Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Μια τούρτα για το Σεπτέμβρη: μαρέγκες καρυδιού σε στρώσεις με κρέμα κάσταρντ.

Ένα γλυκάκι κάναμε για να υποδεχτούμε το νέο μας μήνα και να τον καλωσορίσουμε όσο πιο γλυκά γίνεται. Είχα διάθεση για κάτι παραπάνω από κέικ, ήθελα να έχει και κρέμα και στο τέλος κατέφυγα στο βιβλίο που είχα αγοράσει με σκανδιναβικά ψησίματα. 

Αυτό που μου τράβηξε το μάτι είναι κι αυτό που σας παρουσιάζω, ένα κέικ σε τρεις στρώσεις: ένα μεγάλο μακαρόν για την ακρίβεια φτιαγμένο με καρύδια και γεμισμένο με custard cream. Στην πρωτότυπη συνταγή η γέμιση είναι με σαντιγί, αλλά εγώ ήθελα μια πλούσια κρέμα γι' αυτό και την αντικατέστησα με την κάσταρντ. 

Υλικά για τις μαρέγκες

300 γρ. καρύδια ψίχα

200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

6 ασπράδια

βούτυρο ή λάδι για το άλειμμα των ταψιών

Υλικά για την κρέμα κάσταρντ

80 γρ. ζάχαρη
5 μεγάλους κρόκους αυγών
25 γρ. custard powder (είναι άμυλο αραβοσίτου, θα το βρείτε δίπλα στις κρέμες άνθους αραβοσίτου)
225 μλ. γάλα
300 μλ. κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική
1 λοβό βανίλιας ή εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Αρχίζουμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου. Αλείφουμε 3 ταψιά των 24 εκατοστών με βούτυρο ή λάδι και στρώνουμε από πάνω λαδόκολλα. Αν δε διαθέτουμε 3 ταψιά, ψήνουμε σε δόσεις τις μαρέγκες.

Αλέθουμε τα καρύδια στο μούλτι με τη μισή ζάχαρη ώστε να γίνουν ψίχουλα. Αν δεν έχουμε μεγάλο κάδο, το κάνουμε σε δόσεις. 

Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται σε μαρέγκα. Συνεχίζουμε να χτυπάμε τη μαρέγκα προσθέτοντας σιγά σιγά την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ενσωματωθεί και να γίνει γυαλιστερή. 



Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα καρύδια μέσα στη μαρέγκα σε δόσεις. Ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ μέχρι τα καρύδια να ενσωματωθούν πλήρως στη μαρέγκα.  


Γεμίζουμε τα τρία ταψιά με το μείγμα και τα ψήνουμε για 35 λεπτά. Αν βάλουμε ταυτόχρονα και τα τρία ταψιά στο φούρνο δεν ξεχνάμε στα μισά του χρόνου να τους αλλάξουμε θέσεις ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. 


Επίσης, αν δούμε ότι παίρνουν χρώμα γρήγορα, τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα για να μην μας καούν. Εγώ έψησα πρώτα
 τα δυο και μετά το τρίτο, μιας και διαθέτω μόνο δύο ταψιά αυτού του μεγέθους.  

Αφού ψηθούν οι μαρέγκες τις αφήνουμε στις λαδόκολλες να κρυώσουν εντελώς. Αν προσπαθήσουμε να τις μετακινήσουμε προτού κρυώσουν είναι πιθανό να μας σπάσουν, μιας και είναι πολύ ευαίσθητες. 

Για να φτιάξουμε την κρέμα χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους και την custard powder μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μετά ζεσταίνουμε το γάλα, τη μισή κρέμα γάλακτος και τους σπόρους ή το εκχύλισμα της βανίλιας. Όταν πάρουν μια βράση αποσύρουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό μείγμα στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην ψηθούν και κόψουν. 

Μεταφέρουμε το νέο μείγμα στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να κοχλάσει και να δέσει η κρέμα. Τη μεταφέρουμε σε μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη την επιφάνειά της για να αποτρέψουμε το σχηματισμό υδρατμών και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Έπειτα την χτυπάμε για να αποκτήσει λεία υφή. 

Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την ενσωματώνουμε στην κρύα κρέμα με απαλές κινήσεις.

Συνθέτουμε την τούρτα μας βάζοντας πάνω σε πιατέλα μια μαρέγκα. Από πάνω στρώνουμε τη μισή ποσότητα κρέμας. Επαναλαμβάνουμε με τη δεύτερη μαρέγκα και σκεπάζουμε την κρέμα με την τρίτη μαρέγκα. 



Το γλυκό μας έγινε εξαιρετικό! Η πλούσια καρυδάτη γεύση της μαρέγκας ταίριαξε υπέροχα με την custard cream και μετατράπηκε σε υπέροχο πρωινό! Τί καλύτερο για να ξεκινήσουν οι πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. 



Βέβαια, εδώ και τρεις μέρες ο καιρός μας άλλαξε. Η θερμοκρασία έπεσε και οι βροχούλες ήρθαν ευπρόσδεκτα στα μέρη μας. Βροχούλες ποτιστικές, όπως θυμόμαστε τα πρωτοβρόχια των παιδικών μας χρόνων. 



Από αύριο ο καιρός καλυτερεύει, ο ήλιος θα ξαναβγεί και θα ξανακαταπιαστούμε με τις δουλειές του κήπου μας. Ενός κήπου που έχει γίνει το καταφύγιό μας και που μας τροφοδοτεί με χαρά κι αισιοδοξία! 

Καλό μήνα, 
Ευγενία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΠΑΡΑΚΑΛΩ! ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΟΟΟΛΑ!