Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Orissan Santula ή αλλιώς ινδικό τουρλού με κιτρινόριζα

Το να έχεις στα χέρια σου το περιοδικό Jme του Jamie Oliver είναι πάντα μια ιδιαίτερη εμπειρία που δε σταματά να σε ταξιδεύει σε νέα υλικά, γεύσεις και κουλτούρες. Ετσι, και στο τρέχον τεύχος κάνει ένα μικρό αφιέρωμα σε ινδικά πιάτα. Δεν είχαμε πειραματιστεί ποτέ με αυτή την κουζίνα κι ομολογώ ότι γνωρίζω ελάχιστα. Αλλά αυτό το πιάτο το διάλεξε ο Βασίλης και το εκτέλεσε με μεγάλη μαεστρία σε λόγο χρόνο. Σας προσκαλώ να το δοκιμάσετε, γιατί είναι ένα πιάτο λαχταριστό και κρεμώδες, φτιαγμένα με τα πιο κοινά λαχανικά.



Υλικά για 4 άτομα
4 κουταλιές λάδι
2 μεσαίες μελιτζάνες κομμένες σε κύβους των 2 εκ. 
2 κουταλιές μαύρο σιναπόσπορο(σπόροι μουστάρδας)
1/2 μέτριο κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένο
2,5 εκ. τζίντζερ, λεπτοκομμένο ή 1 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
2 πατάτες, κομμένες σε κύβους των 2 εκ.    
440 γρ. καρότα, κομμένα σε κύβους των 2 εκ. 
1/2 κουταλιά κιτρινόριζα σκόνη
1 κουταλιά κύμινο
300 μλ. γάλα ελαφρύ
1/2 ματσάκι φύλλα κόλιαντρου, ψιλοκομμένα ή 1 κουταλιά ξερό κόλιαντρο
1 αποξηραμένο τσίλι ψιλοκομμένο 

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά λάδι σε μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις σοτάρουμε για 4-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να μαγειρευτούν και να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές. Τις αποσύρουμε. 
  2. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τους κόκκους μουστάρδας και μόλις αρχίζουν να σκάνε (σαν ποπ κορν) προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και το το τζίντζερ και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό, μετά προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα, την κιτρινόριζα και το κύμινο και τηγανίζουμε για άλλα 2 λεπτά. 
  4. Προσθέτουμε 100 μλ. νερού, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 8 λεπτά με το τηγάνι καπακωμένο. Στο μεταξύ ανακατεύουμε και προσθέτουμε νερό αν είναι αναγκαίο. 
  5. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και το γάλα και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά με το τηγάνι σκεπασμένο με το καπάκι.
  6. Σβήνουμε τη φωτιά της κουζίνας, αφαιρούμε το καπάκι και προσθέτουμε το τσίλι και το κόλιαντρο στο φαγητό. 

Έτοιμο το πιάτο μας, γεμάτο χρώματα, αρώματα  και διάφορες υφές. Κλείνοντας, ακούστε κι αυτό σχετικά με την κιτρινόριζα, η οποία καταναλώνεται σε καθημερινή βάση στην Ινδία. Πιστεύεται ότι βοηθάει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ. Ερευνητές οδηγήθηκαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού παρατήρησαν ότι αναλογικά οι Ινδοί πάσχουν πολύ λιγότερο από αυτή την ασθένεια σε σχέση με το δυτικό κόσμο, ο οποίος δεν καταναλώνει συστηματικά αυτό το μπαχαρικό. 


Καλή συνέχεια!      

6 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, Ευγενία, θα τη δοκιμάσω σίγουρα μιας και ψάχνω εναλλακτικές χορτοφαγικές συνταγές. Ευχαριστούμε!
    Ως fan της ινδικής κουζίνας, προτείνω στα επόμενα πειράματά σου να συμπεριλάβεις butter chicken και korma (με κοτόπουλο ή λαχανικά).
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε πολύ για την ωραία συνταγή!Σίγουρα δίνει άλλη γεύση στα λαχανικά κι εμείς τα προτιμάμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία συνταγή Ευγενία!!Αφού είναι καί τού Ολιβερ ακόμα καλύτερα!!Θά τήν δοκιμάσω!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουάου!!!!
    Υπέροχο πιάτο που με προκαλεί να το δοκιμάσω, κρίνοντας από τα υλικά του!!
    Πολλά μπράβο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Very rich!!! I like your blog!! would you like to follow each other? let me know...
    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΠΑΡΑΚΑΛΩ! ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΟΟΟΛΑ!