Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Το βιβλίο του μήνα Φλεβάρη: "Εγκώμιο της απραξίας", Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Ακούγεται σαν τίτλος από εκείνα τα χαριτωμένα βιβλιαράκια που προσπαθούν κατά καιρούς πολύ διασκεδαστικά να μας απενοχοποιήσουν από τα ελαττώματα και τις αδυναμίες μας, του στυλ: “Καλύτερα μαγκούφης”, “Η τέχνη του φαταούλα”, “Μείνε παρτάκιας-αξίζει”, “Τεμπέλιαζε και η τύχη σου δουλεύει” (Μην ανησυχείτε, οι τίτλοι είναι φανταστικοί). Πρόκειται ωστόσο για κάτι εντελώς διαφορετικό.


Στις σελίδες αυτού του μικρού - σχεδόν σε μέγεθος εγχειριδίου – βιβλίου ερχόμαστε σε επαφή με κάποιες πτυχές ενός πολύ διαφορετικού πολιτισμού, του Κινεζικού, ο οποίος αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από τον δικό μας Ευρωπαϊκό και σε εντελώς διαφορετικές βάσεις αναπτύσσοντας μια ξεχωριστή και αξιοπρόσεκτη κοσμοθεωρία. Το βιβλίο αποτελεί μία καταγραφή διάλεξης του Γάλλου φιλόσοφου και σινολόγου Φρανσουά Ζυλλιέν με θέμα την σύγκριση του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνουμε στρατηγικές και πράττουμε στην Δύση και του αντίστοιχου στην Κίνα.



Στα μέρη μας, πάντα συνηθίζουμε, πριν ενεργήσουμε σχετικά με οποιοδήποτε θέμα (προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό ή ακόμα και ευρύτερα πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό κλπ) να θέτουμε στόχους και ακολούθως να καταστρώνουμε σχέδιο στρατηγικής, να διαμορφώνουμε χρονοδιαγράμματα, να οργανώνουμε τα μέσα μας και κατόπιν να πράττουμε αποφασιστικά και επίμονα μέχρι την υλοποίησή τους. Ποια, όμως, είναι η αντίστοιχη πρακτική στην μεγάλη χώρα της Άπω Ανατολής και τί διαφορές προκύπτουν;


Αυτό πραγματεύεται το βιβλίο αυτού του μήνα, το οποίο σας το συστήνουμε ανεπιφύλαχτα. Μην φοβηθείτε ότι πρόκειται για καμιά βαρύγδουπη και δυσνόητη φιλοσοφική πραγματεία. Διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα και συγχρόνως έχει πολλά να μας ωφελήσει. Πρώτα απ’ όλα μας φέρνει σε επαφή με έναν άλλο πολιτισμό. Μας γνωρίζει επίσης, έναν άλλον τρόπο σκέψης και πρακτικής που κρύβει σοφία μέσα του και ο οποίος μπορεί να μας φανεί χρήσιμος ή να μας ταιριάζει καλύτερα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δοκιμάζει και αμφισβητεί την καθολικότητα του δικού μας καθημερινού τρόπου σκέψης και πρακτικής, και κάτι τέτοιο είναι το δίχως άλλο πολύ ευεργετικό.

Προσοχή όμως. Μην σαγηνευτείτε και εσείς αβίαστα από την σοφία της Ανατολής. Αμφισβητείστε την!!!



Θα το βρείτε, με πολύ χαριτωμένο εξώφυλλο, στα βιβλιοπωλεία από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σε μετάφραση του Θάνου Σαμαρτζή.


Καλή ανάγνωση.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ευχαριστούμε το Βασίλη που επιμελήθηκε το κείμενο της σημερινής ανάρτησης!   

7 σχόλια:

  1. Για πολλα χρονια λατρευα και διαβαζα οτιδηποτε ειχε σχεση με την κινεζικη κουλτουρα θαυμαζω τον πολιτισμο και τη φιλοσοφια αυτων των ανθρωπων!!!!Ενδιαφερον βιβλιο!!!! Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Ευγενία μου!
    Πολυ ενδιαφέρον ακούγεται το βιβλίο που μας προτείνεις!
    Υπεροχη και η παρουσίαση σου!
    Θα το προτείνω στην κόρη μου που ψάχνει να βρει να διαβάσει νέα βιβλία!
    Καλη εβδομάδα και Καλο μηνα!Πολλα φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέρον το βιβλίο του συμπατριώτη μου !
    Θα άρεσε πολύ στον άντρα μου, πιστεύω...θα ψάξω να το βρώ!
    Πολλά φιλάκια Ευγενία μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ψάξω να το βρω. Νομίζω θα μου αρέσει.
    Ευχαριστούμε για την πρόταση.
    Καλή συνέχεια και φιλάκια πολλά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nομίζω Ευγενια μου οτι χρειαζομαστε και στιγμες του να μην κανουμε τιποτα...σιγουρα θα μας ωφελήσει..θα το ψαξω το βιβλιο...ομως αν θελεις ριξε μια ματια εδώ.. ενα θεμα παρομοιο με αυτο που εβαλες..https://ainafetst.wordpress.com/2018/02/08/%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1/....
    Να περνας ομορφα καλες αποκριες... φιλακιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς σε βρίσκω!
    Και σε βρίσκω χάρη στη Ρούλα και στο "συμπτωματικό" των αναρτήσεων μας!
    Και επειδή δεν πιστεύω στις συμπτώσεις, θα κάτσω να σε περι-διαβάσω γιατί κάτι μου λέει πως η γνωριμία μας, δεν θα σταματήσει εδώ!
    Καλή συνέχεια να έχουμε με γλυκές στιγμές απραξίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι πρέπει να το διαβάσω άμεσα!!!! Ακομη γελάω με τους δικούς σου τίτλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΠΑΡΑΚΑΛΩ! ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΟΟΟΛΑ!