Γεια σας και πάλι!
Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης σήμερα θέλησα ν' ασχοληθώ μ' ένα βασικό θέμα που με δυσκόλεψε πολύ όταν άρχισα να ασχολούμαι με το patchwork: το ιδιαίτερο γλωσσάρι που χρησιμοποιούν τα αντίστοιχα βιβλία και οι αγγλόφωνες bloggers στις αναρτήσεις τους. Στην αρχή ήταν πραγματικά πολύ κουραστικό να πρέπει όχι μόνο να μεταφράζω βασικό λεξιλόγιο αλλά και να καταλάβω την ειδική ερμηνεία που έχει στον κόσμο του ραψίματος και του πάτσγορκ.
Σήμερα, λοιπόν, θα συνοψίσω όλο εκείνο το λεξιλόγιο που στην αρχή μου φαινόταν βουνό και που ίσως φαίνεται και σε όποιον θέλει ν' ασχοληθεί με το χόμπυ αλλά ...χάνεται κάπου στη μετάφραση! Θα προσπαθήσω να συμπεριλάβω όσο το δυνατόν περισσότερους όρους, χωρίς ωστόσο να μπλέξουμε με εξειδικευμένο λεξιλόγιο για προχωρημένους.
Γενική ιδέα
patchwork: η τεχνική ραψίματος με την οποία ενώνουμε μαζί υφάσματα -κατά βάση ρετάλια κι απομεινάρια- για να φτιάξουμε μια νέα υφασμάτινη επιφάνεια.
quilt: το τελικό προϊόν που προκύπτει απ' όλη τη διαδικασία που ακολουθούμε. Με άλλα λόγια το πάπλωμα, που για τα δικά μας ελληνικά δεδομένα μοιάζει πιο πολύ με κουβερλί.
quilting: το καπιτονάρισμα.
quilter: αυτός που ασχολείται με την κατασκευή παπλωμάτων.
Υφάσματα
fabric collections: κολεξιόν υφασμάτων που επιμελούνται πολλές εταιρίες που ασχολούνται με τη βιομηχανία του πάτσγορκ. Συνήθως υπάρχει ένα κεντρικό θέμα-μοτίβο και πάνω σε αυτό στήνεται μια ολόκληρη συλλογή!
fabric by the metre: το ύφασμα που κόβεται με το μέτρο.
pre-cut fabrics: υφάσματα μιας κολεξιόν που είναι ήδη κομμένα σε συγκεκριμένες διαστάσεις από το εργοστάσιο για να γίνεται πιο εύκολη η χρήση τους και πωλούνται σε συγκεκριμένα "πακέτα".
fabric bundle: συλλογή από υφάσματα που είναι κομμένα σε μεγάλα τετράγωνα, τα γνωστά fat quarters. Είναι βολικά γιατί αγοράζουμε όλη τη συλλογή των υφασμάτων μεν, σε μικρή ποσότητα δε...
jelly roll: δέσμη υφασμάτων μιας κολεξιόν τα οποία είναι κομμένα σε λωρίδες 2,5'' x 42''. Συνήθως περιέχει 40 λωρίδες.
mini charm pack: πακέτο υφασμάτων μιας κολεξιόν, τα οποία είναι κομμένα σε τετράγωνα των 2,5''.
charm pack: πακέτο υφασμάτων μιας κολεξιόν, τα οποία είναι κομμένα σε τετράγωνα των 5''.
layer cakes: πακέτο υφασμάτων μιας κολεξιόν, τα οποία είναι κομμένα σε τετράγωνα των 10''.
fat quarter: μονάδα κοπής υφάσματος (σε Αμερική και Αγγλία μιας και χρησιμοποιούν τις γιάρδες) που αντιστοιχεί στο 1/4 της γιάρδας επί το πλάτος του υφάσματος. Πρακτικά οι διαστάσεις του είναι 18'' x 22''.
selvage edge: ούγια του υφάσματος
bias: η διαγώνιος του υφάσματος σε συνάρτηση με την ύφανσή του. Το κόψιμο στη διαγώνιο (bias cutting) χαρίζει ελαστικότητα στο ύφασμα που κόψαμε γι' αυτό και το ρέλι συνήθως φτιάχνεται από λωρίδες υφάσματος κομμένες στις 45 μοίρες (διαγώνια).
bias tape: το ρέλι
single-fold bias tape/binding: για το ρέλιασμα του παπλώματος, η λωρίδα υφάσματος που είναι διπλωμένη στη μέση.
double-fold bias tape/binding: ρέλι με 4 διπλώσεις, αυτό που κατά βάση στην Ελλάδα όλοι οι μαγαζάτορες λένε "το λοξό", ακριβώς γιατί είναι κομμένο στη διαγώνιο.
Μέρη παπλώματος
quilt top: το πάνω μέρος του παπλώματος που συνήθως έχει γίνει με την τεχνική του patcwork.
backing of quilt: το πίσω μέρος του παπλώματος που συνήθως είναι ένα απλό, μονοκόμματο ύφασμα. Άλλες φορές μπορεί να έχει και στοιχεία patchwork.
batting/wadding: η βάτα (η οποία πωλείται με το μέτρο, δεν είναι γέμισμα πχ. για μαξιλάρια) που χρησιμοποιούμε ως γέμισμα του παπλώματος.
quilt sandwitch: Ένα σάντουιτς μέσα σε πολλά εισαγωγικά που αποτελείται από τα τρία προαναφερθέντα στοιχεία: quilt top-batting-quilt backing.
binding: ρέλιασμα
Όροι που συσχετίζονται με το quilt top
fabric block: το βασικό τετράγωνο του πάτσγορκ. Μπορεί να είναι ένα απλό τετράγωνο ή μια πιο περίπλοκη σύνθεση που αποτελείται από μικρότερης διάστασης υφάσματα που όταν ενωθούν φτιάχνουν το τελικό τετράγωνο.
seam allowance: το περιθώριο ραφής. Για το πάτσγορκ συνήθως είναι το 1/4''.
nesting seams: τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα περιθώρια των τετραγώνων ώστε να "φωλιάσουν" μεταξύ τους για να είναι πιο σταθερά τα τετράγωνα.
press open seams: τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα περιθώρια των τετραγώνων ανοίγοντάς τα στη μέση.
sashing: λωρίδες υφάσματος που ράβονται ανάμεσα ή τριγύρω από κάθε τελικό τετράγωνο.
basting: για τα ελληνικά δεδομένα είναι το τρύπωμα. Στο πάτσγορκ ουσιαστικά είναι η διαδικασία που κάνουμε για να στερεώσουμε και τα τρία στρώματα του σάντουιτς.
Κατά βάση χρησιμοποιούμε άπειρες παραμάνες αλλά πολλοί είναι κι αυτοί που χρησιμοποιούν ένα κολλώδες σπρέι (spray baste), το οποίο φεύγει με το πλύσιμο, γι' ακόμη πιο σταθερό αποτέλεσμα. Προσωπικώς, δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ.
stitch-in-the-ditch: τεχνική καπιτοναρίσματος. Ουσιαστικά γαζώνουμε πάνω στις ενώσεις των βασικών τετραγώνων οριζόντια και κάθετα.
free motion quilting: καπιτονάρισμα που κάνουμε χρησιμοποιώντας το ειδικό ποδαράκι κεντήματος (darning foot).
quilt-as-you-go: τεχνική που περιέχει τον αυτοσχεδιασμό. Ταυτόχρονα συνθέτουμε το patchwork και καπιτονάρουμε τα κομμάτια του υφάσματος.
Νομίζω ότι δεν ξέχασα κάτι σημαντικό κι ελπίζω να είναι βοηθητική η ανάρτηση σε όποιον σκοπεύει να βουτήξει στον ενδιαφέροντα κόσμο του πάτσγορκ και του ραψίματος!
Φιλάκια πολλά,
Ευγενία
Ευγενία, το ίδιο πρόβλημα είχα και εγώ στην αρχή με το ράψιμο, βασικά δεν γνώριζα ούτε την ελληνική ορολογία πόσο μάλλον την αγγλική, όταν διάβασα το πρώτο Burda μου ήταν όλα τόσο ακαταλαβίστικα :)! Ένα χρήσιμο ποστ που σίγουρα θα βοηθήσει όσους ξεκινάνε τώρα το patchwork! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως είναι καιρός να φτιάξουμε ένα ελληνικό λεξικό γι αυτούς όλους τους όρους, που όταν τους χρησιμοποιώ, θεωρούν ότι είμαι ελληνίδα της διασποράς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝούλη μου έχεις απόλυτο δίκιο!!! Είμαι βέβαιη ότι με καταλαβαίνεις αφάνταστα. Να φανταστείς ότι δεν ήμουν κι εντελώς άσχετη με τη ραπτική μιας κι έχω θεία μοδίστρα και κάμποσους όρους τους γνώριζα. Αλλά όλο αυτό με το πάτσγορκ με ξεπέρασε!!! Έπεσα στα βαθιά και δεν ήξερα από πού να πιαστώ! Είμαι βέβαιη ότι όλο και κάτι νέο σκαρώνεις κι αδημονώ να διαβάσω τις αναρτήσεις σου! Φιλάκια πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφή