Γεια χαρά και πάλι,
Στην εκπνοή κι αυτού του μήνα κατάφερα να βάλω μια ανάρτηση! Όχι ότι δεν είχα σχεδιάσει τόσα πράγματα για να κάνω και να σας δείξω, όχι ότι δε λαχταρούσα να ράψω ένα εποχιακό πανωφόρι, μερίμνησα κιόλας από πολύ νωρίς για να είμαι έτοιμη για το Πάσχα. Έραψα κι ένα πρόχειρο δείγμα για να δω αν μου ταίριαζε το πατρόν στο σώμα μου, αλλά μείναμε στο δείγμα... Κι έτσι, τα ραπτικά περιορίστηκαν σε μια άκρη με μια ελαφριά απογοήτευση, μα δεν πτοούμαστε, θα έρθει και η δική του σειρά.
Ωστόσο, δεν κάνουμε μόνο ραπτικά σ' αυτό το μπλογκ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε. Μας αρέσουν και τα μαγεριά και οι δοκιμές και μιας και τα ξαδέρφια μας την Κυριακή μας έδωσαν μια μεγάλη τσάντα με μέσπολες, γυρνώντας από τη Λευκίμμη βάλαμε μπρος να αναζητήσουμε συνταγές γι' αυτό το φρούτο. Μέσπολα το μάθαμε στη Λευκάδα, μέσπολα το λέμε ακόμα, αν και είναι ευρέως γνωστό ως μούσμουλο. Είδαμε ότι το κάνουν λικέρ, γλυκό του κουταλιού, ποτό, αλλά εμείς προτιμήσαμε να φτιάξουμε chutney και μαρμελάδα.
Υλικά για τη μαρμελάδα
1 κιλό καθαρισμένες μέσπολες
μισό κιλό άσπρη ζάχαρη
χυμός από ένα μεσαίο λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε στην κατσαρόλα τις καθαρισμένες μέσπολες κι από πάνω ρίχνουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για περίπου μισή ώρα τα φρούτα να βγάλουν τους χυμούς τους.
Αφού περάσει το μισάωρο, αν θέλουμε τώρα πολτοποιούμε τα φρούτα με ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι. Έπειτα, βάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα σε μέτρια ένταση κι αφήνουμε να το μείγμα να βράζει μέχρι ν' αρχίσει να δένει η μαρμελάδα.
Κάπου και που ανακατεύουμε για να μη μας κολλήσει το φρούτο στον πάτο της κατσαρόλας. Στο μεταξύ βάζουμε τα γυάλινα βάζα στο φούρνο στους 120 βαθμούς ή σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για να αποστειρωθούν.
Μόλις δούμε ότι η μαρμελάδα έχει αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε συνεχώς. Τέλος, αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, αφήνουμε το μείγμα να ηρεμήσει για 5 λεπτά και γεμίζουμε τα βάζα μας.
Τα σφραγίζουμε και τ' αναποδογυρίζουμε. Τ' αναποδογυρίζουμε ξανά την επόμενη μέρα, που θα έχουν κρυώσει.
Υλικά για το τσάτνεϊ
1 κιλό ακαθάριστες μέσπολες
400 γρ. ξερά κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια
500 γρ. λευκή ζάχαρη
300 μλ. λευκό ξύδι
1 ξερό τσίλι
1 κουταλάκι σπόροι κύμικου
1 κουταλάκι σπόροι κόλιαντρου
1 κουταλάκι σκόνη τζίντζερ
1 κουταλάκι σκόνη κουρκουμά
2 κουταλάκια σπόροι μουστάρδας
10 λουβιά κάρδαμο
8 καρφιά γαρύφαλλο
αλάτι σύμφωνα με το γούστο
Εκτέλεση
Αρχικώς, καθαρίσουμε τα φρούτα αφαιρώντας τη φλούδα και τα κουκούτσια και κόβουμε τη σάρκα σε μέτρια κομμάτια. Σε ζεστό τηγάνι καβουρδίζουμε ελαφρώς τους σπόρους του κύμινου, του κόλιαντρου και το κάρδαμο. Μόλις αρχίσουν να βγάζουν τα αρώματά τους αποσύρουμε από τη φωτιά. Ξεφλουδίζουμε το κάρδαμο και ρίχνουμε τους σπόρους του μαζί με το κύμινο και τον κόλιαντρο στο γουδί. Προσθέτουμε και τα γαρύφαλλα και κοπανάμε τα μπαχαρικά μέχρι να γίνουν σκόνη.
Ρίχνουμε τα μπαχαρικά σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής εκτός του αλατιού (που θα το προσθέσουμε στο τέλος). Ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια προς αργή φωτιά και βράζουμε για περίπου μιάμιση ώρα, ώσπου να μειωθούν τα υγρά και το μείγμα μας να πάρει μια καραμελένια σύσταση.
Ανακατεύουμε που και που και στο μεταξύ αποστειρώνουμε τα βάζα μας. Μόλις ετοιμαστεί το chutney, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφού ηρεμήσει για 5 λεπτά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το αλάτι σύμφωνα με το γούστο μας. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα βάζα μας. Τα σφραγίζουμε και τ' αναποδογυρίζουμε. Τ' αναποδογυρίζουμε ξανά την επόμενη μέρα, που θα έχουν κρυώσει.
Το chutney γενικώς πρέπει να μείνει στο βάζο για κάμποσο καιρό προτού το φάμε. Οι γεύσεις ανακατεύονται καλύτερα, πέφτει η οξύτητα του μείγματος και γενικώς όσο παλαιώνει τόσο μεστώνει. Αφήστε το να ξεκουραστεί τουλάχιστον για ένα μήνα προτού το ανοίξετε.
Με αυτές εδώ τις συνταγές σας εύχομαι καλό μήνα και καλή Ανάσταση, με χαμόγελα και υγεία.
Ευγενία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΠΑΡΑΚΑΛΩ! ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΟΟΟΛΑ!