Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Δημιουργίες ντεκουπάζ εν όψει μετακόμισης...

Γεια χαρά όμορφη γειτονιά!

Σήμερα η μέρα άρχισε με μεγάλες δόσεις βαρεμάρας κι εξηγούμαι αμέσως. Ο Βασίλης απουσιάζει εδω και δυο βδομάδες στη Χίο για επαγγελματικούς λόγους. Μόνη στο σπίτι, ούσα άνεργη, οι δουλειές δεν αρκούσαν για να με κρατήσουν απασχολημένη. Κούρασα και το χέρι με τόσα μπλουζάκια που βάλθηκα να φτιάξω και είπα να το χαλαρώσω. 
η σημερινή μου πραμάτεια
Βαρεμάρα, βαρεμάρα, βαρεμάρα! Αλλά ξάφνου κι ως δια μαγείας βρέθηκα μπροστά σε χαρτοπετσέτες και διάφορα εξαρτήματα για decoupage. Σκέφτηκα στρατηγικά και είπα "Ε, πόσο να επιβαρυνθεί η τενοντίτιδα; Τί βάρος έχει ένα φύλλο χαρτοπετσέτας;" Αμέσως το μυαλό στρόφαρε και βρήκα εκείνα τα μεταλλικά κουτάκια που μάζευα τόσο καιρό.
αυτές οι χαρτοπετσέτες πολύ μου αρέσουν
Άρχισα να τα μεταμορφώνω και να τους αλλάζω την όψη για να πάρουν μέρος κι αυτά στη μετακόμιση που θα κάνουμε στα τέλη του μήνα. 

Το ομολογώ, αγαπημένη παρέα, μετακομίζουμε στη Χίο  το ελάχιστο για ένα χρόνο!!!! Η εταιρία του Βασίλη ανέλαβε την ανέγερση του Μουσείου Μαστίχας κι έλαχε στον ίδιο να πλαισιώσει το εκεί εργοτάξιο. 

Τα βαζάκια θα πάρουν τη θέση τους στην νέα κουζίνα. Αλάτι, πιπέρι, καφές, ζάχαρη, μπαχάρια κάπου πρέπει να φυλαχτούν. Κι επειδή δεν θέλουμε να ξεκουβαλήσουμε όλα μας τα προικιά, αυτά τα μεταλλικά βαζάκια έχουν τα προτερήματά τους: δεν σπάνε, είναι βολικά κι ελαφριά. 
Βέβαια, για να πω και την πάσα αλήθεια, μετά τη μετακόμιση θα πάω Λευκάδα κι από Σεπτέμβρη Χίο. 
Τέλος έχω και μια ερώτηση να απευθύνω στις ιέρειες του decoupage. Από αθεράπευτη βαρεμάρα τα καμβαδάκια, αφού τοποθέτησα τη χαρτοπετσέτα, τα πέρασα κατευθύαν με βερνίκι χωρίς να περάσω πρώτα κόλλα ντεκουπάζ. Για πείτε, τα κατέστρεψα;;; 

μάλλον ο βάτραχος αναρωτιέται αν τον κατέστρεψα!!

ευτυχώς εδώ οι κυρίες πίνουν και τρωνε ανέμελες!



Φιλάκια πολλά  

Υ.Γ. Ό,τι γνωρίζετε για τη Χίο πείτε το. Να ξέρω τί να περιμένω. Σκεφτείτε, μπορεί να μείνω εκεί 2,5 χρόνια! 

40 σχόλια:

Σοφία είπε...

Δεν έχω ιδέα από τέτοιες τεχνικές,
αισθητικά, όμως, είναι καταπληκτικά αυτά που έφτιαξες.

Υ.Γ. Με ξέχασες...

Nena είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!!
ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΟΥ ΚΑΛΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ...ΑΠΛΑ ΘΑ ΣΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΛΙΓΟ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ.....ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ SKYPE.ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΝΩ ΒΟΛΟ...ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ!!!
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΤΑΚΙΑ ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΙΔΕΑ ΣΟΥ !!!ΦΙΛΑΚΙΑ

Χρυσούλα είπε...

Μόλις διάβασα για Χίο...είπα...
ά! τι τυχερή!είμαι σε μια φάση που θάθελα να πήγαινα λίγο πιό μακριά...
Τα μεταμορφωμένα κουτάκια σου έγιναν φανταστικά! Το ίδιο και τα καμβαδάκια! Μου άρεσαν πολύ τα σχέδιά τους και τα χρώματα!...στην ερώτησή σου Ευγενία δεν έχω απάντηση...Κάποια πιό ειδική θα σε καλύψει...Καλό βράδυ!

Άννα είπε...

Πολύ όμορφα τα κουτάκια σου! Από τεχνική δεν ξέρω...να σου πω!
Για τη Χιο να σου πω, αλλά εγω πήγα εκεί ως τουριστας πριν 2 χρόνια και περασα υπεροχα! Και είναι απο τα μέρη που θέλω να ξαναπάω.
Αλλά να σου πω, αν είστε μαζί, όλα καλά είναι! (γιατί εγώ εδω και χρόνια ζω το ένας εδώ κι άλλος αλλού... με διαλλειματα!)

Μαρία είπε...

Υπέροχα όλα ..τα βαζάκια σου τέλεια ..τα καμβαδάκια επίσης ..το ίδιο λάθος το έκανα κι εγώ παλιότερα από την αφηρημάδα μου σε κάτι ποτιστηράκια ..μέχρι σήμερα δεν έχουν πάθει τίποτα ..η χαρτοπετσέτα κόλλησε μια χαρά και με το βερνίκι ..Καλό βράδυ εύχομαι και καλή διαμονή στη Χίο ..φιλάκια

Rena είπε...

Πανέμορφα τα κουτάκια σου όσο για το βερνίκι κάνει σχεδόν την ίδια δουλειά με την κόλλα απλά είναι πιο δυνατό οπότε αν ήταν θα σου τα είχε καταστρέψει αμέσως οπότε μάλλον δεν θα έχεις πρόβλημα!
Στη Χίο δεν έχω πάει,οπότε το μόνο που μπορώ να σου πω είναι καλή διαμονή!!!

para-kelsoscooks είπε...

Πολύ όμορφα και τα κουτάκια και τα καμβαδάκια.Όσο για το βερνίκι που πέρασες κατ΄ευθείαν -αφού άντεξε η χαρτοπετσέτα- δεν έχει κανένα φόβο.
Εύχομαι η διαμονή σου στην Χίο να σου αρέσει.Άλλωστε, ένας χρόνος είναι, θα περάσει.Φιλιά

Litsa είπε...

Τα κουτιά έγιναν πανέμορφα, τόσο ζηλευτά!
Για την Χίο δε γνωρίζω τίποτα (πέραν της μαστίχας), αλλά θέλω πολύ να πάω... Νομίζω θα περάσετε όμορφα!
Καλό κουράγιο στη μετακόμιση και καλό καλοκαιράκι στη Λευκάδα (και στη Χίο φυσικά)!

jenny είπε...

Κούκλα μου είσαι πολύ τυχερή! Είναι πολύ όμορφο μέρος και να σκεφτείς πως πολλοί θα έδιναν πάρα πολλά για να έχουν δουλειά και να απολαμβάνουν τέτοια μέρη... Πολύ καλή η ιδέα σου να πάρεις τα μεταλλαγμένα αντί τα κανονικά σου προικιά,.. θα τα δώσεις ζωή και είναι και όμορφα...Μπράβο.....για όλα....Προσοχή στο χεράκι σου...

Konstantina Chryssanthopoulou είπε...

Πολύ όμορφα τα νέα αξεσουάρ κουζίνας. Ζηλεύω για τη Χίο. Πρέπει να είναι τέλεια. Κι εμένα ο 'αντρας μου έχει οργανική (καθηγητής) στη Λέσβο και θα χρειαστεί κάποια στιγμή να πάμε.

Να πάνε όλα καλά...

Μελίνα είπε...

Ευγενία μου με το καλό να πάτε στη Χίο!
Έχω φίλη Χιώτισσα, ό,τι θέλεις να μάθεις πες μου να τη ρωτήσω!
Φιλάκια!

Taelia88 είπε...

Πανέμορφα γίνανε!! Και τα κουτάκια και τα καμβαδάκια!! Είναι υπέροχα όλα!! Με το καλό να πάτε στο νέο σας σπίτι και καλή διαμονή να έχετε! Φιλιά!

Tante Kiki είπε...

Τα κουτάκια έγιναν υπέροχα αν και δεν ξέρω από την τεχνική που αναφέρεις. Όσο για τη Χίο είναι πανέμορφη κι εξάλλου δεν είναι για πάντα!

simonmad είπε...

Ναι, σε όλα! Και στη Χίο και στα κουτάκια και στα καμβαδάκια! Καλά και βολικά, εύχομαι!
φιλιά!

Madlen είπε...

Φανταστικά έγιναν!!
Καλή διαμονή σας εύχομαι!!

Dizzy button είπε...

Τα κουτάκια σου έγιναν υπέροχα και σίγουρα θα ταιριάζουν στην νέα σου κουζίνα! Τα καμβαδάκια είναι καταπληκτικά! Τι φατσούλα είναι αυτό το βατραχάκι...:-)
Καλή αρχή σε σένα και τον Βασίλη! Θα είναι πολύ όμορφη η ζωή στο νησί :-)

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Κοριτσακι με το καλό η εγκατάσταση!
Απόλαυσε αυτή την αλλαγή όσο μπορείς, σκέψου όπως έγραψε κι η Τζένυ οτι είστε απο τους τυχερούς (!)που έχουν δουλειά και πατε σ ένα νέο Τόπο,με άλλη κουλτούρα (διαφορετική απο μας των Ιονιων) και θα κουβαλήσετε πίσω άλλες εμπειρίες
Για τη Χίο επειδη δεν έχω πάει,να σου δώσω πληροφορίες θα σου συστήσω
http://skouliki-skoulikia.blogspot.gr/
Το σκουλήκι είναι Ζακυνθινό, οπότε...
Οσο για το ντεκουπαζ,έξυπνη η λύση με τα κουτάκια, ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ κι όπως είπε κι η Σωσώ αφού άντεξαν (άσε που κάποιες κόλλες είναι ΚΑΙ βερνίκια μαζί.Το κοίταξες;)δεν έχεις πρόβλημα.Πέρασε καμιά στρώση ακόμα για ενίσχυση.
Καλά να περάσετε ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ

Φιλία είπε...

Με τον "καλό" σου, όπου νάναι καλά είναι και η Χίος απ' ό,τι ακούω είναι πολύ όμορφο νησί. Εξάλλου, ένα διάλειμμα απ' τη φρικτή αυτή πόλη είναι πάντα ανανεωτικό και χρειαζούμενο. Τα κουτάκια και τα καμβαδάκια σου, θα στολίσουν υπέροχα το νέο σου σπίτι.... Σας εύχομαι να περάσετε αξέχαστα!!!!
Πολλά φιλάκια

Stone είπε...

Ουαου!Εγιναν πολύ όμορφα και χαρούμενα!Κι εγω τωρα το μαθαινω το decoupage και δεν ξέρω να σου πώ τπτ, μου αρεσουν πολύ!Με το καλό να μετακομισετε και καλή προσαρμογή στα νέα δεδομένα!

starhomecraft είπε...

Παρα πολυ ομορφα!Μπραβο σου!Και τα σχεδιακια εξαιρετικα.Αλλα αυτο που ειναι αξιεπαινο ειναι το οτι οχι μονο γλυτωσες το κουτι απο την ανακυκλωση αλλα το μεταμορφωσες με απλα υλικα!

Ελευθερία είπε...

τα κουτακια σου ειναι υπέροχα... εχω σκεφτει να μαζευω τετοια...αλλα θα με διωξει ο αντρας μου στο τελος!!! μπράβο σου και πάλι!!!!

Ερμιόνη είπε...

Είναι πάρα πολύ χαριτωμένα Ευγενία μου! Θα είναι ένα όμορφο στολιδάκι για το καινούριο σπίτι!
Με το καλό η μετακόμιση λοιπόν!
Φιλιά!

Ειρηνη Σ είπε...

καλως να ερθεις στην Χιο
γραψε μου στο e-mail μου τι θες να μαθεις
αυτο που εχω να σου πω εγω που δεν ειμαι απο εδω ειναι οτι ο τοπος ειναι πανεμορφος και εχεις πολλες δυνατοτητες να ξεφευγεις απο την καθημερινοτητα αν εχεις καιρο
περημενω e- mail σου

Mika είπε...

Τα κουτάκια είναι πανέμορφα! Καλή τύχη στην μετακομιση σας, να ανακαλύψεις τις ομορφιές του νέου τόπου και να το ζήσεις όσο πιο όμορφα μπορείς. Και εγώ ξενιτεμένη είμαι...Ολα μια ιδέα είναι, όπου γης πατρίς!
Φιλιά

marileni είπε...

Tα βαζάκια είναι καταπληκτικά!Δροσερά και χαρούμενα χρώματα...

Φανή είπε...

Τέλεια τα βαζάκια! Πολύ όμορφη ιδέα κι έχω μαζέψει μερικά κι εγώ. Ένα σίγουρα θα γίνει κουμπαράς. Αλλά από ντεκουπάζ δεν γνωρίζω τίποτα...

Fan, όπως λέμε SofaN!

SPYRIDOULA είπε...

Δεν έχω ασχοληθεί με ανάλογες τεχνικές, μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω!Τα κουτιά σου πάντως έγιναν υπέροχα!!!

Unknown είπε...

Πανέμορφα τα δημιουργήματά σου! Όσο για την μετακόμιση στη Χίο σου εύχομαι καλή αρχή και καλή διαμονή!

Elena είπε...

Ευγενία μου, τα κουτάκια σου είναι υπέροχα....Μπράβο!! Για την Χίο δεν ξέρω τι να σου πω, γιατί δεν έχω πάει ποτέ, αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα! Να'χεις ένα όμορφο βράδυ!

Sweet Thoughts by Mary είπε...

Ευγενία μου με το καλό η μετακόμιση! Καλό κουράγιο με το πακετάρισμα.
Πιστεύω θα περάσετε πολύ όμορφα.
Όσο για τα κουτάκια και τα καμβαδάκια φαίνονται τέλεια!

Φιλιά!

Vivika είπε...

Πόσο σε ζηλεύω! Ξέρω εσύ δεν θες να ξεσπιτωθείς στα καλά του καθουμένου, αλλά μετά μπορεί να μη θες να φύγεις από τη Χίο! Εμένα ο πατέρας μου στρατιωτικός επρεπε να πάμε 2χρόνια στη Λήμνο, κλάμα κακό που θα φεύγαμε από τη Θεσσαλονίκη. Τώρα το μόνο που σκέφτομαι είναι πως θα μπορέσω να ξαναπάω να ζήσω εκεί!

Chios on Line είπε...

Γέννημα θρέμα Χιώτισσα. Μένω Πειραιά τα τελευταία χρόνια.
Ζήλεψα μόλις άκουσα ότι θα πας στη Νήσο έστω και για 2 χρόνια.
Δεν θα σου πω αν είσαι τυχερή ή όχι. Αυτό θα το κρίνεις εσύ όταν θα είναι να φύγεις.
Το ταξίδι στο Αιγαίο ευχάριστο. Ήλιος, θάλασσα και η λαχτάρα για την επιστροφή στο σπίτι. Γιατί όσα χρόνια και να λείπουμε από τη Νήσο αυτή θα είναι το σπίτι μας.
Ο ήλιος της δυνατός. Η θάλασσα της κρύα, φιλόξενη και καθάρια. Μας υπηρετεί και την υπηρετούμε χρόνια. Ιδιαίτερη σχέση. Σχέση αγάπης- μίσους.
Η νύχτα ήρεμη. Τα’ αστέρια άπειρα στον ουρανό. Σε καλούν να τα δεις, να τα μετρήσεις, να τα μελετήσεις. Το σκοτάδι βαθύ, πηχτό δεν το «βιάζουν» ταμπέλες νέον. Στην αυλή της μητέρας μου ένα βράδυ καλοκαιριού η 6χρονη τότε κόρη μου καθισμένη σε μια πολυθρόνα με τα μάτια κλειστά μου λέει.
«Μαμά…. Άκου….άκου τον ήχο της σιωπής».
Ο χειμώνας βαρύς, υγρός. Το κρύο μαζί με την υγρασία σου τρυπά το κόκκαλο.
Η άνοιξη ένα άρωμα… Τριαντάφυλλα, γιασεμιά, αγιόκλημα. Στη νότια Χίο κάνε μια βόλτα. Θα βρεις χωράφια με άγριες λαλάδες (τουλίπες που τις πήραν οι Ολλανδοί και τις έκαναν εθνικό τους λουλούδι).
Το καλοκαίρι η θάλασσα και ο ήλιος.
Το φθινόπωρο η μυρωδιά από το βρεγμένο χώμα και τα βότσαλα.
Η Χώρα είναι η καρδιά του νησιού. Η Απλωταριά (κάτι σαν Ερμού ή Σωτήρος) μαγαζιά εμπορικά. Στα στενά μπαχαράδικα, κεράδικα, μαγαζάκια με ότι μπορεί να βάλει ο νους σου. Η αγορά στη συνέχεια. Φρεσκοκομένος καφές, φρούτα, ψάρια.
Οι τιμές ποιο ακριβές από Αθήνα-Πειραιά. Η ποιότητα όχι πάντα άριστη. Τα τρόφιμα μεταφέρονται από την Αθήνα ή Θεσσαλονίκη οπότε μέχρι να βγουν στην αγορά έχει περάσει κάποιος χρόνος. Προτίμησε τα Χιώτικα προϊόντα, εσπεριδοειδή, καρπούζια, πεπόνια, ψάρια από τις βάρκες, ντομάτες, ξυλάγκουρα (ατζούρια τα λένε εδώ οι πρωτευουσιάνοι).
Λουκουμάδες, μπουγάτσα και καφές…..
Τυρόπιτα τηγανιτή στην «Αλκυόνη» σ’ ένα αδιέξοδο στο δεύτερο στενό, δεξιά, της Απλωταριάς. Γεύσεις, μυρωδιές από τις χαμένες πατρίδες. Σμύρνη, Κάτω Παναγιά, Τσεσμές. Βλέπεις απέναντι τα παράλια μια ανάσα δρόμος, ένα πέταγμα άγγιγμα.
Η συγκοινωνία με την Τουρκία καθημερινή. Ευκαιρία για αγορές σε πολύ-πολύ καλές τιμές. Αν και ποτέ δεν έχω πάει απέναντι έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για προϊόντα και υπηρεσίες.
Η βόρεια Χίος ξερή, βουνό γκρί. Βαρύ και αφιλόξενο θαρρείς. Αυτός ο τόπος έδωσε καραβοκύρηδες που κρατούν την ναυτιλία στο δεξί τους χέρι;;; Κι όμως. Βροντάδος, Συκιάδα, Λαγκάδα, Καρδάμυλα. Το Νησί αυτό έχει δώσει θυσία στην θάλασσα παλικάρια, πατεράδες, γιούς, συζύγους, αρραβωνιαστικούς. Όπου και να σταθείς θα ακούσεις ιστορίες θαλασσινές, θα δεις ναυτικούς με τα χέρια τραχιά από την δουλειά και το πρόσωπο σκαμμένο από την αρμύρα. Κι όλοι μ’ έναν λόγο στο στόμα τους « Ο Αί – Νικόλας....».
Ποιο βόρεια στο Άγιο Γάλα. Πήγαινε στην Εκκλησιά της Παναγιάς της Αγιογαλούσενας. Κατά την παράδοση από το Στήθος Της έτρεχε γάλα που το έπιναν οι γυναίκες που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της είναι του 4ου αιώνα. Ακριβώς δίπλα της το σπήλαιο. Ανεξερεύνητο. Ιστορίες, θρύλοι και μύθοι το συνοδεύουν. Γι αμύθητους θησαυρούς πειρατών, για μυστικό πέρασμα από την βόρεια Χίο στη Νότια, για εξερευνητές που πήγαν να το κατακτήσουν και βγήκαν τρελοί ή χάθηκαν στα σπλάχνα του.
Συνέχεια ...

Chios on Line είπε...

Η Αγιά Μαρκέλλα εμαρτύρησε από τον Μωαμεθανό πατέρα της. Τα βήματα του μαρτυρίου Της υπάρχουν ακόμα πάνω στους βράχους που οδηγούν στο Αγίασμα.
Αξίζει ο κόπος να πας με ιερέα να κάνεις παράκληση. Κρύα η θάλασσα. Βαθιά και μαύρη απέναντι από την Εύβοια. Στον βράχο όμως που η ιστορία της Αγίας αναφέρει ότι άνοιξε για να την δεχτεί για να μην την πιάσει ο πατέρας της το νερό είναι ζεστό, ήρεμο και φιλόξενο. Μια γούβα αγιασμένο με το αίμα και την πίστη της Αγίας.
Η Νότια Χίος άλλο μέρος, άλλος κόσμος. Ο Κάμπος. Αρχοντικά από πέτρα και απέραντα χωράφια με εσπεριδοειδή. Κάνε μια βόλτα την άνοιξη. Η μυρωδιά από τους ανθούς των πορτοκαλιών, των μαντερινιών, των γιασεμιών και του αγιοκλήματος θα σε μεθύσει. Περπάτησε στο Αργέντικο και στα σοκκάκια τριγύρω.
Καλλιμασιά, Αρμόλια, Καλαμωτή, Ολύμποι Μαστιχοχώρια. Οι σκίνοι, πάντα καθαροί, φροντισμένοι, με αγάπη και στοργή. Ακόμα κι όταν τους «πληγώνουν» για να «δουν» το δάκρυ τους αυτοί στέκονται σιωπηλοί, καρτερικοί. Η Μαστίχα ήταν το προϊον που στην τουρκοκρατία έδωσε προνόμια στη Χίο. Οι Σουλτάνοι την ήθελαν για τα χαρέμια τους για κρέμες, λάδια και θυμίαμα. Αυτό έδωσε μεγάλη δύναμη στο νησί. Δύναμη που δεν την προστάτευσε στην μεγάλη Σφαγή. Όταν οι γενίτσαροι αφάνισαν τον πληθυσμό έσφαξαν, γέροντες, γυναίκες και παιδιά επειδή εναντιώθηκαν στον Οθωμανικό ζυγό και βοήθησαν στην Επανάσταση. Ακόμα κι ο Ντε Λα Κρουά εμπνεύστηκε από αυτή τη θηριωδία και ζωγράφισε τον περίφημο πίνακα «Η Σφαγή της Χίου» που φιλοξενείτε στο Μουσείο του Λούβρου.
Στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά περπάτησε με προσοχή και με κατάνυξη μεγάλη. Οι πλάκες του μοναστηριού είναι ακόμα ποτισμένες με το αίμα των γυναικόπαιδων που έσφαξαν οι Αγαρινοί. Κάτω από την εικόνα της Παναγίας να διακρίνεις το πατουσάκι ενός βρέφους και κάπου ποιο δεξιά την σκιά που άφησε το καμένο κορμί του Ηγούμενου. Στο οστεοφυλάκιο σειρές υπάρχουν τα οστά των νεκρών.
Το μεσαιωνικό χωριό τα’ Αυγώνυμα σκληρή, γκρίζα πέτρα με φιλόξενους ανθρώπους και υπέροχο φαγητό.
Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς την Βιβλιοθήκη του Κοράη την Δεύτερη σε μέγεθος Βιβλιοθήκη της χώρας. Υπάρχουν ανεκτίμητα αρχεία και χειρόγραφα από την εποχή του Κοραή και ποιο πέρα ακόμα. Ανέβα στον πρώτο όροφο και χάζεψε παραδοσιακές φορεσιές, δαντέλες, ατραντέδες, προικιά αρχοντοπούλων.
Προσοχή μεγάλη στην οδήγηση, στους δρόμους και στους οδηγούς. Κανόνες οδικής συμπεριφοράς δεν υπάρχουν. Όλοι έχουν προτεραιότητα παντού. Δρόμοι στενοί και πολλές φορές κακοφωτισμένοι.
Πήγαινε σε πανηγύρια και γιορτές, ανακατέψου με τον κόσμο και άκουσε την ντοπολαλιά.
Συνέχεια

Chios on Line είπε...

Κώμη, Εμποριό, Αγιά Φωτιά, Ναγός, Δασκαλόπετερα (από την πέτρα που ο δάσκαλος Όμηρος καθόταν και δίδασκε τους μαθητές του) οι ποιο «τουριστικές» παραλίες. Μετά το 15Αύγουστο που το νησί αδειάζει στην κυριολεξία θα τις λατρέψεις.
Εμπειρία φοβερή οι αερομαχίες με τα Τουρκικά F16. Ακούς τον θόρυβο λες και βρυχιέται ο ουρανός. Και ξαφνικά τα βλέπεις πάνω από το κεφάλι σου. Πάντα είναι δύο. Σε χλευάζουν, σε περιγελούν. Στο δευτερόλεπτο και πριν συνειδητοποιήσεις τι βλέπεις ακολουθούν τα Ελληνικά. Κι η καταδίωξη αρχίζει. Θ’ ακούσεις επιφωνήματα απορίας (κυρίως από ξένους και τουρίστες), κατάρες και αναθέματα (από τους γηραιότερους), φράσεις θαυμασμού και παρότρυνσης προς τους αεροπόρους μας (από τους νεότερους), και προσευχές από μάνες που έχουν τα παιδιά τους φαντάρους.
Αν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βαρβασίου «ΦΑΡΟΣ» που έχει τμήματα χορού, κεντήματος, πλεξίματος κτλ.
Καφετέριες, μπαράκια, ορθάδικα, ταβέρνες, εστιατόρια ότι ζητήσεις θα το βρεις. Όχι μόνο στη Χώρα αλλά και στα χωριά. Να καθίσετε στο «Μπούρτζι» στην μπούκα του λιμανιού. Νομίζεις ότι το καράβι έρχεται κατά πάνω σου. Φαγητό πολύ καλό και ποιο οικονομικό από Αθήνα-Πειραιά.
Έχω τόσα να γράψω, να πω για τη Νήσο μου που αν δεν βάλω τελεία θα γράφω για ώρες.
Πιστεύω ότι θα μείνετε στη Χώρα. Τον Αύγουστο θα είμαι στη Νήσο. Αν είσαι εκεί θα χαρώ να σε γνωρίσω.

Το ξέρω ότι το μήνυμα δεν είναι απλά σεντόνι αλλά πανωσέντονο, κατωσέντονο και κουβερλί μαζί γι αυτό ζητώ συγνώμη.

Chios on Line

manousina είπε...

Δεν μπορώ να βοηθήσω, μπορώ όμως να στείλω ένα φιλί !!!!

neraiditsa είπε...

υπέροχα που έγιναν τα βαζάκια σου!!! Έχω ακούσει πολύ όμορφα λόγια για την Χίο ,να προσέχεις και να γεμίσεις με εικόνες το μυαλό σου!!!
Σε φιλώ!!!

Ειρήνη Ε. είπε...

Ευγενία, τα όμορφα κουτάκια σου θα βρουν τη θέση τους στην καινούργια σου κουζίνα, θα τη στολίσουν και θα σε βολέψουν μια χαρά. Δεν έχω πάει στη Χίο, όμως έχω ακούσει τα καλύτερα. Καλή μετεγκατάσταση.
Καλό σου βράδυ.

χρυσάνθη είπε...

Υπέροχο νησί!!!Καταπληκτικό!!!Εχει τόσα μέρη να επισκεφτείς που μάλλον δεν θα φτάσει 1 χρόνος!!!Νομίζω πως πρέπει να είσαι χαρούμενη!!!!Εγώ το λάτρεψα !!!Τα κουτάκια και τα καμβαδάκια πολύ όμορφα και πολύ καλή ιδέα για το προσωρινό σπιτικό σου!!!Φιλάκια!!!

ChristinaD είπε...

ωραία πραγματάκια έφτιαξες πάλι!!Μπράβο!!Με το καλό να έρθει η μετακόμιση, νέος τόπος, νέες εμπειρίες!!! Δεν έχω πάει ποτέ Χίο, αλλά σίγουρα θα είναι όμορφη, έχει και την Τουρκία απέναντι για βόλτες! θέλουμε εικόνες!!όλα καλά να σας πάνε!!φιλιά!!

mirsini's creations είπε...

Τα καμβαδάκια σου τέλειαα!!! Έλα ρε...πάτε Χίο να μείνετε;!! Πολύ ωραία φάση !!! Καλή μετακόμιση και καλή διαμονή !!! Απ'ότι κατάλαβα θα είναι όνειρο εκεί !! Απο Αθήνα σίγουρα !! ;ο))