Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

Πικάντικο κουνουπίδι στο φούρνο με πατάτες και ρεβύθια

Θα παντρεύατε ποτέ αυτά τα τρία ταπεινά υλικά σε ένα φαγητό, αράγε; Σίγουρα το κουνουπίδι μου αρέσει πολύ βραστό, τα ρεβύθια τα εκτίμησα κάπου στο λύκειο, τις πατάτες ανέκαθεν. Δε δυσκολεύτηκα ποτέ μαζί τους. Μόνο μια καλή γειτόνισσα έχω γνωρίσει στη Λευκάδα που δεν ήθελε να ακούει γι' αυτές!! Κάτι δεν πήγαινε καλά μαζί της, μάλλον ;-) 

Τη σημερινή συνταγή τη βρήκα στο τελευταίο τεύχος του αγαπημένου μου Jamie Oliver, είναι χορτοφαγική, με πλούσια γεύση και υφές και συνδυάζει τόσο απλά κι ωραία πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες. Και φυσικά είναι μια γρήγορη συνταγή. Πάμε να δούμε, λοιπόν. 

Υλικά για 4-6 άτομα: 
1 μεγάλο κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια
450 γρ. πατάτες κομμένες στη μέση και βρασμένες για 6-8 λεπτά σε αλατισμένο νερό
400 γρ. ρεβύθια βρασμένα ή από κονσέρβα
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλ. κύμινο σε σκόνη
1 κουτ. γλ. κόλιαντρος σε σκόνη
3 κουτ. σούπας πάστα harissa
1 κοκκινο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες για το γαρνίρισμα
μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα
ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού για το γαρνίρισμα

Προτού περάσουμε στην εκτέλεση να πω ότι εγώ δεν είχα harissa οπότε χτύπησα στο μούλτι 3 ντομάτες με μια γεμάτη κουταλιά πάστα ντομάτας και μια πιπεριά τσίλι.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Σε μπολ ανακατεύουμε το κουνουπίδι, τα ρεβύθια και τις πατάτες με τη harissa, το λάδι, τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί. 

Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι. Πριν σερβίρουμε, ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε το ξύσμα, το μαϊντανό και το κρεμμύδι. 
Αυτό ήταν!!! Πολύ γρήγορη συνταγή, ε; Συνοδέψτε το πιάτο σας με τυράκι, το οποίο θα βοηθήσει ώστε να απορροφηθούν καλύτερα οι φυτικές πρωτεΐνες.

Καλό και δημιουργικό υπόλοιπο εβδομάδας σας εύχομαι. 
Ευγενία 
  

  

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015

Το πορτοφολάκι μου κι έφυγα!!!

Δεν είμαι της μεγάλης τσάντας, το ομολογώ. Παλιότερα ούτε που θα τις κοίταζα, ούτε που θα τις δοκίμαζα. Τώρα μου αρέσει να προσπαθώ να τις φτιάχνω, να τις ράβω μόνη μου. Κι αναρωτιέμαι τί θράσος είχα τρία χρόνια πριν, όταν έφτιαξα αυτή την τσάντα-βαλίτσα για τον Ορφέα, ούσα πολύ πολύ αρχάρια στο θέμα του ραψίματος!!


Οι προσωπικές προτιμήσεις δεν αλλάζουν, κι έτσι το καλοκαίρι έφτιαξα ένα μικρό πορτοφολάκι με αποσπώμενο χερούλι για τον καρπό. Να το κρεμάς και να φεύγεις, να είναι ελεύθερα τα χέρια να κρατάνε τις σακούλες του σουπερμάρκετ, να χωράει τη χρεωστική κάρτα και να στέκεσαι στην ουρά του ΑΤΜ ανέμελη κι ωραία.


Τελικά δε βγήκε και τόσο μικρό (15x10 εκ) και χωράει και το κινητό, κρεμάς και τα κλειδιά απ' το γατζάκι. Εξυπηρέτηση, σας λέω. 



Χθες έφτιαξα κι άλλο ένα σε πορτοκαλί τόνους. Αυτό το ύφασμα μου αρέσει πολύ, είναι τόσο φωτεινό και λουλουδάτο. Για το χερούλι ακολούθησα αυτό το tutorial. Φανταστικές οδηγίες με τέλειο αποτέλεσμα!!

Κλείνω με μερικές φωτογραφίες από τους κύβους του Νίκου, που βαφτίζεται σε μια βδομάδα. Να ζήσει και να είναι τυχερός!!!


Σας αφήνω, τρέχω για το γυμναστήριο, γιατί με τόοοοοοσο καθισιό δε με βλέπω πολύ καλά!
Φιλάκια πολλά και καλημέρα!   


Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Crumble με φρούτα εποχής

Κυριακή με βροχούλα και για να φτιάξει η διάθεση σκαρώσαμε στα γρήγορα ένα γλυκάκι εύκολο σε φθινοπωρινή εκδοχή. Τα υλικά τα έχουμε όλοι στο σπίτι μας και γι' αυτό είναι ωραίο, επειδή δε χρειάζεται προγραμματισμός για να το φτιάξουμε. Επίσης, γίνεται πολύ γρήγορα και κρατάει κι αρκετές μέρες. 

Τη συνταγή που ακολούθησα τη βρήκα εδώ και την προσάρμοσα στα δικά μου δεδομένα. Για ταψί μεσαίο, για 6 άτομα, χρησιμοποίησα τις ίδιες αναλογίες που έλεγε η πρωτότυπη συνταγή σχετικά με το αλεύρι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τους ξηρούς καρπούς όμως άλλαξα τα φρούτα. Έβαλα  μπανάνες, μήλα και πρόσθεσα αρκετές σταφίδες. 


Υλικά για τη συνταγή:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μεταξύ μας είχα μόνο φαρίνα και το γλυκό βγήκε μια χαρά!)
125 γρ. βούτυρο
25 γρ. ξηροί καρποί χοντροκομμένοι
75 γρ. ζάχαρη demerara (ή αυτή που έχετε στο ντουλάπι σας)
3 ώριμες μπανάνες
2 μήλα ξεφλουδισμένα
σταφίδες (με το μάτι)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κόβουμε τα φρούτα, τα τοποθετούμε στο ταψί, πασπαλίζουμε από πάνω τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε για να πάει παντού η ζάχαρη. 


Σε μπολ "τρίβουμε" με τα χέρια το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι το μείγμα να φαίνεται  σαν ψίχουλα. 


Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και πασπαλίζουμε το μείγμα πάνω από τα φρούτα, ώστε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με τις σταφίδες και λίγη επιπλέον ζάχαρη.



Ψήνουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια του γλυκού και να δημιουργούνται φουσκάλες στα τοιχώματα του ταψιού. 


Το γλυκάκι αυτό είναι τέλειο με καφεδάκι, έτσι όπως έχουν καβουρδιστεί οι ξηροί καρποί κι έχουν μελώσει τα φρούτα μας!!! Απολαμβάνοντας το γλυκάκι μου, έβαλα μπρος για να φτιάξω παιδικούς κύβους για ένα αγοράκι που πρόκειται να βαφτιστεί σύντομα! Τί καλύτερη συγκυρία για να χρησιμοποιήσω όλα εκείνα τα αγαπημένα μου, παιδικά υφάσματα!!


Σας αποχαιρετώ κι εύχομαι να έχουμε καλή εβδομάδα!  

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Πώς να αποφύγετε την αμοιβή του εκτελωνιστή για αγορές από τρίτες χώρες.

Γεια σας και πάλι φίλοι μου. Σήμερα επιστρέφω στη γειτονιά μας με μια χρηστική πληροφορία, σε περίπτωση που θέλετε να προβείτε σε αγορές από τρίτες χώρες, όπως την Αμερική. Παρά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετά tutorials για το πώς να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το Paypal ακόμη και υπό την πίεση των capital controls και να κάνετε την πολυπόθητη αγορά!! Έτσι, λοιπόν, σκέφτηκα κι εγώ, Χριστούγεννα έρχονται, ίσως να θέλετε να αγοράσετε προμήθειες για τις χειροτεχνίες σας, έστω κάτι για την αφεντιά σας...!

Στο προκείμενο τώρα, εγώ πρόλαβα κι αγόρασα το καλοκαίρι λίγα υφάσματα από την Αμερική προτού κλείσουν οι τράπεζες (ούτε να το ήξερα!!!) και το σημαντικότερο στην όλη υπόθεση ήταν ότι αυτή την φορά δε χρειάστηκε να πληρώσω έξοδα εκτελωνιστή, γιατί πολύ απλά τα υφάσματα τα εκτελώνισα εγώ. Χμ, δηλαδή για να ακριβολογούμε ο καλός μου πεθερούλης με μια απλή εξουσιοδότηση!!

Και τα παίρνω με τη σειρά τα πράγματα για να γίνω κατανοητή. Όπως σας έχω πει κι εδώ ακόμη και για πολύ μικρές αγορές από τις τρίτες χώρες οφείλουμε να πληρώσουμε τελωνειακούς δασμούς καθώς και την αμοιβή του εκτελωνιστή που αρχίζει από 50-60 ευρώ. Ε, λοιπόν, αυτή τη φορά έλαβα ένα τηλεφώνημα από την Goldair Handling (εταιρία που εδρεύει στο Αεροδρόμιο) που με ενημέρωνε για την άφιξη του πακέτου και για το γεγονός ότι μπορούσα να κάνω εγώ η ίδια τον εκτελωνισμό αποφεύγοντας περιττά έξοδα. 

Το θέμα είναι ότι από τη Χίο ήταν φυσικά αδύνατο, οπότε με μια απλή εξουσιοδότηση ο πεθερούλης πήρε την υπόθεση πάνω του! Πήγε στα γραφεία τους και το μόνο που έπρεπε να κάνει είναι να παίρνει τα έτοιμα μηχανογραφημένα έντυπα, να τα πηγαίνει από γραφείο σε γραφείο και να πληρώνει για τη νυφούλα!! Η όλη υπόθεση έληξε μέσα σε μισή ώρα, το πακέτο αποδεσμεύτηκε από το τελωνείο και συνέχισε για Χίο, όπου και το έλαβα την επόμενη μέρα. 

Προσωπικά δεν ξέρω αν έγινε αυτή η διευκόλυνση επειδή το εμπόρευμα που είχα αγοράσει ήταν της τάξης των 60-70 ευρώ. Σε παλιότερες μεγαλύτερες παραγγελίες μου δεν είχα αυτή την ευκαιρία. Ίσως λοιπόν να άλλαξε η πολιτική, γι' αυτό και καταθέτω την εμπειρία, σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει το θέμα. 

Φιλάκια πολλά, 
Ευγενία       


  

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015

Οι μηχανές στο φουλ...

Κι όταν μιλάω για μηχανές εννοώ τις ραπτομηχανές, όπως πολύ καλά υποθέσατε καλοί μου φίλοι! Αλλά πήρα φόρα και ούτε που σας ευχήθηκα καλό μήνα. Πάει, λοιπόν, τον χαιρετήσαμε το Σεπτέμβρη...Πότε μπήκε πότε βγήκε ούτε που το κατάλαβα. Αφού είχαμε τις προσωπικές μας φούριες και παραμείναμε στην Αθήνα για πολλές μέρες, η απραξία και το στερητικό σύνδρομο με κατέβαλαν. Έτσι κι εγώ μπούκαρα στο σπίτι της αδερφής μου, της άρπαξα τη μηχανή και διάφορα υφάσματα κι άρχισα τις πρόβες.


Θα μου πείτε, βέβαια ότι βιάζομαι κι ονειρεύομαι από τώρα τα Χριστούγεννα, αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ σε μια ιδέα που είχα από καιρό κι άρχισα τους πειραματισμούς. Έτσι, με ρεταλάκια σχημάτισα δεντράκια κι έραψα λίγα υφασμάτινα καρτελάκια που διακόσμησα με δαντελίτσες και κορδέλες. 


Εκείνο το μεσημέρι ο καιρός ήταν πολύ άστατος στην Αθήνα και πράγματι μετά από λίγο η βροχή ήταν καταρρακτώδης. 

Τελικά, χθες το βράδυ επιστρέψαμε στη Χίο, όπου και θα μείνουμε για δυο μήνες. Κι ενώ έλειπα από το σπίτι από τα μέσα του Ιούλη, αγνόησα όσα σχετίζονταν με το νοικοκυριό (να περιμένει παρακαλώ, εδώ μιλάμε για μεγάλο στερητικό σύνδρομο!!!) κι έβαλα μπρος και στη δική μου ραπτομηχανή. 


Θέλησα να κάνω κάτι εύκολο και χαλαρωτικό, οπότε τι καλύτερο από λίγα tag blankets με αξιαγάπητα φανελένια υφάσματα και χουχουλιάρικα minky. 

Αυτά τα λίγα είχα να σας δείξω σήμερα. Φιλάκια πολλά και καλό και δημιουργικό μήνα!