Γεια χαρά σε όλους σας.
Σήμερα η ανάρτηση απαιτεί άλλο ένα αφιέρωμα στη Σάμο, μιας και απ' ότι καταλαβαίνω αρκετός κόσμος σκέφτεται ν' αξιοποιήσει την επιδότηση που παρέχει η πολιτεία για καλοκαιρινές διακοπές στο νησί, ώστε να τονωθεί οικονομικά η τοπική αγορά μετά τον πρόσφατο σεισμό.
Και τί δεν έχω να σας πω και να σας προτείνω, λοιπόν, γι' αυτό το νησί μιας κι ο ενάμισης χρόνος παραμονής εκεί μας έδωσε τη δυνατότητα να το γυρίσουμε και ν' ανακαλύψουμε τις όμορφες γωνιές του τόπου. Αν το καλοκαίρι δεν σημαίνει για σας μόνο μπάνιο-φαγητό-διασκέδαση, να είστε σίγουροι ότι δε θα βαρεθείτε! Ειδικά αν έχετε παιδιά του δημοτικού που τώρα έρχονται σε επαφή με την ιστορία και τον φυσικό κόσμο, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα τους εξάψουν την περιέργεια.
Αρχίζω λοιπόν με τα βασικά λέγοντας ότι το νησί χωρίζεται στην ανατολική και τη δυτική Σάμο. Η ανατολική, με πρωτεύουσα τη Σάμο ή παλιότερα Βαθύ, είναι τουριστικά το πιο δημοφιλές κομμάτι, με το Κοκκάρι και το Πυθαγόρειο να πρωταγωνιστούν και με πολλές οργανωμένες και πολύβουες παραλίες. Η δυτική έχει πρωτεύουσα το Καρλόβασι κι ενώ δεν είναι τόσο δημοφιλής προορισμός, εδώ θα βρείτε τους καταρράκτες, την παραλία Σεϊτάνι και τον Όρμο Μαραθόκαμπου, ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με τουριστικές υποδομές.
|
Καλντερίμι στο Καρλόβασι. |
Το πλοίο της γραμμής κάνει στάση και στις δυο πόλεις, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση μιας ώρας περίπου με το αυτοκίνητο.
Ξεκινώ από την Ανατολική Σάμο την περιήγηση και συγκεκριμένα από το Πυθαγόρειο, το χωριό που όχι μόνο φέρει το όνομα του εμβληματικού Σάμιου μαθηματικού, αλλά και που υπήρξε η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού. Στη σημερινή εποχή είναι ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι με όμορφη αρχιτεκτονική, καλοδιατηρημένο και πολύ ευχάριστο για να το περπατήσετε. Παρά του ότι πρόκειται για το πιο επισκέψιμο μέρος του νησιού διατηρεί την κομψότητα και τη γοητεία του. Στο αρχαιολογικό μουσείο του στεγάζονται πολλά αρχαία ευρήματα της περιοχής που αξίζει τον κόπο να δείτε.
Λίγο πιο έξω από την καρδιά του χωριού υπάρχει μια ενδιαφέρουσα, τετράωρη πεζοπορική διαδρομή, στην οποία μπορείτε να θαυμάσετε εντυπωσιακά και καλοδιατηρημένα τμήματα από τα αρχαία οχυρωματικά τείχη, κάποια απομεινάρια ενός ρωμαϊκού υδραγωγείου και φυσικά θα συναντήσετε και τις δύο εισόδους του Ευπαλίνιου ορύγματος, μιας σήραγγας/υδραγωγείο, η οποία αποτελεί ακόμη και σήμερα εμβληματικό επίτευγμα της αρχαίας Μηχανικής.
|
στιγμές από την πασχαλινή μας πεζοπορία στα αρχαία τείχη του Πυθαγορείου |
Λίγο πιο πέρα από το Πυθαγόρειο ο ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου αποδεικνύει το πόσο σημαντικό λατρευτικό κέντρο υπήρξε η περιοχή στην αρχαιότητα.
Μια σωζόμενη κολώνα μας αφήνει να φανταστούμε το μεγαλοπρεπές του αρχαίου ναού της 'Ηρας καθώς και ο κολοσσιαίος Κούρος ύψους 5,25 μ. που φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείου της πόλης της Σάμου, μαζί με άλλα εκθέματα από την περιοχή του Ηραίου. Δεν είναι τυχαίο που το σύμπλεγμα Πυθαγόρειο-αρχαία Τείχη-Ευπαλίνιο Ορυγμα-Ηραίο ανακηρύχθηκαν παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά από την UNESCO το 1992.
Κοντά στο Πυθαγόρειο βρίσκονται και οι Μυτιληνιοί, ένα μεγάλο χωριό στο οποίο υπάρχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου με ποικιλία εκθεμάτων, όπως για παράδειγμα το καπλάνι, που έγινε διάσημο κυρίως μέσα από το έργο της Άλκης Ζέη "Το καπλάνι της βιτρίνας".
Η πόλη της Σάμου απέχει απ' το Πυθαγόρειο είκοσι λεπτά περίπου. Δεν είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός ωστόσο αξίζει την προσοχή σας. Ξεχωρίζει για τη μεγάλη προκυμαία της και τη φιλόξενη πλατεία της. Περπατώντας επί του λιμανιού προς τη μεριά που αγκυροβολεί το πλοίο της γραμμής βρίσκεται το επισκέψιμο "Οινοποιείο-Μουσείο Σαμιακού Οίνου" του Ενιαίου Ενοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου (Ε.Ο.Σ. Σάμου), ιδρυθέντα το 1934.
Μέσα από την ξενάγηση (διαρκεί περίπου μια ώρα) ξεδιπλώνεται η πλούσια ιστορία του συνεταιρισμού. Εντυπωσιάζουν οι μεγάλες, ξύλινες δεξαμενές, οι παλιές ετικέτες κρασιών καθώς κι ο εξοπλισμός μιας άλλης εποχής. Η γευσιγνωσία των κρασιών δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσετε το Λευκό Μοσχάτο Σάμου, ένα ΠΟΠ προϊόν αναγνωρισμένο και καθιερωμένο στη συνείδηση του κόσμου από παλιά. Δεν είναι τυχαίο το ότι η συγκεκριμένη ποικιλία αποτελεί συστηματικά τη βάση του ποτού METAXA.
Το Άνω Βαθύ είναι ένας αμφιθεατρικός γραφικός οικισμός ακριβώς πάνω από την πόλη της Σάμου και μπορείτε να τον προσεγγίσετε και με τα πόδια (μισή ώρα δρόμος με χαλαρό ρυθμό) αν δε βαριέστε το περπάτημα και τη σχετική ανηφόρα.
|
Άνω Βαθύ |
Ξεχωρίζει για την όμορφη, παραδοσιακή αρχιτεκτονική του γι' αυτό και είναι αναγνωρισμένος ως οικισμός ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Τα χρωματιστά, δίπατα σπίτια είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, φέρουν πολλά ξύλινα στοιχεία και στην πλειοψηφία τους είναι διακοσμημένα με ζωγραφικές τριγύρω από τα παράθυρα και στο γείσο της στέγης. Πραγματικά ένας καλαίσθητος οικισμός! Αφού φτάσετε εκεί μπορείτε να επιστρέψετε στην πόλη της Σάμου εναλλακτικά μέσα από το μονοπάτι 26. Ένα εύκολο μονοπάτι για να το περπατήσει κάθε ηλικία, που σας οδηγεί σε ένα πλούσιο δάσος γεμάτο πεταλούδες και χελώνες αυτό το διάστημα και πυκνή βλάστηση.
Αν ξεχωρίσαμε μια παραλία όλο αυτό το διάστημα που μείναμε στη Σάμο είναι η Μουρτιά, δέκα λεπτά μακριά απ' την πόλη. Πρόκειται για ένα καταπράσινο κολπίσκο με πεντακάθαρα, διαυγή νερά, προστατευμένο από το κύμα, με αποτέλεσμα να ευχαριστιέσαι πάντα ένα ήρεμο μπάνιο.
|
Το Κασονήσι και η Μουρτιά με το φοίνικά της |
Μια καντίνα εξυπηρετεί το κοινό ενώ διατίθενται και λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Το κολύμπι με μάσκα είναι σκέτη απόλαυση μιας και ο βυθός είναι πλούσιος από ψάρια. Δεξιά της Μουρτιάς διακρίνεται κι μια νησίδα, το γνωστό Κασονήσι. Το στενό που δημιουργείται χαρίζει μια εξωτική νότα στην περιοχή και το μπάνιο εκεί είναι σκέτη απόλαυση. Η πρόσβαση γίνεται είτε με βαρκούλα είτε μέσα από το βατό μονοπάτι που θα πάρετε και που θα το περπατήστε για είκοσι λεπτά. Το μέρος είναι ερημικό οπότε μεριμνήστε για νερό.
Άλλη μια παραλία που αξίζει την προσοχή σας είναι το Μεγάλο Σεϊτάνι, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Σάμο και που είναι προσβάσιμo μόνο με τα πόδια.
|
Μεγάλο Σεϊτάνι |
Μη σας τρομάζει καθόλου αυτό, αν και χρειάζεστε μιάμιση ώρα για να φτάσετε, η διαδρομή είναι ευκολότατη και καθ' όλη τη διάρκεια αγναντεύετε το παραθαλάσσιο τοπίο. Δεν είναι τυχαίο ότι η ευρύτερη περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, οπότε δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις που να εξυπηρετούν λουόμενους. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
Μιας και φτάσαμε στη δυτική Σάμο, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τους καταρράχτες στην περιοχή Ποτάμι. Ίσως και να είναι το δημοφιλέστερο αξιοθέατο του νησιού, γιατί βέβαια δημιουργεί μια εξωτική νότα στον τόπο.
|
Περπατώντας προς τον καταρράχτη στο Ποτάμι. |
Φυσικά, καθόλου αναπάντεχο δε φαντάζει για τη Σάμο, η οποία είναι ένα νησί πλούσιο σε νερά. Ουσιαστικά περπατάτε μέσα στη ρεματιά, που πλαισιώνεται από όμορφη κι οργιώδη φύση που προκαλεί μια παχιά σκιά.
|
Λίγο πριν φτάσουμε στη λίμνη του καταρράχτη. |
Αν παρατηρήστε καλά θα διακρίνετε ψάρια μέσα στο ποταμάκι ενώ οι λιβελούλες με τα εξωπραγματικά τους χρώματα είναι χάρμα οφθαλμών.
Η αλήθεια είναι ότι μετά από ένα εικοσάλεπτο περπάτημα θα φτάσετε σε μια λίμνη και για να δείτε τον καταρράχτη θα πρέπει να μπείτε μέσα στην κοίτη και να κολυμπήστε γύρω στα είκοσι μέτρα για ν' αγναντέψτε και να χαρείτε τον καταρράχτη ύψους δύο μέτρων.
|
Κολυμπώντας προς τον καταρράχτη. |
Αν θέλετε να διαβάσετε πληροφορίες και για τον άλλο καταρράχτη του νησιού στο χωριό Άμπελος πατήστε εδώ.
Από αυτή την ανάρτηση δεν θα μπορούσε να λείπει και μια αναφορά στα ορεινότερα χωριά του νησιού, που αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε, πάνω απ' όλα για την απολαυστική, καταπράσινη φύση που τα περιβάλλει. Αξίζει να παρατηρήσετε την ποικιλία που υπάρχει στον τρόπο χτισίματος, πράγμα που κάνει το κάθε χωριό να διαφέρει από το άλλο. Στην Ανατολική Σάμο ξεχωρίσαμε τους Βουρλιώτες, τους Μανωλάτες και το Πάνδροσο και στη Δυτική τον Πλάτανο, τους Κοσμαδαίους και τον Μαραθόκαμπο.
Κλείνοντας, οι διακοπές στη Σάμο σας δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσετε και τα γύρω νησιά Β. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, καθώς υπάρχει ένα καταμαράν που που αναχωρεί από το Πυθαγόρειο και φτάνει μέχρι τη Ρόδο αρκετές φορές μέσα στη βδομάδα. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ. Τέλος, μπορείτε να πάρετε και το καραβάκι για Κουσάντασι (παράλια Τουρκίας) και να επισκεφτείτε τα μνημεία της αρχαίας Εφέσου.
Σας αποχαιρετώ,
Ευγενία