Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Μια τσάντα που χωράει τα πάντα!

Η τσάντα αυτή μου έφαγε περίπου ένα μήνα για να την ολοκληρώσω αλλά άξιζε τον κόπο κάθε λεπτό. Εξ αρχής ήξερα ότι προορίζεται για τη μαμά μου, η οποία είχε γενέθλια στις αρχές του Μάη και στόχος μου ήταν να κάνω ακόμη περισσότερη εξάσκηση στο quilt as-you-go. Τί καλύτερο λοιπόν, από ένα μεγάλο project (μια τεράστια τσάντα) για να κάνω όλους τους πειραματισμούς και να βελτιώσω την τεχνική μου. Ευτυχώς που η μαμά πάντα βρίσκει πράγματα να χώσει σε μια μεγάλη τσάντα!!!!

Το patchwork κομμάτι έχει καπιτοναριστεί πάνω σε ελαφρύ καραβόπανο κι ενδιάμεσα υπάρχει ένα φύλλο βαμβακερής βάτας. Για τη φόδρα επέλεξα ένα φωτεινό κίτρινο και για τη συναρμολόγηση της τσάντας γάζωσα κόκκινο, πουά ρέλι. Πράγματι, αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι σε όλη τη διαδικασία, αφού η τσάντα είναι γεμάτη καμπύλες!!!!!




Επίσης, είμαι πολύυυυυυ περήφανη για την εσωτερική τσέπη στη φόδρα, γιατί την έφτιαξα για πρώτη φορά. Λοιπόν, κορίτσια είναι τόσο εύκολο, πιστέψτε με!!! Μόνο μια φορά την έφτιαξα και θυμάμαι τον τρόπο με τον οποίο ράβεται!
 

Λοιπόν, η μαμά μόλις σήμερα παρέλαβε την τσάντα ως δωράκι, που ήταν κι έκπληξη! Κι όπως δήλωσε, θα τη μοστράρει σήμερα το απόγευμα. 


Ελπίζω να σας αρέσει κι εσάς η τσάντα! Φιλάκια πολλά!!!

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ώρα να πετάξουμε ψηλά!!

Κοντεύει καλοκαίρι κι ο νους μου ήδη πετάει ψηλά!!! Ξαφνικά από τις ζακέτες περάσαμε στα κοντομάνικα και τα σανδάλια. Επισήμως κάναμε και το πρώτο μας μπάνιο χθες! Αχ, υπέροχη η θάλασσα, κρύα μεν αλλά ταυτόχρονα αναζωογονητική. Πραγματικά την ευχαριστηθήκαμε!! 


Αλλά χθες έκανα και μια μικρή προβίτσα στη ραπτομηχανή. Δείτε το πάνινο αερόστατό μου, έτοιμο να με ταξιδέψει. Το δείγμα ήδη ταξιδεύει στην κουμπάρα μου, η οποία ετοιμάζει τη βάφτιση του μωρού της. 



Όπως καταλαβαίνετε, τα αερόστατα θα αποτελέσουν τις παιδικές μπομπονιέρες.



Αυτά για την ώρα. Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!    

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Αγορές από τρίτες χώρες και τελωνειακοί δασμοί. Διαβάστε τί ισχύει.

Οι αγορές από τρίτες χώρες και δη από την Αμερική πάντα είναι πειρασμός για όσους ασχολούνται με χειροτεχνίες μιας και πρώτες ύλες και gadgets είναι άφθονα και συνήθως οικονομικότερα σε σχέση με την ΕΕ. 

Ωστόσο το σημαντικότερο πρόβλημα για εμάς στην Ελλάδα
ακούει στο όνομα ΤΕΛΩΝΕΙΟ αφού οι αγορές από αυτές τις χώρες θεωρούνται εισαγωγές.  Έπειτα, η κάθε εισαγωγή περνάει από το τελωνείο, πράγμα που συνεπάγεται ότι χρειαζόμαστε κι εκτελωνιστή για να μας εκτελωνίσει το προϊόν που έχουμε αγοράσει από κάποια τρίτη χώρα, για να καταφέρει να φτάσει στα χέρια μας. Το πιο πιθανό είναι ότι θα κληθούμε να πληρώσουμε φόρους και δασμούς, οπότε θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά πώς υπολογίζονται. 
Η φορολογητέα αξία του προϊόντος/εμπορεύματός μας ισοδυναμεί με:

  • την αξία του εμπορεύματος συν
  • τα μεταφορικά έξοδα 

Δείτε τώρα τί περιλαμβάνει το τελικό ποσό που θα κληθούμε να πληρώσουμε στο τελωνείο:

  • εισαγωγικό δασμό: ισούται με τη φορολογητέα αξία x 10%
  • ΦΠΑ 23%
  • τέλη χαρτοσήμων: περίπου 2 ευρώ
  • ΔΕΤΕ (φόρος υπέρ τρίτων): 2-5 ευρώ 
  • αμοιβή εκτελωνιστή: 50-80 ευρώ 
Αν για παράδειγμα έχω αγοράσει ένα προϊόν από Αμερική που κόστισε 80 ευρώ συν 20 ευρώ τα μεταφορικά,  η φορολογητέα αξία του είναι 100 ευρώ και θα πληρώσω για δασμούς και φόρους αναλυτικά:
  • 10 ευρώ εισαγωγικό δασμό
  • 23 ευρώ ΦΠΑ
  • 2 ευρώ χαρτόσημα
  • 5 ευρώ ΔΕΤΕ 
  • 80 ευρώ εκτελωνιστή (έβαλα τη χειρότερη περίπτωση!!!!)
ΑΘΡΟΙΣΜΑ: 120 ευρώ!!!!!!
Υπάρχει, βέβαια και η λεγόμενη φορολογική ατέλεια κατά την οποία απαλλασσόμαστε από δασμούς, εάν κι εφόσον η αξία του εμπορεύματος είναι ίση ή κατώτερη των 22 ευρώ!!!

Σε περίπτωση που η τιμή του εμπορεύματος κυμαίνεται από 22 ως 150 ευρώ, τότε θα χρεωθούμε μόνο τον ΦΠΑ. Από 150 ευρώ και άνω θα πληρώσουμε ΦΠΑ και εισαγωγικό δασμό. 

Οι πληροφορίες αυτές είναι έγκυρες από φίλο τελωνειακό, τον οποίο γνώρισα πρόσφατα. Του ζήτησα να μου αναλύσει όλα τα παραπάνω, γιατί πέρυσι υπήρξα θύμα κακής διαδικτυακής πληροφόρησης και κλήθηκα να πληρώσω 240 ευρώ τελωνείο (ενώ βρισκόμουν σε διακοπές)... κι όπως καταλαβαίνετε ακόμα το φυσάω και δεν κρυώνει το άτιμο!!!!!     

Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμη η σημερινή ανάρτηση για προσεκτικές αγορές χωρίς κακές εκπλήξεις!!!!! 

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Patchwork, quilting κι άλλα πολλά σε εξέλιξη!

Επιτέλους μπορούμε να γράψουμε και πάλι ανάρτηση!!! Eδώ ήμασταν, δεν ρίξαμε μαύρη πέτρα πίσω μας αλλά εξαιτίας... λανθασμένων κινήσεων εγκατέστησα στον υπολογιστή κάποιο πρόγραμμα που άλλαξε όλους τους browsers μας. Καταλαβαίνετε ότι μέχρι να λύσουμε το πρόβλημα δεν πληκτρολογούσαμε κωδικούς και τα σχετικά για να αποφύγουμε παρατράγουδα... Να 'ναι καλά ο καλός μας κουμπάρος, ο οποίος ανέλαβε τον έλεγχο χθες και πλέον όλα καλά!!!


Εν το μεταξύ επιμελήθηκα ένα unisex σετάκι με patchwork σαλιάρα και πανάκι για ένα μωράκι που επρόκειτο να έρθει πολύ σύντομα στον κόσμο μας. Οι γονείς επιθυμούσαν να μην μάθουν εκ των προτέρων το φύλο του μωρού τους γι' αυτό και τα χρώματα των υφασμάτων είναι πιο ουδέτερα με λίγες πινελιές ροζ, μπλε και γκρι. Εν τέλει γέννησαν κοριτσάκι!!!    


Το πανάκι για το ρέψιμο διακοσμήθηκε με απλικέ γραμματάκια. Το περίγραμμά τους το έραψα με μαύρη κλωστή και χρησιμοποίησα free motion stitching για μεγαλύτερο ενδιαφέρον.


Βέβαια, μια πρώτη απόπειρα ήταν αυτή, θέλει ποοοοολλή δουλειά ακόμα αυτή η τεχνική.


Μιλώντας όμως για τεχνική, δούλεψα ακόμη πιο πολύ το quilt as-you-go δημιουργώντας δυο σαλιάρες για το Etsy. Στις φωτογραφίες βλέπετε τα στάδια της προετοιμασίας. 


Έχει το γούστο η όλη διαδικασία και προσωπικά τη βρίσκω χαλαρωτική και πολύ δημιουργική! 



Φιλάκια πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!