Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Ελάτε να φτιάξουμε γιρλάντα με υφασμάτινα σημαιάκια!

Καλό μήνα, φίλοι μου!!!

Ουφ, επιτέλους είμαι έτοιμη για να γράψω τη σημερινή ανάρτηση, η οποία προέκυψε αυθόρμητα! Από χθες άρχισα να φτιάχνω μια νέα γιρλάντα για το Εtsy με υπέροχα υφασματάκια που μου έστειλε η Ευαγγελία από την Αθήνα. Ζουζουνίστικα, με πινελιές σκανδιναβικού στυλ και μπόλικου φολκλόρ, λίγο πριν τη σύνθεσή τους μου ήρθε η ιδέα για ένα μικρό tutorial! Άλλωστε, κοντεύουν Χριστούγεννα και ίσως βρείτε λίγο χρόνο για να κάνετε κι εσείς ένα γιορτινό banner.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω φωτό από την κατασκευή των σημαιών, αλλά είναι κάτι πολύ εύκολο και γι' αυτό θα σας το περιγράψω.

1. Σχεδίασα σε ένα κάπως σκληρό χαρτόνι ένα ισοσκελές τρίγωνο που με ικανοποιούσε (οι πλευρές του δικού μου είναι περίπου 12x16 εκ.) και το έκοψα. Αυτό έγινε το πατρόν μου και με το χάρακα και τη στρογγυλή ροδέλα κοπής (rolling cutter) έκοψα από τα υφάσματα της αρεσκείας μου 22 τρίγωνα ώστε να σχηματίσω 11 σημαιάκια.  

2. Τοποθετώντας τα τρίγωνα καλή με καλή έραψα τα σημαιάκια κατά μήκος των ισοσκελών πλευρών αφήνοντας 1/4 ίντσας περιθώριο.

3. Τα γύρισα από την ανάποδη ώστε να φαίνεται η καλή πλευρά προς τα έξω και μετά σιδέρωσα πολύ καλά με ατμό. Ίσιωσα τη βάση αφαιρώντας ό,τι περιττό εξείχε. Η βάση του κάθε τριγώνου παραμένει ακόμη άραφτη αλλά δε μας προβληματίζει γιατί θα κλείσει όταν μπει το ρέλι.    

4. Μετά έβαλα στη σειρά τα σημαιάκια με τρόπο ώστε να με ευχαριστούν και διάλεξα το ρέλι που θα έραβα για να τα ενώσω όλα σε γιρλάντα.


5. Διάλεξα το κίτρινο, ριγέ ρέλι για επιπλέον τσαχπινιά, κι ενώ κάποτε το ρέλι ήταν ο φόβος κι ο τρόμος μου τελικά από όταν έμαθα να το ράβω σωστά το κατευχαριστιέμαι!!! Άνοιξα εντελώς το ρέλι ξεδιπλώνοντας όλες τις διπλώσεις και το τοποθέτησα καλή με καλή πάνω στα σημαιάκια.

το ρέλι όπως το αγοράζουμε

Όπως βλέπετε η μια πλευρά του ρελιού συμπίπτει με τις βάσεις από τα τρίγωνα. Στερέωσα το ρέλι με καρφίτσες κι αν και δε φαίνεται, δεν άφησα διάκενα ανάμεσα στα σημαιάκια. Είναι θέμα γούστου, απλώς.

προσέξτε η καλή του ρελιού να ακουμπάει τα σημαιάκια  
6. Μετά πέρασα στη φάση του ραψίματος. Στόχος είναι να ράψουμε το ρέλι ακριβώς πάνω στην πρώτη τσάκιση. Αν και δεν ξέρω αν η μέθοδός μου είναι η σωστότερη ή η πιο επαγγελματική, αυτό που κάνω εγώ είναι να τοποθετώ τη βελόνα της μηχανής όσο πιο αριστερά πάει. Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιώ την δεξιά, εξωτερική πλευρά από το ποδαράκι της μηχανής ως οδηγό κι έτσι η ραφή είναι απολύτως ευθεία χωρίς να κουράζω τα μάτια μου για να δω αν το γαζί πηγαίνει όντως ευθεία.


7. Τα σημαιάκια είναι πλέον ραμμένα πάνω στο ρέλι. Συνέχισα ως εξής: γύρισα τα σημαιάκια από την ανάποδη πλευρά, σήκωσα το ρέλι προς τα επάνω και σιδέρωσα τα τρίγωνα πολύ καλά για να στρώσει όλη η κατασκευή. 


Μετά δίπλωσα το ρέλι καπακώνοντας τα σημαιάκια, σιδέρωσα και στερέωσα με λίγες καρφίτσες. Ουσιαστικά, ο στόχος είναι να κρύψουμε την πρώτη ραφή που κάναμε. 


8. Προτού αρχίσω το τελικό ράψιμο έφτιαξα και τις άκρες από τα ρέλια για να έχουν ένα ωραίο τελείωμα. 


9. Στη μηχανή έκανα το ίδιο κόλπο μετακινώντας τη βελόνα σχεδόν τέρμα αριστερά για να πετύχω ένα απολύτως ευθειασμένο γαζί χωρίς κόπο. 


10. Η γιρλάντα είναι έτοιμη! Δεν μου πήρε πολύ χρόνο για να τη φτιάξω. Το πιο χρονοβόρο μέρος είναι η κοπή των υφασμάτων. Αλλά εσείς μπορείτε να κάνετε σημαιούλες από φελτ για τα Χριστούγεννα, το οποίο κόβεται τόσο εύκολα και δεν ξεφτάει και να κάνετε πάνω τους διάφορα απλικέ στοιχεία. 


Ελπίζω οι οδηγίες να είναι κατανοητές και να σας φανούν χρήσιμες. Και υπόσχομαι την επόμενη φορά το φωτορεπορτάζ να είναι πιο πλήρες!!!!  

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ όμορφα είναι μπράβο! Ωραία ιδέα για τις γιορτές!

Anzouya είπε...

τελειο, απλο και ευκολο. πολλη καλη ιδεα και για δωρακι.

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Αχ, είναι τέλεια!!! όπως και οι οδηγίες σου, αδερφάκι! έτσι, να μας μαθαίνεις όμορφα πράγματα!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Πανέμορφα!! Μπράβο Ευγενία μου!
Φιλιά πολλά!

Δημιουργία είπε...

Πολύ πολύ όμορφη η γιρλάντα σου.

Maria Naka είπε...

Πολύ όμορφο αποτέλεσμα!Ευχαριστούμε για τις οδηγίες!

Μαρία Έλενα είπε...

Πολύ όμορφα τα σημαιάκια
Φιλάκια ...

κυκλάμινο είπε...

Πολύ ωραία ιδέα και οι οδηγίες σου χρήσιμες. Φιλάκια

nasia είπε...

Οι γιρλάντες είναι ωραίες και τσαχπίνικες. Για εμένα την άσχετη οι οδηγίες ραφής είναι κατατοπιστικότατες. Εύγε!!!!!

Σοφία είπε...

Ευγενία είναι υπέροχη η γιρλάντα σου!
Την έχω βάλει στο μάτι, θα την κάνω οπωσδήποτε.
Με τις οδηγίες σου βέβαια ......

ikaxela είπε...

Οι οδηγίες σου είναι πολύ κατανοητές! Την έχω βάλει κι εγώ στο μάτι καιρό τη γιρλάντα αλλά τόση τεμπελιά μάλλον βαριέμαι να κόψω τόσα τριγωνάκια... χαχαχα! Το αποτέλεσμα πολύ όμορφο. Φιλιά!

DIMI είπε...

Πανέμορφα τά σημαιάκια!!!!Υπέροχη ιδέα!!!Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!

Ανώνυμος είπε...

Ideales para adornar y colorear cualquier celebración!!
Que bonitos!!

Un beso
Victoria

vasolefk είπε...

h mixanh exh parh fwtia blepo pali telia h girlanda.

spoon_n_love είπε...

Πολύ όμορφα!!!

Νατάσα είπε...

Πολύ κατατοπιστικές οι οδηγίες σου!!! Ευχαριστούμε πολύ - πολύ!!

Parents Land Gr είπε...

Το κάνεις να δειχνει τοσο ευκολο και ας μην εχω πιασει ποτέ ραπτομηχανη!