Σάββατο 3 Μαΐου 2025

Φτιάχνοντας συμπυκνωμένο αναψυκτικό με άνθη αφροξυλιάς (elderflower cordial)

Γεια χαρά και πάλι και καλό μήνα!

Σήμερα σας κερνάμε σπιτικό αναψυκτικό που μόλις φτιάξαμε με τα άνθη αφροξυλιάς που μαζέψαμε την Πρωτομαγιά. Μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο ή πρωτόγνωρο, αλλά έχω παρατηρήσει ότι αν μη τί άλλο στην κουλτούρα των Βρετανών υπάρχει έντονα αυτή η παράδοση του να μαζεύουν τα λουλούδια και να τα μετατρέπουν κατά βάση σε συμπυκνωμένο χυμό. 

Όταν δε, τα λουλούδια μετατραπούν σε καρπούς (elderberries) στο τέλος του καλοκαιριού, τότε τα φτιάχνουν μαρμελάδα.


Είναι γεγονός ότι η αφροξυλιά  (αλλιώς κουφοξυλιά ή σαμπούκος) είναι φυτό με άφθονες ευεργετικές ιδιότητες. Στη Λευκάδα, κάποιες γυναίκες φτιάχνουν κεραλοιφή με προσθήκη αφροξυλιάς, κατάλληλη για εγκαύματα. Πραγματικά, είναι θαυματουργή! 

Αν και πάντα είχα την επιθυμία να δοκιμάσω αυτό το αναψυκτικό, ποτέ δεν είχα πρόσβαση στο φυτό. Προχθές όμως, και καθώς κάναμε μια πεζοπορία βρεθήκαμε μπροστά σε ένα δέντρο ολάνθιστο. Τα εντυπωσιακά του άνθη, μεγάλα σαν δίσκοι κι αποτελούμενα από μπουκετάκια με ψιλά ψιλά ανθάκια, μας δελέασαν κι έτσι, στο τέλος της διαδρομής μαζέψαμε λίγα για το πείραμά μας.    

Ακολουθήσαμε τη συνταγή που διαθέτει το βρετανικό μου βιβλίο, το οποίο και εμπιστεύομαι εδώ και πολλά χρόνια. Η διαδικασία ήταν απλούστατη και το αποτέλεσμα υπέροχο. Ένα ποτό ντελικάτο με ασυνήθιστο άρωμα κι ευχάριστο στη γεύση. Ό, τι πρέπει για το καλοκαιράκι που έρχεται!  Αν θέλετε κι εσείς να φτιάξετε το δικό σας συμπυκνωμένο αναψυκτικό, ακολουθήστε τη συνταγή. 

Υλικά για περίπου 2 λίτρα:

25 άνθη αφροξυλιάς (τους μεγάλους δίσκους)

ξύσμα και χυμός από 3 λεμόνια κι ένα πορτοκάλι (στο σύνολο θέλουμε 150 μλ χυμού)

1 κιλό ζάχαρη 

1,5 λίτρο νερό που μόλις αρχίζει να βράζει

Διαδικασία

Επιλέγουμε να μαζέψουμε τα άνθη σε ζεστή μέρα με ξηρή ατμόσφαιρα. Αφού τα μαζέψουμε, αρχίζουμε τη διαδικασία όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μη μας μαραθούν και βαρύνει το άρωμά τους.

Εξετάζουμε προσεχτικά τον κάθε ανθό κι απομακρύνουμε τα έντομα που πιθανώς βρούμε. Κοιτάμε κι από κάτω σχολαστικά. Το κάνουμε με ελαφρές κινήσεις, γιατί τα λουλουδάκια είναι ευαίσθητα. ΔΕΝ πλένουμε τα λουλούδια για να απομακρύνουμε τα έντομα. 

Το τοποθετούμε τα λουλούδια σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το ξύσμα. Μετά προσθέτουμε το βραστό νερό προσεχτικά κι αργά προσπαθώντας όσο μπορούμε να αποφύγουμε να πέσει απευθείας πάνω στα λουλούδια, γιατί καφετίζουν αμέσως. Καπακώνουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε όλη τη νύχτα τα λουλούδια να εμποτιστούν στο νερό. 

Την επόμενη μέρα σουρώνουμε το νερό σε καθαρή κατσαρόλα με τη βοήθεια σίτας ή τουλουπανιού. Προσθέτουμε το χυμό από τα φρούτα και τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε. 

Στο μεταξύ αποστειρώνουμε τα γυάλινα δοχεία μας. Εγώ επειδή έκανα το ένα τρίτο της συνταγής χρειάστηκα λίγα βάζα, που τα αποστείρωσα βράζοντάς τα σε νερό για ένα τέταρτο. 

Αφού έχουμε στεγνώσει τα βάζα μας, βάζουμε το μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μετά, σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά -μέχρι να αρχίζει να σχηματίζεται ο βρασμός- ώσπου να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι κι αποσύρουμε από τη φωτιά. 

Γεμίζουμε τα δοχεία μας και καπακώνουμε με καθαρά καπάκια. Αφήνουμε να κρυώσουν και φυλάμε τον συμπυκνωμένο χυμό μας στο ψυγείο μας. 

Για να το σερβίρουμε τοποθετούμε σε ποτήρι ένα μέρος σιροπιού αφροξυλιάς και προσθέτουμε 2-3 μέρη μεταλλικού ή ανθρακούχου νερού. Προαιρετικά, προσθέτουμε μια φετούλα λεμονιού για επιπλέον φρεσκάδα. Στο διαδίκτυο σίγουρα μπορείτε να βρείτε κι άλλες προτάσεις σερβιρίσματος, εμείς όμως θα παραμείνουμε σε αυτή την κλασσική, μιας και μας θυμίζει τα παιδικά χρόνια στο σπίτι των γιαγιάδων ή άλλων θειάδων, οι οποίες πάντα μας τράταραν αραιωμένο χυμό βυσσινάδας, το απόλυτο αναψυκτικό μιας άλλης εποχής...

Άραγε, εσείς τη γνωρίζετε την αφροξυλιά; Τη χρησιμοποιείτε με άλλους τρόπους; Πολύ θα με ενδιέφερε να μάθω. 

Φιλιά πολλά, 

Ευγενία   

 

    

Δεν υπάρχουν σχόλια: