Αγράμπελη clematis cirrhosa |
Μανδραγόρας |
Μανδραγόρας |
Κρόκος ο λείος crocus laevigatus |
Κρόκος ο λείος crocus laevigatus |
Ζοχαδόχορτο ή αλλιώς Φικάρια |
Κοκκινολαίμης |
Νάρκισσος Narcissus tazetta |
Νάρκισσος |
Vanessa Atalanta Κόκκινος ναύαρχος |
Αγράμπελη clematis cirrhosa |
Μανδραγόρας |
Μανδραγόρας |
Κρόκος ο λείος crocus laevigatus |
Κρόκος ο λείος crocus laevigatus |
Ζοχαδόχορτο ή αλλιώς Φικάρια |
Κοκκινολαίμης |
Νάρκισσος Narcissus tazetta |
Νάρκισσος |
Vanessa Atalanta Κόκκινος ναύαρχος |
Αυτά τα τσαντάκια, τα οποία κατακλύζουν τα τελευταία χρόνια τις ελληνικές παραλίες κατά τους θερινούς μήνες, είναι πρακτικά μιας και είναι ελαφριά κατά τη μεταφορά τους και αποθηκεύονται πολύ εύκολα.
Κι αν μπορείς να ράψεις ένα μόνος σου στα μέτρα που το θες, τόσο το καλύτερο!! Ειδικά, αν διαθέτεις την ειδική θερμομονωτική βάτα και μπόλικο ύφασμα προς αξιοποίηση.
Η πρώτη, που είχα φτιάξει στην Κρήτη κάνοντας και το πρώτο μου πείραμα, ήταν πολύ επιτυχημένη και μας συνόδευσε σε πολλές εξορμήσεις μας στις ηρακλειώτικες εξοχές! Αυτή που έφτιαξα μέσα στα Χριστούγεννα είναι παρόμοια με την πρώτη, αλλά διαφέρει στον τρόπο που κλείνει η τσάντα.
Την είχα φανταστεί έτσι, όχι μόνο επειδή είναι πρακτική, αλλά επίσης επειδή ήθελα να βρω αφορμή για να μάθω και μια νέα τεχνική. Κι ως γνωστό, επειδή σπάνια βασίζομαι σ' ένα έτοιμο πατρόν, σκάλιζα το μυαλό μου για να δω πώς θα ράψω το καπάκι την κρίσιμη στιγμή. Και για να πω την αλήθεια κάθε φορά που έπεφτε το μάτι σε παρόμοιες κατασκευές προσπαθούσα ν' αναλύσω τον τρόπο ραφής.
Κάποια φάση, κι ενώ είχα τοποθετήσει την μία μεριά του φερμουάρ τα ξήλωσα όλα, γιατί δεν μου πετύχαινε ο τρόπος που είχα σκεφτεί κι έβαλα τη χειροτεχνία μου στην άκρη. Ευτυχώς όμως είχα κρατήσει ένα σχετικό σύνδεσμο στο Pinterest με ένα φωτογραφικό tutorial. Το κοίταγα, το ξανακοίταγα, δεν ήταν και το πιο εύκολο για ν' ακολουθήσω, αλλά αρνούμουν να ψάξω στο Youtube για βίντεο.
Τελικώς το μυαλό ξεμπλόκαρε και με αργά και σταθερά βήματα το καπάκι άρχισε να παίρνει τη σωστή θέση πάνω στην τσάντα! Τέλεια, μετά από κάμποση ώρα είχα μια τσάντα που έκλεινε σωστά με φερμουάρ! Για να καλύψω τις ραφές και τα ξέφτια χρησιμοποίησα ρέλι φτιαγμένο από το ίδιο ύφασμα και μπορώ να πω ότι έδωσε πολύ όμορφο φινίρισμα στην κατασκευή.
Εμείς, που είμαστε λάτρεις του πικνίκ και των εξορμήσεων στους αγρούς, δε χάσαμε χθες την ευκαιρία και διοργανώσαμε μια μικρή γιορτή για δύο για να γιορτάσουμε τα γενέθλιά μου. Η τσάντα γέμισε με τάπερ και με μια παγοκύστη για να διατηρηθεί το περιεχόμενο στη σωστή θερμοκρασία κι έτσι εκδράμαμε σ' ένα κοντινό χωριό γεμάτο με πορτοκαλεώνες!
Οι ανθισμένες μαργαρίτες και οι ανεμώνες έγιναν το πιο όμορφο σκηνικό μας κι απολαύσαμε μια Κυριακή με εξαιρετικό τρόπο. Το πικνίκ ήταν άψογα οργανωμένο και δεν έλειπε και το γλυκό με τα κεράκια του!
Κλείνοντας ήθελα να επισημάνω ότι αυτή τη βάτα (θερμοανθεκτική βάτα/ Insul-bright) την αγόραζα εδώ και χρόνια από το Η. Βασίλειο. Πρόσφατα ανακάλυψα με μεγάλη μου χαρά ότι πλέον κυκλοφορεί και σε κάποια διαδικτυακά καταστήματα της χώρας μας, σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να φτιάξετε κάτι ανάλογο.
Καλά να περνάτε και καλή βδομάδα!
Ευγενία
Το καφέ πουλόβερ-ζακέτα του Βασίλη έπρεπε πια να παροπλιστεί, κατά κοινή ομολογία. Μετά από τόσα χρόνια χρήσης από τα πολλά στυψίματα είχε μαζέψει και είχε φθαρεί εμφανώς στα μανίκια. Το βάλαμε στην άκρη, μαζί με τ' ασιδέρωτα αλλά η προηγούμενη κακοκαιρία μας ήρθε ...γάντι, αφού τελικώς το πουλόβερ πήρε παράταση ζωής, απλώς σε άλλη μορφή. Και μπορεί τα χιόνια να μην ήρθαν στη Σάμο, αλλά χορτάσαμε κρύο, χαλάζι, βροχή κι αέρα.
Άλλωστε, η ιδέα της ανακύκλωσης πουλόβερ κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο, κι έτσι μια μικρή αναζήτηση σε Pinterest και Youtube με οδήγησε σε διάφορα tutorials. Το πατρόν για αυτού του είδους γάντια, ή αλλιώς mittens, το βρήκα εδώ, αλλά για την κατασκευή τους προτίμησα αυτές τις οδηγίες, γιατί τα γάντια φοδράρονται με τρόπο ώστε να κρύβουν τις ραφές.
Αφού έκοψα όλα τα μέρη άρχισα το ράψιμο χρησιμοποιώντας ευθύ γαζί κι ανοίγοντας λιγάκι το μήκος της βελονιάς. Για τη φόδρα βρήκα ένα ξεχασμένο μοβ ρετάλι από minky, το οποίο ταίριαξε ιδανικά με την περίσταση αφού θα έκανε τα γάντια πολύ χουχουλιάρικα και ζεστά! Για το τέλος, προσάρμοσα τις μανσέτες από τα μανίκια του πουλόβερ, ακολουθώντας τις οδηγίες του βίντεο και αντί να βάλω κουμπί, τις στερέωσα με μικρές βελονιές που έκανα στο χέρι.
Τα γάντια, τα οποία ράφτηκαν μέσα σ' ένα απόγευμα, ενθουσίασαν το Βασίλη μιας και του φάνηκαν πολύ χρήσιμα στη δουλειά του! Επειδή τα γάντια τα έφτιαξα από τα μανίκια και τα δυο μπροστινά φύλλα της ζακέτας, θέλησα να δω αν μπορούσα να φτιάξω κι ένα σκούφο αξιοποιώντας το κομμάτι της πλάτης, το οποίο ήταν ατόφιο.
Τελικώς τα κατάφερα ακολουθώντας τις οδηγίες από αυτό το βίντεο (από το 5,15 λεπτό και μετά) και κάνοντας κάποιες μικρές προσαρμογές, γιατί αλλιώς δε με έφτανε το ύφασμα. Αρχικώς, σχεδίασα σε ριζόχαρτο το πατρόν κι αφού είδα ότι δε μου έφτανε το ύφασμα, κόντυνα το ύψος του πατρόν κατά 2,5 εκατοστά. Επίσης, τα τρία φύλλα τα έκοψα συνεχόμενα, αλλά το τέταρτο που δε χώραγε το έκοψα από το γιακά, ώστε ο σκούφος να έχει ομοιόμορφο τελείωμα.
Τέλος, για το ράψιμο αυτή τη φορά χρησιμοποίησα ζιγκ ζαγκ βελονιά, που δίνει μια σχετική ελαστικότητα. Εννοείται ότι ράφτηκε στο άψε σβήσε κι έγινε πραγματικά καλός και πρακτικός! Χθες καθώς πεζοπορούσαμε βρήκαμε και το κατάλληλο τοπίο για να φωτογραφίσουμε τα νέα αξεσουάρ.
Πλέον σκούφος και γάντια βρίσκονται μόνιμα στο σακίδιο του Βασίλη και μιας και δουλεύει σε εργοτάξιο όταν ο καιρός το απαιτεί τα φοράει για να προφυλαχτεί από το κρύο. Κι απ' ότι διαβάζω έρχεται κακοκαιρία εξπρές, οπότε αν σας πάλιωσε κάποιο πουλόβερ δείτε το μ' άλλα μάτια!
Καλή βδομάδα να έχουμε,
Ευγενία
Γεια χαρά σε όλους και καλό μήνα!
Ταξιδεύοντας πέρυσι προς Σάμο αγόρασα από τ' αεροδρόμιο ένα βρετανικό περιοδικό μαγειρικής, το οποίο αποδείχθηκε θησαυρός, μιας και είναι γεμάτο υπέροχες συνταγές, που ακόμη ανακαλύπτω. Με μια ωραία πολυεθνική διάσταση έχει συμπεριλάβει προτάσεις για όλα τα γούστα, εστιάζοντας κυρίως στα όσπρια και τα λαχανικά.
Τέτοια είναι και η σημερινή πρόταση, ένα ωραίο φαγάκι κατά βάση χορτοφαγικό, αφού εύκολα μπορούμε ν' αφαιρέσουμε το λουκάνικο. Κι αν σας αρέσει η μαραθόριζα αλλά δεν ξέρετε πώς να την αξιοποιήσετε, εδώ δένει πολύ όμορφα κι αναδεικνύει όλες τις γεύσεις του πιάτου. Στα συν της συνταγής είναι ότι χρειαζόμαστε μόνο ένα βαθύ τηγάνι. Εγώ, μιας και μ' αρέσει να χρησιμοποιώ γάστρα, τέλειωσα το φαγητό στο φούρνο, πράγμα που παίρνει λίγη ώρα παραπάνω. Επίσης, η συνταγή προτείνει ρεβύθια σε κονσέρβα, εγώ τα μούλιασα από βραδύς και τα έβρασα προτού αρχίσω να εκτελώ τη συνταγή.
Υλικά για 2 άτομα:
1 κονσέρβα ρεβύθια (400 γρ)
1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
1 μαραθόριζα κομμένη σε φέτες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 σκόρδο ψιλοκομμένο
100 γρ. λουκάνικο κομμένο σε λεπτές φέτες
4 χούφτες σπανάκι
1 κουτ. γλυκού μέλι
1 πρέζα καπνιστή πάπρικα
ξύσμα από ένα λεμόνι
λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά λίγο λάδι και προσθέτουμε το λουκάνικο. Τηγανίζουμε μέχρι ν' αρχίζει να γίνεται τραγανό. Το αφαιρούμε απ' το τηγάνι και το βάζουμε σ' ένα πιατάκι.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη μαραθόριζα, το σκόρδο και την πάπρικα και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 10-15 λεπτά χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μέτριο. Ανακατεύουμε πού και πού για να μην κολλήσουν.
Μετά προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, νερό όσο χωράει στην κονσέρβα ντομάτας, το λουκάνικο, το μέλι κι αλάτι, ανακατεύουμε κι αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά.
Αφού έχει αρχίσει να πήζει η σάλτσα προσθέτουμε τα ρεβύθια. Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι αν χρειάζεται και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη μέχρι να δέσουν τα υλικά.
Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε από πάνω το σπανάκι και το ξύσμα λεμονιού κι ανακατεύουμε ξανά ώστε να δέσουν όλες οι γεύσεις και να μαραθεί το σπανάκι.
Μπορούμε να φάμε τα ρεβύθια ως έχουν ή να τα συνοδεύσουμε με λίγο κους κους ή ρύζι μπασμάτι.
Ελπίζω να σας αρέσει η σημερινή πρόταση και τη δοκιμάσετε!
Ευγενία