Στη σημερινή ανάρτηση φιλοξενούμε μια συνταγή γερμανική, τα γνωστά μας brezel!
Πρόκειται για αυτά τα σκανταλιάρικα ψωμάκια που είναι τόσο αφράτα και λαχταριστά και που
συνήθως είναι καλυμμένα με χοντρό αλάτι και τα σερβίρουν στις μπυραρίες! Τη συνταγή μου την έδωσε μια καλή συνάδελφος της γερμανικής φιλολογίας, η Κατερίνα κι εγώ με τη σειρά μου τη μοιράζομαι μαζί σας, γιατί πράγματι αξίζει τον κόπο η προσπάθεια!
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά
λίγο αλάτι
1/8 – 1/4 του λίτρου ζεστό νερό ή γάλα (όσο πάρει για να γίνει σφιχτή η ζύμη)
λίγο λάδι
100 γρ. σόδα (κρυσταλλική σόδα, NaOH)
2 λίτρα νερό
χοντρό αλάτι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε σφιχτή ζύμη με το αλεύρι, τη μαγιά, το λάδι και το νερό (να μην κολλάει, αλλά ούτε να είναι και στεγνή). Ζυμώνουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί περίπου ο όγκος του .
Πλάθουμε τα brezel (ό,τι σχήμα καταφέρνουμε, πάντως με μικρές επιφάνειες)
Στο νερό με τη σόδα που βράζει ρίχνουμε τα brezel και τα αφήνουμε μέχρι ν’ ανέβουν στην επιφάνεια. Τα βγάζουμε προσεκτικά με ρηχή τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ψήνουμε σε αρκετά ψηλή θερμοκρασία (225ο ) για 20 λεπτά περίπου.
Τη σημερινή ανάρτηση θα μου επιτρέψετε να την αφιερώσω στον άντρα μου, ο οποίος τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στα brezel και δεν μπορεί να τους αντισταθεί! Είμαι σίγουρη ότι θα μπορούσε να κάνει βουτιά στην παρακάτω φωτογραφία!!!
Φιλάκια πολλά και καλημέρα!
Καλημέρα καλή εβδομάδα !!!!! Πολύ ωραία συνταγή και εγώ δεν μπορώ να αντισταθώ στην ιδέα και ας μη τα έχω δοκιμάσει ...........θα τα φτιάξω σίγουρα:)))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεθαίνω για μπρέτσελ! Όταν είχα πάει Βερολίνο στην αδερφή μου έτρωγα συνέχεια για πρωινό! :-) Είναι πραγματικά υπέροχα. Θα προσπαθήσω να δοκιμάσω να τα φτιάξω κάποια στιγμή. Εχαριστούμε για τη συνταγή! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚορίτσια είναι άλλο πράγμα! Πραγματικά δεν αντιστέκεσαι μπροστά τους! Και η συνταγή δεν είναι δύσκολη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω Ευγενία τι μας κάνεις μεσημεριάτικα. Δηλαδή και βράδυ να ήταν, το ίδιο θα έλεγα. Κάποτε από τον καημό μου για brezel είχα πάρει κατεψυγμένα ,αλλά όταν τα έψηνες ΄΄άρπαζαν΄΄.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρέλειψα να γράψω- βλέπεις, ήθελα αντί του άντρα σου να βουτήξω εγώ στην φωτογραφία- ότι τα έψηνα , γιατί δεν ήξερα την λεπτομέρεια του βρασίματος..
ΑπάντησηΔιαγραφήΧθες μου έλεγε η αδερφή μου αυτή την λιχουδιά και σήμερα τα βρήκα εδώ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς σας βρήκα.
Para-kelsocooks, δεν ήξερα ότι κυκλοφορούσαν κατεψηγμένα!Η συνταγή είναι ψαγμένη, η Κατερίνα έχει μήνει Γερμανία!!
ΑπάντησηΔιαγραφήManousina, καλως σε βρήκαμε κι εμείς! Χαιρόμαστε που είμαστε χρησιμα κορίτσια!!! Ελπίζω να σου πετύχουν!
Καταπληκτικά φαίνονται! Η λεπτομέρεια του βρασίματος παραπέμπει σε αυθεντική γερμανκή συνταγη! Αλήθεια το μέγεθος πόσο πρέπει να' ναι; Σαν κουλουράκι περίπου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΑ BRETZEL EINAI ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΓΕΥΣΗ ! ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΡΕΛΛΑΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ! ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ TA SCHNECKE KAI TA KRARFEN! FILAKIA
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν είχα πάει στο Μόναχο τα ετρωγα με το κιλό!! Εχει και το σούπερ μάρκετ αλλά νομίζω ότι τώρα με την συνταγή σου θα μπορέσω να τα φάω φρέσκα!! Ευχαριστώ πολύ! Στην φωτογραφία σου έρχεται να το αρπάξεις!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο ο αντρούλης σου δεν μπορεί να αντισταθεί??
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζεις ότι εγώ μπορώ???
Σούπερ!!!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Ξέχασα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι αλεύρι χρησιμοποιείς?
μμμμμ!!!! τι καλα !!!! και ειναι υπεροχα
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστουμε
Κορίτσια, ευχαριστούμε για τα σχόλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκη, μικρά σαν κουλούρια, η επιφάνεια να είναι γενικώς μικρή. Εχουν και σόδα όποτε θα φουσκώνουν!
Ελενα, αλεύρι για όλες τις χρήσεις!
Βάζω το μαγιώ μου και ετοιμάζομαι για brezelo-ΜΑΚΡΟΒΟΥΤΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΒΑΣΙΛΗΣ
αχχχχ τέλεια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ευχαριστώ πολύύύύύύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή