Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Κι άλλα σημειωματάρια φτιαγμένα με διάφορες τεχνικές.

Το μάθημα της βιβλιοδεσίας κάθε Παρασκευή είναι ο καλύτερος τρόπος για να κλείνουν οι εργάσιμες μέρες και να αρχίζει το Σαββατοκύριακο!! Τον τελευταίο καιρό πειραματίστηκα με νέους τρόπους δεσίματος κι έχω μείνει ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα. 


Είμαι και πολύ ενθουσιασμένη με τα εξώφυλλα, τα οποία είναι ζωηρόχρωμα, χαριτωμένα και μου φτιάχνουν τη διάθεση. Επειδή τα εκτυπώνω σε κοινό χαρτί Α3 μετά τα ψεκάζω με fixative για να σταθεροποιούνται τα χρώματα και να αποκτά το χαρτί μεγαλύτερη αντοχή. 



Αυτό το σημειωματάριο το έραψα χρησιμοποιώντας φακαρόλα. Είναι πιο εύκολος τρόπος σε σχέση με το ράψιμο με κλώνους και είναι πιθανό να υιοθετήσω αυτή την τεχνική, αφού κερδίζω χρόνο.



To δεύτερο σημειωματάριο είναι αρκετά ποπ και παιγνιδιάρικο. Είναι κολλητό και για να φτιαχτεί το σώμα, πριόνισα τα τυπογραφικά και σφήνωσα κλώνους μέσα στα λούκια που δημιουργήθηκαν. Έτσι, τα φύλλα είναι πιο σταθερά. 




Το σημειωματάριο που ακολουθεί είναι το πρώτο που έραψα σύμφωνα με την κοπτική τεχνική. Εδώ η ράχη είναι εμφανής και υπάρχουν μόνο πλαϊνά χοντρά εξώφυλλα. Το πλεονέκτημα αυτού του ραψίματος είναι ότι το τετράδιο ανοίγει πλήρως. Επίσης, το ράψιμο δεν είναι ιδιαιτέρως δύσκολο αν και δε θυμάμαι την τύφλα μου!!!



Χθες δοκίμασα και μια παραλλαγή της κοπτικής τεχνικής. Εδώ, φυσικά υπάρχουν πάρα πολλές ατέλειες, αφού και το tutorial δεν ήταν πολύ κατατοπιστικό. Δεν με γέμισε πολύ το αποτέλεσμα και θα έλεγα ότι η ράχη δεν είναι και τόσο σταθερή όσο στο προηγούμενο σημειωματάριο.Σκέφτηκα να το ξηλώσω αλλά μου αρέσουν τα εξώφυλλα κι έτσι τη γλύτωσε!! 



Και για το τέλος, ένα μικρό σημειωματάριο ραμμένο με ιαπωνική τεχνική, του οποίου το εξώφυλλο το επιμελήθηκα εγώ. Αρχικά θέλησα να του βάλω σπιράλ για να το χρησιμοποιώ καθημερινά, αλλά στο βιβλιοπωλείο δεν μπορούσαν να μου το φτιάξουν!!!! Έτσι, κατέληξα σε αυτή τη λύση. 



Αν σας ενδιαφέρει να φτιάξετε κάτι αντίστοιχο, στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετά βίντεο με tutorials!Φιλάκια και καλά να περάσετε!!!

       

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ήρθε για τα καλά η Άνοιξη;;

Να το πιστέψουμε, βρε παιδιά ή όχι;; Ριζική η αλλαγή του καιρού από την Κ.Δευτέρα ως τώρα. Βέβαια, προσωπικά δε θα διαμαρτυρηθώ καθόλου κι ομολογώ ότι την καλωσόρισα την νέα εποχή μιας και το σαββατοκύριακο που μας πέρασε το αφιερώσαμε την κηπουρική. Τί κηπουρική, δηλαδή, πέντε γλάστρες όλες κι όλες, αλλά τί να κάνουμε; Με τόσα γατιά τριγύρω δε μένει τίποτε όρθιο! Αλλά, για να λέμε και την αλήθεια αυτά που άντεξαν ένα ολόκληρο χρόνο είναι τα γεράνια μας!!!! 


Γι' αυτό κι εμείς τα τιμήσαμε δεόντως και σκεφτήκαμε να τα πολλαπλασιάσουμε για να γεμίσουν όλες οι γλάστρες. Έτσι, ακολουθήσαμε τέσσερα απλά βήματα:

1. κόψαμε από το μητρικό φυτό κοτσάνια χωρίς μπουμπούκια, που να διαθέτουν όμως "μάτια" για να προκύψουν νέοι βλαστοί. 


2. Αφαιρέσαμε πολλά φύλλα αφήνοντας μερικά στην κορυφή για τη φωτοσύνθεση. 
    
3. Κόψαμε στη μέση μερικά από τα εναπομείναντα φύλλα για να διευκολυνθούν οι λειτουργίες του φυτού.


4. Φυτέψαμε στις γλάστρες αρκετά ώστε να αυξήσουμε το ποσοστό επιτυχίας, αν και μεταξύ μας το γεράνι είναι ένα φυτό που "πιάνει" πολύ εύκολα! 



Και φυσικά, αξιοποιήσαμε τους σπόρους πλατύφυλλου βασιλικού που μας έστειλε η Νίκη!!! Ευχαριστούμε πολύ!! Σπείραμε όπου υπήρχε χώμα, μιας και το έχουμε μαράζι να μας ευδοκιμήσει ένας βασιλικός! Βάλαμε τα δυνατά μας κι ευχόμαστε φέτος να καταφέρουμε να χαρούμε ευωδιαστούς βασιλικούς! 

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Η καλή νοικοκυρά, είναι δούλα και κυρά...;



Κατά τη γνωστή λαϊκή ρήση, αυτό ήταν κάποτε το πρότυπο της σωστής συζύγου και όχι μόνο για την ελληνική πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται και από τον πολύ ευρηματικό τρόπο που σκαρφίστηκαν στα καταστήματα PENNIE για να διακωμωδίσουν τον "Οδηγό Καλής Νοικοκυράς" εν όψει της Γιορτής της Γυναίκας. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα άραγε; 
Αλλά ας δούμε πρώτα τι είναι αυτός ο οδηγός...




Διαβάζοντας κανείς αυτόν τον «Οδηγό της Καλής Νοικοκυράς», που πιστεύεται ότι κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας του πενήντα για να τον μελετήσουν οι νοικοκυρές της εποχής, δεν ξέρει πραγματικά τι να κάνει, να γελάσει ή να κλάψει.
Και όχι μόνο επειδή πράγματι μερικά από αυτά που λέει, με τον τρόπο που τα λέει, είναι εξωφρενικά. Αλλά επειδή, όταν τον συγκρίνει κανείς με τους σύγχρονους «οδηγούς» προς τις γυναίκες, η απόσταση είναι ασύλληπτη.
Ποιος θα ήταν ο ρόλος της γυναίκας σήμερα, αν είχε τελικά υπακούσει στις συμβουλές των οδηγών καλής συμπεριφοράς της δεκαετίας του '50;
Η απάντηση στο βίντεο που ακολουθεί, μια παραγωγή των καταστημάτων «Pennie», με αφορμή τη γιορτή της γυναίκας.




    ·      Το φαγητό να είναι πάντα έτοιμο. Να προγραμματίζετε από την προηγούμενη μέρα, ώστε όταν επιστρέφει στο σπίτι να βρίσκει έτοιμο ένα νόστιμο γεύμα. Έτσι του δείχνετε ότι τον σκεφτόσασταν και ότι σας νοιάζει να τον φροντίζετε. Οι περισσότεροι σύζυγοι πεθαίνουν της πείνας όταν επιστρέφουν στο σπίτι και η προοπτική ενός καλού γεύματος είναι μεγάλη υπόθεση για αυτούς.
·         Προετοιμαστείτε πριν την άφιξη. Ξαπλώστε ένα τεταρτάκι για να συνέλθετε λιγάκι και να είστε φρέσκια όταν μπει μέσα. Φρεσκάρετε το μακιγιάζ σας, βάλτε ένα ωραίο πιαστράκι στα μαλλιά σας και γενικώς δείξτε δροσερή. Μην ξεχνάτε ότι ο σύζυγός σας πέρασε όλη τη μέρα δουλεύοντας.
·         Προσπαθήστε να είστε ευχάριστη και ενδιαφέρουσα για χάρη του. Η βαρετή μέρα στη δουλειά χρειάζεται ένα πιο αναζωογονητικό φινάλε και ένα από τα καθήκοντά σας είναι να του το παρέχετε.
·         Συμμαζέψτε το σπίτι και λίγο πριν έρθει, κάντε μια βόλτα στο σπίτι να δείτε αν όλα είναι στη θέση τους – μην αφήνετε πεταμένα πράγματα δεξιά κι αριστερά. Περάστε τις επιφάνειες με ένα πανί για να μην έχουν επάνω σκόνες.
·         Τα κρύα βράδια του χειμώνα, φροντίστε να έχετε αναμμένο το τζάκι για να μπορέσει να κάτσει λίγο δίπλα του και να χαλαρώσει. Τότε ο σύζυγός σας θα νοιώσει ότι επέστρεψε σε έναν παράδεισο τάξης και ηρεμίας, και αυτό θα σας κάνει και εσάς να νοιώσετε καλύτερα. Όπως και να’χει, το να φροντίζετε την άνεσή του με κάθε τρόπο θα δώσει και σε εσάς τις ίδιες τεράστια ικανοποίηση.
·         Εξαλείψτε κάθε θόρυβο. Μην έχετε πλυντήρια, στεγνωτήρια ή σκούπες αναμμένα. Φροντίστε τα παιδιά να είναι ήσυχα.
·         Να χαρείτε όταν τον δείτε.
·         Καλωσορίστε τον με ένα πλατύ χαμόγελο και δείξτε ότι στ’ αλήθεια σας αρέσει να τον ευχαριστείτε.
·         Να τον ακούτε. Μπορεί να έχετε χίλια δύο σημαντικά πράγματα να του πείτε, αλλά όχι όταν μπαίνει στο σπίτι, δεν είναι αυτή η σωστή ώρα. Αφήστε τον να μιλήσει αυτός – αυτά που έχει εκείνος να κουβεντιάσει είναι πάντα πιο σημαντικά από τα δικά σας.
·         Μην τον υποδέχεστε με παράπονα και προβλήματα.
·         Μην παραπονεθείτε αν αργήσει να επιστρέψει, ακόμα κι αν μείνει έξω όλη νύχτα. Δεν είναι και σπουδαίο παράπτωμα, αν σκεφτείτε τι τραβάει στη δουλειά κάθε μέρα.
·         Κάντε τον να νοιώσει άνετα. Βάλτε τον να καθίσει στην πολυθρόνα ή ακόμη και να ξαπλώσει λίγο στην κρεβατοκάμαρα. Έχετέ του έτοιμο ένα ζεστό ρόφημα ή ένα αναψυκτικό.
·         Φτιάξτε του τα μαξιλάρια και προσφερθείτε να του βγάλετε τα παπούτσια. Να μιλάτε με τρυφερή και χαμηλή φωνή, μην φωνάζετε.
·         Μην του κάνετε ερωτήσεις για το τι έκανε και μην αμφισβητείτε την κρίση ή την ακεραιότητά του σαν άνθρωπο. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι είναι ο αρχηγός του σπιτιού και ότι με αυτή του την ιδιότητα θα επιλέγει πάντα το σωστό και το δίκαιο. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να τον αμφισβητείται.
·         Η καλή σύζυγος ξέρει πάντοτε τη θέση της. 



Σημείωση: τον αυθεντικό οδηγό θα βρείτε εδώ:
http://j-walk.com/other/goodwife/index.htm 

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ξετρυπώνοντας ιαπωνικά υφάσματα στη Βαρκελώνη!

Γεια σας και καλό μήνα!

Το τριήμερο που μας πέρασε το εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο οργανώνοντας μια μικρή εκπαιδευτική εκδρομή στη Βαρκελώνη με μερικούς από τους μαθητές μου. Ο καιρός ήταν μεγάλος σύμμαχος, σε αντίθεση με την Ελλάδα κι έτσι όλοι μείναμε πολύ ευχαριστημένοι! Την ευχαριστηθήκαμε την πολή, η οποία είναι κατάλληλη για περπάτημα με φαρδύς και μεγάλους πεζοδρόμους. 


Μέσα σε κάποια στενάκια της παλιάς πόλης ξετρύπωσα κι ένα μαγαζί με ιαπωνικά υφάσματα. Δεν μπόρεσα να αντισταθώ όπως καταλαβαίνετε και μπούκαρα!!! Τις έκανα τις αγορές μου και προσπάθησα πάααααρα πολύ για να είμαι φειδωλή, αφού ήταν και τόοοοοσο ακριβά! 


Η ποικιλία ήταν τόσο μεγάλη και τα εμπριμέ υφάσματα με τα κλασσικά ιαπωνικά σχέδια ήταν υπερβολικά όμορφα και ξελογιαστικά! Ανυπομονώ να τα αξιοποιήσω και να φτιάξω όμορφα πραγματάκια. Ήδη ονειρεύομαι τσάντες, τσαντάκια και παιδικά αξεσουάρ!   



Φιλάκια πολλά από τη Χίο που βρέχει ασταμάτητα!