Χαίρεται χαίρεται!!
Για σήμερα σας έχω κάτι διαφορετικό, μια γευστικότατη κι εύκολη συνταγή που θα απογειώσει τις αλμυρές σας γεύσεις.
Αυτή η μαρμελάδα δαμάσκηνου με κατέκτησε απ' την πρώτη ματιά, ξεφυλλίζοντας το περιοδικό του Jamie (τεύχος 32) για να πάρω έμπνευση για το μενού της εβδομάδας. Διάβασα φευγαλέα τη συνταγή προτού βγούμε για τα ψώνια της βδομάδας το Σάββατο και ποιος θα μου το 'λεγε ότι θα έπεφτα πάνω σε κάτι ζηλευτά δαμάσκηνα στο μανάβικο!!! Συνταγή και δαμάσκηνα ήταν καρμική συνάντηση σας λέω!! Χθες έφτιαξα τη μαρμελάδα κι εννοείται ότι τράβηξα και μερικές φωτογραφίες και για σας.
Αυτή η μαρμελάδα δαμάσκηνου με κατέκτησε απ' την πρώτη ματιά, ξεφυλλίζοντας το περιοδικό του Jamie (τεύχος 32) για να πάρω έμπνευση για το μενού της εβδομάδας. Διάβασα φευγαλέα τη συνταγή προτού βγούμε για τα ψώνια της βδομάδας το Σάββατο και ποιος θα μου το 'λεγε ότι θα έπεφτα πάνω σε κάτι ζηλευτά δαμάσκηνα στο μανάβικο!!! Συνταγή και δαμάσκηνα ήταν καρμική συνάντηση σας λέω!! Χθες έφτιαξα τη μαρμελάδα κι εννοείται ότι τράβηξα και μερικές φωτογραφίες και για σας.
Για τη συνταγή θα χρειαστούμε:
800 γρ. φρέσκα δαμάσκηνα, κομμένα στη μέση (χωρίς το κουκούτσι)
3 μεσαία κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
100 γρ. σταφίδες
225 γρ. ζάχαρη
200 μλ. ξύδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 ξυλάκια κανέλα
1 κουτ. κουτ. σπόρους κόλιαντρου
Εκτέλεση:
Σε βαθύ σκεύος με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε σε αργή προς μέτρια φωτιά το λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν κι ανακατεύουμε τακτικά για να μη μας κολλήσουν και καούν.
Ανεβάζουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα κρεμμυδιών και ζάχαρης για 3-4 λεπτά. Η διαδικασία είναι σαν να καβουρδίζουμε χαλβά! Μετά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις πάρει μια βράση το μείγμα κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά.
Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν έχουν μαλακώσει πολύ τα δαμάσκηνα κι έχουν μείνει ελάχιστα υγρά στην κατσαρόλα.
Για να την αποθηκεύσουμε θα χρειαστούμε 2 μεσαία γυάλινα δοχεία ή ένα μεγάλο. Επίσης, σας συστήνω να βάλετε τα δοχεία σας στο φούρνο στους 100 βαθμούς για να τα αποστειρώσετε όσο βράζετε τη μαρμελάδα ώστε να μη χάνετε χρόνο.
Κι αν σας αρέσουν αυτού του τύπου οι μαρμελάδες ίσως θελήσετε να δοκιμάστε και τη μαρμελάδα ντομάτας με άρωμα πορτοκάλι.
Για να την αποθηκεύσουμε θα χρειαστούμε 2 μεσαία γυάλινα δοχεία ή ένα μεγάλο. Επίσης, σας συστήνω να βάλετε τα δοχεία σας στο φούρνο στους 100 βαθμούς για να τα αποστειρώσετε όσο βράζετε τη μαρμελάδα ώστε να μη χάνετε χρόνο.
Κι αν σας αρέσουν αυτού του τύπου οι μαρμελάδες ίσως θελήσετε να δοκιμάστε και τη μαρμελάδα ντομάτας με άρωμα πορτοκάλι.
Ευγενία
Τι πρωτότυπη μαρμελάδα, προσπαθώ να φανταστω τη γεύση! Στο περιβόλι μας φυτρωσε από μόνο του ένα δέντρο που βγήκε δαμασκηνιά (!). Πέρυσι έκανα μια κλασική μαρμελάδα με φοβερό χρώμα και το σιρόπι το πίναμε σαν βυσσινάδα, αλλά φέτος δεν έκανε ούτε ένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!! Καλό φθινόπωρο!!
Καλοφαγωτη η πικάντικη και ιδιαίτερη μαρμελάδα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσουν πολύ τα διάφορα chutneys και είχα φτιάξει και με κυδώνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μικρή δαμασκηνιά μας έχει κάμποσα φρούτα. Θα δοκιμάσω να φτιάξω αυτή την συνταγή.
Καλοφάγωτη η δικιά σας!!
Φιλάκια!!!!!
αχ, επρεπε να ειχα δει τη συνταγη σας λίγο καιρό πριν!τωρα εκανα απλη μαρμελαδα τα τελευταια δαμασκηνα της δαμασκηνιας μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ κορίτσια, όλες έχετε δαμασκηνιές στους κήπους σας;; Τι τυχερές που διαθέτετε κήπους και παρτέρια! Αν φτιάξετε τη μαρμελάδα περιμένω εντυπώσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπωωωω!! Φοβερή η μαρμελάδα που μου θυμίζει τσάτνευ!!! Πρέπει να ταιριάζει απίστευτα με γραβιέρα αλλά και ...μπριζολάκι!!!! Θα τη δοκιμάσωωωω!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!
Και η μαμά μου φτιαχνει γλυκο απο δαμασκηνο. Θα μπορουσα να φανταστω μία μαρμελάδα με σταφίδες αλλά ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να έχει κρεμμύδι. Πολύ πρωτότυπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτη φορά βλέπω μαρμελάδα με κρεμμύδι μέσα. Πρέπει να είναι ιδιαίτερη!
ΑπάντησηΔιαγραφή