Η αλήθεια είναι ότι δε γνώριζα τίποτε για τη Λαίδη Τσάτερλι πέρα από το γεγονός ότι είχε εραστή ενώ πάντα με συνόδευε μια συγκεχυμένη και παρεξηγημένη άποψη γι' αυτό το έργο με το τόσο διάσημο τίτλο! Το καλοκαίρι ψάχνοντας στο βιβλιοπωλείο για το επόμενο βιβλίο που θα διάβαζα αυτός ο ελαφρώς φθαρμένος, ροζ τόμος μου τράβηξε το βλέμμα κι όταν διάβασα τον τίτλο του μου φάνηκε σχεδόν καρμική η συνάντησή μας.
Η ιστορία είναι ένας ύμνος στην πραγματική και ουσιαστική αγάπη, την αγάπη εκείνη που εξελίσσεται αργά και σταθερά, που σέβεται εξίσου το σώμα και το πνεύμα και που τροφοδοτεί την ύπαρξη των ηρώων ώστε να παλέψουν με υπομονή κι επιμονή για το κοινό τους μέλλον.
Μεταφερόμαστε, λοιπόν, στα Μίντλαντς της βιομηχανοποιημένης πια Μ. Βρετανίας των αρχών του 20ου αιώνα. Μέσα από το ερωτικό τρίγωνο που δημιουργεί ο Ντ. Χ. Λώρενς βάζει στο στόχαστρο την επηρμένη άρχουσα τάξη, η οποία γοητεύεται από τη δύναμη του μυαλού, του χρήματος και της μηχανής επιλέγοντας ν' αντιμετωπίζει τον έρωτα και τη σωματική επαφή ως κάτι το παρακατιανό κι ενοχλητικό. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ο παραπληγικός, νεαρός Σερ Τσάτερλι προσπαθεί να θεμελιώσει το γάμο του με την Κόνστανς Ριντ, ωστόσο εν τέλει αυτή η πνευματική καταπίεση και η απομόνωση θα εξωθήσει την πρωταγωνίστρια στην αγκαλιά του επιστάτη τους Όλιβερ Μέλλορς. Η σχέση τους αν κι αντισυμβατική- σχεδόν τραγελαφική- σιγά σιγά θα ισορροπήσει δίνοντας αξία τόσο στην πνευματική όσο και τη σαρκική επαφή καθώς και στον αμοιβαίο σεβασμό. Μόνο τότε θα νοιώσουν την ανάγκη να προστατέψουν και να παλέψουν για την πολύτιμη σχέση τους, που έρχεται σε σύγκρουση με το βρετανικό κατεστημένο.
Ψάχνοντας περισσότερο για το συγγραφέα και το έργο του ανακάλυψα ότι αν και πρωτοεκδόθηκε ιδιωτικά στην Ιταλία το 1928, το βιβλίο υπέστη βάναυση λογοκρισία για πάνω από τριάντα χρόνια σε Ευρώπη, Αμερική κι Αυστραλία ενώ μόλις το 1960 στα πλαίσια του νόμου περί "δημοσίας αιδούς" οι εκδόσεις Penguin Books κέρδισαν το δικαστικό αγώνα καταφέρνοντας τελικώς να εκδώσουν το μυθιστόρημα ολόκληρο. Έτσι, "Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι" αποτελεί ένα λογοτεχνικό ορόσημα αφού για πρώτη φορά τυπώθηκε βιβλίο στην Μ. Βρετανία που περιείχε λέξεις που ονομάτιζαν και περιέγραφαν σαφώς τα μέλη του σώματος και την ερωτική πράξη ενώ η δεύτερη έκδοση του 1961 αφιερώθηκε στους 12 ενόρκους-9 άνδρες και 3 γυναίκες- που αποφάσισαν ότι η Penguin Books δεν ήταν ένοχη!
Ο "Εραστής της Λαίδης Τσάτερλι" είναι μια πραγματικά τρυφερή ιστορία αγάπης που κρύβει τόσες αλήθειες για τις ανθρώπινες σχέσεις κι βρίσκει άμεσες αναφορές στη δική μας, σύγχρονη εποχή.
Καλημέρα Ευγενία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ όμορφη η παρουσίαση του βιβλίου!
Δεν το έχω διαβάσει αλλα έχω δει την ταινία !
Είχε πολυ συζητηθεί την εποχή εκείνη!
Καλη εβδομάδα!
Καλημέρα Δήμητρα. Αφού διάβασα το βιβλίο είδα την πρόσφατη παραγωγή του BBC και μια παλιότερη γαλλική μεταφορά. Έχω την εντύπωση ότι δεν κατάφεραν να φτάσουν στο βάθος του βιβλίου αν και του BBC είναι πολύ αξιόλογη. Το βιβλίο σε συναρπάζει πραγματικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυγενία μου, διάβασα το βιβλίο πριν από μερικά χρόνια. Ήταν συγκλονιστικό. Ευχαριστώ που μου θύμησες την υπόθεση. Είδα και την ταινία πρόσφατα. Φυσικά δεν μπόρεσε να φτάσει στο βάθος του βιβλίου. Πολλά φιλιά, φίλη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο με συγκινεί να βρίσκω στα βιβλιοπωλία βιβλία σχεδόν ξεχασμένα, που αλά καλά δε τα θυμάται ούτε ο βιβλιοπώλης, με λίγο ξεθωριασμένη τη ράχη τους και να τους δίνω την αγάπη που περίμεναν καιρό..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή και η πρόταση αυτού του μήνα, είναι από τα βιβλία που αφήνουν το στίγμα τους!
Φιλιά πολλά κορίτσια μου!!!
Δεν έχω δεί την ταινία, αλλά το βιβλίο το είχα διαβάσει πριν από πολλά χρόνια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το ξαναδιάβαζα ευχαρίστως!
Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!