Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Το βιβλίο του μήνα Αυγούστου: "Περί φωτίσεως", Εκδόσεις Καστανιώτη


Είχα πολύ καιρό να πιάσω στα χέρια μου μυθιστόρημα. Ομολογώ ότι τα τελευταία χρόνια τα λογοτεχνικά έργα δεν είναι της προτίμησής μου. Ωστόσο, ένα καλό βιβλίο - δώρο γενεθλίων από αγαπημένους φίλους- ήταν μια πρώτης τάξεως αφορμή για να ξαναπιάσω στα χέρια μου αυτό το «ξεχασμένο» μου είδος. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κείμενο του νομπελίστα συγγραφέα, του Πορτογάλου Ζοζέ Σαραμάγκου.



Αυτό που κάνει εντύπωση από την πρώτη στιγμή είναι το ανατρεπτικό του θέμα. Ένα κράτος, μια κυβέρνηση, το σύστημα εξουσίας σε απόλυτη αμηχανία από την συντριπτική και επαναλαμβανόμενη επικράτηση του λευκού στις δημοτικές εκλογές της πρωτεύουσας.
Αν και – για να είμαι ειλικρινής - το κείμενο δεν διεκδικεί δάφνες νομπελικού επιπέδου ούτε όσον αφορά την ποιότητα του λόγου (σχεδόν προφορικός με διαλόγους ενίοτε συγκεχυμένους) ούτε όσον αφορά την συναρπαστικότητα της πλοκής ή την ευρηματικότητα του συγγραφέα, η κύρια δύναμή του είναι αυτό ακριβώς το πρωτότυπο, σύγχρονο θέμα του. Άλλωστε, όλα σχεδόν τα έργα του Σαραμάγκου χαρακτηρίζονται από ανατρεπτικά θέματα που θίγουν καίρια, σημερινά ζητήματα όπως η κοινωνική οργάνωση, η εξουσία, η ιστορική ταυτότητα, ο καταναλωτισμός, ο θάνατος κλπ. Και όλα αυτά τοποθετημένα – όχι σε κάποια άλλη εποχή- αλλά στο παρόν.


Όταν η πλειοψηφία των εκδόσεων στην Ελλάδα αφορά σε ιστορίες αγάπης από τη Σμύρνη και την Πόλη, στα περασμένα μεγαλεία, στην κατατρεγμένη αριστερά, στον Εμφύλιο και την Κατοχή ή στο Βυζάντιο και την Οθωμανική αυτοκρατορία και την ίδια ώρα μας έρχονται μαζικά από το εξωτερικό βιβλία με πνεύματα και εξωγήινους, με ξωτικά της Σκανδιναβίας, βρικόλακες των Καρπαθίων, μεσαιωνικούς ιππότες και ρομαντικούς του 18ου αι. ή ακόμα με Ρωμαίους πολέμαρχους, Ούνους και ευρωπαίους εξερευνητές-αποικιοκράτες, μου δημιουργούν πραγματικά αισθήματα μεγάλης εκτίμησης εκείνοι οι –δυστυχώς – ξένοι συγγραφείς που αποτολμούν να συνθέσουν μοντέρνες ιστορίες, για φλέγοντα σύγχρονα θέματα, στο σήμερα. Ενδεχομένως να μην το κάνουν πάντα με την μεγαλύτερη καλλιτεχνική ή εμπορική επιτυχία. Ωστόσο, επιδεικνύοντας μια αξιέπαινη δημιουργική τόλμη επιχειρούν να φέρνουν μία καινούργια φρεσκάδα στον χώρο της λογοτεχνίας, να αναδείξουν τα τρέχοντα ζητήματα και να μας προβληματίσουν.


Γι΄ αυτό και μόνο αξίζει τον κόπο να τους επιβραβεύσουμε με την δική μας ανάγνωση.
Προς ενημέρωση, το βιβλίο διαβάζεται εύκολα και γρήγορα (έφυγε σε μία εβδομάδα περίπου).

Επίσης, χωρίς να είναι απολύτως απαραίτητο, σας συνιστώ να το διαβάσετε μετά από το έργο «ΠΕΡΙ ΤΥΦΛΟΤΗΤΟΣ» του ίδιου συγγραφέα, του οποίου αποτελεί – κατά κάποιον τρόπο – συνέχεια.


Κυκλοφορεί σε καλαίσθητη έκδοση από τον οίκο ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Τη σημερινή ανάρτηση επιμελήθηκε ο Βασίλης. 

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Ρετάλια και μεταποιήσεις: Μέρος Β'

Καλημέρα καλημέρα!

Η θεία (η αφεντιά μου δηλαδή) τα έδωσε όλα για όλα κι ακολουθώντας την καλοκαιρινή παράδοση ετοίμασε τα φουστανάκια για τις ανηψιές! Και μετά το φόρεμα της Ειρήνης σειρά είχε η Κωνσταντίνα. 


Κι εδώ αξιοποιήθηκαν πλήρως όοοοολα τα ρετάλια που δημιουργήθηκαν, ακόμη κι από το φουστάνι της Ειρήνης. Και για να μην χάνω χρόνο και να μη σας ζαλίζω, το σημερινό φουστανάκι είναι μάξι, με gypsy φουστίτσα που πάντα αρέσει και είναι βολική κι αέρινη. Για την κατασκευή μου αρχικά έπεσαν τα σχετικά τηλέφωνα. 

-Μαμά, πάρε τα μέτρα: στήθος γύρω γύρω από τις μασχάλες, ώμος-μέση, ώμος-γόνατο... 


Ήθελα κι άλλα, αλλά η Κωνσταντίνα που είναι τριών έβαλε τα κλάματα γιατί ήθελε να δει Πέππα, αλλά η γιαγιά την τραβολόγαγε με μια μεζούρα. "Κατσε, βρε καλή μου, και σου φτιάχνει η Ευγενία φόρεμα...".  Τίποτα, το κλάμα κορόμηλο...οπότε τ' αφήσαμε τα πολλά πολλά. 


Για τη σύνθεση χρησιμοποίησα αρχικά το απομεινάρι από το μπλουζάκι της Ειρήνης. Έσπασα σε μια μεριά το γαζί του στριφώματος και πέρασα από κει λάστιχο ίσο με το στήθος της Κωνσταντίνας για να σουρώσει και να έρθει στα μέτρα της. Μετά αφαίρεσα και κάμποσους πόντους για να το κοντύνω.  



Για την τσιγγάνικη φούστα έκοψα τρεις λωρίδες υφάσματος. 


Οι δύο πρώτες κόπηκαν με ύψος 17εκ. ενώ την τρίτη την έκοψα με ύψος 20 εκ. για να συμπεριλάβω και το στρίφωμα του φουστανιού. 


Τώρα για το μήκος της κάθε λωρίδας ακολούθησα την τεχνική που λέει να προσθέτεις 1/4 στο μήκος της προηγούμενης λωρίδας. Με άλλα λόγια αν το μήκος της πρώτης λωρίδας είναι 60 εκ., τότε το μήκος της επόμενης θα είναι 60 εκ.+15εκ., άρα 75 εκ. 


Κι  επειδή εγώ ξέχασα να κάνω αυτό τον υπολογισμό για της πρώτη λωρίδα σε σχέση με την περιφέρεια της μπλούζας, το φορεματάκι μου βγήκε πολύ χυτό στη μέση. 


Κανένα πρόβλημα...έκοψα και μια ζώνη και να το, το συνολάκι, έγινε μεσάτο στο άψε σβήσε!! 


Τέλος, για τις τιράντες δεν προλάβαμε να πάρουμε τα μέτρα αφού αρχίσαν τα κλάματα, οπότε και ακολουθήσαμε το σύστημα με τις τιράντες που δένονται, κι έτσι τις προσαρμόζεις όπου θέλεις! 

Βέβαια, τα φουστανάκια των κοριτσιών ράφτηκαν, τα ρετάλια εξαφανίστηκαν στο πι και φι αλλά το δικό μου φουστάνι έμεινε ατελείωτο. Ένα ρημάδι στρίφωμα του έχει μήνει αλλά τίποτε... Στο τέλος το βλέπω να το παίρνω στη Λευκάδα για να μου το κάνει η μαμά! Α, βρε μάνα τί περνάς κι εσύ! 

φόρεμα Ειρήνης
φόρεμα Κωνσταντίνας
















Περιμένω να μου πείτε τη γνώμη σας! Τί ψηφίζετε, το φουστανάκι της Ειρήνης ή της Κωνσταντίνας;;; 

Σας χαιρετώ, 
Ευγενία  


Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Ρετάλια και μεταποιήσεις. Μέρος Ά.

Καλημέρα σε όλη την παρέα! 

Μιας και οι δικές μας διακοπές δεν έχουν αρχίσει ακόμη ο Αύγουστος έχει υπάρξει ένας παραγωγικός μήνας για το μπλογκ μας! Πραγματικά οι χειροτεχνίες δεν έχουν τελειωμό. Να ολοκληρώσω εκκρεμότητες πριν τις διακοπές, να φτιάξω ένα δωράκι για μια μαθήτριά μου, να ράψω και κάτι για μένα. Κι αφού έραψα για μένα και βρέθηκα μ' ένα σωρό ρετάλια, ε, ναι μην τ' αξιοποιήσω κι αυτά;; 


Κι επειδή ο χρόνος τελειώνει έβαλα μπροστά την ευρηματικότητα, έκανα μια βόλτα στο pinterest, εκεί που για χρόνια κράταγα μια ιδέα για γρήγορο παιδικό φουστανάκι κι αφού τη φρέσκαρα πήρα σαν καλή μοδίστρα (!!!!!) ένα δείγμα απ' το ρετάλι και βγήκα στις αγορές για να βρω ένα φτηνό φανελάκι στο μέγεθος της Ειρήνης για να του αλλάξω τα φώτα... 

Το φανελάκι ως ιδέα δεν φάνηκε να ταιριάζει με το ύφασμά μου, γιατί δεν ταίριαζε το έντονο λευκό του με το σπασμένο λευκό του ρεταλιού μου. 


Ευτυχώς σ' ένα κατάστημα με ρούχα βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον σχέδιο, το λευκό ταίριαζε υπέροχα και το πήρα δίχως να χάνω χρόνο. Και για να είμαι ειλικρινής έφυγα με τρία μονόχρωμα μπλουζάκια από το κατάστημα μιας και πωλούνταν σε πακέτο των τριών. 

Μετά πήρα τηλέφωνο τη μαμά και ζήτησα να μου πάρει τα μέτρα της Ειρήνης. Βασικά το μήκος από τον ώμο της ως το γόνατο ήθελα. Έπειτα γύρισα από την ανάποδη το μπλουζάκι και μέτρησα από το τέλος της κάθε μασχάλης 8 εκ., έκανα ένα σημάδι, τράβηξα μια ευθεία, έκοψα το μπλουζάκι και το έκανα μπουστάκι. Μετά μέτρησα την περιφέρεια της μπλούζας αφαιρώντας τα περιθώρια των ραφών και βγήκε 69 εκ. 


Για να φτιάξω τη φούστα πήρα το ρετάλι μου κι το έκοψα από ούγια σε ούγια ώστε να έχει ύψος 55 εκ.  Έκανα μια ακρορραφή με  ζιγκ ζαγκ για να μην ξεφτάει το ύφασμα και μετά έφτιαξα το στρίφωμα της φούστας. Μετά έφτιαξα τη σούρα της φούστας στο πάνω μέρος με στόχο αφού σουρώσει το πανί να έχει μήκος 69 εκ. (η περιφέρεια της μπλούζας) συν 1,2 εκ. (τα περιθώρια ώστε να ραφτεί η φούστα). 


Αφού "έκλεισα" τη φούστα είχα ουσιαστικά έναν κύλινδρο που έπρεπε να τον ράψω στο μπουστάκι. Έβαλα τα δύο μέρη με τρόπο ώστε να είναι καλή με καλή (όπως βλέπετε στη φωτογραφία), τα στερέωσα καλά με καρφίτσες κι έραψα χρησιμοποιώντας μια ακρορραφή κάπως ενισχυμένη. 

Μετά γύρισα την κατασκευή από την καλή και ...βουαλά! Είχα ένα καινούργιο φόρεμα με πολύ πλούσια σούρα (γι' αυτό κι έκοψα από ούγια σε ούγια) συν δυο μπλουζάκια για να χαρίσω στην Ειρήνη.


Βέβαια δεν ξεχνώ και το απομεινάρι της άσπρης μπλούζας... 


Έχω να σας πω ότι έχω και γι' αυτό σχέδια μεγαλεπήβολα αφού η Κωνσταντίνα είναι τριών χρονών, αρά και μινιόν διαστάσεων!    

Ελπίζω η Ειρήνη να ενθουσιαστεί και να την πείσω να ποζάρει στον φακό μας για χάρη του μπλογκ!!! 

Φιλάκια πολλά και καλές βουτιές!
Ευγενία  

Y.Γ. Και να, ήρθε και η διόρθωση. Τα περιθώρια της φούστας είναι 1,5εκ. από κάθε μεριά. Άρα, αφού σούρωσα τη φούστα το πανί είχε μήκος 72 εκ.   
  

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Blue & yellow arrows quilt: επίσημη φωτογράφιση.

Γεια σας και πάλι!

Επιτέλους τις προηγούμενες μέρες βρήκαμε λίγο χρόνο για να φωτογραφίσουμε ένα πάπλωμα που από τις αρχές του Ιουλίου ήταν έτοιμο. Τί τα μπάνια στη θάλασσα, τί η πολλή δουλειά δε μας άφηναν και πολλά περιθώρια δράσης. Να βρεις το κατάλληλο φως, ένα ωραίο φόντο, ξεκούραστη διάθεση...όλα αυτά πήγαν τελικώς στο βρόντο, κατεβήκαμε στο πεζοδρόμιο της γειτονιάς μιας κι έλειπαν όλα τ' αυτοκίνητα λόγω Δεκαπενταύγουστου και κάναμε τη φωτογράφιση!!!


Την πορεία αυτού του παπλώματος την έχετε δει με πολλές λεπτομέρειες, μιας κι έγινε η αφορμή να φιλοξενήσουμε δύο tutorials για το πολύ δημοφιλές flying geese block, μετά συνθέσαμε ένα mini quilt και τέλος φτάσαμε στο τελικό πάπλωμα


Ένα πάπλωμα διαστάσεων 120εκ. x 160εκ. με πολύ λευκό φόντο (negative space στα αγγλικά) και ρελιασμένο με έτοιμο ρέλι για εξοικονόμηση χρόνου κι ενέργειας! Στο πίσω μέρος διάλεξα ένα σεντονόπανο λευκό με κίτρινα αστεράκια, το οποίο έδεσε πολύ καλά θα έλεγα.   


Αυτή τη φορά για να ετοιμάσω το σάντουιτς χρησιμοποίησα τις συμβουλές που είχε δώσει η Νούλη σε δική της πρόσφατη ανάρτηση. Πραγματικά ήταν πολύ ξεκούραστη αυτή η μέθοδος και είμαι βέβαιη ότι θα την υιοθετήσω! 


Το πάπλωμα αυτό ομολογώ ότι με έχει αφήσει με ανάμεικτα συναισθήματα. Απ' τη μια μεριά μου αρέσει η σύνθεση του πάτσγορκ, τα χρώματα έδεσαν πολύ όμορφα και οι ασυμμετρίες στα βελάκια ήταν κάτι που είχα αποφασίσει εξ' αρχής. 


Ωστόσο, τελικώς δεν έμεινα ευχαριστημένη από το καπιτονάρισμα. Ναι μεν ήθελα να δοκιμάσω κάτι νέο, ήθελα να γεμίσω με εντυπωσιακό τρόπο όλο αυτόν τον κενό χώρο, αλλά τελικώς νομίζω ότι δεν ταίριαξε με τα βελάκια όλο αυτό. Θα έλεγα ότι μάλλον παρασύρθηκα από την πίσω όψη και από το πόσο μεταμορφωνόταν το απλό σεντονόπανο μέσα από το καπιτονάρισμα χωρίς να καταλάβω εγκαίρως ότι η επιλογή μου δεν ήταν τελικά σωστή.  


Βέβαια, μπορεί και να με πείτε υπερβολική, αλλά σας περιγράφω αυτό που πραγματικά νοιώθω...Ευτυχώς όταν το βλέπω από μακρυά το πολύ καπιτονάρισμα χάνεται και όλα μου φαίνονται καλύτερα. 


Είδατε τί κάνουν οι οφθαλμαπάτες!!! Ακόμα δεν έχω αποφασίσει ποιά θα ήταν η καλύτερη μέθοδος καπιτοναρίσματος για τις δικές μου δεξιότητες (δηλαδή με λίγη πείρα στο ελεύθερο κέντημα). 


Τί να κάνουμε, θα υιοθετήσω το γνωστό "όσο ζω μαθαίνω" και το ράψιμο συνεχίζεται, μαζί και οι πειραματισμοί! Πού θα πάει, κάπου θα το πετύχω!!! 

Φιλάκια πολλά, 
Ευγενία  

Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Θέλω να ράψω ένα patchwork πάπλωμα (quilt). Το γλωσσάρι που είναι καλό να γνωρίζω.

Γεια σας και πάλι!

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης σήμερα θέλησα ν' ασχοληθώ μ' ένα βασικό θέμα που με δυσκόλεψε πολύ όταν άρχισα να ασχολούμαι με το patchwork: το ιδιαίτερο γλωσσάρι που χρησιμοποιούν τα αντίστοιχα βιβλία και οι αγγλόφωνες bloggers στις αναρτήσεις τους. Στην αρχή ήταν πραγματικά πολύ κουραστικό να πρέπει όχι μόνο να μεταφράζω βασικό λεξιλόγιο αλλά και να καταλάβω την ειδική ερμηνεία που έχει στον κόσμο του ραψίματος και του πάτσγορκ.
Σήμερα, λοιπόν, θα συνοψίσω όλο εκείνο το λεξιλόγιο που στην αρχή μου φαινόταν βουνό και που ίσως φαίνεται και σε όποιον θέλει ν' ασχοληθεί με το χόμπυ αλλά ...χάνεται κάπου στη μετάφραση! Θα προσπαθήσω να συμπεριλάβω όσο το δυνατόν περισσότερους όρους, χωρίς ωστόσο να μπλέξουμε με εξειδικευμένο λεξιλόγιο για προχωρημένους. 

Γενική ιδέα
patchwork: η τεχνική ραψίματος με την οποία ενώνουμε μαζί υφάσματα -κατά βάση ρετάλια κι απομεινάρια- για να φτιάξουμε μια νέα υφασμάτινη επιφάνεια. 
quilt: το τελικό προϊόν που προκύπτει απ' όλη τη διαδικασία που ακολουθούμε. Με άλλα λόγια το πάπλωμα, που για τα δικά μας ελληνικά δεδομένα μοιάζει πιο πολύ με κουβερλί. 
quilting: το καπιτονάρισμα.
quilter: αυτός που ασχολείται με την κατασκευή παπλωμάτων.

Υφάσματα
fabric collections: κολεξιόν υφασμάτων που επιμελούνται πολλές εταιρίες που ασχολούνται με τη βιομηχανία του πάτσγορκ. Συνήθως υπάρχει ένα κεντρικό θέμα-μοτίβο και πάνω σε αυτό στήνεται μια ολόκληρη συλλογή! 


fabric by the metre: το ύφασμα που κόβεται με το μέτρο.
pre-cut fabrics: υφάσματα μιας κολεξιόν που είναι ήδη κομμένα σε συγκεκριμένες διαστάσεις από το εργοστάσιο για να γίνεται πιο εύκολη η χρήση τους και πωλούνται σε συγκεκριμένα "πακέτα".
fabric bundle: συλλογή από υφάσματα που είναι κομμένα σε μεγάλα τετράγωνα, τα γνωστά fat quarters. Είναι βολικά γιατί αγοράζουμε όλη τη συλλογή των υφασμάτων μεν, σε μικρή ποσότητα δε...
jelly roll: δέσμη υφασμάτων μιας κολεξιόν τα οποία είναι κομμένα σε λωρίδες 2,5'' x 42''. Συνήθως περιέχει 40 λωρίδες.
mini charm pack: πακέτο υφασμάτων μιας κολεξιόν, τα οποία είναι κομμένα σε τετράγωνα των 2,5''.
charm pack: πακέτο υφασμάτων μιας κολεξιόν, τα οποία είναι κομμένα σε τετράγωνα των 5''.
layer cakes: πακέτο υφασμάτων μιας κολεξιόν, τα οποία είναι κομμένα σε τετράγωνα των 10''.
fat quarter: μονάδα κοπής υφάσματος (σε Αμερική και Αγγλία μιας και χρησιμοποιούν τις γιάρδες) που αντιστοιχεί στο 1/4 της γιάρδας επί το πλάτος του υφάσματος. Πρακτικά οι διαστάσεις του είναι 18'' x 22''.
selvage edge: ούγια του υφάσματος
bias: η διαγώνιος του υφάσματος σε συνάρτηση με την ύφανσή του. Το κόψιμο στη διαγώνιο (bias cutting) χαρίζει ελαστικότητα στο ύφασμα που κόψαμε γι' αυτό και το ρέλι συνήθως φτιάχνεται από λωρίδες υφάσματος κομμένες στις 45 μοίρες (διαγώνια).
bias tape: το ρέλι
single-fold bias tape/binding: για το ρέλιασμα του παπλώματος, η λωρίδα υφάσματος που είναι διπλωμένη στη μέση. 
double-fold bias tape/binding: ρέλι με 4 διπλώσεις, αυτό που κατά βάση στην Ελλάδα όλοι οι μαγαζάτορες λένε "το λοξό", ακριβώς γιατί είναι κομμένο στη διαγώνιο. 

Μέρη παπλώματος
quilt top: το πάνω μέρος του παπλώματος που συνήθως έχει γίνει με την τεχνική του patcwork.


backing of quilt: το πίσω μέρος του παπλώματος που συνήθως είναι ένα απλό, μονοκόμματο ύφασμα. Άλλες φορές μπορεί να έχει και στοιχεία patchwork.


batting/wadding: η βάτα (η οποία πωλείται με το μέτρο, δεν είναι γέμισμα πχ. για μαξιλάρια) που χρησιμοποιούμε ως γέμισμα του παπλώματος.


quilt sandwitch: Ένα σάντουιτς μέσα σε πολλά εισαγωγικά που αποτελείται από τα τρία προαναφερθέντα στοιχεία: quilt top-batting-quilt backing.


binding: ρέλιασμα



Όροι που συσχετίζονται με το quilt top
fabric block: το βασικό τετράγωνο του πάτσγορκ. Μπορεί να είναι ένα απλό τετράγωνο ή μια πιο περίπλοκη σύνθεση που αποτελείται από μικρότερης διάστασης υφάσματα που όταν ενωθούν φτιάχνουν το τελικό τετράγωνο. 


seam allowance: το περιθώριο ραφής. Για το πάτσγορκ συνήθως είναι το 1/4''.
nesting seams: τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα περιθώρια των τετραγώνων ώστε να "φωλιάσουν" μεταξύ τους για να είναι πιο σταθερά τα τετράγωνα.
press open seams: τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα περιθώρια των τετραγώνων ανοίγοντάς τα στη μέση.
sashing: λωρίδες υφάσματος που ράβονται ανάμεσα ή τριγύρω από κάθε τελικό τετράγωνο. 


basting: για τα ελληνικά δεδομένα είναι το τρύπωμα. Στο πάτσγορκ ουσιαστικά είναι η διαδικασία που κάνουμε για να στερεώσουμε και τα τρία στρώματα του σάντουιτς.


Κατά βάση χρησιμοποιούμε άπειρες παραμάνες αλλά πολλοί είναι κι αυτοί που χρησιμοποιούν ένα κολλώδες σπρέι (spray baste), το οποίο φεύγει με το πλύσιμο, γι' ακόμη πιο σταθερό αποτέλεσμα. Προσωπικώς, δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. 
stitch-in-the-ditch: τεχνική καπιτοναρίσματος. Ουσιαστικά γαζώνουμε πάνω στις ενώσεις των βασικών τετραγώνων οριζόντια και κάθετα.
free motion quilting: καπιτονάρισμα που κάνουμε χρησιμοποιώντας το ειδικό ποδαράκι κεντήματος (darning foot).


quilt-as-you-go: τεχνική που περιέχει τον αυτοσχεδιασμό. Ταυτόχρονα συνθέτουμε το patchwork και καπιτονάρουμε τα κομμάτια του υφάσματος.


Νομίζω ότι δεν ξέχασα κάτι σημαντικό κι ελπίζω να είναι βοηθητική η ανάρτηση σε όποιον σκοπεύει να βουτήξει στον ενδιαφέροντα κόσμο του πάτσγορκ και του ραψίματος! 

Φιλάκια πολλά, 
Ευγενία











Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Θέλω να ράψω ένα patchwork πάπλωμα (quilt): τί εξοπλισμό χρειάζομαι;

Γεια χαρά σε όλους. 

καλοκαιράκι, λοιπόν, και είναι η εποχή των πειραματισμών μιας κι έχουμε περισσότερο χρόνο για μας και θέλουμε να είμαστε πιο δημιουργικοί. Το πάτσγορκ είναι ένα είδος ραψίματος πρακτικό αφού με αυτό ράβουμε χρηστικά αντικείμενα. Είναι δημιουργικό αφού μπορούμε ν' ανακυκλώσουμε τα ρετάλια μας, ν' ανακατέψουμε υφάσματα και υλικά κι επίσης μπορεί να είναι από πολύ απλό μέχρι πολύ δύσκολο

Όταν άρχισα τη δική μου ενασχόληση με αυτή την τεχνική (πριν έξι χρόνια) δεν ήξερα ΤΙΠΟΤΕ από ράψιμο, δεν είχα καν ραπτομηχανή μέχρι εκείνη την ώρα. Αγόρασα τα βιβλία μου- κατά βάση γραμμένα από Αμερικανίδες- τα υφάσματα και τα κλωστικά μου κι άρχισα βήμα βήμα τους πειραματισμούς. Σκέφτηκα λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας όλη την εμπειρία που ως ώρας έχω αποκομίσει ευελπιστώντας να σας βάλω στο κλίμα και να σας παρακινήσω σ' αυτό τον δημιουργικό κόσμο. 

Αρχίζουμε, λοιπόν, από το βασικό εξοπλισμό που χρειαζόμαστε για να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα. 

1. Μεγάλη επιφάνεια κοπής για το ύφασμα
Κατασκευάζονται από διάφορα υλικά αλλά προτιμήστε αυτές που αποκαλούνται self-healing, γιατί είναι πολύ ανθεκτικές στο συνεχόμενο χάραγμα που δέχονται όταν κόβουμε το ύφασμα. Οι άλλες που προορίζονται κυρίως για το κόψιμο χαρτιού με κοπίδι δεν είναι η καλύτερη επιλογή μιας και φθείρονται γρήγορα ενώ το ύφασμα πάνω τους γλιστράει. Επίσης, αφού πρόκειται να αγοράστε μια, αγοράστε τη μεγαλύτερη δυνατή, γιατί είναι πολύ πιο εύχρηστη σε βάθος χρόνου. Όσο θα ασχολείστε με το πάτσγορκ τόσο θα αυξάνουν οι απαιτήσεις σας και θα θέλετε να δουλεύετε με μεγάλες διαστάσεις υφασμάτων. 

2. Ροδέλα κοπής υφασμάτων
Υπάρχουν αρκετές εταιρίες που κατασκευάζουν τέτοιες ροδέλες, οι οποίες βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη. Μερικά μοντέλα είναι και για αριστερόχειρες! 



Επιλέξτε μια ροδέλα που σας ταιριάζει όταν την κρατάτε, που έχει ασφάλεια για να μην παραμένει η ροδέλα κοπής εκτεθειμένη όταν δεν την χρησιμοποιείτε, γιατί πραγματικά κόβει υπερβολικά πολύ! Αναφορικά με το μέγεθος, επιλέξτε μια ροδέλα 45 χιλιοστών, με την οποία μπορείτε να κόψετε ταυτόχρονα αρκετά υφάσματα. 

3. Ανταλλακτικά ροδέλας κοπής
Αφού αγοράστε το βασικό εργαλείο μην ξεχάστε να προμηθευτείτε και μια δυο ροδέλες-ανταλλακτικά. Όταν διαπιστώστε ότι η ροδέλα σας δεν είναι αποδοτική και δεν κόβει όπως πρώτα τότε απλώς αντικαταστήστε την και θα δείτε τη διαφορά.     

4. Χάρακες κοπής υφάσματος
Ειδικοί χάρακες φτιαγμένοι από ακρυλικό υλικό που κυκλοφορούν σε διάφορες διαστάσεις κι έχουν ως μονάδα μέτρησης τις ίντσες, μιας και το πάτσγορκ είναι κατά βάση αγγλοσαξονικό άθλημα! 


χρήση χάρακα 24'' x 6''


χρήση χάρακα 6,5'' x 6,5''


μικρός χάρακας για fussy cut
Κατά τη γνώμη μου είναι καλό να έχετε έναν τετράγωνο 12,5'' x 12,5'', έναν τετράγωνο 6,5'' x 6,5'' κι ένα μακρόστενο 24'' x 6'' για να μπορείτε να κόβετε εύκολα λωρίδες κι όχι μόνο.    


5. Ραπτομηχανή
Δεν χρειάζεται να έχετε καμιά εξεζητημένη ραπτομηχανή, ειδικά στην αρχή. Σκεφτείτε ότι έραβαν παπλώματα με ποδοκίνητες ή ακόμη και με χειροκίνητες μηχανές, όταν η τεχνολογία τους δε διέθετε τίποτε παραπάνω από ένα απλό, ευθύ γαζί. 

6. Ποδαράκι ραπτομηχανής 1/4 ίντσας (quilt)
Τί σημαίνει ακριβώς αυτό; Ότι όταν ράβουμε δυο κομμάτια υφάσματος μεταξύ τους, τα ράβουμε αφήνοντας 1/4 ίντσας περιθώριο


Το δικό μου ποδαράκι για 1,4'' περιθώριο.
Σίγουρα κυκλοφορούν και καλύτερα, αλλά
την κάνει τη δουλειά του!!
Άρα αυτό το ποδαράκι απλώς μας βοηθάει να έχουμε ακριβή περιθώρια σε όλες μας τις ραφές και τελικώς ένα άρτιο (όσο γίνεται βέβαια) τελικό αποτέλεσμα. Κατά βάση σχεδόν όλα τα ποδαράκια είναι φτιαγμένα να ράβουν με αυτό το περιθώριο, αλλά και η πλακέτα της ραπτομηχανής μας μας υποδεικνύει αυτό το όριο. 


το σημάδι πάνω στην πλακέτα
Άρα, αν δεν έχετε το ειδικό ποδαράκι μην τρελαίνεστε, μπορείτε να ράψετε ούτως ή άλλως αρκεί να είστε πιο προσεκτικοί. 

7. Ποδαράκι ραπτομηχανής walking foot (στα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα το βρήκα και τράνσπορτ).
Αυτό το ποδαράκι είναι το βασικότερο κατά τη γνώμη μου, γιατί είναι πολύ βοηθητικό στην τελική φάση του καπιτοναρίσματος (σε περίπτωση που δεν καπιτονάρουμε με ελεύθερο κέντημα, "free motion quilting"). 


Το δικό μου walking foot. Κάνει δουλειά...
Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό; Οι ερπύστριες που διαθέτει οπότε σε συνεργασία με τις ερπύστριες στην πλακέτα της ραπτομηχανής μας το σάντουιτς του παπλώματος ρολάρει αρμονικά χωρίς να δημιουργούνται τριβές. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα όμορφο και στρωτό γαζί με σωστή τάνυση και φυσικά ξεκούραστο ράψιμο.   

8. Καρφίτσες, κλωστή για βαμβακερά υφάσματα σε διάφορα χρώματα και βελόνες ραπτομηχανής, 80άρες όπως λέμε, δηλαδή κατάλληλες για βαμβακερά υφάσματα μεσαίου βάρους. 

9. Ποδαράκι ραπτομηχανής κεντήματος, darning foot στα αγγλικά (όχι και τόσο απαραίτητο ειδικά στα πρώτα μας βήματα)
Είναι αναγκαίο όταν κάνουμε ελεύθερο κέντημα ή αλλιώς free motion quilting. Υπάρχουν δύο τύποι: ανοιχτό και κλειστό. Λένε ότι το ανοιχτό είναι καλύτερο γιατί έχουμε καλύτερη οπτική επαφή με το σημείο στο οποίο ράβει η βελόνα. 


φωτογραφία από το διαδίκτυο


φωτογραφία από το διαδίκτυο

Προσωπικά εμένα είναι ποιοτικά καλύτερο ένα μεταλλικό κλειστό που έχω οπότε τελικώς εσείς θα κρίνετε τί σας ταιριάζει.

10. Σίδερο και σιδερώστρα
Εντάξει, όλοι μας διαθέτουμε...

11. Βαμβακερά υφάσματα
Αν αρχίστε το πάτσγορκ ετοιμαστείτε να εθιστείτε στην αγορά υφασμάτων! 


σειρά υφασμάτων από αγγλική εταιρία
Θα θέλετε να τα αγοράστε όλα, να τα χρησιμοποιείστε όλα ταυτόχρονα και θα ονειρεύεστε την επόμενη χειροτεχνία σας πριν καλά καλά ολοκληρώστε την τρέχουσα... 


'Ολα αυτά τα τετράγωνα κόπηκαν στο χέρι
για το πάπλωμα με την ροζ καρδιά

Ωστόσο, προτιμάτε τα 100% βαμβακερά υφάσματα μεσαίου βάρους, τα οποία είναι σταθερά, καλής ποιότητας γενικώς και σε πολλά χρώματα και μοτίβα.    

12. Βάτα (batting ή wadding στα αγγλικά)  
Η βάτα είναι το πλέον σημαντικό υλικό για τη σύνθεση του παπλώματος, αφού είναι το μεσαίο στρώμα το κλασσικού σάντουιτς που φτιάχνουμε πριν καπιτονάρουμε. Εδώ στην Ελλάδα μέχρι πρότινος η βάτα ήταν συνώνυμο του πολυεστέρα. Ωστόσο, αυτή που κατά βάση χρησιμοποιείται στο εξωτερικό τις τελευταίες δεκαετίες είναι βαμβακερή και λεπτή. 



Μπορούμε να βρούμε 100% βαμβακερή ή με λίγο ποσοστό συνθετικού υλικού για να είναι πιο σταθερή και να μην μπαίνει πολύ στο πλύσιμο. Επίσης, πλέον υπάρχει και μπαμπού βάτα ή και σύμμεικτη (βαμβάκι και μπαμπού, βαμβάκι και μετάξι, βαμβάκι και tencel...)  

13. Γάντια για ελεύθερο κέντημα
Οπως αντιλαμβάνεστε τα χρειάζεστε μόνο όταν κάνετε ελεύθερο κέντημα. Τί το ιδιαίτερο έχουν; Στην τελευταία φάλαγγα των δαχτύλων τα γάντια είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να δημιουργούν τριβή με την επιφάνεια του πάτσγορκ για να μπορούμε να το κινούμε. 

φωτογραφία από το διαδίκτυο

Σας φαίνεται αστείο ή και ανούσιο; Πιστέψτε με, με γυμνά δάχτυλα όλος αυτός ο όγκος παπλώματος ΔΕΝ μετακινείται. Αν τα καταφέρετε απλώς μετά θα σας πονάνε οι καρποί για κάμποσες μέρες... Κι αν επιστρέψουμε στα παλιά χρόνια με τις ποδοκίνητες μηχανές που τέτοια γάντια δεν υπήρχαν, υπάρχει απάντηση. Είτε καπιτόναραν στο χέρι είτε χρησιμοποιούσαν τελάρο κεντήματος κι έτσι έπιαναν το τελάρο και το κούναγαν μεταφέροντας το πάπλωμα κάτω από τη βελόνα. 

14. Πατρόν για πάτσγορκ
Δόξα το Θεό υπάρχουν άπειρα δωρεάν σχέδια στο διαδίκτυο για να ακολουθήσουμε ή να εμπνευστούμε. Για αρχή συστήνω κάτι απλό, όπως μια σύνθεση με βασικά τετράγωνα γιατί μας βοηθούν να εξοικειωθούμε με τις βασικές τεχνικές που απαιτούνται : επιλογή και κόψιμο υφασμάτων, ράψιμο με 1/4'' περιθώριο και τελική σύνθεση. 

Μου φαίνεται ότι δεν ξεχνώ κάτι βασικό. Να επισημάνω ότι πριν έξι χρόνια πολλά από τα παραπάνω δεν μπορούσα να τα βρω στην Ελλάδα, οπότε και τα αγόρασα απ' το εξωτερικό. Πλέον, νομίζω ότι όλα μπορείτε να τα βρείτε στα ελληνικά καταστήματα. Εξοπλιστείτε λοιπόν κι αρχίστε τους πειραματισμούς! 

Ευγενία