Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Cross stitch crazy

Για τη σημερινή μας ανάρτηση δανειστήκαμε το όνομα ενός περιοδικού και θα λέγαμε οτι ο τίτλος δεν είναι τυχαίος, δεδομένου του ότι μας έχει πιάσει μια δημιουργική μανία με αυτή τη βελονιά!
τα ανθρωπάκια μας σε πλήρη παράταξη
μας στέλνουν τα μηνύματά τους



Τα σχεδιάκια που κεντάμε τα βρήκαμε στο εν λόγω περιοδικό, Cross stitch crazy, τεύχος 154 και μας κίνησαν εξ αρχής το ενδιαφέρον, γιατί είναι διαφορετικά, ναζιάρικα και παιγνιδιάρικα.

μπορεί να το ακριβοπληρώνεις μα του κάνεις
απόσβεση τελικά!!



λεπτομέρεια...

Πήραμε τα εξαρτήματά μας κι αρχίσαμε να κεντάμε χωρίς να έχουμε κάποιο πλάνο στο μυαλό μας. Στο περιοδικό τα έχουν καδράρει και φαίνεται κάπως κοινό... Οποιαδήποτε ιδέα ευπρόσδεκτη, βέβαια!! Μπορεί να φαίνονται μικρά, αλλά τελικά μας βγήκαν λίγο μπελαλίδικα με όλα αυτά τα περιγράμματα, αλλα ας όψεται!!

το σχέδιο...κάποια μας έχουν ξεφύγει
απ' ό,τι βλέπετε!



Ελπίζουμε να σας αρέσουν κι εσάς τόσο όσο και σε μας.


Φιλάκια πολλά!

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

"Κύβος λαχανικών" απ' τα χεράκια μας!

Αφορμή της σημερινής μας ανάρτησης υπήρξε η απήχηση που είχε το θέμα της οικιακής κονσερβοποίησης. Πραγματικά, είναι μια διαδικασία ευχάριστη, ασφαλής, οικονομική και υγιηνή. Μην ξεχνάμε ότι μόλις δύο γενιές πριν από τη σημερινή αποτελούσε καθημερινότητα της νοικοκυράς λόγω της έλλειψης ψυγείου και ...θερμοκηπίων και βεβαίως προϋπόθεση της οικιακής οικονομίας.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε μια συνταγή πανεύκολη και γευστικότατη που θα σας κάνει περήφανους και θα απογειώσει τη γεύση των φαγητών σας. Δοκιμάστε τη και θα πειστείτε. Φυσικά ο "κύβος λαχανικών" μας δεν είναι ο συνηθισμένος της αγοράς ούτε θα καταψήξουμε ζωμό σε παγοκυψέλες. Ουσιαστικά είναι ένα σούπερ μίγμα λαχανικών που θα αποθηκεύσουμε στα βάζα μας και θα συντηρηθεί χάρη στο αλάτι.



Υλικά για 3 βάζα των 340γρ. (καθώς λέει το αγγλικό βιβλίο. Έσεις υπολογείστε σύμφωνα με τα βάζα που διαθέτετε.)

250γρ. πράσα
200γρ. μάραθος
200γρ. καρότα
250. σέλερι ή σελινο ή σελινόριζα
50γρ. λιαστές ντομάτες
2-3 σκόρδα
100γρ. μαϊντανός
100γρ. κόλιαντρος
250γρ. αλάτι

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά όλα τα ζαρζαβατικά. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή το μούλτι (αν ο κάδος δεν είναι μεγάλος, τότε λίγα λίγα αρκεί κάθε φορά να βάζουμε και αλάτι γιατί είναι το συντηρητικό μας) και τα αλέθουμε. Το αποτέλεσμα θα είναι μια υγρή, ψιλοκομμένη πάστα λαχανικών. Τη μοιράζουμε στα αποστειρωμένα βάζα μας και τα σφραγίζουμε καλά. Τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό, ξηρό και κρύο μέρος. Καταναλώνουμε μέσα σε 6 μήνες.

Χρήση:
Για κάθε 500μλ. ζεστό νερό προσθέτουμε 2 κουταλάκια από το μίγμα λαχανικών. Είναι υπέροχη βάση για σούπα μινεστρόνε, για ριζότο, για μαρινάδες, για αυτοσχεδιασμούς... Προσοχή στο αλάτι, μην προσθέσετε επιπλέον. Μόνο αφού δοκιμάσετε!


Για το τέλος, να και τα πρώτα δείγματα σταυροβελονιάς που σας τάξαμε!

μοτίφια κεντημένα με μουλινέ DMC με 2 κλωνιά


τα περισσότερα τα απλικάραμε πάνω σε κομμάτια τσόχας

τα κορδελάκια είναι από διάφορες μπομπονιέρες!!!


τα γεμίσαμε με αφρολέξ τρίμμα, αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε βαμβάκι

το συγκεκριμένο το κολλήσαμε με βενζινόκολλα
πάνω σε έτοιμο καρτελάκι

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Η σταυροβελονιά τρύπωσε στην κουζίνα μας!!

Χαίρεται καλή μας γειτονιά!

Σήμερα η ανάρτησή μας είναι σύντομη αλλά γεμάτη δημιουργηκότητα. Η έμπνευση μας ήρθε αφού φτιάξαμε αυτά τα βαζάκια με τα υπέροχα περεχόμενα. Μπορεί να τα περιποιη
θήκαμε και να τους βάλαμε καρτελάκια με τις βασικές πληροφορίες, μα σκεφτήκαμε να τους δώσουμε ένα ακόμη πιο προσωπικό τόνο και να τα διακοσμήσουμε λίγο παραπάνω.

Έτσι, προμηθευτήκαμε έτοιμες φάσες για σταυροβελονιά και βρήκαμε ωραία σχεδιάκια για να κεντήσουμε διάφορα θέματα και μηνύματα σαν κι αυτά...


Αναμένατε στις οθόνες σας για τη συνέχεια της ανάρτησης για να δείτε πώς θα εξελιχθεί όλο το εγχείρημα!!

Βέβαια, δεν μπορέσαμε να συγκρατηθούμε και αρχίσαμε κι επισήμως τις προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα. Κεντήσαμε το παρακάτω θέμα εμπνευσμένο από τη σκανδιναβική κουλτούρα.



Πράγματι, είναι μια εναλλακτική ματιά που ξεφεύγει από τα κλασσικά χριστουγεννιάτικα μοτίβα και μάλιστα δεν παραπέμπει απολκειστικά σε αυτή τη γιορτή. Θα το κάνουμε καδράκι και θα το δωρίσουμε σ' ένα αγαπημένο μας πρόσωπο!

Φιλάκια πολλά!

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ο μαγικός κόσμος των περιοδικών μ' ένα κλικ!! Απολαύστε τον.

Από μικρές τα περιοδικά μας ενθουσίαζαν, πηγαίναμε στο κοντινό περίπτερο όποτε είχαμε χρήματα κι αγοράζαμε τα περιοδικάκια μας συνήθως εκείνες τις ατελείωτες μέρες βροχής στη Λευκάδα. Επίσης, ξεφυλλίζαμε εκείνα της μαμάς, τα οποία πια δεν χώραγαν σε καμία βιβλιοθήκη και ξεχείλιζαν από παντού! Μεγάλη η συλλογή της μαμάς από "Εκείνη" και "Πρακτική", συλλεκτικά κομμάτια θα λέγαμε! Από την εποχή που έκαναν 200 δραχμές, αναλογιστείτε!



Τώρα, βέβαια οι επόχες προχώρησαν, η "Πρακτική" πια δεν κυκλοφορεί εδώ και
χρόνια, τα ξένα περιοδικά φτάνουν εγκαίρως σε όλους τους διανομείς τύπου και οι τίτλοι είναι άπειροι κι εξειδικευμένοι με πλούσιο υλικό, σπουδαία εικονογράφιση και ποιότητα. Θες cross stitch, crochet, beading, knitting, scrapbooking, decoupage, sewing...όλα θα τα βρεις στην Αθήνα, αρκεί να ψάξεις καλά. Όμως, Ελλάδα δεν είναι μόνο Αθήνα κι εμείς τη θέλουμε την ενημέρωσή μας, είμαστε καλλιτεχνικές ψυχές, ασίγαστες. Θέλουμε πάντα το κάτι παραπάνω. Να έχουμε να ξεφυλλίζουμε βρε παιδί μου!


Στην τεχνολογική περίοδο που ζούμε ευτυχώς έχουμε πια την πολυτέλεια να κάνουμε ένα κλικ και να διαβάσουμε ό,τι μας κάνει η όρεξη. Βέβαια, η πιστωτική μας θα αναστενάξει, αλλά ευτυχώς λίγο κι ελεγχόμενα, αρκεί να μπορουμε να συγκρατηθούμε μπροστά στην ποικιλία! Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε αυτό το ατιμούτσικο site που λέγεται Zinio, να εγγραφούμε και μετά να επιλέξουμε το ηλεκτρονικό περιοδικό που επιθυμούμε. Ουσιαστικά, είναι αγγλικά κι αμερικάνικα περιοδικά κυρίως, μηνιαίας κυκλοφορίας, που σε αυτή την πλατφόρμα προσφέρονται και σε ηλεκτρονική μορφή. Από τη στιγμή που θα αγοράσετε ένα τεύχος ή κάνετε μια συνδρομή (είναι πολύ πιο φτηνά από την ελληνική τιμή τους, πιστέψτε μας!!) εγκαθιστάτε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης στην Υ/Η και το "ξεφυλλίζετε" ηλεκτρονικά. Μπορείτε να εκτυπώσετε τις σελίδες που θέλετε ενώ τα περιοδικά σας βρίσκονται αρχειοθετημένα, τακτοποιημένα και σε άριστη κατάσταση. Ξερούμε, ξέρουμε, θα μας πείτε άλλη η χάρη του χάρτινου περιοδικού", αλλά σκεφτείτε ότι είναι οικονομικότερη μέθοδος και οικολογικότερη. Επίσης, αν θέλετε παλιότερα τεύχη είναι όλα στα πόδια σας όποια στιγμή το επιθυμήσετε!



Εμείς αρχίσαμε να γεμίζουμε την ηλεκτρονική μας βιβλιοθήκη και σας παροτρύνουμε να ρίξετε κι εσείς μια ματιά. Ίσως βρείτε κάτι ενδιαφέρον.

Φιλάκια πολλά!

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Κονσερβοποίηση: η νέα μας ασχολία!

Ως κορίτσια για σπίτι μεριμνούμε για το βασίλειό μας, το σπίτι μας! Κι επειδή στην κουζίνα δίνουμε...ρεσιτάλ πάντα προσπαθούμε να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και να πειραματιζόμαστε για να έχουμε το καλλίτερο γευστικό και υγιεινό αποτέλεσμα. Κι αυτό κατά τη γνώμη μας βασίζεται στην αρχή της εποχικότητας.

Εμείς οι Έλληνες έχουμε γνώση
από μεθόδους συντήρησης τροφίμων, μιας και λίγο πολύ όλοι έχουμε φτιάξει ελιές ξυδάτες, πελτέ ντομάτας, γαύρο μαρινάτο, αρωματικά λαδάκια, έστω ένα τουρσάκι. Και η αλήθεια είναι ότι με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να εγκλωβίσουμε τη γεύση κάθε εποχής σ' ένα γυάλινο βαζάκι. Η συντήρηση των τροφίμων δεν είναι δύσκολο πράγμα αρκεί να έχουμε τις βασικές γνώσεις.

Δείτε τα πρώτα δείγματα που ξεπετάχτηκαν μέσα από τη δική μας κουζίνα. Πραγματικά, νοιώθουμε μεγάλη περηφάνεια!!!





τα ροδάκινα θα διατηρηθούν λόγω της ζάχαρης,
το μίγμα λαχανικών λόγω του αλατιού

η BBQ sauce κονσερβοποιήθηκε με "θερμό λουτρό"

Και η passata κονσερβοποιήθηκε με "θερμό λουτρό"


τα φασολάκια τουρσί περιέχουν ένα διάλυμα από νερό και ξύδι
ζάχαρη άχνη με άρωμα λεβάντας


Ποιό ήταν το κίνητρο για όλες αυτές τις "περιπέτειες"; Ήταν πολλά.

  • Η χαρά της δημιουργίας και η περιέργεια αν θα μας πετύχουν.
  • Το γεγονός ότι ξέρουμε τί τρώμε.
  • Η γεύση που δεν συγκρίνεται με το βιομηχανικό προϊόν.
  • Το χαμηλό κόστος παρασκευής
  • Ο σεβασμός στην αρχή της εποχικότητας
  • Η διεύρυνση των γνώσεών μας. Διαβάσαμε πολύ, βεβαίως βεβαίως...
Οι περιπέτειες δε σταματούν εδώ!! Έχουμε πολλές συνταγές να δοκιμάσουμε ακόμα!


Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Πίττα, pitta ή pizza?

Μεγάλα τα διλλήματα της σημερινής μας ανάρτησης, στα οποία πέσαμε μετά από μια βδομάδα τεμπελιάς αλλά και διαβάσματος. Η πολλή μελέτη μας ανοιξε την όρεξη αλλά και μας θώλωσε. Αφού δεν ξέρουμε τί να πρωτοφάμε!! Πίττα, pizza ή pitta; Μάλλον όλα για να μην μείνει και τίποτα παραπονούμενο. Στα καθ' ημών, λοιπόν, σήμερα επανερχόμαστε με ένα θέμα μαγειρικής συνεχίζοντας το μικρό αφιέρωμα στις γαστρονομικές γεύσεις της γείτονας χώρας.

Τώρα, βέβαια θα μας πείτε την πίττα τη γνωρίζουμε καθώς και την pizza. Η pitta (pictae στα λατινικά) δεν είναι δική μας πατέντα, δεν είναι greeklish εκατό τοις εκατό, είναι πιάτο ιταλικό και το συναντάμε στην Puglia, (Απουλία) και την Calabria (Καλαβρία). Με άλλα λόγια στα ελληνόφωνα χωριά της Ιταλίας συνεχίζει η παράδοση της δικής μας πιττούλας. Μόνο που εμείς τώρα τελευταία της φάγαμε το ένα "τ" και την κάναμε "πίτα".

Tί είναι όμως η pitta; Είναι κατά βάση ένα πλακέ, στρογγυλό ψωμί όπου συνήθως τη γέμιση την έχει στο ενδιάμεσο και όχι στην επιφάνεια, όπως συμβαίνει με την pizza. Μοιάζει με τη δική μας πίττα για σουβλάκι. Επίσης στην Puglia υπάρχει και μια εκδοχή πατατόπιττας. Εδώ το ζυμάρι περιέχει αλεύρι και βρασμένες, αλεσμένες πατάτες. Δημιουργείται ένας χυλός και ο μισός απλώνεται στο ταψί, από πάνω μπαίνει η γέμιση και από πάνω ο άλλος μισός χυλός. Σαν την μπατζαρόπιττα που συναντάμε σε Ήπειρο και Θεσσαλία.






Στην Calabria υπάρχει η εξης ενδιαφέρουσα εκδοχή, "pitta arriganata con l' origano". Είμαστε σίγουρες ότι η μετάφραση είναι πολύ προφανής: πίττα ριγανάτη με ρίγανη! Σας έχουμε και τη συνταγή, πανεύκολη και πικάντικη.

Υλικά για τη ζύμη:

30 γρ. νωπή μαγιά
600 γρ. αλεύρι
3 κουταλιές σούπας λάδι
αλάτι
νερό

Υλικά για γαρνιτούρα:
8 παστές σαρδέλες
μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές σούπας κάππαρη
λάδι
ρίγανη

Εκτέλεση για τη ζύμη:
Λιώνουμε τη μαγιά σε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τη μαγιά, το λάδι, 1 πρέζα αλάτι και νερό όσο πάρει μέχρι να αποκτήσουμε μια απαλή ζύμη. Της δίνουμε σχήμα μπάλας, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Λαδώνουμε ένα μπωλ και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη μας και ζυμώνουμε ξανά μέχρι να απορροφηθεί το λάδι. Την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά.

Τελική σύνθεση:
Παίρνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη. Της δίνουμε στρογγυλό σχήμα και την απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί. Βάζουμε από πάνω ακτινωτά τις σαρδέλες και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο αλάτι και την κάππαρη. Ραντίζουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Ψήνουμε την pitta σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 20-30 λεπτά.

Κλείνοντας έχει ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι αυτά τα στρογγυλά ψωμάκια οι Ρωμαίοι τα προσέφεραν στους Θεούς ως ευχαριστίες. Στη σημερινή εποχή οι Καλαβρέζοι κρατούν το έθιμο και τα προσφέρουν στους γείτονες με το που τα ξεφουρνίσουν. Ξεφουρνίστε τα κι εσείς και προσφέρετε τα στους αγαπημένους σας! Φιλάκια...