Με τις βαλίτσες έτοιμες προς αναχώρηση και με ένα βροχερό Ηράκλειο σήμερα θέλω να σας γλυκάνω με μια υπέροχη, ιταλική συνταγή που πρωτοδοκίμασα πέρυσι τα Χριστούγεννα!
Παρμένη από το περσινό τεύχος του Jamie Oliver αυτή η πρόταση είναι άκρως γιορτινή και πάνω απ' όλα πεντανόστιμη!
Υλικά για 6-8 άτομα:
12 γρ. νωπή μαγιά
125 λμ. χλιαρό γάλα
400 γρ. αλεύρι σκληρό
70 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 αυγό κι 1 επιπλέον χτυπημένο, για το άλειμμα
1 κρόκος αυγού
50 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
250 γρ. τυρί ρικότα
40 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κακάο σε σκόνη
100 γρ. μπισκότα Amaretti ή άλλα μπισκότα αμυγδάλου, θρυμματισμένα
100 γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα κι ανάλατα, χοντροκομμένα
λίγα ασπρισμένα κι ανάλατα αμύγδαλα ψιλοκομμένα ή φιλέ για το πασπάλισμα
1 αυγό
1 κουτ. σούπας γλυκό κρασί
Εκτέλεση:
1. Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα.
2. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αυγό, τον κρόκο, το βούτυρο και το μείγμα της μαγιάς με το γάλα. Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να πάρουμε μια απαλή ζύμη. Έπειτα, δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια για 5 λεπτά και σχηματίζουμε μια μπάλα. Τη βάζουμε στο μπολ και το καλύπτουμε με μεμβράνη, αφήνοντας το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε ζεστό μέρος. Θέλουμε να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μπολ ανακατεύουμε τη ρικότα με τη ζάχαρη ώσπου να πάρουμε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε το κακάο, τα θρυμματισμένα μπισκότα, τα χοντροκομμένα αμύγδαλα, το αυγό και το κρασί κι ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τ'αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
4. Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας την παίρνουμε και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ένα ορθογώνιο φύλλο, περίπου 45x30 εκ. Μεταφέρουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο και την στρώνουμε ομοιόμορφα αφήνοντας περιμετρικά κενό 4 εκ.
5. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά, σφραγίζοντας ουσιαστικά τη γέμιση στο εσωτερικό. Αλείφουμε τα άκρα του ρολού με λίγο νερό για να κολλήσει το ζυμάρι και του δίνουμε σχήμα πετάλου. Έπειτα κάνουμε λίγες χαρακιές στην επιφάνεια με κοφτερό μαχαίρι. Μεταφέρουμε το ψωμί με προσοχή στο ταψί και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
6. Αλείφουμε το ψωμί με τον κρόκο και πασπαλίζουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα. Ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα η επιφάνεια του ψωμιού. Αν μας αρπάξει νωρίτερα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το κόβουμε για σερβίρισμα!
Κλείνοντας την ανάρτηση θα ήθελα να σας ευχηθώ από καρδιάς Καλά Χριστούγεννα με υγεία και πολλά χαμόγελα στο σπιτικό σας!
Ευγενία
Τις καλύτερες ευχές μου για την ονομαστική σου γιορτή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ταξίδι και να περάσεις τέλεια!!!
Υπέροχη συνταγή Ευγενία μου και φαίνεται πολυ νοστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλα για την γιορτή σου εύχομαι!Πολυχρονη!
Καλα Χριστούγεννα με υγεία και χαρούμενες στιγμές!
Καλα να περάσετε!Πολλα φιλιά!
🎅🏻🎄⛄️❄️🎄
Όμορφη συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα.
Φιλάκια ...
Χρονια πολλά Ευγενία μου, καλές γιορτές με υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές Γιορτές,με υγεία και αγάπη!!!!
Ευγενία μου, δεν πρόλαβα να σου ευχηθώ ούτε για εορτή σου ούτε για τα Χριστούγεννα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου στέλνω τις ευχές μου έστω και καθυστερημένα!
Ελπίζω να πέρασες υπέροχα όπου και αν βρέθηκες και σου εύχομαι ο νέος χρόνος να σου φέρει μόνο χαρές, όμορφες στιγμές και υγεία πάνω απ'όλα!
Φιλάκια πολλά και καλή Πρωτοχρονιά!