Γεια χαρά σε όλους σας!
Το πάτσγορκ είναι πραγματικά μια ωραία και δημιουργική τεχνική ραψίματος και η αλήθεια είναι ότι αγόρασα τη ραπτομηχανή μου, γιατί ήθελα κι εγώ να μάθω να φτιάχνω όλες εκείνες τις δημιουργίες που χάζευα στο Pinterest. Όχι απαραίτητα μεγάλα παπλώματα - αυτά ούτε που τα φανταζόμουνα τότε - αλλά όλα εκείνα τα μικρά, καθημερινά project που πραγματικά μεταμορφώνονται με λίγο πάτσγορκ. Το πάτσγορκ θα ομολογήσω ότι χρειάζεται κάμποσα εργαλεία, από χάρακες, κόφτες κι επιφάνειες κοπής μέχρι πιο εξεζητημένα, που θα χρειάζεσαι όσο εμβαθύνεις και θες να δοκιμάζεις νέες τάσεις και τεχνικές.
Κατά τη γνώμη μου, πλέον δεν είναι μια απλή τεχνική ανακύκλωσης υφάσματος, είναι μια τεράστια βιομηχανία ειδικά σε Αμερική και Ηνωμένο Βασίλειο κι αυτό είναι σαφές από τις τόσες εξειδικευμένες εταιρίες υφασμάτων, βιβλίων, περιοδικών και αναλώσιμων γύρω από αυτό το χόμπυ. Σίγουρα είναι ωραίο να ακολουθείς το χόμπυ σου, αλλά στην ουσία του το πάτσγορκ είναι απλό και χρηστικό, ενώ το ταλέντο και η αισθητική του κάθε δημιουργού μπορεί ν' αναδείξει και τα πιο βαρετά υφάσματα.
Κι αν θέλω να πειραματιστώ με το πάτσγορκ χωρίς ν' αγοράσω όλο αυτό τον εξεζητημένο εξοπλισμό τί μπορώ να κάνω; Μπορώ ν' ακολουθήσω τη μέθοδο του quilt-as-you-go, με άλλα λόγια "φτιάχνω πάτσγορκ και καπιτονάρω καθοδόν". Τη μέθοδο αυτή την έμαθα σ' ένα διαδικτυακό μάθημα, κατασκευάζοντας μια τσάντα μεγάλων διαστάσεων. Είναι μια ωραία και χαλαρωτική μέθοδος και το μόνο που χρειάζεται να έχουμε είναι ένα απλό ποδαράκι μηχανής, ένα ψαλίδι, βάτα και υφάσματα σε διάφορες διαστάσεις. Είναι δε, κατάλληλη μέθοδος αν έχουμε ρετάλια κομμένα σε λωρίδες. Με αυτό το τρόπο έραψα την πιάστρα που σας έδειξα στην προηγούμενη ανάρτηση και με αφορμή μια συζήτηση που είχα με τη Μαριάννα (γνωστή σε όλους μας μέσα απ' το μπλογκ της "L' Atelier de Marie-Anne") σχετικά με το πάτσγορκ σκέφτηκα να φτιάξω ένα δείγμα με την τεχνική quilt-as-you-go.
Έτσι, συγκέντρωσα όλα τα ρετάλια από τις κατασκευές της προηγούμενης ανάρτησης, ένα κομμάτι θερμομονωτικής βάτας κι άρχισα τη σύνθεση παίρνοντας πολλές φωτογραφίες για να φτιάξω ένα tutorial με τα βήματα που ακολούθησα. Ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον και κατανοητό! Πατήστε πάνω σε κάθε φωτογραφία για να μεγαλώσει και να μπορείτε να διαβάζετε τις οδηγίες ευκολότερα.
Έτσι, λοιπόν συνέχισα να κόβω, να ράβω και να καπιτονάρω γεμίζοντας όλη την επιφάνεια της βάτας και να το αποτέλεσμα!
Αφού τελείωσα τη σύνθεση έκοψα τις περίσσιες ώστε να δημιουργηθεί ένα παραλληλόγραμμο. Και βέβαια, αφού το πάτσγορκ το συνέθεσα αυτοσχεδιάζοντας, όπως θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία έπρεπε να αλλάξω σε ένα σημείο τη σειρά μου.
Συγκεκριμένα, αφού έραψα τη λωρίδα με τον αριθμό 11, μετά δεν είχα χώρο στη βάτα για να ράψω την δωδέκατη λωρίδα κάτω από εκείνη με τον αριθμό 8, οπότε την έραψα στα αριστερά, εκει που είχε ελεύθερο χώρο η βάτα.
Όπως βλέπετε, με αυτό τον τρόπο όχι μόνο κατασκευάζω το πάτσγορκ αλλά ταυτοχρόνως το καπιτονάρω και μάλιστα τόσο πυκνά που δίνει και ωραία υφή. Για να είμαι ειλικρινή, στο συγκεκριμένο δείγμα δεν έβαλα ύφασμα στην πίσω όψη της βάτας (με άλλα λόγια δεν έκανα ένα σάντουιτς) γιατί δεν ήξερα πώς θα το αξιοποιήσω μετά. Μπορείτε όμως να πάρετε μια ιδέα για το πώς θα φαινόταν το καπιτονάρισμα βλέποντας μόνο τη βάτα.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά πραγματάκια που έχω φτιάξει κατά καιρούς με αυτή την τεχνική.
Είμαι σίγουρη ότι αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε ακόμη περισσότερες πληροφορίες για το quilt-as-you-go και τρόπους για να ράψετε κι άλλα μοτίφια. Κι αν σας άνοιξε η όρεξη για περισσότερο patchwork εδώ μπορείτε να διαβάσετε μια ανάρτηση που είχα γράψει παλιότερα σχετικά με το γλωσσάρι αυτής της τεχνικής κι εδώ άλλη μια ανάρτηση σχετικά με τον εξοπλισμό που χρειάζομαι για το πάτσγορκ.
Κλείνοντας εύχομαι χρόνια πολλά σε όσους κι όσες γιορτάζουν σήμερα!
Καλά να περνάτε,
Ευγενία
Todo precioso. BESICOS.
ΑπάντησηΔιαγραφήMuchas gracias por tu comentario.
ΔιαγραφήΠολύ ωραίες οι οδηγίες και οι φωτογραφίες σου Ευγενία μου! Είναι πολύ βολικό να καπιτονάρεις as you go!!! Τέλειο για τις μικρές δημιουργίες. Όταν θέλεις να ενώσεις έτοιμα τετράγωνα μεταξύ τους για να ράψεις κάτι μεγάλο όμως, τότε δυσκολεύει το πράγμα! Αν και προσωπικά δεν νομίζω να ασχοληθώ με μεγάλα γιατί δεν έχω πολύ χρόνο, αλλά ούτε και walking foot...χα χα!!! Πολύ χαίρομαι κάθε φορά με τις ωραίες και χρήσιμες αναρτήσεις σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά και χρόνια πολλά!!!
Η αληθεια ειναι οτι παντα καπιτοναρω μονοκομματα τα παπλωματα και σιγουρα θελει χώρο και υπομονη. Δεν εχω δοκιμασει ποτε να τα ενωσω ολα τα κομματια στο τελος αλλά σιγουρα θα εχει κι αυτη η τεχνικη κόπο. Παντως για μικρές χειροτεχνίες αυτη η τεχνικη ειναι πρακτικότητα!
ΔιαγραφήΤι οργασμός ραπτικής είναι αυτός Ευγενία μου; πέρασα και από τις προηγούμενες αναρτήσεις σου και είδα τι έχεις ράψει...θυμάμαι όταν πήρες την ραπτομηχανή σου είχα γράψει σχόλιο πως όταν την μαθεις θα κάνεις θαύματα και όντως το κάνεις...το ράψιμο είναι εθισμός και αξιοποιείς τα πάντα το ξέρω γιατί παλιά έραβα και εγώ.. Το πατσγουορκ είναι από τα πράγματα που μου αρέσουν πολύ και εσύ έτσι που το δείχνεις φαίνεται εύκολο αλλά θέλει να μπορείς να δουλεύεις τα δάχτυλα στις λεπτομέρειες...και εγώ τωρα πια δεν μπορώ να το κάνω...όμως καμαρώνω τις δημιουργίες σου που όλες έχουν φινέτσα και αγάπη για ότι κάνεις ...συνέχισε να μας ξαφνιάζεις!! πολύ όμορφα ότι έχεις κάνει Ευγενία μου να περνάς ωραία φιλιααα!! 😘
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσε ασε Ρούλα, επεσε πολυ ράψιμο τελευταια με πολλες και διαφορετικες δημιουργίες! Πραγματικα το καταχαρηκα!
ΔιαγραφήΜπράβο Ευγενία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πιο εύκολος τρόπος για να κάνουμε πάπλωμα.
Κι εγώ έτσι τα κάνω όλα.
Λίγο προς το τέλος δυσκολεύει που αρχίζει να βαραίνει. Χρησιμοποίησα το απλό ποδαράκι δεν έχω walking foot.
Αν ενώσεις μερικά τέτοια που έκανες θα κάνεις πάπλωμα.
Δοκίμασε κι εδώ είμαστε.
Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά.
Θα τη δοκιμασω καποια στιγμη κι αυτη την τεχνικη Ρένα! Ευτυχως τα ρεταλια δεν τελειωνουν ποτέ!
ΑπάντησηΔιαγραφή