Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Μέρες γεμάτες θαλπωρή και προσμονή

Γεια σας και πάλι φίλοι μου!

Ο καιρός κρύωσε ελαφρώς και στην Κρήτη, οι κουβερτούλες έκαναν την εμφάνισή τους και τα ζεστά ροφήματα είναι η καλύτερη απογευματινή συντροφιά! Σήμερα την τιμητική του έχει ένα αρωματικό τσάι που λάβαμε από την καλή μας φίλη Μπίργκητ


Δηλαδή, στην πραγματικότητα την πρώτη του μήνα λάβαμε την καλύτερη έκπληξη, ένα δέμα από τη Χίο που περιείχε ένα advent calendar για το σπιτικό μας! Δε φαντάζεστε πόσο έκπληκτοι μείναμε από την τόσο τρυφερή κίνηση της φίλης μας. Έτσι, λοιπόν κάθε μέρα ανοίγουμε κι εμείς το δικό μας πακετάκι-έκπληξη. Μια μέρα ο Βασίλης, μια μέρα εγώ! Και το τσαγάκι ήταν το νούμερο 2 και ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή μιας και θα καταπολεμήσει το συνάχι που άρπαξα αυτή τη βδομάδα. 


Όμως, ο Χειμώνας μας φέρνει τόσα πολλά κι αγαπημένα καλούδια, όπως τα κάστανα. Εμείς στο σπιτικό μας τα προτιμάμε ψητά κι αυτά τα κάστανα Χανίων που αγοράσαμε τις προάλλες είναι νοστιμότατα και ξεφλουδίζουν πολύ πολύ εύκολα. Πραγματικά σας τα συστήνω. Όπως καταλαβαίνετε με την πρώτη ευκαιρία, όταν ανάβει ο φούρνος, ψήνουμε και μια δόση κάστανα. 

Αλλά, επειδή είμαι η βασίλισσα της κουζίνας μου έκανα και διάφορες συνταγές πρόβα για να είμαι έτοιμη για τα Χριστούγεννα. Είναι γεγονός ότι δε θέλω αποτυχίες της τελευταίας στιγμής τέτοιες μέρες, γι' αυτό μου αρέσει να τεστάρω τις συνταγές λίγο καιρό πριν. Και μιας και τις προάλλες κυκλοφόρησε κι ένα περιοδικό Jamie είχα κάθε λόγο να πειραματιστώ. Από το φούρνο μας λοιπόν ξεπρόβαλε μια ωραιότατη πάστα φλώρα, crostata για τους Ιταλούς, η οποία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.


Αυτό που με ενθουσίασε ήταν η μαρμελάδα, την οποία τη φτιάχνουμε από αποξηραμένα βερίκοκα μέσα σε μισή ωρίτσα. Επίσης, αν παρατηρήσετε στη φωτογραφία, η crostata είναι δυόροφη: ζύμη, μαρμελάδα, ζύμη, μαρμελάδα και μετά οι τελικές λωρίδες !!! Πραγματικά γευστικότατη! 


Για το τέλος δοκίμασα κι ένα πολύ γιορτινό γεμιστό ψωμάκι με αποξηραμένα σύκα, σοταρισμένα κρεμμύδια, ροκφόρ και δεντρολίβανο.


Με ενθουσίασε όχι μόνο ο συνδυασμός της γέμισης αλλά και η ζύμη του ψωμιού που ήταν εμπλουτισμένη με γάλα κι έδωσε άλλη διάσταση στο τελικό αποτέλεσμα. 


Επίσης ο τρόπος που συναρμολογείται το ψωμί το κάνει ιδανικό για ένα μπουφέ μιας κι ο καθένας μπορεί να πάρει πανεύκολα το κομμάτι του, χωρίς να χρειάζεται μαχαίρι.    



Κλείνω τη σημερινή ανάρτηση με λίγα από τα ραψίματά μου. Που λέτε, σήμερα συνέθεσα όλο το patchwork και είναι έτοιμο για να γίνει σάντουιτς με τη βάτα και την πίσω όψη. 


Μετά θ' ακολουθήσει το καπιτονάρισμα και για τέλος το ρέλιασμα. Ελπίζω να προλάβω να το τελειώσω εγκαίρως. Όπως καταλαβαίνετε, κάποια εβδομαδιαία δουλειά έχει θυσιαστεί (βλέπετε σιδέρωμα) προς χάρη του παπλώματος!!! 

Φιλάκια πολλά, 
Ευγενία 

13 σχόλια:

  1. Ωραία τα γλυκάκια και το ψωμάκι σου, δε λέω...
    Η τελευταία σου φωτογραφία ωστόσο, με έπνιξε στην ανυπομονησία!
    Άφησε λίγα ακόμη ρούχα ασιδέρωτα...και συνέχισε με το πάπλωμα....
    Περιμένουμε, εναγωνίως......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίες λιχουδιές. Η πάστα φλώρα με το τσαγάκι πάει τέλεια. Καλή συνέχεια με το πάπλωμα.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό θα πει χρυσοχέρα! Τι φτιάχνεις και δεν είναι τέλειο;
    ΑΛΛΑ θα δείξω χαρακτήρα, δε θα ασχοληθω στις λιχουδιές. Οι κουβερτούλες τώρα είπες εμφανίστηκαν; Αχ κι εδω αρχίσαμε τις αενητικές θερμοκρασίες...
    Φιλιά πολλά, καλές προετοιμασίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για ολα θα πω ενα : ωωωωω!
    Με ενθουσιασε ομως η διοροφη παστα φλώρα (θα τη δοκιμάσω, οταν τελειωσω τη διαιτα!) και περιμενω να δω το παπλωματάκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευγενια μου τελεια τα βρισκω και την παστα φλωρα και το ψωμακι σου... ανυπομονω να δω και το παπλωματακι σου τελειωμενο.. θα είναι πολύ ωραιο..να περνας ομορφα είτε μαγειρευοντας .. ειτε ραβοντας ...να είσαι κλα και να περνας ακομα καλύτερα... φιλακιααααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ, Ευγενία μου, η πάστα φλώρα σου μου θύμισε αυτήν που έφτιαχνε η μαμά μου και πραγματικά δεν είχα δοκιμάσει ποτέ και πουθενά καμμία καλλίτερη. Πολύ ενδιαφέρον αυτό με τις δύο στρώσεις!!! Και το ψωμάκι σου είμαι σίγουρη πως θα είναι τέλειο!! Φυσικά, και εγώ, ανυπομονώ να θαυμάσω το παπλωματάκι σου τελειωμένο!!!
    Φιλάκια και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Ευγενία μου!!
    Η πάστα φλώρα σου είναι πολύ εντυπωσιακή αλλά και το ψωμάκι ...σκέτη λιχουδιά!! Καλά το πάπλωμα πρέπει να είναι φανταστικό!!! Ανυπομονώ να το δω τελειωμένο και χαλάλι το σιδέρωμα!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μμμμ δεν έπρεπε να τα δω αυτά πρωι πρωί μου άνοιξες την όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα κάστανά σας τα ζήλεψα!!!!Δυστυχώς δεν έχουνε τζάκι για να ψήσουμε και μου αρέσουν τόσο πολύ!!!
    Ανυπομονώ βεβαίως βεβαίως για το πάπλωμα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πόσο θα ήθελα ένα κομματάκι πάστα φλώρα,μαζί με το τσάι μου, που πίνω αυτήν την στιγμή!Με εντυπωσίασε που είναι δύο στρώματα,δεν το έχω ξανακούσει πέρα από την κλασική.
    Ανυπομονώ για το παπλωματάκι!!!
    Καλό βράδυ και καλή συνεχεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μικρές υπέροχες λιχουδιές που σίγουρα δίνουν άλλη ζεστασιά τις χειμωνιάτικες ημερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο τίτλος της ανάρτησής σου και οι φωτογραφίες σου πραγματικά τα λένες όλα! Καλές Γιορτές εύχομαι.
    Υ.Γ. τα κάστανα... σλουρρρπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΠΑΡΑΚΑΛΩ! ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΟΟΟΛΑ!