Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Μαρμελάδα κορόμηλο

Γεια χαρά σε όλη την παρέα!

Εδώ και λίγες μέρες βρισκόμαστε στα πάτρια κι απολαμβάνουμε τις χάρες του τόπου μας και την παρέα φίλων κι αγαπημένων. Πάτρια βέβαια, σημαίνει και καθημερινή επίσκεψη στο χωράφι των γονιών, όπου εκεί βρίσκονται φυτεμένοι διάφοροι θησαυροί. 


Κι αν πέρυσι είχαν την τιμητική τους τα μήλα και τα σύκα, φέτος έχουν γίνει ανάρπαστα τα κορόμηλά μας. Πολύ παραγωγικό το δέντρο μας αυτή τη χρονιά, έχουν γείρει οι κλώνοι του από το βάρος, σε σημείο που οι γονείς μου μαζεύουν τα φρούτα με τα κιλά!! 


Μάλλον δεν μας είχε ξανασυμβεί κι αφού μοιράσαμε σε όλη τη γειτονιά για να μην πάνε χαμένα, είπαμε να περάσουμε και σε πιο δραστικές λύσεις φτιάχνοντας μαρμελάδα, τσάτνεϊ κι ό,τι άλλη συνταγή μας κλείσει το μάτι. 


Θέλοντας να χρησιμοποιήσω όσο το δυνατό λιγότερη ζάχαρη βρήκα την παρακάτω συνταγή.

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό κορόμηλα κομμένα στη μέση 

500 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

2 κουταλιές σούπας λεμόνι

1 λοβός βανίλιας (προαιρετικά)   

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε και κόβουμε στη μέση τα κορόμηλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και κρατάμε καμιά δεκαριά στην άκρη. Βάζουμε τα φρούτα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο καλύτερα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε τα φρούτα να βγάλουν τους χυμούς τους για μια ώρα το λιγότερο. 


Σχίζουμε στη μέση το λοβό της βανίλιας, ξύνουμε την ψίχα  και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε σε τουλουπάνι τα κουκούτσια που είχαμε κρατήσει, κάνουμε ένα κόμπο και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. 


Βάζουμε την κατσαρόλα να πάρει μια πρώτη βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ξαφρίζουμε με μια κουτάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει. Θα πάρει γύρω στη μισή ώρα με σαράντα λεπτά. 


Όταν είναι έτοιμη αφαιρούμε το τουλουπάνι με τα κουκούτσια και τοποθετούμε τη μαρμελάδα όσο είναι ζεστή σε γυάλινα βάζα που έχουμε ήδη αποστειρώσει.  


Εμείς βρήκαμε λίγο χρόνο και φτιάξαμε και αυτοκόλλητες ταμπελίτσες για να διακοσμήσουμε τα βαζάκια μας με όλες τις χρηστικές πληροφορίες που πρέπει να θυμόμαστε.


Το επόμενο πείραμα είναι να φτιάξουμε μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, αλλά με χυμό από σταφύλι. Ας ελπίσουμε ότι θα πετύχει!

Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε. 

Ευγενία 



2 σχόλια:

  1. Επειδή έχω κορομηλιές στον κήπο, κόκκινες όμως, κάθε χρόνο κάνω μπόλικα βάζα μαρμελάδα για όλη την οικογένεια. Είναι η αγαπημένη μου γλυκόξινη μαρμελάδα! Τα τελευταία χρόνια, έχουμε κόψει εντελώς την ζάχαρη, κι έτσι την φτιάχνω, με ζάχαρη καρύδας, με φρουκτόζη αλλά και με κρυσταλλική στέβια. 'Ολες διατηρούνται μιά χαρά!
    Καλοφάγωτες και οι δικές σας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΠΑΡΑΚΑΛΩ! ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΟΟΟΛΑ!