Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Πικάντικες πατάτες γιαχνί

Καλοκαιράκι χωρίς πατατούλες γιαχνί γίνεται; Ε, όχι βέβαια, δε γίνεται!! Και σήμερα είχαν την τιμητική τους στο τραπέζι μας συνοδεύοντας υπέροχα καλαμαράκια γεμιστά. Τη συνταγή τη βρήκα στο τεύχος Ιουνίου του Jamie, αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στην Ιταλία. Οι πατάτες είναι εμπνευσμένες από την κουζίνα της Σικελίας και είναι πανεύκολες και νοστιμότατες.


Υλικά για 1 κιλό πατάτες:
-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-3 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες και λεπτοκομμένες
-1 πρέζα ξερή ρίγανη
-1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
-300 γρ. ντοματάκια τσέρι ή πομοντόρια
-λίγο ξύδι από κόκκινα σταφύλια
-200 μλ. νερό

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη και το τσίλι. Σωτάρουμε για 2 λεπτά και μετά προσθέτουμε τις πατάτες.



Τις αφήνουμε να ροδίσουν ελαφρώς ανακατεύοντας κάπου κάπου για να μη μας κολλήσουν. Αυτό θα μας πάρει περίπου 8 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε τις ντομάτες, το ξύδι κι αλατοπιπερώνουμε. Τέλος προσθέτουμε το νερό, σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του και αφήνουμε να σιγοβράσουν οι πατάτες για περίπου 30 λεπτά, ώσπου να πήξει η σάλτσα και να βράσουν με όμορφο τρόπο οι πατάτες μας.


Έτοιμο το φαγάκι μας! Ακόμη και με λίγη φέτα για συνοδευτικό εγώ είμαι απολύτως ικανοποιημένη!
Καλό σας Σαββατοκύριακο,
Ευγενία 

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Καλοκαιρινά ραψίματα της τελευταίας στιγμής!!

Γεια σας φίλοι μου!

Για κάμποσες μέρες βρέθηκα στην αγαπημένη μου Λευκάδα κι επιτέλους είχα την ευκαιρία να κάνω τα πρώτα μου μπάνια, περικυκλωμένη πάντα από τα ανιψάκια μου, τα οποία είναι ακόμα σε μια πολύ τρυφερή ηλικία που τα κάνει ακόμη πιο αγαπησιάρικα!!


Τα μπάνια περιελάμβαναν πολλές βουτιές και παιγνίδια με το νερό, πολύ φτυάρισμα στην άμμο, κατασκευή κάστρων με τα κουβαδάκια κι όλα αυτά τα υπέροχα που οφείλει να κάνει μια θεία!!! Να είναι κεφάτη, να λέει σε όλα ναι, να μη χαλάει χατίρι πάνω απ' όλα, να τρέχει πάνω κάτω και να προσέχει ότι όλα τα παιδιά φοράνε καπέλο, αντιηλιακό, ότι έχουν πιει νερό κι άλλα πολλά!! 


Και μιας και μιλάω για καπέλα, λίγο πριν φύγω από την Αθήνα μου ήρθε η φαεινή ιδέα να ράψω ένα καπελάκι για την Ειρήνη κι ένα για την μπέμπα. Βρήκα το πατρόν και τις οδηγίες στο βιβλίο που σας παρουσίασα εδώ. Είναι ένα εύκολο πατρόν σε 2 μεγέθη: 1-3 χρονών και 3-5 χρονών. Είναι διπλής όψης αφού είναι πλήρως φοδραρισμένα και για το γείσο χρειάστηκε να κολλήσω με το σίδερο βλιζελίνη για να γίνει πιο σκληρό και σταθερό.



Γενικώς δεν είναι μια πολύ χρονοβόρα κατασκευή κι αν είχα περισσότερο χρόνο θα έφτιαχνα και για τα 7 ανιψάκια μου! Επιφυλάσσομαι για την επόμενη χρονιά...

Φιλάκια και καλά μπάνια εύχομαι σε όλους μας!
Ευγενία  

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Παιδικές δραστηριότητες για εξωτερικό χώρο

Γεια σας φίλοι μου!!!

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο εύκολα μπορούμε να σκαρώσουμε ένα παιγνίδι εξωτερικού χώρου με μπαλονάκια για νερόμπομπες και άδεια τενεκεδάκια; Στο λεπτό!! 


Γεμίζουμε τις νερόμπομπες και τις βάζουμε σε ένα λεκανάκι, τοποθετούμε τα τενεκεδάκια πυραμιδικά πάνω σε ένα τραπέζι κι έχουμε έτοιμο ένα στόχο για να γκρεμίσουμε με τις νερόμπομπες!! 


Βάζουμε τα παιδιά στη σειρά, τους δίνουμε τις απαραίτητες οδηγίες και από μια ικανή απόσταση προσπαθούν να πετύχουν το στόχο τους!



Αυτή ήταν ένα από τα παιγνίδια που έπαιξαν τα παιδιά στο πάρτι της Ειρήνης και είχε τόσο μεγάλη  επιτυχία που έπρεπε να ξαναγεμίσουμε τις νερόμπομπες για δεύτερο γύρο παιγνιδιού!! 



Καλή σας διασκέδαση και καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε, 
Ευγενία


   

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Φτιάξτε μόνοι σας κινούμενη άμμο!

Γεια σας φίλοι μου!!! 

Σίγουρα την κινούμενη άμμο τη γνωρίζετε! Την βλέπατε όλο το χειμώνα μπροστά σας σε όλα τα παιχνιδάδικα και ήταν ο πόθος όλων των παιδιών! 


Με αφορμή το φετινό πάρτι γενεθλίων της Ειρήνης, η Ευαγγελία οργάνωσε γι' άλλη μια φορά πισίνα-πάρτι εμπλουτίζοντάς το με διάφορες δραστηριότητες για όλα τα παιδιά. Μια από αυτές ήταν ασταμάτητο παιγνίδι με κινούμενη άμμο, που έφτιαξε μόνη της. 



Η επιτυχία ήταν δεδομένη, όλα τα παιδιά συμμετείχαν και δεν ήθελαν να βγάλουν τα χέρια τους από τα λεκανάκια με την άμμο. Οι φωτογραφίες είναι πράγματι αποκαλυπτικές!


Αν θέλετε να φτιάξετε κι εσείς τη δική σας κινούμενη άμμο θα βρείτε πολλές συνταγές στο Pinterest με τον όρο kinetic sand και moon sand.


Εμείς σας δίνουμε μια πανεύκολη συνταγή με 4 μόνο υλικά

-άμμο θαλάσσης από μάντρα με οικοδομικά υλικά (περίπου 1 ευρώ το σακουλάκι των 10 κιλών)
-κόρν φλάουρ
-σαπούνι για τα πιάτα   
-νερό

Για να φτιάξετε το μείγμα θα χρειαστείτε:
-4,5 κιλά άμμο
-1 κούπα και 3 κουτ. σούπας κόρν φλάουρ
-μισό κουτ. γλυκού σαπούνι για πιάτα
-περίπου 1 κούπα νερό 

Ανακατέψτε σε μια λεκάνη πολύ καλά την άμμο με το κόρν φλάουρ. Ανακατέψτε σε ένα ποτήρι το νερό με το σαπούνι κι έπειτα προσθέστε το στο μείγμα της άμμου κι ανακατέψτε καλά. 


Φυσικά μπορείτε να πειραματιστείτε με τις αναλογίες για να πετύχετε την υφή της άμμου που εσείς επιθυμείτε! 

Φιλάκια και καλή συνέχεια! 
Ευγενία