Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Ο κρητικός αμπελώνας, ο κρυμμένος θησαυρός του νησιού.

Προτού μετακομίσουμε στην Κρήτη -πέρασαν κιόλας δυο χρόνια- νομίζαμε ότι γνωρίζαμε πολλά πράγματα γι' αυτό το νησί: για την ιστορία και τη γεωγραφία του, τις παραλίες και τις ομορφιές του, την τοπική παραγωγή του. Λέξεις όπως απάκι, στάκα, αντικριστό, σταμναγκάθι, δίκταμο, χοχλιοί είναι τόσο γνωστές σε όλους μας και φυσικά παραπέμπουν σε προϊόντα και γεύσεις της κρητικής γης, που εύκολα πια τα βρίσκουμε κι εκτός νησιού. 




Αν ακούγατε όμως τις λέξεις βηλάνα, βιδιανό, πλυτό, διαφνί ή θραψαθήρι τί θα σκεφτόσασταν άραγε; Αν δεν τις αναγνωρίζετε ανήκετε κι εσείς στη δική μας κατηγορία. Δηλαδή στους ανθρώπους που αγνοούσαν μέχρι πρότινος το πόσο πλούσιος και σημαντικός είναι ο κρητικός αμπελώνας, ο οποίος διαθέτει πολλές γηγενείς ποικιλίες.


Εμείς ανακαλύψαμε την άγνοιά μας όταν στα τοπικά εστιατόρια οι κατάλογοι των κρασιών περιείχαν σχεδόν αποκλειστικά τοπικές ποικιλίες και οινοποιεία παντελώς ξένα για μας. Τότε πήραμε την απόφαση να μάθουμε περισσότερα πράγματα σχετικά με την τοπική οινική παραγωγή και κουλτούρα κι αρχίσαμε να παρατηρούμε, να δοκιμάζουμε και να καταγράφουμε νοερά ό,τι νέο έπεφτε στην αντίληψή μας. Στις βόλτες μας στην ενδοχώρα του Ηρακλείου άρχιζε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας επιβλητικός ο τοπικός αμπελώνας. 


Πλαγιές γεμάτες αμπέλια... Είχαμε ως ώρας τη χαρά να τα θαυμάσουμε σε όλες τις φάσεις τους. 


Παράλληλα αρχίσαμε να παρατηρούμε παράπλευρα των οδικών αρτηριών πινακίδες προς επισκέψιμα οινοποιεία. Ψάχνοντας λίγο ακόμη ανακαλύψαμε ένα ολόκληρο δίκτυο υπό το όνομα Wines of Crete



Όπως υποψιάζεστε ακολουθήσαμε κάμποσες διαδρομές και βρεθήκαμε σε αμπελοτόπια, σε κελάρια γεμάτα βαρέλια, σε αίθουσες γευσιγνωσίας και μέσα απ' αυτή τη διαδρομή γνωρίσαμε ενδιαφέροντες κι αφοσιωμένους ανθρώπους, που το μεράκι είναι η κινητήριος δύναμή τους. 


Αποκορύφωμα αυτής της εξερεύνησής μας ήταν η επίσκεψή μας στην στην τριήμερη έκθεση Οινοτικά που έλαβε χώρα το χειμώνα που μας πέρασε. 


Όλοι οι οινοποιοί του δικτύου ήταν παρόντες και πρόθυμοι να δώσουν πληροφορίες στους οινόφιλους, να τους προσκαλέσουν σ' ένα ταξίδι γεύσεων συναρπαστικό και ίσως άγνωστο σε πολλούς. 



Είναι γεγονός ότι οι τοπικές ποικιλίες μας κέρδισαν! Συνεχίζουμε να δοκιμάζουμε και να γνωρίζουμε νέες ετικέτες καθώς και τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από κάθε κρασί. 


Σας συστήνω ν' αναζητήσετε τις κρητικές ετικέτες με την πρώτη ευκαιρία και ν' αφεθείτε σ' ένα ταξίδι απρόσμενων γεύσεων. Είμαι βέβαιη ότι θα βρείτε το αγαπημένο σας κρασί! Και τί καλύτερο να επισκεφτείτε ένα οινοποιείο αν σκέφτεστε να περάσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές στην Κρήτη.     

Ευγενία

5 σχόλια:

DIMI είπε...

Καλημερα Ευγενία μου!
Πολυ ξακουστό το Κρητικο κρασί,όπως και το λάδι της!
Πανέμορφες οι οι φωτογραφίες σου απο τον αμπελώνα και το Οινοποιείο!
Κρητη ήρθα πέρσι,δυο φορές,στο Ηράκλειο και πέρασα υπέροχα!
Δοκίμασα και το αντικριστό στην ταβέρνα με τον κροκόδειλο!!
Καλη εβδομαδα!!Πολλα φιλακια!!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Καλημέρα Δήμητρα! Για το λάδι γνωρίζαμε κι εμείς αλλά για το κρασί όχι... Πραγματικά καταπληκτικό! Είδες τί όμορφο που είναι το Ηράκλειο! Όλοι το κακολογούν αλλά κρύβει κι αυτό τις γοητείες του! Φιλάκια πολλά!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Ευγενία μου η Κρητη όσο χρονια και να κατσεις εδω.. όλο και κατι θα εχεις να γνωρισεις...και να ανακαλυψεις.. παρ ότι και εγω δεν ειμαι κρητικιά εχω γοητευτει απο την κουλτουρα της και την αγαπη των ανθρωπων για τον τοπο τους..το Ηράκλειο που μενω και εγω.. εχει καιαυτο τις ομορφιες του.. αρκει να θελεις να τις δεις.. καλη εβδομαδα να εχεις να περνας παντα τοσο ομορφα φιλακιααααα!!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Καλημέρα Ρούλα μου! Αυτό μου λέει και η δική μου εμπειρία. Αν βρεθείς σ' ένα τόπο προσπάθησε ν'ανακαλύψεις τις όμορφες πτυχές του για να περάσεις όμορφα!! Το ίδιο κάναμε και στη Χίο, με το ίδιο πνεύμα κινούμαστε κι εδώ! Φιλάκια πολλά.

Rena είπε...

Με θυμαμαι μικρη να μου γεμιζουν το ποτηρι με κοκκινελι εκει στους αμπελωνες βλεπεις τοτε εδιναν στα παιδια να πιουνε κρασι και οχι δεν εθιστικα στο αλκοολ ουτε καν πινω τωρα σπανια, δεν ξερω γιατι τοση μανια για λιγο κρασι μαλλον τα αντιθετα αποτελεσματα θα φερει αυτη η απαγορευση στα παιδια στη μετεπειτα ζωη τους.
Ομορφες εικονες ξεκουραζεται το ματι απο το απεραντο πρασινο!!!!
Φιλακια πολλα!!!!