Αφορμή της σημερινής μας ανάρτησης υπήρξε η απήχηση που είχε το θέμα της οικιακής κονσερβοποίησης. Πραγματικά, είναι μια διαδικασία ευχάριστη, ασφαλής, οικονομική και υγιηνή. Μην ξεχνάμε ότι μόλις δύο γενιές πριν από τη σημερινή αποτελούσε καθημερινότητα της νοικοκυράς λόγω της έλλειψης ψυγείου και ...θερμοκηπίων και βεβαίως προϋπόθεση της οικιακής οικονομίας.
Σήμερα σας παρουσιάζουμε μια συνταγή πανεύκολη και γευστικότατη που θα σας κάνει περήφανους και θα απογειώσει τη γεύση των φαγητών σας. Δοκιμάστε τη και θα πειστείτε. Φυσικά ο "κύβος λαχανικών" μας δεν είναι ο συνηθισμένος της αγοράς ούτε θα καταψήξουμε ζωμό σε παγοκυψέλες. Ουσιαστικά είναι ένα σούπερ μίγμα λαχανικών που θα αποθηκεύσουμε στα βάζα μας και θα συντηρηθεί χάρη στο αλάτι.
Υλικά για 3 βάζα των 340γρ. (καθώς λέει το αγγλικό βιβλίο. Έσεις υπολογείστε σύμφωνα με τα βάζα που διαθέτετε.)
250γρ. πράσα
200γρ. μάραθος
200γρ. καρότα
250. σέλερι ή σελινο ή σελινόριζα
50γρ. λιαστές ντομάτες
2-3 σκόρδα
100γρ. μαϊντανός
100γρ. κόλιαντρος
250γρ. αλάτι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά όλα τα ζαρζαβατικά. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή το μούλτι (αν ο κάδος δεν είναι μεγάλος, τότε λίγα λίγα αρκεί κάθε φορά να βάζουμε και αλάτι γιατί είναι το συντηρητικό μας) και τα αλέθουμε. Το αποτέλεσμα θα είναι μια υγρή, ψιλοκομμένη πάστα λαχανικών. Τη μοιράζουμε στα αποστειρωμένα βάζα μας και τα σφραγίζουμε καλά. Τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό, ξηρό και κρύο μέρος. Καταναλώνουμε μέσα σε 6 μήνες.
Χρήση:
Για κάθε 500μλ. ζεστό νερό προσθέτουμε 2 κουταλάκια από το μίγμα λαχανικών. Είναι υπέροχη βάση για σούπα μινεστρόνε, για ριζότο, για μαρινάδες, για αυτοσχεδιασμούς... Προσοχή στο αλάτι, μην προσθέσετε επιπλέον. Μόνο αφού δοκιμάσετε!
μοτίφια κεντημένα με μουλινέ DMC με 2 κλωνιά
τα περισσότερα τα απλικάραμε πάνω σε κομμάτια τσόχας
Υλικά για 3 βάζα των 340γρ. (καθώς λέει το αγγλικό βιβλίο. Έσεις υπολογείστε σύμφωνα με τα βάζα που διαθέτετε.)
250γρ. πράσα
200γρ. μάραθος
200γρ. καρότα
250. σέλερι ή σελινο ή σελινόριζα
50γρ. λιαστές ντομάτες
2-3 σκόρδα
100γρ. μαϊντανός
100γρ. κόλιαντρος
250γρ. αλάτι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά όλα τα ζαρζαβατικά. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή το μούλτι (αν ο κάδος δεν είναι μεγάλος, τότε λίγα λίγα αρκεί κάθε φορά να βάζουμε και αλάτι γιατί είναι το συντηρητικό μας) και τα αλέθουμε. Το αποτέλεσμα θα είναι μια υγρή, ψιλοκομμένη πάστα λαχανικών. Τη μοιράζουμε στα αποστειρωμένα βάζα μας και τα σφραγίζουμε καλά. Τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό, ξηρό και κρύο μέρος. Καταναλώνουμε μέσα σε 6 μήνες.
Χρήση:
Για κάθε 500μλ. ζεστό νερό προσθέτουμε 2 κουταλάκια από το μίγμα λαχανικών. Είναι υπέροχη βάση για σούπα μινεστρόνε, για ριζότο, για μαρινάδες, για αυτοσχεδιασμούς... Προσοχή στο αλάτι, μην προσθέσετε επιπλέον. Μόνο αφού δοκιμάσετε!
Για το τέλος, να και τα πρώτα δείγματα σταυροβελονιάς που σας τάξαμε!
μοτίφια κεντημένα με μουλινέ DMC με 2 κλωνιά
τα περισσότερα τα απλικάραμε πάνω σε κομμάτια τσόχας
Θα το ξαναπώ, είστε χρυσοχέρες, χρυσοχέρες, χρυσοχέρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα κοριτσάκια, σας φιλώ!
ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήμπραβο κοριτσια οχι μονο να φτιαχνουμε κυβους αλλα και να εχουμε ομορφα βαζα
ΑπάντησηΔιαγραφήσας ευχαριστουμε
Πραγματικά βρε κορίτσια έμεινα άφωνη να και κάτι που όχι απλά δεν το ξερα αλλά ούτε το φανταζόμουν!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω κορίτσια! Με έχετε κατενθουσιάσει! Μόλις βρω χρόνο και υλικά θα προσπαθήσω να το φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το φτιάξω κι' εγώ, δε μου ξεφεύγει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταναλώνουμε πολλούς κύβους λαχανικών.
Ευχαριστώ πολύ, κορίτσια
Έτσι, φτιάξτε το. Και μην περιμένετε να φτιάξετε ακριβώς το ίδιο. Κάντε τη δική σας παραλλαγή, αρκεί οι ποσότητες να είναι ίδιες ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με το αλάτι!! Θα ενθουσιαστείτε από το άρωμα και τη φρεσκάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική ιδέα για πολύ υγιεινούς ζωμούς λαχανικών!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ταμπελίτσες σκέτη ζωγραφιά. Μας ξαφνιάζετε ευχάριστα και μ΄αρέσει!!!
Μπράβο κορίτσια...Πολύ υγιεινή ιδέα, ότι πρέπει για τα καμάρια μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνα βραβειάκι για εσας και τις όμορφες δημιουργίες σας....φιλια..
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως κορίτσια για σπίτι!!!Μπράβο σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικά κορίτσια!
ΑπάντησηΔιαγραφήείσαστε σπάνιες, λες και ζω πριν 70 χρόνια.
Κορίτσια, μπράβο σας! Κάποια στιγμή, νομίζω, θα φτιάξω κι εγώ τους κύβους με τη συνταγή σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιλή από lekkalili.blogspot.com
Γράφω ως ανώνυμος, γιατί δεν μπόρεσα να συνδεθώ κανονικά... Είμαι καινούρια, βλέπετε!
Υστερα απο σοβαρά προβλήματα με τον blogger sto ΜΑRILISE αποφάσισα να συνεχίσω με ένα νέο ιστολόγιο το MARILISE 2 http://katitimou.blogspot.com
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν, δε θα το πιστέψετε! σήμερα έφτιαχνα φακές, στις οποίες βάζω συνήθως έτοιμο ζωμό λαχανικών, τον οποίο και δεν είχα, σκεφτόμουν λοιπόν αν θα μπορούσα να φτιάξω εγώ! Και...ΙΔΟΥ η δική σας απάντηση!Ευχαριστώ πάρα πολύ κορίτσια, πάντα χρήσιμες οι αναρτήσεις σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μια ερώτηση: χρειάζεται να σφραγίσω το βάζο με "θερμό λουτρό", που λέτε και στα προηγούμενα;
Ευχαριστώωωωω!!!
Νάντια όχι, δεν χρειάζεται να γίνει εμφιάλωση γιατί περιέχει το αλάτι σαν συντηρητικό! Δοκίμασέ το και νομίζω ότι δεν θα απογοητευτείς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο κορίτσια και για τους κύβους λαχανικών αλλά και για τις στραυροβελονιές σας!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝάξερες πώς ζηλεύω και γαργαλιέμαι ν αρχίσω τη σταυροβελονιά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για την κονσερβοποίηση...αξέχαστες μούχουν μείνει οι εικόνες της γιαγιάς μου ακόμα και τα σταφύλια ξέραινε στον ήλιο για το χειμώνα,σε αυτοσχέδιες "κρεμάστρες", άσε την ντομάτα τον πελτέ...
Ωραίες εποχές,ωραίες θύμησες,μάλον θα τα ξαναθυμούμε εξ ανάγκης. Φιλάκια κόρες!
Καλώς σας βρήκα ! Πραγματικά κορίτσια για σπίτι ! Εύγε !
ΑπάντησηΔιαγραφή