάτι
450 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
100 γρ. μέλι ρευστό
5 φύλλα φάβλας (σαν αυτά που βάζουνε στις χαλβαδόπιτες) προαιρετικά
θερμόμετρο ζαχαροπ/κης 

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς σε ταψί και τους καβουρδίζουμε στο φούρνο για 10'. Προσέχουμε να μην παραψηθούν ή καούν γιατί πικρίζουν. Τους τοποθετούμε σε πετσέτα κουζίνας και τους τρίβουμε για να φύγουν τα πολλά φλούδια. Έπειτα τους αλέθουμε σε χοντρά κομμάτια και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Σε περίπτωση που βρούμε βάφλες, στρώνουμε με αυτές το ταψί, αλλιώς τοποθετούμε λαδόκολλα.


Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσέχοντας το μπολ μας να είναι απολύτως καθαρό, αλλιώς η μαρέγκα θα κόψει.


Βάζουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το μέλι σε μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο και προσθέτουμε 5 κουταλιές νερού. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, ανακατεύοντας περιστασιακά. Αυτό θα πάρει περίπου 10'.


Δεν πρέπει να αυξήσουμε τη θερμοκρασία, γιατί το σιρόπι θα κρυσταλλώσει. Αφού έρθει σε βρασμό το μείγμα, το αφήνουμε στη φωτιά για άλλα 6-8' μέχρι να φτάσει το θερμόμετρο στους 140 βαθμούς Κελσίου/275 Φαρενάιτ.


Αποσύρουμε κατευθείαν και ρίχνουμε το σιρόπι στη μαρέγκα σαν κορδόνι (πρέπει να πέφτει λίγο λίγο σαν να τρέχει μια βρύση) ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ψηθεί η μαρέγκα. Το μείγμα θα αρχίσει να πυκνώνει και να γίνεται λαμπερό. Προσθέτουμε και τους ξηρούς καρπούς κι ανακατεύουμε για να πάνε παντού. 


Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με τα περισσεούμενα φύλλα βάφλας, αν χρησιμοποιούμε κι αφήνουμε το γλυκό να σταθεί ολόκληρη τη νύχτα.


Την επόμενη μέρα το κόβουμε σε κομμάτια. Μπορούμε να το προσφέρουμε σε θήκες για τρουφάκια ή να το διατηρήσουμε σε αεροστεγές δοχείο. 
Εμάς έγινε ανάρπαστο το γλυκό, αλλά δυστυχώς οι τελικές φωτό χάθηκαν! Γι' αυτό και διαλέξαμε μια αντιπροσωπευτική από το διαδίκτυο. 
Καλή εβδομάδα!


     

20 σχόλια:

rena είπε...

Μοιάζει με μαντολάτο δίκιο έχεις και αφου θα είναι και φρέσκο θα είναι καταπληκτικό!!!!
Ευχαριστούμε για την συνταγή!!!
Φιλιά!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Πρέπει να γίνεται καταπληκτικό!!!
Αυτά τα φύλλα, από που τα αγοράζεις??
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

kiki είπε...

Πρέπει να είναι νοστιμότατα αν κρίνω απο τη συνταγή!!!!Με την πρώτη ευκαιρία θα την δοκιμάσω!!!Σε ευχαριστούμε!!!

Yayi είπε...

Φαίνεται πολύ καλό!
Ευχαριστώ για τη συνταγή.
Καλή εβδομάδα.
Φιλιά.

marilise είπε...

πέροχο φάινεται άσε που έχετε την μοναδική ικανότητα να μας τα δέιχνετε όλα απλά και έυκολα φιλάκια και καλή βδομάδα

Δημιουργία είπε...

Εύκολο σχετικά και πολύ όμορφο φαίνεται.Τα φύλλα βάφλας από που τα προμηθεύεσαι?

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ούτε εγω ξέρω που πουλάνε φύλλα βαφλας, αλλα μιας κ στη Χίο, που βρίσκομαι, κάνουν μαστιχοπιτες με τέτοιο φύλλο θα προσπαθήσω να μάθω πληροφορίες!!

Pinelia είπε...

Πω πω κορίτσια για σπίτι είστε καταπληκτικές!Πρέπει να είναι τέλιο, πεντανόστιμοοοοοοοοοο!Γεια στα χέρια σας!

Tante Kiki είπε...

Τέλειο έγινε!! Κι έχεις δίκιο Ευγενία μου μπορεί να γίνει ένα πολύ ωραίο δωράκι... αλλά τα φύλλα βάφλας πού τα βρίσκουμε...;;;; Πρόσφατα το διάβασα για μια άλλη συνταγή σε κάποιο περιοδικό αλλά είχα την ίδια απορία!!!!
Φιλιά και καλή εβδομάδα!

para-kelsoscooks είπε...

Μας ανοίγεις την όρεξη!!!!
Εύκολο μας το παρουσιάζεις.
Και μια και είσαι στην Χίο δεν μαθαίνεις και την συνταγή για την χαλβαδόπιτα;

Γεωργία(keywoman) είπε...

Όντως μοιάζει με μαντολάτο....

Sofi είπε...

Φαίνεται (κ πρέπει να είναι κιόλας!) πεντανόστιμο!!!!Φιλιάααα

DIMI είπε...

Καλημέρα!Τέλειο φαίνετε!!Πολύ όμορφη συνταγή!Φιλάκια!!

Dimitra είπε...

Μου αρέσουν πολύ τα μαντολάτα κορίτσια! nougat τέλος πάντων! Φαίνεται εύκολο όπως το δείχντε. Για τα φύλλα βάφλας δεν ξέρω αλλά όποιος ψάχνει, βρίσκει. Καλημέρα

Mania είπε...

Πολύ όμορφο φαίνεται!! Δεν το έχω φτιάξει ποτέ. Θα κρατήσω την συνταγή για αργότερα!! Καλές γιορτές εύχομαι!!

Μαρία Έλενα είπε...

Όμορφο γλυκό
Θα το δοκιμάσω σίγουρα
Φιλάκια ...

pearls and thread είπε...

πολυ ιδιαιτερη συνταγη!!!μπραβο !!!!ξεφευγει απο τις συνηθισμενες των ημερων!!!απλα τα φυλλα ισως ειναι λιγο δυσκολο να βρουμε!!

Marcela Gmd είπε...

Wow delicious!!! nice blog!!! would you like to follow each other?
Besos, desde España, Marcela♥

donkey and the carrot είπε...

Φανταστικό το γλυκό!!! Που βρίσκετε τα φύλλα για τις χαλβαδόπιτες;;Είμαι σίγουρη ότι όλοι έπεσαν με τα μούτρα!

vasolefk είπε...

kopitsia kalispera h sintagi einai telia tvra sthn mpraji na doyme ua to epixiriso eyxaristoyme gia thn sintagi filakia