Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Ρεβύθια με μαραθόριζα, λουκάνικο και σπανάκι

Γεια χαρά σε όλους και καλό μήνα!

Ταξιδεύοντας πέρυσι προς Σάμο αγόρασα από τ' αεροδρόμιο ένα βρετανικό περιοδικό μαγειρικής, το οποίο αποδείχθηκε θησαυρός, μιας και είναι γεμάτο υπέροχες συνταγές, που ακόμη ανακαλύπτω. Με μια ωραία πολυεθνική διάσταση έχει συμπεριλάβει προτάσεις για όλα τα γούστα, εστιάζοντας κυρίως στα όσπρια και τα λαχανικά.

Τέτοια είναι και η σημερινή πρόταση, ένα ωραίο φαγάκι κατά βάση χορτοφαγικό, αφού εύκολα μπορούμε ν' αφαιρέσουμε το λουκάνικο. Κι αν σας αρέσει η μαραθόριζα αλλά δεν ξέρετε πώς να την αξιοποιήσετε, εδώ δένει πολύ όμορφα κι αναδεικνύει όλες τις γεύσεις του πιάτου. Στα συν της συνταγής είναι ότι χρειαζόμαστε μόνο ένα βαθύ τηγάνι. Εγώ, μιας και μ' αρέσει να χρησιμοποιώ γάστρα, τέλειωσα το φαγητό στο φούρνο, πράγμα που παίρνει λίγη ώρα παραπάνω. Επίσης, η συνταγή προτείνει ρεβύθια σε κονσέρβα, εγώ τα μούλιασα από βραδύς και τα έβρασα προτού αρχίσω να εκτελώ τη συνταγή.  

Υλικά για 2 άτομα:

1 κονσέρβα ρεβύθια (400 γρ)

1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες

1 μαραθόριζα κομμένη σε φέτες

1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

1 σκόρδο ψιλοκομμένο

100 γρ. λουκάνικο κομμένο σε λεπτές φέτες

4 χούφτες σπανάκι

1 κουτ. γλυκού μέλι

1 πρέζα καπνιστή πάπρικα

ξύσμα από ένα λεμόνι

λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά λίγο λάδι και προσθέτουμε το λουκάνικο. Τηγανίζουμε μέχρι ν' αρχίζει να γίνεται τραγανό. Το αφαιρούμε απ' το τηγάνι και το βάζουμε σ' ένα πιατάκι. 

Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη μαραθόριζα, το σκόρδο και την πάπρικα και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 10-15 λεπτά χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μέτριο. Ανακατεύουμε πού και πού για να μην κολλήσουν. 

Μετά προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, νερό όσο χωράει στην κονσέρβα ντομάτας, το λουκάνικο, το μέλι κι αλάτι, ανακατεύουμε κι αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά. 

Αφού έχει αρχίσει να πήζει η σάλτσα προσθέτουμε τα ρεβύθια. Προσθέτουμε επιπλέον  αλάτι αν χρειάζεται και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη μέχρι να δέσουν τα υλικά. 

Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε από πάνω το σπανάκι και το ξύσμα λεμονιού κι ανακατεύουμε ξανά ώστε να δέσουν όλες οι γεύσεις και να μαραθεί το σπανάκι. 

Μπορούμε να φάμε τα ρεβύθια ως έχουν ή να τα συνοδεύσουμε με λίγο κους κους ή ρύζι μπασμάτι.    

Ελπίζω να σας αρέσει η σημερινή πρόταση και τη δοκιμάσετε! 

Ευγενία   

Δεν υπάρχουν σχόλια: