Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Granola: η σπιτική εκδοχή του πρωινού με δημητριακά

Καλημέρα σε όλους. 

Τον όρο granola τον πρωτοσυνάντησα πέρυσι σε αμερικάνικα περιοδικά με ιδέες για χειροποίητα, βρώσιμα δώρα. Δεν είχα δώσει και πολύ μεγάλη σημασία, γιατί έψαχνα κάτι πιο φαντεζί, πρωτότυπο και διαφορετικό. Φέτος ξανάπεσε μπροστά μου η granola σε μια συνταγή του Jamie Oliver και σκέφτηκα να της δώσω μια δεύτερη ευκαιρία. 

Ουσιαστικά η granola ή granula (από μόνη μου υιοθετώ το θηλυκό γένος) υπήρξε όρος των αγορών των ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα, που χρησιμοποιήθηκε για να χαρακτηρίσει τροφές και σνακ ολικής άλεσης ψημένα μέχρι να γίνουν τραγανά. Πλέον ο εμπορικός όρος "granola" χρησιμοποιείται μόνο στην Αυστραλία ενώ στην συνείδηση του καθενός ο όρος παραπέμπει σε τροφές υγιεινές και θρεπτικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο λόγος είναι αυτονόητος, αφού είναι κατά βάση ένα μείγμα από βρώμη, καρπούς και μέλι

Σας παρουσιάζω το δικό μου πείραμα, που βασίζεται σε μια απλή συνταγή που βρήκα χωρίς να βάλω μέλι,  μιας και το προσθέτω μετά. 

Τα βασικά υλικά είναι οι νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης και το μούσλι, τα οποία προμηθεύτηκα από το κατάστημα με βότανα της γειτονιάς. 
Σε ένα ταψί έβαλα μέρος των δημητριακών, καρύδια, αμύγδαλα, λιναρόσπορο, κουκουναρόσπορο, cranberries  κι άλλα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, μπανάνες, δαμάσκηνα και σύκα χοντροκομμένα). Πρόσθεσα μια κουταλιά λάδι, τα ανακάτεψα και τα έψησα στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να καβουρδιστούν οι καρποί και να γίνουν ακόμα πιο τραγανές οι νιφάδες. Αφού κρύωσε το μείγμα το ανακάτεψα με τα υπόλοιπα δημητριακά και ψιλόκοψα μαύρη σοκολάτα. Αυτό ήταν!Το μείγμα φυλάσσεται σε ειδικό τάπερ και είναι νοστιμότατο. Άλλη γεύση δίνουν οι καβουρδισμένοι καρποί, είναι γεγονός. 

Φτιάξτε το δικό σας μείγμα και απολαύστε το με γάλα, γιαούρτι ή εμπλουτίστε τα γλυκά και τις καλοκαιρινές φρουτοσαλάτες σας! Τέλος, η granola είναι η απόλυτη βάση για σπιτικές μπάρες δημητριακών. 

Φιλιά πολλά 

7 σχόλια:

Ερμιόνη είπε...

Καλημέρα Ευγενία! Πολύ ωραία πρόταση για ένα δυναμωτικό πρωινό και το καλό είναι πως οι επιλογές είναι σχεδόν ανεξάντλητες!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ουάου Ευγενία μου, φοβερό!!
Ενα πρωινό πλούσιο, δυναμωτικό, νόστιμο και σίγουρα οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί θα κάνουν την διαφορά!
Φιλάκια, καλό μεσημέρι!

Taelia88 είπε...

Τί νόστιμη ιδέα! Δεν τον ήξερα τον όρο granola, νόμιζα πως απλώς λεγόταν μούσλι (βρώμη, νυφάδες δημητριακών, αποξηραμένα φρούτα κλπ, όλα μαζί). Ωραίο άρθρο! Φιλιά!

EVAGELIA VRETTOU είπε...

μμμ...αδερφούλα, τέλεια πρόταση για να διαφοροποιήσει κανείς το πρωινό του! Φιλιά

Owl Mommy Βέρα είπε...

Μια χαρά ιδέα! Και μόνες μας το φτιάχνουμε και εύκολα και το διαφοροποιούμε όπως θέλουμε!

Eleni είπε...

Πολύ νόστιμο σίγουρα!!!

Elena είπε...

Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο! Δεν είχα ξανακούσει την λέξη granola... αλλά τώρα μπορώ να δώσω μια υπέροχη νότα στο πρωϊνό μου! Σ'ευχαριστούμε Ευγενία μου, να΄χεις ένα όμορφο σ/κ, φιλιά!