Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ετοιμασίες για νεσεσέρ alla ιαπωνικά!

Ναι ναι, φίλες μου, όπως καταλάβατε κι από τον τίτλο τις προηγούμενες μέρες καταπιάστηκα για τα καλά με το patchwork. Δεν έχασα καθόλου χρόνο κι έβαλα μπρος το tutorial της Γεωργίας. Και το έκανα με μεγάλο μεράκι και...σχετικά γρήγορα (αφού είχα έτοιμα τα τετράγωνα) αλλά τελικό αποτέλεσμα δεν έχω να σας δείξω σήμερα! Γι' αυτό μερίμνησε το ανηψούδι μου, η Ειρήνη, που με το που είδε το νεσεσέρ σκέφτηκε ότι της ταίριαζε γάντι με το παιγνίδι που είχε σκαρώσει εκείνη τη στιγμή και μου το απήγαγε!!! Το γέμισε και διάφορα πράγματα και το πήρε σπίτι της! Είδατε, τριάμισι χρονών και μου θέλει και νεσεσέρ! 


Ας όψεται, θα σας δείξω την προετοιμασία του patchwork, η οποία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα! Αφού λοιπόν έβαλα τα ρετάλια μου στη διάταξη που με ευχαριστούσε άρχισα το γάζωμα με 1/4'' περιθώριο. 


Έπειτα έφτιαξα το "σάντουιτς" βάζοντας από κάτω ένα ροζ ύφασμα, στη μέση τη βαμβακερή βάτα κι από πάνω το πάτσγορκ. Όπως βλέπετε, το ροζ ύφασμα και η βάτα είναι μεγαλύτερης διάστασης από το πάτσγορκ γιατί με το καπιτονάρισμα όλα τείνουν να "μαζεύουν", να "μπαίνουν". Έτσι αφήνουμε και λίγα μπόσικα κι ευθειάζουμε στο τέλος το σάντουιτς. 


Για το καπιτονάρισμα (εγκαινίασα και τις νέες μου βελόνες, ειδικές γι' αυτή τη δουλειά!!) υπάρχουν άπειρες εκδοχές με την πιο κλασσική να ονομάζεται stitch in the ditch. Δηλαδή ράβουμε ακριβώς πάνω στις ενώσεις των τετραγώνων. Αυτό πλέον θεωρείται κάπως ξεπερασμένο, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια παραλλαγή. Αυτό έκανα κι εγώ καπιτονάροντας το σάντουιτς ως εξής: με οδηγούς τις ενώσεις των τετραγώνων έκανα ραφές 1/4'' δεξιά κι αριστερά τους. Πρώτα έκανα όλες τις παράλληλες και μετά όλες τις κάθετες.


Έτσι κάθε τετράγωνο του patchwork έχει καδραριστεί και διακοσμηθεί. 

stitch in the ditch variation

Αυτός ο τρόπος είναι πολύ βολικός γιατί δεν χρειάζεται να τραβήξεις εκ των προτέρων ευθείες γραμμές με το χάρακα για οδηγούς. 

Φυσικά δε χρειάζεται το καπιτονάρισμα να είναι πολύ πυκνό, αρκεί να υπάρχει μια συμμετρία. Άλλωστε, σκοπός είναι να σταθεροποιηθούν και τα τρία στρώματα -κάτω ύφασμα, βάτα, πατσγορκ- μεταξύ τους. 


Βλέπετε πώς γίνεται και η πίσω όψη, πραγματικά πολύ καλοφτιαγμένη και συμμετρική! 

Αυτά τα ολίγα, λοιπόν, από το έργο μου!! Ελπίζω να φυγαδέψω το νεσεσέρ και να σας το παρουσιάσω σε επόμενη ανάρτηση!! 

Φιλάκια, 
Ευγενία

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Δυο τετράγωνα την εβδομάδα το λίγο λίγο!!!

Το πρώτο project με βάση τα ρεταλάκια μου μπήκε σε εφαρμογή. Μεγαλεπήβολο μου φαίνεται άλλα λέω να μην το εγκαταλείψω στην πορεία... Τί λέτε λοιπόν με την ιδέα να φτιάξω ένα παπλωματάκι με τετράγωνα των 12 ιντσών;; Άλλωστε, σκοπός είναι όταν συσσωρευτούν πολλά ρετάλια να φτιάξεις κάτι με αυτά ώστε να "καθαρίσει" ο τόπος!! 


Το πρώτο μου τετράγωνο είναι ήδη έτοιμο, στα χρώματα του σκούρου μπλε και του άσπρου με κόκκινες πινελιές. Άρχισα από αυτό το χρώμα γιατί είχα πολλά έτοιμα τετράγωνα που προέκυψαν από τις μπομπονιέρες του Κωνσταντίνου


τα σημαιάκια και το cot tidy της Χριστιάνας και την καλοκαιρινή τσάντα μας. 


Αφού αποφάσισα τη θέση που θα λάβει το κάθε τετραγωνάκι των 2.5 ιντσών άρχισε το ράψιμο σε γραμμές και η όλη η διαδικασία μου πήρε γύρω στα 45'. 



Στο σύνολο χρειάστηκα 36 τετράγωνα που τα έραψα σε 6 σειρές. Έραψα με περιθώριο 1/4 της ίντσας (το κλασσικό περιθώριο που χρησιμοποιούμε για το patchwork) και χρησιμοποίησα τη μέθοδο nesting ("φώλιασμα", ας πούμε στα ελληνικά) για τα περιθώρια. 


Με λίγα λόγια σιδερώνω τα περιθώρια της πρώτης γραμμής με φορά πχ. προς τα δεξιά ενώ της δεύτερη γραμμής προς τα αριστερά. 

δείτε το nesting στην τρίτη φωτό

Της τρίτης γραμμής προς τα δεξιά, της τέταρτης προς τα αριστερά και πάει λέγοντας. Με το nesting μπορώ να έχω μεγαλύτερη ακρίβεια όταν ράβω τις γραμμές του patchwork για να συμπέσουν τα τετράγωνα.  

Αφού τελείωσα το ράψιμο ίσιωσα και τις άκρες του τετραγώνου και το έβαλα προσωρινά στην άκρη. Στόχος είναι να ράβω κατ' ελάχιστο 2 τετράγωνα την εβδομάδα και δε σας κρύβω ότι έχω σχεδόν έτοιμο και το δεύτερο!!

Φιλάκια και καλή εβδομάδα να έχουμε!

   

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Εμπειρίες μετακόμισης και συμβουλές!

Η Δέσποινα (βλέπε despina's studio) σε πρόσφατο σχόλιό της ρωτούσε αν έχω να προσφέρω κάποια συμβουλή εν όψη μετακόμισης κι έγινε η αιτία για τη σημερινή μας ανάρτηση. Η πρόσφατη μετακόμισή μας δε μου φάνηκε εξαντλητική, αγχωτική ή δυσάρεστη και προσπαθώντας να βρω το λόγο κατέληξα στα εξής: 

-έγινε με καλή οργάνωση
-έγινε σε δόσεις
-κάναμε ένα καλόοοοο ξεσκαρτάρισμα προτού αρχίσουμε το ο,τιδήποτε

Τη βραδιά που αποχαιρέτησα τη Χίο
Αρχίζω από το ξεσκαρτάρισμα, το οποίο είναι σωτήριο. Αν λείπεις πολλά χρόνια από τη μόνιμη κατοικία σου καταλήγεις να μαζεύεις ένα δεύτερο σπιτικό το οποίο είναι αδύνατο να πάρεις μαζί σου όσο κι αν το παλέψεις. Σκέψου ορθά και θα δεις ότι δε διαθέτεις τόσο ελεύθερο χώρο στο άλλο σπίτι. Χάρισε σε φίλους και φορείς αντικείμενα όπως:

-ρούχα και παπούτσια που δε φόρεσες τα τελευταία 2 χρόνια. Δε θα τα βάλεις ποτέ, είναι βέβαιο!!!
-κουβάδες και πλαστικές λεκάνες
-σκούπες, φαράσια, απορρυπαντικά
-γλάστρες, μικροεργαλεία (κατσαβίδια, βίδες, λάμπες, καλώδια...)
-φάρμακα που λήγουν σύντομα (πρόσφερέ τα στους Γιατρούς του Κόσμου, και σε παρόμοιους φορείς).

Μπορεί να φαίνεται πιο εύκολο να τα πετάξεις όλα, αλλά η προσφορά θα σε γεμίσει ψυχικά και θα πιάσει τόπο το νοικοκυριό σου!! Αυτό είναι μεγάλη ικανοποίηση.  

Τώρα, τί εννοώ "μετακόμιση σε δόσεις"; Εμείς γνωρίζαμε ότι θα φεύγαμε από τη Χίο στις αρχές Δεκέμβρη, οπότε δρομολογήσαμε τη μετακόμιση σε δύο δόσεις: μια στα τέλη Νοέμβρη και μια στις 08 Δεκέμβρη. Την πρώτη φορά στείλαμε στην Αθήνα με τη μεταφορική τα αντικείμενα που δε θα μας έλειπαν καθόλου, πχ:

-καλοκαιρινά ρούχα και παπούτσια
-μικροσυσκευές (παγωτομηχανή, κονσερβοποιητής, κα)
-πολλά χειμερινά ρούχα (κρατήσαμε τα απαραίτητα για 2 εβδομάδες)
-βιβλία, CD, κα
-πολλά ασπρόρουχα (σεντόνια, πετσέτες, τραπεζομάντηλα, κα)
-πολλά κουζινικά, πιατικά, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πιατέλες, κα.
-οτιδήποτε συσχετιζόταν με χειροτεχνίες, πέρα από τα ραπτικά μου (!!)  

Τη δεύτερη φορά πακετάραμε όλο το υπόλοιπο νοικοκυριό κι όλες οι κούτες έκλεισαν μια μέρα πριν τη μετακόμιση. Είναι γεγονός ότι τις 2 τελευταίες μέρες χρησιμοποιούσαμε πλαστικά πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα, γιατί μεταξύ μας αν δεν κλείσουν οι κούτες δεν ηρεμείς ποτέ!!!

Τώρα τί χρειαζόμαστε για την καλή οργάνωση; Κούτες βέβαια, σε πολλά μεγέθη! Και οι κούτες τη σήμερον ημέρα δεν είναι εύκολο να βρεθούν έξω από τα σουπερμάρκετ, αφού διπλώνονται κατευθείαν και πάνε στην ανακύκλωση. Εμείς παραγγείλαμε τις ειδικές κούτες για μετακόμιση του ΙΚΕΑ και μικρότερα κουτιά με καπάκι. Επίσης στο ΠΛΑΙΣΙΟ βρήκαμε μεγάλες, μακρόστενες κούτες οπότε έπρεπε να μεριμνήσουμε για 2-3 έξτρα μικρά χαρτόκουτα, που βρήκαμε εύκολα. Αν δε θέλεις να πληρώσεις άρχισε την αναζήτηση από νωρίς. 

Επίσης χρειαζόμαστε πολλές χαρτοταινίες, πλαστικό με φυσαλίδες σε περίπτωση που έχουμε έπιπλα και αυτοκόλλητες σελίδες Α4. Σε αυτές εκτυπώνουμε τη διεύθυνσή μας και την κολλάμε σε κάθε κούτα. Έπειτα αριθμούμε τις κούτες και καταγράφουμε στην ατζέντα μας το περιεχόμενο κάθε μιας. Μπορεί να σου φαίνεται εξωφρενικό ή βαρετό αλλά θα σε βοηθήσει πολύ στο ξεπακετάρισμα ώστε να υπάρχει μια λογική και συντονισμός: πρώτα τα ρούχα, μετά τα κουζινικά και πάει λέγοντας!! 

Και κάτι ακόμα: κάνουμε έγκαιρη έρευνα αγοράς στις προσφερόμενες μεταφορικές εταιρίες. Είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορείς να γλυτώσεις ή ...να χάσεις αρκετά χρήματα. Εμείς τη μια φορά πληρώσαμε 246 ευρώ και την άλλη 100, για παρόμοιο όγκο πραγμάτων και σέρβις!!! Επίσης, κάνε σαφείς την ώρα της συνεννόησης τους όρους συμφωνίας. Χρειάζεσαι αχθοφόρο ή θα βοηθήσεις εσύ στη μεταφορά των κουτιών; Πόσο χρεώνουν τον επιπλέον εργάτη; Τί πολιτική έχουν σε περίπτωση απώλειας, ζημιάς, κλπ; Συνήθως δεν καλύπτουν κάτι γι' αυτό και το πακετάρισμα των εύθραυστων αντικειμένων πρέπει να είναι καλό. Αν μετακομίζεις σε διαμέρισμα σε όροφο ζήτησε εκ των προτέρων να σου ανεβάσουν τα πράγματα στο διαμέρισμά σου. Δεν είναι αυτονόητο, θα αφήσουν τα πράγματα στην είσοδο και θα φύγουν... Τέλος, προτού φύγει η μεταφορική μέτρησε σχολαστικά τις κούτες που παρέλαβες για να βεβαιωθείς ότι δε λείπει κάτι! 

Και για το τέλος μια ακόμη εμπειρία που καταθέτω. Το τελευταίο εξάμηνο κάθε φορά που ο Βασίλης ανέβαινε στην Αθήνα για κάποια σύσκεψη όλο και κάτι μετέφερε στη βαλίτσα: λίγα τραπεζομάντηλα και πετσέτες κουζίνας, κάποιο πανωφόρι ή βιβλία. Αυτό βοήθησε πολύ! Κι αν βέβαια, είσαι τύπος που μετακομίζεις συχνά μην πετάξεις τις πολύτιμες κούτες επ' ουδενί!!! Τόσο κόπο έκανες για να τις μαζέψεις!!!

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Χρόνος για χασομέρι ή προς αξιοποίηση;;;

Χαίρεται, χαίρεται!

Μπορεί κάποιοι από σας να αναρωτιούνται αν δεν είχα τίποτε καλύτερο να κάνω κι έχανα το χρόνο μου κόβοντας μικρά τετραγωνάκια. Άλλοι θα σκέφτεστε ότι έκανα ασκήσεις υπομονής κι ακρίβειας αλλά μια είναι η αλήθεια. Τα ρετάλια τα μάζευα με τόση ευλάβεια όλα αυτά τα τα χρόνια και δεν μπήκα στον πειρασμό να τα ξεφορτωθώ ούτε εν μέσω μετακόμισης (που μεταξύ μας έγινε μεγάαααλη εκκαθάριση προτού πακετάρω, αλλά τα ρετάλια επεβίωσαν!!!!) Πολύτιμα, βλέπετε, αν πίσω από αυτά οραματίζεσαι και βλέπεις νέες δημιουργίες: ρυχτάρια, νεσεσέρ, πορτοφολάκια κι άλλα τέτοια!!!


Έτσι, λοιπόν, κάτι βράδια εν μέσω των γιορτών έβγαζα όλα τα απαραίτητα στο σαλόνι κι άρχισα να κόβω υφασμάτινα τετράγωνα των 2 1/2 ιντσών. Για πρώτη φορά αξιοποίησα και αυτό το μικροσκοπικό χαρακάκι το οποίο ήταν πολύ βοηθητικό. 


Μάλιστα μου επέτρεψε να κάνω και κάμποσο fussy cut, δηλαδή να απομονώσω ολόκληρο ένα μοτίβο χωρίς να κόβω με τυχαίο τρόπο το ύφασμα ώστε να διατηρηθεί ατόφιο όταν ραφτεί το πατσγορκ. Το fussy cut βέβαια σου αχρηστεύει μπόλικο ύφασμα προσπαθώντας να κεντράρεις το μοτίβο σου, αλλά στα ρετάλια δε με ένοιαζε. Ίσα ίσα που το διασκέδασα!! Στην περίπτωση με τα αερόστατα, το αριστερό είναι κεντραρισμένο ενώ το δεξί είναι τυχαία κομμένο. Λίγο ακόμα fussy cut και στην επόμενη φωτογραφία. 

Επίσης, έκοψα και μερικά εξάγωνα, τα οποία τα κάνω πολύ κέφι αν και είναι μπελαλίδικα στη συναρμολόγησή τους. Τα τετράγωνα χωρίστηκαν ανά χρώμα κι αποθηκεύτηκαν σε αυτό το κουτί που γλύτωσε της εκκαθάρισης τελευταία στιγμή! 


Φυσικά, οι τσάντες με τα ρετάλια δεν άδειασαν, έχω πολύυυυυυ δρόμο μέχρι να ξεμπερδέψω μαζί τους. Κι ενώ άρχισα να δουλεύω ένα project με αυτά τα τετράγωνα λέω να καταπιαστώ με το tutorial της Γεωργίας, βλέπε keywoman sews, το οποίο ταιριάζει γάντι με τα πολύτιμα τετράγωνά μου!!!

Φιλάκια και καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε!!
Ευγενία

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Όταν μπλέξεις με γραφίστα...

Λίγο πριν αναχωρήσουμε από τη Χίο τα χεράκια μου είχαν τη χαρά να πιάσουν τα χαρτονένια gift tags που δημιουργήσαμε για το etsy shop μας. Από τα μέσα του περασμένου Μάη είχα μπει στη διαδικασία αλλαγής ονόματος στο ηλεκτρονικό μαγαζάκι μας αλλά και μιας ολικής ανανέωσης που θα περιελάμβανε λογότυπο, μπάννερ κλπ. Κι αφού τη δούλευα την ιδέα του ονόματος και είχα κάπου καταλήξει -αλλά δεν ήμουν και πολύ σίγουρη- ήρθε η Birgit Lutosch να με βγάλει από τα διλήμματα και να μορφοποιήσει όλες τις ιδέες μου με αποφασιστικότητα και αισθητική. 

Τη Μπίργκητ τη γνώρισα στα σεμινάρια βιβλιοδεσίας. Γερμανίδα πολυπράγμων που ασχολείται κατά βάση με τη μαστιχοπαραγωγή (πέρα από όλα τα άλλα καλλιτεχνικά), ανέλαβε να δημιουργήσει γραφιστικά την ταυτότητα του etsy μας, βασισμένη στο νέο μας όνομα "Matching threads". Κι αφού μορφοποιήσαμε τη σελίδα για το τέλος αφήσαμε και το έντυπο υλικό. Αυτά τα tags τα παρέλαβα λοιπόν, λίγες μέρες προτού μετακομίσω και τα βρήκα τόσο χαριτωμένα  που άρχισα να τα φωτογραφίζω σαν τρελή!!


Και είναι γεγονός ότι δε μπορούσα να διαλέξω μόνο μία εκδοχή, γι' αυτό κι εν τέλει τυπώσαμε τρία διαφορετικά σχέδια. 

Έτσι, όλα τα χριστουγεννιάτικα πακετάκια μου διακοσμήθηκαν με αυτά τα παιγνιδιάρικα καρτελάκια και ταχυδρομήθηκαν με πολλή αγάπη και περιποίηση σε όλες τις γωνιές του κόσμου. 

Φιλάκια πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!
Ευγενία 
              

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Μπεϊγκλί: το ουγγρικό τσουρέκι που μετατράπηκε σε Βασιλόπιτα.

Καλή Χρονιά σε όλους μας!!!

Κατέφθασε και το 2016 και στο σπιτικό μας το υποδεχτήκαμε με ένα διαφορετικό γλυκό, ουγγρικής καταγωγής. Αν και αρχικά σκεφτόμουν να φτιάξω μια πολίτικη βασιλόπιτα, έβρισκα συνταγές με πολλή ζάχαρη, οπότε και την απέκλεισα.  Ξεφυλλίζοντας, λοιπόν, τα γιορταστικά περιοδικά μαγειρικής έπεσε το μάτι σε αυτό το πολύ συμπαθητικό και ιδιόρρυθμο τσουρέκι.


"Αυτό θα φτιάξω" είπα και σε όσους το περιέγραφα δεν του έδιναν και πολλές ελπίδες... Ωστόσο διαψεύστηκαν και δεν έμεινε ψίχουλο ούτε για την επόμενη μέρα. Ευτυχώς που πρόλαβα να τραβήξω τις φωτογραφίες!!! Για όσους, λοιπόν, θέλουν να δοκιμάσουν τη συνταγή ιδού τα υλικά και η εκτέλεση.

Υλικά για 12-15 άτομα

Για τη ζύμη
50 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κι έξτρα για τη φόρμα
20 γρ. φρέσκια μαγιά
75 γρ. ζάχαρη
125 μλ. γάλα χλιαρό
1 μέτριο αυγό κι ένας κρόκος (το ασπράδι θα το χρειαστούμε μετά)
325 γρ. σκληρό αλεύρι
μια πρέζα ανάμεικτη κανέλα και γαρύφαλλο σε σκόνη

Για τη γέμιση
100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
75 γρ. παπαρουνόσπορος
μισό κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
ξύσμα από 1 λεμόνι
50 μλ. γάλα
1 ασπράδι
100 γρ. ανάλατο βούτυρο
1 βανίλια ή λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:
1. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ με κώνο στο κέντρο. Σε μπολάκι θρυμματίζουμε τη μαγιά και προσθέτουμε το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε για να λιώσει η μαγιά.

2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το αυγό με τον κρόκο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη μαγιά με το γάλα, το αλεύρι, το βούτυρο, μια πρέζα αλάτι και τα κανελογαρύφαλλα. Αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ και βάζουμε τον γάντζο. Δουλεύουμε το ζυμάρι μέχρι να γίνει μαλακό κι ελαστικό.

3. Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ, τον σκεπάζουμε με μεμβράνη ή νωπή πετσέτα κουζίνας και τον βάζουμε σε ζεστό μέρος (πχ. φούρνο στους 40 βαθμούς Κελσίου) για να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο. Θα πάρει 1 ώρα περίπου.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
4. Βάζουμε τον παπαρουνόσπορο σε αντικολλητικό τηγάνι μαζί με την κανέλα, το ξύσμα, τη βανίλια, το γάλα και σιγοψήνουμε για 2 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν οι σπόροι.

5. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα που να στέκεται. Το ρίχνουμε στο τηγάνι (δεν θα πάθει τίποτα, πιστέψτε με. Εγώ νόμιζα ότι θα κόψει ή θα ψηθεί). Προσθέτουμε τα καρύδια, τη ζάχαρη κι 75 γρ. από το βούτυρο. Σιγοψήνουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα.

6. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά κι αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Επιστρέφουμε στη ζύμη που τώρα έχει φουσκώσει.
7. Βγάζουμε τη ζύμη και σε αλευρωμένη επιφάνεια τη δουλεύουμε για λίγο με το χέρι μέχρι να φύγει ο αέρας. Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα μεγάλο, ορθογώνιο φύλλο με πάχος 2-3 χιλιοστά, 65 x 45 εκατ. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο (τα 25 γρ. που μας έχουν μείνει) κι αλείφουμε με αυτό το ζυμάρι.

8. Με πλατύ μαχαίρι στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση του τσουρεκιού. Εμένα είχε παρασφύξει το μείγμα οπότε το έβαλα εδώ κι εκεί.

9. Αρχίζουμε να τυλίγουμε σφιχτά το φύλλο σε ρολό, προσπαθώντας να μη δημιουργήσουμε κενά αέρος. Μεταφέρουμε το ρολό στη βουτυρωμένη φόρμα με το τελείωμα του ρολού προς τα πάνω και όπως είναι πιθανό θα γυρίσουμε δύο φορές το μπαστούνι γύρω από τον κώνο της φόρμας. 


10. Καλύπτουμε τη φόρμα με μεμβράνη ή νωπή πετσέτα κι αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, ώσπου να διπλασιαστεί. 

11. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι το τσουρέκι μας να πάρει ένα χρυσοκαφέ χρώμα και να έχει φουσκώσει καλά. Αν όσο ψήνεται αρχίζει ν'αρπάζει σκεπάζουμε τη φόρμα με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.

12. Αφού ψηθεί, αφαιρούμε τη φόρμα από το φούρνο και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Μετά την αναποδογυρίζουμε κι αφήνουμε το τσουρέκι πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. 

Η αυθεντική συνταγή προτείνει να κάνουμε και γλάσο με ζάχαρη άχνη και λεμόνι, να επικαλύψουμε το τσουρέκι και να διακοσμήσουμε με παπαρουνόσπορο. Εμείς το αποφύγαμε αυτό το βήμα κι απλώς πασπαλίσαμε με ζάχαρη άχνη. 

Λοιπόν, η πίτα μας είχε πολλή επιτυχία, ήταν πρωτότυπη και με πολύ ευχάριστη γεύση, Μάλιστα σε όλους άρεσε το τραγανό παιγνίδισμα του παπαρουνόσπορου. Κι όπως προτείνει και το περιοδικό, το μπεϊγκλί ταιριάζει απόλυτα με απογευματινό τσάι. Μπορεί να σας φαίνεται χρονοβόρα η συνταγή αλλά πραγματικά είναι απλή και δύσκολο να αποτύχει οπότε σας παροτρύνω να τη δοκιμάσετε. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις φίλες bloggers, Όλγα, Νένα και Μαριάνα για να δωράκια που μου έστειλαν με αφορμή τις χαρτοπετσέτες που έλαβαν.

Τα λέμε και πάλι σύντομα, 
Ευγενία