Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Συνταγή Panettone για σπιτικά δωράκια

Χαιρετούμε την αγαπημένη και δραστήρια γειτονιά μας!!

Όπως διαπιστώσατε η Ευαγγελία επέστρεψε δυναμικά στη διαδικτυακή μας συντροφιά με ενδιαφέρουσες αναρτήσεις για όλα τα γούστα! ενώ εγώ το Σαββατοκύριακο το πέρασα εντός της κουζίνας κάνοντας πρόβες σε νέες συνταγές και τεχνικές ώστε να είμαι πανέτοιμη για τα σπιτικά δωράκια, που θα κάνω σε αγαπημένους την περίοδο των εορτών. Και όπως βλέπουμε πλησιάζεί, είναι μια ανάσα από κοντά μας!! Πέρυσι σας είχαμε παρουσιάσει μια μικρή γεύση από χειροποίητα καλούδια που δωρίσαμε σε φίλους μας (εδω, εδώ ).

Σήμερα σας παρουσιάζω ένα φανταστικό γλυκό από την Ιταλία και πιο συγκεκριμένα από το Μιλάνο. Είναι καθαρά χριστουγεννιάτικο και αξίζει τον κόπο να δωρίζεται σε αγαπημένα πρόσωπα, γιατί είναι τόσο λαχταριστό, αφράτο και πλούσιο σε γεύση. Ομολογούμε ότι σαν οικογένεια του έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία!

Πλέον και στην Ελλάδα το βρίσκουμε ακόμα και σε σουπερ μάρκετ της γειτονιάς, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι κάπως άγευστα, τυποποιημένα και βιομηχανοποιημένα. Τα χειροποίητα, βέβαια, κοστίζουν ενδεχομένως και πάνω από 35 ευρώ!! Ακριβό για τα δεδομένα της εποχής. Ωστόσο, ελπίζω με αυτή τη συνταγή να σας πείσω να δοκιμάσετε κι εσείς να το φτιάξετε!! Πάρτε μια γεύση, σήμερα ξεφουρνίστηκε...



Υλικά:

1/3 κούπας ξερά βερύκοκα σε κύβους
1/3 κούπας ξερά κεράσια ή σταφίδες ή cranberries
2 κουταλιές μπράντυ
3/4 κούπα γάλα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2+1/4 με 2+3/4 αλεύρι (ανάλογα πόσο δυνατό είναι)
2 αυγά
1/4 λευκή ζάχαρη
1/4 βούτυρο μαλακωμένο
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπα κορνφλάουρ
1/3 κούπα ψημένα αμύγδαλα
1 κουταλιά νερό
Ζάχαρη άχνη προαιρετικά

Εκτέλεση

1. Σε μικρό μπώλ αναμειγνύουμε τα ξερά φρούτα με το μπράντυ και τα ανακατεύουμε κάπου κάπου. Παράλληλα ζεσταίνουμε σε μπρίκι το γάλα και μετά το χύνουμε στον κάδο του μίξερ κι από πάνω πασπαλίζουμε τη μαγιά. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Προσθέτουμε 1+1/2 κούπα αλεύρι,το βούτυρο, τη ζάχαρη, το 1 αυγό και το αλάτι. Χτυπάμε με το μίξερ σε αργή ταχύτητα για 30 δεύτερα ενσωματώνοντας με τη σπάτουλα τα υλικά που κάθονται στα τειχώματα του κάδου. Μετά ανεβάζουμε την ταχύτητα και χτυπάμε για 3 λεπτά. Με ένα κουτάλι ενσωματώνουμε στο μίγμα το κορνφλάουρ, τα αμύγδαλα, τα ξερά φρούτα και το υπόλοιπο αλεύρι. Το ρίχνουμε λίγο λίγο μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη σφιχτή που να μπορεί να δουλεύεται με το χέρι και να μην κολλάει πολύ.

2. Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη δουλεύουμε μέχρι να γίνει μαλακή κι ελαστική (3-5 λεπτά). Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την τοποθεούμε σε μπώλ καλά λαδωμένο και λαδώνουμε και το ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο στους 40 βαβμούς να φουσκώσει και να διπλασιαστεί (1,5 ώρα περίπου).

3. Παίρνουμε μια ψηλή φόρμα ή κατάλληλη λαδόκολλα μιας χρήσης (όπως στις φωτογραφίες μας) και τη λαδώνουμε καλά.

4. Αφού έχει φουσκώσει η ζήμη τη δουλεύουμε ξανά για 1-2 λεπτά. Της δίνουμε σχήμα μπάλας και την τοποθετούμε στη φόρμα. Την πατάμε ελαφρώς ώστε να πιάσει όλη την επιφάνεια του σκεύους. Ξανασκεπάζουμε για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί (1+1/4 ώρες).

5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα μπωλάκι χτυπάμε το αυγό με το νερό και αλείφουμε την επιφάνεια του panettone με πινέλο. Ψήνουμε για 50 λεπτά. Αν αρπάξει η επιφάνεια την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε το τσουρέκι μας να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη αν θέλουμε.

Προσοχή: Αυτή την καταπληκτική λαδόκολλα τη βρήκαμε σε ένα κατάστημα στην Ευρυπίδου (Ομόνοια). Διατίθενται πολλά μεγέθη αλλά και σχήματα, όπως αστέρι, καμπάνα, καρδιά, θήκες για muffins και άλλα πολλά. Είναι οικονομικές κι εύχρηστες.

Στολίστε τα Panettone με κορδέλες και χριστουγεννιάτικα στολίδια και δωρίστε τα από καρδιάς!!



Φιλάκια και καλή εβδομάδα!



27 σχόλια:

Φιλία είπε...

Κορίτσια χρυσοχέρικα, γεια σας
Ευχαριστούμε για τη συνταγή, το panettone το ξέρω και μου αρέσει αλλά αυτό, σίγουρα θα είναι πολύ ωραιότερο.
Καλή σας εβδομάδα

Ερμιόνη είπε...

Καλημέρα κοριτσάκια και καλή εβδομάδα! Τι ωραίο γλυκάκι! Έχει βέβαια τη διαδικασία του, αλλά αξίζει τον κόπο! Τέλεια και η συσκευασία δώρου! Φιλιά

EVAGELIA VRETTOU είπε...

αχ, panettone!!! το αδερφάκι μου ξέρει πόσο τρελαίνομαι γι' αυτό και κάθε χρόνο μου φέρνει ένα δώρο! Φέτος θα φάω φρέσκο φρέσκο από τα χεράκια της!!! αδερφούλα φαίνεται τέλειο και σίγουρα θα είναι κιόλας!!! κι ωραίο περιτύλιγμα! φιλάκια

tzeni xr. είπε...

Πως φαινονται τοσες ευκολες οι συνταγες σε ενα χαρτι και ποσο δυσκολα γινονται τελικα... Πολυ ωραιο γλυκο λαχταριστο και πολυ χριστουγεννιατικο. Μπραβο σας κοριτσια!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Tzedi xr. είχα φτιάξει και στο παρελθόν με άλλη συνταγή που πράγματι είχε αποτύχει. Προφανώς η συνταγή ήταν λάθος. Αλλά αυτή είναι δοκιμασμένη και πράγματι γευστική. Δεν έχει πολύ διαδικασία, όλα γίνονται στο μιξερ κι απλώς περιμένεις να φουσκώσει. Καλή επιτυχία!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ευγενία μου σε εμπιστεύομαι και αντιγράφω την συνταγή πάραυτα!!
Εχω και ερώτηση ομως
Τι εννοείς ένα πακέτο ξηρή μαγιά??
Ενα φακελάκι?? Πόσα γραμμάρια δηλαδή?
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

Μελίνα είπε...

Αχ τι καλά κορίτσια, πόσο χαίρομαι που μοιράζεστε τόσο όμορφα πράγματα μαζί μας! Να 'στε καλά, και του χρόνου!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ελενα, σωστά με διορθώνεις, ένα φακελάκι μαγιά, 8 γραμμάρια!!

Μελίνα δώσε feedback από την Ελβετία. Τι καλό έχεις δοκιμάσει κι ανακαλύψει;!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ευγενία μου σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά!

eleni είπε...

Νόοοστιμο!Πολύ γιορτινό και εξαιρετικό ψωμάκι.
Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
Φιλιά!

Magdalene B. είπε...

δύσκολο, αλλά έχω ακούσει ότι είναι τέλειο!

Kitchen Stories είπε...

Ωωωω! το αγαπημένο μου πανετόνε!
Ωραία! Σας στέλνω τη διεύθυνσή μου και εσείς πράξτε ανάλογα...Μην ξεχαστείτε και μου πείτε "...λόγω φόρτου εργασίας"!

Εύγε προκομμένα μου κορίτσια, αν και από ό,τι βλέπω, η Ευγενία θαυματούργησε αυτή τη φορά!

Φιλιά σας, και όπως είπαμε.:))
Z.

Έφη είπε...

Φαίνεται πολύ λαχταριστό...!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ευχαριστούμε για τα υπέροχα σχόλιά σας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μετρήσετε σωστά τα υλικά και να τα ρίξετε στο μίξερ. Απλό, απλούστατο. Ο,τιδήποτε αλλό είναι ...τεμπελίτιδα! Χι, χι!!! Φιλάκια

Κατια Μαρκουϊζου είπε...

τι υπέροχο δώρο χρυσοχέρες μου , τι λες Ευγενία να τοο βάλουμε σαν ιδέα στο πανηγύρι του stars and icicles ?

lourdi lourdaki είπε...

KAΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ!!!!
ΑΧ!!ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΓΛΥΚΟ ΔΩΡΟ!!!!
ΦΙΛΙΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!

ΛΙΛΑ είπε...

Tέλειο και αγαπημένο το panettone!

το χειρότεχνο είπε...

αχ μ ανοιξες την ορεξη φαινεται τελειεοοοοοοο

olga είπε...

ααχ φαίνεται τόσο νόστιμο το έχω δοκιμάσει και είναι φοβερό λες να το δοκιμάσω και εγώ??? για να δούμε!

manousina είπε...

Νοστιμότατο το πανετόνε, αφού δεν μπορούμε να πάμε Ιταλία ας το φτιάξουμε μόνες μας!!!

Νίκη είπε...

Γιορτινή συνταγή, που μπήκε ήδη στο τετράδιο με τις αγαπημένες!
Ευχαριστούμε κορίτσια, γλυκές γιορτές ευχομαι!

Eυθυμία Κάρμη είπε...

Aαααααααααα!!!!
θα το φτιάξω, τρέλενομαι και εγώ και όλη η οοικογένεια!!!!
Ερώτηση: το αλεύρι πως το μετράς με κούπες?

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ευθυμία, ωραία ερώτηση γιατί παλιά είχα κι εγώ το ίδιο πρόβλημα. Αγόρασα μια κούπα-δοσομετρητή που έχει πάνω διαβαθμίσεις για κούπες, λίτρα και γραμμάρια. Πάνω σ'αυτό το πρότυπο είναι όλες οι συνταγές. Αρα δεν έχεις αμφιβολίά αν η κούπα που χρησιμοποιείς είναι μεγάλη ή μικρή. Εγώ την αγόρασα περίπου 5 ευρώ και ξεμπέρδεψα!!

Kate Astolat είπε...

Καλησπέρα Κορίτσια!
Ένα από τα πολλά πράγματα που μου αρέσει όταν σας διαβάζω, είναι ο τρόπος που τα κάνετε να φαίνονται όλα απλά. Το panetone είναι από τις αγαπημένες μου εορταστικές λιχουδιές και δε μπορούσα να φανταστώ πως θα ήταν τόσο απλό να το φτιάξω και εγώ!!! Να στε καλά χρυσοχέρες!!
Πολύ μου άρεσε και η νέα εμφάνιση του Blog σας!
Συνεχίστε να μας δίνετε ιδεές για τα Χριστούγεννα :)
greetings from http://rooflab.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Κορίτσια μήπως μπορείτε να μου πείτε σε ποιο σημείο της Ευρυπίδου βρίσκεται το μαγαζί με τις λαδόκολλες? Εάν δεν μπορείτε να το γράψετε εδω, μπορείτε να μου το στείλετε στο mail: besko13@hotmail.com
Ευχαριστώ!!!!

Ανώνυμος είπε...

αχ, θελω να το φτιαξω, αλλα μπορω να αντικαταστησω τα φρουτα και τις σταφιδες με νιφαδες σοκολατας;

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Εννοείται ότι η σοκολάτα θα ταιριάξει πολύ! Απλώς τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν πλέον κλασσική εκδοχή του γλυκού! Καλή επιτυχία!!!