Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Φραουλένια βότκα και αρωματισμένο ξύδι με φράουλες

Γεια σας και πάλι!

Επιστρέφουμε στο αφιέρωμα για τις φράουλες με μια τελευταία ανάρτηση γεμάτη γευστικές προκλήσεις!!

Αρχίζουμε με τη φραουλένια βότκα. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά η αλήθεια είναι ότι στην Πολωνία οι αρωματισμένες βότκες είναι κάτι σύνηθες. Στο περσινό μας ταξίδι είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάποιες. 

Για να φτιάξουμε τη δική μας εκδοχή με αυτό το υπέροχο, παλλόμενο χρώμα θα χρειαστούμε 500γρ. φράουλες και δύο φλ. τσαγιού βότκα. Δεν χρειάζεται να είναι εξαιρετικής ποιότητας! 

φραουλένια βότκα
Βάζουμε τα δύο υλικά σε γυάλινο βάζο για μια εβδομάδα. Φυλάσσουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος και ανακινούμε κάπου κάπου. Οι φράουλες θα αποχρωματιστούν σχεδόν ολοσχερώς! 
το άρωμα είναι υπέροχο, έχουν εκχυλιστεί όλες οι ουσίες του φρούτου

Μετά το πέρας της εβδομάδας σουρώνουμε τη βότκα σε ένα μπωλ και πιέζουμε τις φράουλες με ένα κουτάλι για να βγουν όλοι οι χυμοί. 


Ξανασουρώνουμε και φυλάσσουμε σε καθαρό γυάλινο μπουκάλι. Αυτό ήταν! Καθόλου δύσκολο, αλλά εξαιρετικά πρωτότυπο. Πίνεται κρύα ή γίνεται βάση για διάφορα κοκτέιλς. Μια βόλτα στο διαδίκτυο θα σας δώσει ιδέες! 

 Για το φραουλένιο ξύδι θα χρειαστούμε 500γρ. κομμένες φράουλες και δύο φλ. τσαγιού λευκό ξύδι. Βάζουμε τα υλικά σε γυάλα για 7-15 μέρες σε σκιερό και δροσερό μέρος. Ανακινούμε κάθε τόσο και μέτα την έβδομη μέρα δοκιμάζουμε το ξύδι. Ανάλογα με το πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση της φράουλας αποφασίζουμε πότε θα σουρώσουμε το ξύδι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία που κάναμε και στη βότκα μόνο που εδώ είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε τουλουπάνι για να πάρουμε ένα πιο "καθαρό" ξύδι. 
το λευκό ξύδι χρωματίστηκε από τις χρωστικές της φράουλας

Χρησιμοποιείστε το για τις σαλάτες σας ετοιμάζοντας τη δική σας βινεγκρέτ! 

Φιλάκια πολλά  

  

24 σχόλια:

  1. Υπέροχη ανάρτηση! Ερώτηση: Μήπως να μετονομάζατε την φραουλένια βότκα σε λικέρ φράουλας;; Γιατί κάπως έτσι είναι το λικέρ φράουλας μόνο που προσθέτουμε και σιρόπι!! Το φραουλένιο ξύδι φαίνεται ενδιαφέρον! Καλό σας βράδυ! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεθυστική ανάρτηση κορίτσια!
    Και το φραουλένιο χρώμα είναι απίθανο!
    Καλό βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλη εβδομαδα να εχεις,με τη δροσια και τα αρωματα της φραουλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Taelia, η διαφορά είναι όντως η ζάχαρη. Με τη ζάχαρη κάνουμε λικέρ, χωρίς ζάχαρη δίνουμε απλώς γεύση στη βότκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ooooπππ...εδώ είμαστε...
    έχω φράουλες στη βεράντα μου που κρέμονται ολοκόκκινες σαν τα τσαμπιά...
    έφτιαξα μαρμελάδα,σιρόπι,γλυκό και μπλάστρι για τη μουσούδα ( τίγκα στα αντιοξειδωτικά )...
    κι έλεγα τί άλλο να κάνω...
    το ξύδι σας ήρθε πάνω στην ώρα γιατί συνεχίζουν να βγάζουν και πόσες να φας κάθε μέρα...???
    πολλές ευχαριστίες κορίτσια μου για τη συνταγή και την ιδέα...
    φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα σε όλους...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οπως φτιάχνεις την βότκα, φτιάχνω το λικέρ φράουλα, μόνο που του προσθέτω και ζάχαρη.
    Η αρωματισμένη βότκα όμως ακούγεται εξίσου ενδιαφέρουσα.
    Οσο για το ξύδι, θα το δοκιμάσω στα σίγουρα!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΦΡΑΟΥΛΕΝΙΑΣ ΒΟΤΚΑΣ!!!!!!ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ!!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ξυδάκι με άρωμα φράουλας φαίνεται πολύ ενδιαφέρον! Ίσως το δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραίες ιδέες!! Φαντάζομαι ότι μπορούμε να βάλουμε και άλλα φρούτα στην βότκα και να έχουμε και άλλες γεύσεις όπως π.χ βότκα με βερύκοκα. Την συνταγή αυτή για το ξύδι την έχω ακούσει και με ρόδι. Την δοκίμασα και είναι φανταστική!! Κορίτσια ευχαριστούμε για τις ωραίες ιδέες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η φραουλένια βότκα υπέροχη!
    Την ονειρεύομαι με άφθονα παγάκια!
    Φιλιά Ευγενία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευγενία μου, την φραουλένια βότκα θα την φτιάξω σίγουρα, για τα καλοκαιρινά βράδια στην βεράντα με φίλους!! Να΄χεις μια υπέροχη εβδομάδα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φραουλένια βότκα ουάου και είναι πανεύκολο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπω απλα φραουλες κι οτι εχει το αρωμα τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευγενία,τι όμορφο χρώμα,που έχουν και τα δυο!
    Για τη βότκα το ήξερα,μα το ξιδάκι θα είναι μοναδικά αρωματισμένο-αύριο θα αγοράσω και βάζω μπρος.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γλυκό και λικέρ φράουλας έκανα αλλά για το ξυδάκι δεν είχα ιδέα!!Και φαίνεται τόσο ενδιαφέρον !!!Ευχαριστώ κορίτσια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κορίτσια καλημέρα κι ευχαριστούμε για τη συνταγή.Πολύ ενδιαφέρον το ξύδι φράουλας.Θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΑΧ ΤΙ ΌΜΟΡΦΑ ΠΟΥ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βρε κοριτσια το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. και εγω αναρωτιέμαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το κυρίως χρησιμοποιείται άνετα στις σαλάτες, ειδικά αν βάλετε φράουλες και ξυρους καρπούς. Στο ίντερνετ θα βρείτε αρκετές βινεγκρετ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φαινεται τοσο νοστιμη :Ρ Μμμ νομιζω θα την δοκιμάσω και εγω! Ευχαριστώ για την ιδέα ειναι αρκετά ευκολο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΠΑΡΑΚΑΛΩ! ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΟΟΟΛΑ!