Γεια χαρά σε όλους σας!
Τα σημερινά μου πουγκάκια είναι γλυκά, λιλιπούτεια κι αρωματικά! Φτιαγμένα για ν' αντέξουν στο χρόνο αρωματίζοντας τις ντουλάπες και τα συρτάρια μας. Μπορούμε να τα φτιάξουμε με τα ρετάλια μας κι έτσι όχι μόνο ανακυκλώνουμε τα υλικά μας, αλλά περιορίζουμε τη χρήση χημικών στο σπίτι μας, αφού προστατεύουμε τα ρούχα μας από το σκόρο με φυσικό τρόπο.
Ράβονται σε πολύ λίγο χρόνο, ούτε μισή ώρα δε θα χρειαστείτε και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει! Αν ακολουθήστε και μια τεχνική που σας προτείνω στο τέλος δεν θα καταλάβετε για πότε ράψατε τα δικά σας πουγκάκια λεβάντας!
Αν σας έπεισα πιάστε ένα κομμάτι πανί κι ακολουθείστε τις οδηγίες. Οι διαστάσεις που προτείνω είναι ενδεικτικές. Εσείς κρατήστε τον τρόπο ραψίματος και κάνετε τις δικές σας προσαρμογές.
Θα χρειαστούμε:
-ένα κομμάτι ύφασμα
-κορδόνι ή λεπτή κορδέλα γύρω στα 25 εκατοστά
-βασικό εξοπλισμό όπως: μαρκαδοράκι ή σαπουνάκι ραπτικής, κλωστή, μεζούρα, ραπτομηχανή, σίδερο ρούχων, ψαλίδι.
Δεν ξεχνάμε κάθε φορά που αρχίζουμε και τελειώνουμε ένα γαζί να το στερεώνουμε κάνοντας μπρος πίσω τη βελόνα μας.
Βήματα:
1. Κόβουμε ένα κομμάτι ύφασμα με διαστάσεις:
μήκος: 9,5 ίντσες/ 24 εκατοστά
πλάτος: 3, 75 ίντσες/ 9,5 εκατοστά
2. Τοποθετούμε το ύφασμά μας ώστε να βλέπουμε την ανάποδη όψη του. Διπλώνουμε τις δύο άκρες του ορθογωνίου κατά μήκος της στενής διάστασης ώστε η δίπλωση να έχει πλάτος 2 εκατοστά/0,75 ίντσες και βάζουμε σημάδια όπως δείχνει η φωτογραφία.
Άρα, όταν ξεδιπλώσουμε τις άκρες του υφάσματος τα σημάδια μας θα απέχουν από την κάθε άκρη του υφάσματος 4 εκατοστά/ 1,5 ίντσα.
3.Βλέποντας πάλι την ανάποδη όψη του υφάσματος διπλώνουμε προς τα μέσα το ύφασμα όπως φαίνεται στη φωτογραφία και σιδερώνουμε καλά.
Δεν χρειάζεται να μετρήσουμε κάτι, ουσιαστικά διπλώνουμε στο περίπου (κρατώντας όσο μπορούμε κάποια συμμετρία) μέχρι εκεί που έχουμε βάλει τα αρχικά σημάδια μας σχηματίζοντας δύο τραπέζια, θα λέγαμε.
4. Γαζώνουμε κατά μήκος αυτών των διπλωμάτων (όπως δείχνουν οι διακεκομμένες γραμμές στην παραπάνω φωτογραφία) με τσίμα-γαζί, όπως λέμε. Δηλαδή, όσο πιο κοντά γίνεται προς την άκρη του υφάσματος.
5. Διπλώνουμε πάλι τις άκρες του ορθογωνίου μας (όπως κάναμε και στο βήμα 2) μέχρι εκεί που είναι τα αρχικά σημάδια μας και σιδερώνουμε.
6. Τώρα γαζώνουμε όπως δείχνει η από πάνω φωτογραφία για να φτιάξουμε τα κανάλια, από τα οποία θα περάσουμε τα κορδόνια μας. Γαζώνουμε με περιθώριο ραφής 6 χιλιοστά/0,25 ίντσας.
7. Τώρα κοιτάμε την καλή όψη του υφάσματος και διπλώνουμε στη μέση το ύφασμά μας όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Άρα, εν τέλει βλέπουμε πάλι την ανάποδη όψη και καθώς είμαστε έτοιμοι να σχηματίσου το σακουλάκι μας ράβουμε κατά μήκος των δύο πλαϊνών μεριών (όπως δείχνουν οι διακεκομμένες γραμμές στην φωτογραφία από πάνω). Ράβουμε από τον πάτο μέχρι εκεί που είναι τα αρχικά μας σημάδια με περιθώριο ραφής 6 χιλιοστά/0,25 ίντσας.
Επειδή το πουγκί μας δεν έχει φόδρα μπορεί οι άκρες του υφάσματος να ξεφτάνε σιγά σιγά. Μπορούμε αν θέλουμε να κόψουμε προσεχτικά το περισσευούμενο ύφασμα με ζικ ζακ ψαλίδι για ύφασμα κι έτσι δε θα ξεφτίσουν οι άκρες. Προσωπικά, τη λεπτομέρεια αυτή την προσπέρασα.
8. Γυρίζουμε το πουγκάκι μας ώστε να βλέπουμε την καλή μεριά του υφάσματος και σιδερώνουμε καλά. Σχεδόν τελειώσαμε!!!
9. Παίρνουμε το κορδόνι ή την κορδέλα μας και την περνάμε στα κανάλια όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.
Μπορούμε να στερεώσουμε την άκρη του κορδονιού με παραμάνα αλλά πολλές φορές βρίσκω πιο βολικό να χρησιμοποιήσω ένα συρμάτινο τσιμπιδάκι και να κάνω έναν απλό κόμπο στην άκρη του. Αφού περάσουμε το κάθε κορδόνι στερεώνουμε τις άκρες του με απλό κόμπο.
Αυτό ήταν! Το πουγκάκι μας είναι έτοιμο για να γεμίσει με την μοσχοβολιστή λεβάντα.
Και τώρα ακολουθεί το κολπάκι που σας έλεγα για να κερδίσετε χρόνο αν ράψετε πολλά. Εγώ που έραψα καμιά πενηνταριά για να δώσω και στην αδερφή μου το βρήκα πολύ πρακτικό. Αυτή την τεχνική που λέγεται chain piece την έμαθα διαβάζοντας για το πάτσγορκ.
Ουσιαστικά όταν φτάσουμε στο βήμα 6 μπορούμε να ράψουμε συνεχόμενα το ένα κανάλι από όλα τα υφάσματά μας, το ένα πίσω από το άλλο. Μην ανησυχείτε, οι ερπύστριες της ραπτομηχανής μας θα πάρουν κατευθείαν το ύφασμα που θα τροφοδοτούμε κάθε φορά χωρίς να διακόψουμε το γάζωμά μας. Δείτε και τη φωτογραφία.
Η αλήθεια είναι ότι με την τεχνική που σας λέω ράβουμε μαζικά με μόνο ένα γαζί. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, τα πανιά είναι ραμμένα με συνεχόμενη κλωστή.
Μετά κόβουμε ενδιάμεσα τις κλωστές και συνεχίζουμε ράβοντας με τον ίδιο τρόπο όλα τα κανάλια από την άλλη πλευρά του κάθε υφάσματος. Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο αλλά κάνει το ράψιμο παραγωγικό και πιο γρήγορο!
Πάρτε μια γεύση απ' τη μικρή κολεξιόν μου! Κι όλα φτιαγμένα με ρετάλια! Τί λέτε, σας έπεισα; Θα φτιάξετε κι εσείς τα δικά σας πουγκάκια;;
Φιλάκια πολλά,
Ευγενία