Χρόνια πολλά σε όλη την παρέα!! Ναι, ναι μπορεί να πέρασε το Πάσχα αλλά ποιός λέει εύκολα όχι στο τσουρέκι;; Εμένα είναι το αγαπημένο μου ακόμη κι αν το φτιάχνω μια φορά το χρόνο. Πλέον αποτελεί παράδοση στο σπίτι μας και πάντα κάνουμε μεγάλη δόση για να μοιράσουμε και στους φίλους μας!!
Αυτή τη φορά δοκίμασα και μια νέα συνταγή από παλιό περιοδικό του J. Oliver. Σε ένα αφιέρωμα, λοιπόν για τα αγγλικά, ατομικά τσουρέκια -που πλέον έχουν εκλείψει εξαιτίας των franchising και των υπεραγορών- είχα ξεχωρίσει τη συνταγή για τα Chealse buns. Στη διαδικασία μου θύμισαν πολύ τα ρολάκια κανέλας που σας είχα δείξει εδώ αλλά είναι πολύ αφράτα, με ελάχιστο βούτυρο και το πιο ενδιαφέρον για μένα, γλασαρισμένα με ένα απλό σιρόπι την ώρα που ξεφουρνίζονται.
Αν σας έπεισα να τα δοκιμάστε, ακολουθείστε τη συνταγή!!
Υλικά για 12 τεμάχια (εγώ έκανα τη μισή δόση και πάλι 12 βγήκαν, σε ατομικό μέγεθος)
Για τη ζύμη:
24 γρ. νωπή μαγιά ή 12 γρ. ξηρή μαγιά
50 μλ. χλιαρό γάλα
500 γρ. σκληρό αλεύρι
50 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
20 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό χτυπημένο
150 μλ. νερό
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο με λίγο γάλα για το άλειμα
Για τη γέμιση:
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. καστανή ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού από μείγμα μπαχαρικών (εγώ έκανα το δικό μου: λίγη κανέλα, λίγο μοσχοκάρυδο, μαχλέπι, γαρύφαλλο)
110 γρ. σταφίδες σουλτανίνες
Για το σιρόπι:
2 κουτ. σούπας νερό
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση:
Αρχίζουμε με το προζύμι ανακατεύοντας τη μαγιά με το γάλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε βαθύ μπολ βάζουμε τα: αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι και βούτυρο και προσαρμόζουμε στο μίξερ τους γάντζους. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα ώσπου το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Μπορούμε να το κάνουμε και με τα χέρι αν δεν έχουμε μίξερ.
Ενσωματώνουμε το αυγό, το νερό και το γάλα με τη μαγιά κι ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε το προζύμι να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
Σε περίπτωση που δεν έχουμε μίξερ παίρνουμε το προζύμι και τραβάμε ένα μικρό κομμάτι της ζύμης, το τεντώνουμε και το ξαναπετάμε στο μπολ. Παίρνουμε άλλο κομμάτι και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για 5 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε ώστε να γίνει πιο ελαστική η ζύμη κι εύκολη στο δούλεμα. Μετά ζυμώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια για 8-10 λεπτά.
Αν έχουμε μίξερ χτυπάμε το προζύμι με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 6-8 λεπτά, μέχρι να πάρουμε μία απαλή κι ελαστική ζύμη.
Τοποθετούμε το ζυμάρι σε μεγάλο, καθαρό μπολ και καλύπτουμε με νωπή πετσέτα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος (όχι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά!!) ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μιάμιση ώρα.
Αφού έχει φουσκώσει το ζυμάρι το ζυμώνουμε με τα χέρια για 2-3 λεπτά, το ξαναβάζουμε στο μπολ και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με αλευρωμένο πλάστη και της δίνουμε παραλληλόγραμμο σχήμα, 40x25 εκ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ εκτός από τις σταφίδες και απλώνουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. Πασπαλίζουμε με τις σταφίδες και τυλίγουμε τη ζύμη σφιχτά σε ρολό κατά μήκος. Κολλάμε καλά στις άκρες και κόβουμε σε 12 κομμάτια ή σε όσα μας βγαίνουν. Δε χρειάζεται να είναι πολύ φαρδιά γιατί θα φουσκώσουν. Σε σχετικά βαθύ ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα μεταφέρουμε τα ρολά και τα βάζουμε κοντά το ένα με το άλλο. Τα αφήνουμε και πάλι σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αλείφουμε τα φουσκωμένα ρολά με το αυγόγαλα (εμείς το ξεχάσαμε) και ψήνουμε για 15 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μπρίκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη και μόλις ξεφουρνίσουμε τα τσουρέκια μας τα αλείφουμε με το σιρόπι περνώντας τα πολλά στρώματα μέχρι να σωθεί όλο το σιρόπι. Μην το τσιγκουνευτείτε!
Έτοιμα τα ρολά μας. Είναι γευστικότατα και διατηρούνται για αρκετές μέρες και στη γέμιση βέβαια μπορείτε να αυτοσχεδιάστε και να βάλετε ό,τι χωράει το μυαλό σας. Κι αν δεν έχετε μίξερ μη το φοβηθείτε. Εμείς τα φτιάξαμε στο χέρι κι έγιναν τέλεια!!
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!