Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Η καλύτερη εποχή για διάβασμα!

Σας αρέσει το διάβασμα; Εμένα πολύ! Νομίζω ότι δεν πάω πουθενά χωρίς το βιβλίο που διαβάζω κάθε φορά ή έστω χωρίς ένα περιοδικό. Είναι η καλύτερη συντροφιά μου όταν ξέρω ότι θα βρω αναμονή εκεί που πάω. Δε θα ξεχάσω που όταν έπρεπε να πάω στον ΟΑΕΔ τα χρόνια της κρίσης περίμενα στωικά στην ουρά κατά μέσο όρο τρεις ώρες παρέα μ' ένα βιβλίο. Πώς αλλιώς ν' αντιμετωπίσεις τέτοια  ορθοστασία και χάσιμο χρόνου, άλλωστε. Επίσης, όταν πήγαινα στο Γυμνάσιο των Σπάτων για μάθημα, τη μιάμιση ώρα μέσα στα μέσα μεταφοράς την πέρναγα παρέα με τους ήρωες των βιβλίων μου. Όπως βλέπετε, δεν άφηνω λεπτό να πάει χαμένο, ειδικά όταν το βιβλίο είναι πραγματικά καλό. 



Το προηγούμε Πασχα έπεσε στα χέρια μου η "Άννα Καρένινα", μια παλιά έκδοση που βρήκα στη βιβλιοθήκη της πεθεράς μου, ένα έργο πάνω από 800 σελίδες. Δεν είχα ξαναδιαβάσει ποτέ Ρώσο λογοτέχνη μιας και οι τίτλοι πολλών έργων αυτής της σχολής μου φαίνονταν απωθητικοί, φοβιστικοί και βαρύγδουποι στα χρόνια της εφηβίας μου. Τελικώς, το έργο με κέρδισε και η γραφή του Τολστόι με γοήτευσε τόσο πολύ και μου φανέρωσε μια εποχή και μια κοινωνία παντελώς άγνωστες για μένα. Ομολογώ με μάγευσε η λογοτεχνική του πένα!


Οταν το Φλεβάρη ζήτησα... με κάποια σχετική αφέλεια από την αδερφή μου να μου δωρίσει το "Πόλεμος και Ειρήνη" για τα γενέθλιά μου, ούτε που ήξερα ότι επρόκειτο για ένα τετράτομο έργο... Μεγαλεπήβολο πλάνο να φέρω εις πέρας αυτό το έργο σκέφτηκα και να που τώρα έχω την καλύτερη ευκαιρία για να αφιερωθώ στην ανάγνωσή του. Λίγες σελίδες μου απομένουν από τον πρώτο τόμο και αδημονώ για τις εξελίξεις. 
  

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βρισκόμαστε το βιβλίο μπορεί να γίνει το στήριγμά μας, να μας χαλαρώσει, να μας ταξιδέψει, να μας ενημερώσει, να μας μορφώσει. Να ενώσει την οικογένεια και να καλλιεργήσει τη φιλαναγνωσία σε όλες τις ηλικίες. Αν και είμαι πιστή οπαδός του χάρτινου βιβλίου, τη σημερινή εποχή ευτυχώς στο διαδίκτυο υπάρχει μεγάλη ποικιλία από δωρεάν ψηφιακά και ηχητικά βιβλία στα ελληνικά, που μπορούν να μας λύσουν τα χέρια.

Τέλος, αν ψάχνετε έμπνευση για το επόμενο βιβλίο σας μπορείτε να βρείτε εδώ τις δικές μας αναγνωστικές προτάσεις, που αφορούν κατά βάση σε λογοτεχνικά, επιστημονικά και φιλοσοφικά συγγράματα. 


Αφού πρέπει να μείνουμε στο σπίτι ας βγούμε κερδισμένοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! 

Φιλάκια πολλά, 
Ευγενία  

2 σχόλια:

Maria είπε...

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα μου άρεσε να κοιμάμαι με ένα βιβλίο!
Τώρα επί συναγερμός καραντίνας περισσότερο ασχολούμαι με το κέντημα κι ελάχιστα με το διάβασμα,αλλά πριν κοιμηθώ λίγες γραμμές είναι απαραίτητες για ψυχική ηρεμία.
Καλή δύναμη και ο Θεός μαζί μας!!!
Φιλάκια!!!

Νίκη είπε...

Ενα βιβλίο ειναι πάντα η καλύτερη συντροφιά, Ευγενία μου, ειδικά όταν τα πραγματα δυσκολεύουν. Αυτες τις δυσκολες μέρες μου χει φύγει κάθε εμπνευση για δημιουργία, αλλά διαβαζω πολύ. Να αποφεύγουμε και τις πολλές ειδησεις...
Φιλιά πολλά, καλό μήνα!