Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Παγκράτιο το παράλιο: ένα λουλούδι να το θαυμάζεις!

Είναι ένας υπέροχος, λευκός κρίνος που ανθίζει μες τον Αύγουστο και κοσμεί τις αμμώδεις παραλίες της Λευκάδας. Κάθε μέρα μόλις φτάνουμε στην παραλία του Κάστρου μας περιμένουν όλο χάρη αυτά τα ιδιαίτερα λευκά κρινάκια για να μας προϋπαντήσουν και να μας φτιάξουν τη μέρα.


Ξεχωρίζουν διάσκορπα εδώ κι εκεί ανάμεσα σε άλλα φυτά της παραλίας και κλέβουν την προσοχή μας, μιας και φαντάζουν τόσο εξωτικά! Ποιός ανυποψίαστος, άλλωστε, περιμένει να δει μια ανθισμένη αμαρυλλίδα στην αμμουδιά μες το μεσοκαλόκαιρο; 


Ντόπιοι μεγάλης ηλικίας κόβουν τα άνθη και τα πηγαίνουν στις εκκλησίες για να τα βάλουν πάνω από τα εικονίσματα της Παναγίας. Ίσως και γι' αυτό να ονομάζονται και κρινάκια της Παναγίας ή και γιατί η ανθοφορία τους ταυτίζεται με τον Δεκαπενταύγουστο.   


Κάνοντας μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για το συγκεκριμένο φυτό διαπίστωσα ότι θεωρείται σπάνιο αυτοφυές είδος της Μεσογείου, συνδέεται με τον Μινωικό πολιτισμό της Κνωσού και της Θήρας, ενώ πολλοί από τους οικότοπους στους οποίους φύεται είναι προστατευόμενοι λόγω της οικολογικής τους αξίας. 


Ωστόσο, η αλόγιστη εκμετάλλευση των παραλιών, οι "γουρούνες" και οι μηχανές που οργώνουν τις αμμουδιές τα τελευταία χρόνια αλλά και η άγνοια του καθενός συμβάλλουν στη ραγδαία μείωση κι εξαφάνιση των πληθυσμών του είδους. 


Ειδικά στην Αθήνα, οι πληθυσμοί του Σχοινιά είναι οριακοί, ενώ φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί στη Βουλιαγμένη και τη Ραφήνα.    


Σας δίνω μια γεύση από αυτό το υπέροχο λουλούδι μέσα από τις φωτογραφίες που τραβήξαμε τις προάλλες. Τέλος σας παραθέτω επιγραμματικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με το φυτό.


Επίσημο όνομα: παγκράτιο το παράλιο ή pancratium maritimum. Ανήκει στην οικογένεια των αμαρυλλίδων και είναι πολυετές φυτό που φύεται στην άμμο και πολλαπλασιάζεται είτε με βολβούς είτε από σπόρους. Φτάνει τα 40 εκατοστά ενώ η ρίζα του το 1,5 μέτρο. Ανθίζει από τον Αύγουστο μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη και το άνθος του έχει σχήμα κρίνου με 6 πέταλα. Άλλες ονομασίες που του έχουν δοθεί είναι "ασφόδελος της θάλασσας", "κρινάκια της άμμου", 'κρινάκια της Παναγίας", "κρίνοι της θάλασσας". 


Εσείς το έχετε συναντήσει στις εξορμήσεις σας στην παραλία;


Φιλάκια πολλά, 
Ευγενία



3 σχόλια:

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Ευγενια μου αυτο το ομορφο λουλουδι το ξερω...ανθιζει αυτον τον καιρο .. η παραλία μας ηταν γεματη παλια ακριβως μετα το κακο όρος αν θυμασαι στην παραλια του Αρινα ..και οπως το λες εξαφανιζεται σιγια σιγα.. ειναι οντως πολύ ομορφο και εδω το λενε το κρινακι της θαλασσας..
Η Λευκαδα ειναι απο τα νησια που λατρευω..πανεμορφη και γεματη πρασινο..και τα νερα της εχεουν αυτο το γαλαζοπρασινο χρωμα που σε κανει να την θαυμαζεις..
Καλα να περνας, με το καλο η επιστροφή σου με οτι και να κανεις..φιλακιααα!!😊

Marie-Anne είπε...

Έχω χρόνια να δώ κρινάκια, Ευγενία μου! Και έχουν και ένα ωραίο λεπτό άρωμα, αν θυμάμαι καλά! Μακάρι να μην τα κόβουν οι άνθρωποι, γιατί θα εξαφανιστούν!
Φιλάκια πολλά και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

litsa t. είπε...

Κοιτα να δεις τι μου θυμησες.την παραλια του καστρου.καθε χρονο εκει.τωρα θα αρχισω να τα προσεχω καλυτερα.