Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Μαρμελάδα λεμόνι: η αποκάλυψη της φετινής χρονιάς

Γεια χαρά σε όλους!

Καλοκαιράκι στη Λευκάδα τα τελευταία χρόνια σημαίνει και παρασκευή μαρμελάδας, αποκλειστικά και μόνο με τα φρούτα από τα δικά μας δέντρα κι απ' όσα μας φιλεύουν οι γειτόνοι. Η αλήθεια είναι ότι εμείς μεγαλώσαμε με το μέλι, μαρμελάδα δεν πολυκυκλοφορούσε στο σπίτι μας και η μαμά πατροπαράδοτα έφτιαχνε γλυκά του κουταλιού. 

Τα τελευταία όμως χρόνια τα δέντρα μας έγιναν πολύ παραγωγικά και η παρασκευή μαρμελάδας είναι ένας ωραίος κι εύκολος τρόπος για ν' αξιοποιήσουμε όσα μας χαρίζει η Φύση. 

Συνταγή δεν είχα, διάβασα αρκετές αλλά τελικώς αποφάσισα να δοκιμάσω μια που βρήκα στο διαδίκτυο από μια Ιταλίδα σεφ. Άλλωστε, και οι Ιταλοί έχουν πολύ μεγάλη παράδοση με τα λεμόνια, ειδικά στο νότιο κομμάτι της χώρας, με το limoncello να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ιταλικά προϊόντα εκτός συνόρων.

Τα υλικά για μια δόση (δύο βάζα των 400 μλ) είναι:

700 γρ. λεμόνια ακέρωτα (ζυγισμένα αφότου τους έχουμε αφαιρέσει τις δυο άκρες)

600 γρ. ζάχαρη

1.400 μλ. νερό  

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα λεμόνια, αφαιρούμε τις δυο άκρες τους και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Αφαιρούμε τα κουκούτσια καθώς κόβουμε τις φέτες. 

Στο μεταξύ βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα το νερό κι ανάβουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά ώστε ν' αρχίσει να βράζει γρήγορα το νερό. Όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού στην κατσαρόλα, μετριάζουμε την ένταση της φωτιάς (στο 6 αν το μέγιστο είναι το 9) κι αφήνουμε τα λεμόνια να βράσουν για 30 λεπτά. Αυτό το κάνουμε για να ξεπικρίσουν.  

Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά αφαιρούμε τα λεμόνια από το νερό με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας (κεψέ τη λέμε στη Λευκάδα) και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Μπορούμε να τα σουρώσουμε και στο σουρωτήρι αλλά ίσως διαλυθούν, οπότε εγώ προτιμώ την κουτάλα. 

Χύνουμε το νερό από την κατσαρόλα, τη βάζουμε πάλι πάνω στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε μέσα τα βρασμένα λεμόνια μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά κι αφήνουμε τα υλικά να βράσουν. Ανακατεύουμε τακτικά. 

Όσο βράζει η μαρμελάδα γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και μέσα βάζουμε τα καθαρά, γυάλινα βάζα μας. Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια ένταση κι αφήνουμε το νερό να βράσει για ν' αποστειρωθούν τα βάζα. Επίσης, σαπουνίζουμε και ξεπλένουμε με ζεστό νερό τα καπάκια και τα σκουπίζουμε καλά με καθαρή πετσέτα. Εγώ επειδή έφτιαξα πέντε δόσεις και χρειαζόμουν πολλά βάζα, τα αποστείρωσα  στο φούρνο, στους 130 βαθμούς Κελσίου.   


Μόλις αρχίσει να δένει η μαρμελάδα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αλέθουμε το μείγμα με ραβδομπλέντερ ή το αλέθουμε λίγο λίγο στο μούλτι και το ξαναβάζουμε πίσω στην κατσαρόλα για το τελικό δέσιμο της μαρμελάδας.  

Όπως σας έχω ξαναπεί για σίγουρη επιτυχία στο δέσιμο της μαρμελάδας χρησιμοποιώ το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής. Μόλις το μείγμα πιάσει τους 104 βαθμούς Κελσίου η μαρμελάδα είναι έτοιμη  και την αποσύρω από τη φωτιά. 

Πολλές φορές μπορεί να φαίνεται νερουλή και να ξεγελάσει ότι δεν είναι έτοιμη, αλλά μόλις πέσει η θερμοκρασία παίρνει τη χαρακτηριστική, παχύρρευστη υφή της μαρμελάδας.

Επανέρχομαι στην εκτέλεση της συνταγής. Όταν είναι έτοιμη η μαρμελάδα (χοντρικά παίρνει μισή ώρα από την ώρα που προσθέτουμε στα λεμόνια τη ζάχαρη) βγάζουμε την κατσαρόλα απ' τη φωτιά κι αφήνουμε τη μαρμελάδα να ηρεμήσει για πέντε λεπτά. Βγάζουμε από το νερό ή από το φούρνο τα αποστειρωμένα βάζα προσεκτικά. Αν τα έχουμε βράσει τ' αφήνουμε να στεγνώσουν απ' τους υδρατμούς. 

Γεμίζουμε τα βάζα με μεγάλη προσοχή με τη βοήθεια βαθιάς κουτάλας. Δεν το παρακάνουμε, τα γεμίζουμε ως εκεί που αρχίζει το σπείρωμα σε κάθε βάζο. Κλείνουμε πολύ καλά τα βάζα με τα καπάκια τους κι αναποδογυρίζουμε τα βάζα ακουμπώντας τα πάνω σε μια πετσέτα. Τα αφήνουμε έτσι για 24 ώρες, μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Την επόμενη μέρα τ' αναποδογυρίζουμε ώστε να στέκονται με το καπάκι ψηλά και θα διαπιστώσουμε ότι έχουν σφραγίσει. Τα φυλάμε σε ντουλάπι κι όταν ανοίξουμε ένα βάζο το συντηρούμε στο ψυγείο.      


Σας συστήνω να τη δοκιμάσετε, είναι μυρωδάτη και με μια γεύση φρεσκάδας. Εδώ θα βρείτε κι όλες τις άλλες καλοκαιρινές μαρμελάδες που έχουμε φτιάξει τα τελευταία χρόνια.   

μαρμελάδα με αχλάδι και μήλο

μαρμελάδα κορόμηλο

μαρμελάδα μήλο

μαρμελάδα σύκο (ο σύνδεσμος της συνταγής βρίσκεται στα σχόλια της ανάρτησης)

Καλά να περνάτε, 

Ευγενία

2 σχόλια:

  1. Es estupendo hacer tu propia mermelada y con tu propia fruta.
    Soy consumidora habitual de mermelada y la única que sé hacer es precisamente la de limones, aunque en invierno la hago de limones y naranjas mezcladas. BESICOS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλοφάγωτη!! Λατρεύω την μαρμελάδα λεμόνι!!!
    θα δοκιμάσω και την δική σου συνταγή, όμως θα την κάνω με φρουκτόζη αντί για ζάχαρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΠΑΡΑΚΑΛΩ! ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΟΟΟΛΑ!