Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ανακυκλώνω υλικά και φτιάχνω ένα τετράδιο!!

Την ιδέα αυτή την έχω δει αρκετά στο Pinterest σε διάφορες παραλλαγές.


Προχθές έκανα την δική μου απόπειρα αφού όντως χρειαζόμουν ένα τετράδιο. Χρησιμοποίησα το χάρτινο κουτί των Kellog's και χαρτιά σαμουά που είχα διαθέσιμα. 


Με ένα κοπίδι έκοψα τα δύο εξώφυλλα και τα χαρτιά στο μέγεθος που ήθελα και μετά πήγα στο βιβλιοπωλείο για να μου δέσουν το τετράδιο με συρμάτινο σπιράλ. 


Το τετράδιο βγήκε υπέροχο και πολύ διασκεδαστικό και σίγουρα θα φτιάξω κι άλλα


Εύκολο και γρήγορο το project, ελπίζω να το δοκιμάσετε κι εσείς. 

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Patchwork σουπλά με εύκολο, κυματιστό quilting κι ένα τσουρεκάκι σκέτη απόλαυση!

Ήταν να μη γίνει η αρχή με τις πρόβες που έκανα τις προάλλες με το quilt as-you-go. Και μιας και προέκυψε η αφορμή, πειραματίστηκα με νέες ιδέες και τεχνικές. Τα δύο νέα σουπλά φτιάχτηκαν με μεράκι για να δωριστούν σε ένα νέο φιλικό μας ζευγάρι, που μας προσκάλεσε με μεγάλη χαρά την Κυριακή του Πάσχα στο σπίτι του για να γιορτάσουμε παρέα. 


Τα υφάσματα που χρησιμοποίησα είναι από εκείνα που είχα προμηθευτεί από την Τουρκία πέρυσι. Το σουπλά που προορίζεται για τη Birgit έχει ροζ πλάτη κι εκείνο του Γιάννη, γαλάζια για να ξεχωρίζουν. 


Για το quilting ακολούθησα μια νέα τεχνική, η οποία δε χρειάζεται το ειδικό ποδαράκι. Το γαζί είναι ελαφρώς κυματιστό και προσπάθησα να διατηρήσω την κλίμακα για ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα. 


Στην πίσω όψη δείχνει πολύ εντυπωσιακό και νομίζω ότι θα το υιοθετήσω. Για το ρέλιασμα έκοψα λωρίδες σε σοκολατί απόχρωση για να ένα διακριτικό αποτέλεσμα. Το πάχος τους είναι 2 ίντσες αλλά στην πράξη κατάλαβα ότι θα ήταν καλύτερο να είναι πιο φαρδιές για να βγουν πιο σωστές οι γωνίες. 



Τα σουπλά συνόδευσε και ένα γευστικότατο τσουρέκι γεμιστό με μερέντα, πρόταση της Ζαμπίας για αυτές τις γιορτές. 


Ήταν εύκολο στην προετοιμασία του, αν και επειδή μας ... εγκατέλειψε το μίξερ χειρός, το ζύμωσα στο χέρι! Έφτιαξα δύο δόσεις, για να κρατήσουμε κι ένα τσουρέκι για μας κι ομολογώ ότι μόνο μια μπουκίτσα απέμεινε!!!! 


Δε σας κρύβω ότι μπαίνω στον πειρασμό να φτιάξω άλλο ένα, έτσι για το καλό...δήθεν μου τάχα μου!!!
       

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Πασχαλινό, νυχτερινό πικ νικ με θέα τις ρουκέτες στη Χίο

Γεια σας και χρόνια πολλά!!! Ελπίζουμε να περνάτε όμορφα αυτές τις γιορτινές μέρες και να το γλεντάτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Εμείς παραμείναμε και φέτος στη Χίο και θελήσαμε να εντρυφήσουμε ακόμη περισσότερο στα τοπικά έθιμα της Πασχαλιάς. 


Έχοντας καλή παρέα το Θανάση, ανέλαβε το βραδινό πρόγραμμα του Μ.Σαββάτου, το οποίο περιελάμβανε Ανάσταση βλέποντας το ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο της Χίου. Θα πηγαίναμε από τις 22:30 για να πιάσουμε καλό πόστο και να γλυτώσουμε την κίνηση, οπότε κι εγώ ανέλαβα να οργανώσω το....αναστάσιμο πικ νικ μας! 



Το ζύμωμα άρχισε από νωρίς και περιελάμβανε ετοιμασία τσουρεκιών, πιτών κι άλλων πολλών. 
Κάναμε δύο διαφορετικές συνταγές για να υπάρχει ποικιλία στις γεύσεις. Μάλιστα, τη μία συνταγή τη βρήκαμε από τη μαμά του Θανάση και ήταν πολύ εύκολη και γευστική. 



Βελούδινη στην αφή η ζύμη, την έπλεξα σε κοτσίδες και τη στόλισα με αμύγδαλο φιλέ. 



Φτιάξαμε και τυρόπιτες και σπανακόπιτες σε σαλιγκαράκια για να αποθηκευτούν και να φαγωθούν με σχετική ευκολία.



Στο νυχτερινό μας πικ νικ προστέθηκαν κόκκινα αυγά, κοτοσουβλάκια και κρασάκι και τα απολαύσαμε παρακολουθώντας τον εντυπωσιακό ρουκετοπόλεμο!!


Το θέαμα ήταν πρωτόγνωρο, που δυστυχώς δεν μπορεί να αποτυπωθεί στις φωτογραφίες μου. Αλλά, πάνω απ' όλα ήμασταν τυχεροί, γιατί ο Θανάσης μας πήγε σε ένα καταπληκτικό μέρος και μπορέσαμε να το θαυμάσουμε από πολύ κοντά!! 


Και του χρόνου με υγεία!!      

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ανοιξιάτικη φύση και πειράματα με quilt as-you-go

Ένα από τα καλά της επαρχίας είναι η άμεση πρόσβαση στη φύση. Και ειδικά τώρα που οι μέρες ευνοούν εμείς προσπαθούμε να τη χαιρόμαστε. Κάναμε πεζοπορίες, μαζέψαμε χόρτα κι ανακαλύψαμε όμορφες γωνιές της χιακής φύσης. Μπορεί να είναι γνωστή για τη μαστίχα, αλλά σε μια πεζοπορική διαδρομή πέσαμε σε απρόσμενα λιβάδια άγριων ορχιδέων!! 


Τις χαζέψαμε, τις φωτογραφήσαμε και τις απολαύσαμε! Επίσης, το νησί είναι γεμάτο θυμάρι, φασκόμηλο και ρίγανη. Πέρυσι μαζέψαμε και είμαστε τυχεροί που ακόμα και τώρα απολαμβάνουμε το φανταστικό άρωμά τους! 



Χθες το βραδάκι είχα όρεξη για ράψιμο και πειραματισμούς. Κάπου είχε πάρει το μάτι μου δημιουργίες patchwork με την τεχνική του quilt as-you-go, δηλαδή ένα είδος quilting που γίνεται αυτοσχεδιαστικά, ράβοντας κατευθείαν το "σάντουιτς" patchwork-βάτα-πίσω ύφασμα. 


Γι' αυτό το εγχείρημα χρησιμοποίησα αποκλειστικά ρεταλάκια κι πειραματίστηκα με αυτό το καμπυλωτό, διακοσμητικό γαζί. Βγήκε καλούτσικο κι ενώ δεν είχα σκοπό να το ολοκληρώσω σήμερα του έβαλα ένα λευκό ρέλι τριγύρω και πλέον θα το χρησιμοποιώ ως mug rug που λένε και οι Αμερικάνοι!



Στη φωτό πρωταγωνιστούν τα μπισκοτάκια με ταχίνι της Κικής, τα οποία έγιναν ανάρπαστα! Σας τα συστήνω, είναι τόσο εύκολα κι απολαυστικά που θα τα φτιάχνετε συνεχώς!         

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Δερμάτινα σημειωματάρια κι άλλες χειροτεχνίες

Ημέρα Παρασκευή σήμερα και το ραντεβού με το μάθημα βιβλιοδεσίας είναι το πιο σταθερό στην ατζέντα. Μετά τους πρόσφατους πειραματισμούς που σας παρουσίασα με την κοπτική τεχνική δεσίματος το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ασχολήθηκα με κάτι νέο. 


Με κάτι που είχα βάλει στο μάτι από πέρυσι αλλά ήμουν ακόμη πιο αρχάρια και φοβόμουν μήπως χαραμίσω ακριβά υλικά όπως τα δέρματα. 


Φέτος, ήρθε η σειρά τους και τα αξιοποίησα ράβοντας δύο σημειωματάρια, τα οποία πράγματι είναι πανεύκολα αλλά και πολύ όμορφα. Το δέρμα τους δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας και μια ζεστασιά ειδικά από την εσωτερική μεριά, που βρίσκεται και το πέλος. Βέβαια, εδώ τίθεται κι ένα θέμα οικολογίας μιας και μπορεί να είναι όμορφο το δέρμα αλλά και η δερματίνη μια χαρά δουλειά θα κάνει. 

Χθες είχα όλη τη μέρα δικιά μου και την αφιέρωσα αποκλειστικά σε χειροτεχνίες. Πρώτη και καλύτερη μια ιδέα που βρήκα στο Pinterest κι έτσι ομόρφυνα ένα πλαστικό βαζάκι από μερέντα στο οποίο φυλάσσω τα καρούλια της ραπτομηχανής. 



Λίγο ύφασμα και δαντελίτσα και το βαζάκι μου πλέον φιλοξενεί και καρφίτσες. Πολύ το χάρηκα το project και λέω να φτιάξω κι άλλα πολλά!!! 


Για το τέλος σας άφησα άλλη μια χειροτεχνία που είχα βάλει στο μάτι προ καιρού κι επιτέλους χθες υλοποιήθηκε. Είναι μια θήκη αφιερωμένη στα εργαλεία της βιβλιοδεσίας. Ανακύκλωσα κι ένα φθαρμένο τζιν παντελόνι του Βασίλη για το εσωτερικό της θήκης. 



Αυτά για σήμερα, τώρα με περιμένει η κουζίνα για να φτιάξω μπισκότα με ταχίνι της Κικής

Φιλάκια! 

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Η λαμπάδα του νονού!

Το να επιμεληθούμε φέτος εμείς τη λαμπάδα του Ορφέα ήταν πρακτικά μονόδρομος, γιατί στην τοπική αγορά δεν κυκλοφορούσε ίχνος λαμπάδας έως και πριν μια βδομάδα. Ούτε χρωματιστό κερί! Κι επειδή δεν μπορούσαμε να περιμένουμε μέχρι τελευταία στιγμή, αποφασίσαμε να τη φτιάξουμε μόνοι μας. Εννοείται ότι δεν επρόκειτο να περάσω ούτε απ' έξω από γνωστό κατάστημα, του οποίου οι φετινές διαφημίσεις είναι ό,τι πιο αντιαισθητικό έχω δει κι ακούσει ποτέ!!


Αφού ανταλλάξαμε ιδέες τηλεφωνικά με την Ευαγγελία, καταλήξαμε στην κατασκευή ενός μαλακού, εκπαιδευτικού βιβλίου. Σκοπός να μάθει τα γράμματα του ονόματός του σε σχέση με ήδη γνωστές του λέξεις. Αφού κάναμε ένα brainstorming, ακολούθησε ο σχεδιασμός μιας πρόχειρης μακέτας για να έχω το πλάνο της συνολικής κατασκευής και να αποφευχθούν λάθη. Είπαμε, δεν είχαμε χρόνο για χάσιμο!!! 


Το καταλληλότερο υλικό για το βιβλίο ήταν το φελτ. Επέλεξα τα χρώματα κι άρχισα το κόψε ράψε. 


Τα μοτίβα τα έραψα στο χέρι με κοτόν περλέ κλωστές, γιατί ταιριάζουν πολύ με αυτό το υλικό. Έπειτα, ενίσχυσα την κάθε σελίδα με αυτοκόλλητη καρίνα. 


Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποίησα wool blend felt κι όχι 100% συνθετικό οπότε δεν είχα πρόβλημα να σιδερώσω το φελτ σε μέτρια θερμοκρασία. Το τελικό ράψιμο έγινε στη ραπτομηχανή και για τα εξώφυλλα προτίμησα ένα διακοσμητικό γαζί σαν ψαροκόκαλο. 



Ο Βασίλης ανέλαβε να φτιάξει ένα κρίκο και να τρυπήσει τις σελίδες του βιβλίου. Λίγες διακοσμητικές λεπτομέρειες ολοκλήρωσαν τη χειροτεχνία μας, ενώ για το τέλος αφήσαμε τη λαμπάδα. Προτίμησα να αγοράσω ένα πλακέ κερί για να είναι κάπως πιο ογκώδες και να ταιριάζει με το βιβλιαράκι. 


Κι επειδή το χάρτινο λαμπαδόκουτο που αγοράσαμε δε χώραγε την κατασκευή μας σκέφτηκα να κάνω ένα μακρόστενο πουγκί από λινάτσα για να φιλοξενήσει το δώρο μας. 


Αυτή τη στιγμή είναι απλωμένο και στεγνώνει αλλά επιφυλάσσομαι να σας το δείξω σε άλλη ανάρτηση. Το βιβλιαράκι αν χρονοβόρο στην κατασκευή του είναι πολύ γουστόζικο κι ελπίζουμε να αρέσει! 

Φιλάκια και καλή συνέχεια.