Καλημέρα και χρόνια πολλά!
Η πασχαλινή περίοδος έκλεισε με διπλή γιορτή χθες και μ' ένα πραγματικά υπέροχο καιρό που μας αποζημίωσε για την κακοκαιρία της προηγούμενης βδομάδας! Ελπίζω να περάσατε όμορφα αυτές τις μέρες και ν' απολαύσατε τη συντροφιά των αγαπημένων σας. Εμείς, μιας και βρεθήκαμε για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, παραμείναμε εδώ κι απολαύσαμε την παρέα πολλών φίλων και συγγενών που προτίμησαν να επισκεφτούν κι αυτοί το νησί για να βιώσουν από κοντά τα δημοφιλή κερκυραϊκά έθιμα του Πάσχα. Έτσι, κάναμε κι εμείς ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Για σήμερα σας έχω μια συνταγή που έφτιαξα για πρώτη φορά χθες και που νομίζω αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε. Αυθεντική, ναπολιτάνικη συνταγή που ανήκει σ' αυτό που ονομάζουν οι Ιταλοί cucina povera, δηλαδή φτωχική ή λιτή κουζίνα, μέσα από την οποία τα απλά υλικά μετασχηματίζονται με μαεστρία κι εξυπνάδα σε γευστικά και θρεπτικά πιάτα. Αν σας ξαφνιάζει ο συνδυασμός, έχετε υπόψη ότι οι Ιταλοί φτιάχνουν και μακαρόνια με φασόλια καθώς και με πατάτες!
Υλικά για 3-4 μερίδες (4 μικρές, ιταλικές μερίδες ως πρώτο πιάτο):
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
60 γρ. μπέικον κομμένο σε κομμάτια (η παραδοσιακή συνταγή απαιτεί pancetta)
360 γρ. κατεψυγμένος αρακάς
1,5 λίτρα ζεστό νερό ή ζωμός λαχανικών
320 γρ. κοφτό μακαρονάκι ή άλλο παραπλήσιο σχέδιο
50 γρ. παρμεζάνα ή γραβιέρα
Εκτέλεση:
Βάζουμε το νερό ή το ζωμό σε μικρή κατσαρόλα να ζεσταίνεται.
Σε βαθιά κατσαρόλα περιχύνουμε το λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μπέικον και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να ροδίσει το μπέικον.
Προσθέτουμε στη βαθιά κατσαρόλα τον αρακά και 2-3 κουταλιές από το ζεστό νερό, ανακατεύουμε όλα τα υλικά κι αφήνουμε τον αρακά να αχνιστεί για 2-3 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά την κατσαρόλα κι αδειάζουμε το μισό μείγμα (κρεμμύδι-αρακάς-μπέικον) στο μπλέντερ. Αλέθουμε μέχρι να γίνουν όλα τα υλικά κρέμα και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, που περιέχει το άλλο μισό του αρακά.
Προσθέτουμε και το κοφτό μακαρονάκι (το οποίο είναι άβραστο) κι ανακατεύουμε καλά.
Τέλος, προσθέτουμε στη βαθιά κατσαρόλα το μεγαλύτερο μέρος από το ζεστό νερό ή ζωμό, ανακαυτεύουμε καλά κι αυξάνουμε την ένταση της φωτιάς για ν' αρχίσει να βράζει το νερό. Αφού έρθει σε βρασμό, χαμηλώνουμε ελαφρώς την ένταση (πχ. στο 7 αν το μεγαλύτερο είναι το 9) προσθέτουμε αλάτι κι ανακατεύουμε τακτικά μιας και το κοφτό μακαρονάκι έχει την τάση να κολλάει.
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (εμένα έλεγε 11-13 λεπτά) κι αν δούμε στο μεταξύ ότι σώνεται το νερό της κατσαρόλας ενώ τα μακαρόνια παραμένουν άβραστα, προσθέτουμε από το ζεστό νερό που φυλάξαμε.
Μόλις βράσουν τα μακαρόνια κι έχει σωθεί το νερό αφαιρούμε την κατσαρόλα απ' τη φωτιά, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί κι ανακατεύουμε καλά. Το φαγητό θα πάρει μια υπέροχη, κρεμώδη υφή και είναι έτοιμο για σερβίρισμα! Φάτε το αμέσως για να μη σας κολλήσουν τα μακαρόνια.
Αυτή την τεχνική του να μαγειρεύουμε τα δημητριακά μέσα στο ζωμό του φαγητού τη χρησιμοποιούμε πολύ στη Λευκάδα, κυρίως όταν φτιάχνουμε θαλασσινά, όπως σουπιές και χταπόδι με ρύζι ή μακαρόνια. Δύο πράγματα πρέπει να έχουμε στο νου. Το ένα είναι να προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο, μιας κι αν βάλουμε εξ αρχής πολύ νερό στην κατσαρόλα είναι πιθανό να λασπώσουν τα δημητριακά μέχρι να σωθεί όλο το νερό. Το δεύτερο είναι ότι αυτά τα φαγητά πρέπει να τρώγονται κατευθείαν, γιατί διαφορετικά τα δημητριακά τραβάνε όλη την υγρασία και στο τέλος χάνεται η κρεμώδης υφή του πιάτου. Μπορεί να φαίνεται περίπλοκο αλλά δεν είναι. Μοιάζει με την παρασκευή του ριζότου ή με το κλασσικό γιουβέτσι. Ελπίζω να δοκιμάσετε τη συνταγή και περιμένω τη γνώμη σας!
Καλή βδομάδα να έχετε,
Ευγενία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΠΑΡΑΚΑΛΩ! ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΟΟΟΛΑ!